Projektorer För Kortkastning: Laser Och Interaktiv Ultrakort Projektor För Kortkastning, Installation Och Justering

Innehållsförteckning:

Video: Projektorer För Kortkastning: Laser Och Interaktiv Ultrakort Projektor För Kortkastning, Installation Och Justering

Video: Projektorer För Kortkastning: Laser Och Interaktiv Ultrakort Projektor För Kortkastning, Installation Och Justering
Video: Top 5 BEST Ultra Short Throw Projectors [2021] 2024, April
Projektorer För Kortkastning: Laser Och Interaktiv Ultrakort Projektor För Kortkastning, Installation Och Justering
Projektorer För Kortkastning: Laser Och Interaktiv Ultrakort Projektor För Kortkastning, Installation Och Justering
Anonim

Projektorn är en av de viktigaste enheterna på kontoret och utbildningsinstitutionen . Men även en sådan särskild undertyp som kortkastprojektorer har minst två varianter. Varje köpare måste ta hänsyn till deras funktioner, liksom driftsreglerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är vanligt att skilja tre grundläggande grupper av denna typ av teknik efter fokusens längd, det vill säga beroende på intervallet, separera projektorn från bildplanet.

Långa fokusmodeller visade sig vara det enklaste, och därför var det möjligt att skapa dem först och främst.

Bild
Bild

Kort projektor används främst på kontorsområdet. Med dess hjälp kan du enkelt organisera en presentation av en ny produkt, projekt eller organisation som helhet. Samma teknik används i utbildningsinstitutioner och på andra platser där det är nödvändigt att illustrera något professionellt.

Bild
Bild

Men om rummet är relativt litet passar det bättre ultra kort kastapparat . Det används också lätt hemma.

Bild
Bild

På ett eller annat sätt, båda dessa typer av projektionssystem:

  • placeras nära skärmen, vilket undviker användning av långa kablar;
  • installeras snabbt och utan onödiga problem;
  • göra det möjligt att "simulera en biograf" i en liten volym, vilket ger en storbildsbild;
  • blinda inte någon närvarande, inte ens högtalare och operatörer;
  • kasta inte skuggor.

Skillnaden mellan modellerna med kort brännvidd och den ultrakorte versionen är ganska märkbar. Den består främst av det så kallade projektionsförhållandet.

För modeller med kortkastning är andelen av det optimala avståndet till skärmen och bredden på själva skärmen från 0,5 till 1,5. För modeller med ultra-kortkastning är det mindre än ½. Därför kan diagonalen för den visade bilden, även på ett avstånd av mindre än 50 cm, vara mer än 2 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Projektorer kan indelas i två huvudtyper - laser och interaktiv. Det är värt att överväga varje art mer detaljerat.

Laser

Dessa enheter riktar laserstrålar mot skärmen . Signalen som överförs på detta sätt förändras ständigt. Förutom själva lasern finns en galvanometrisk eller akustisk optisk färgskanner inuti. Enheten innehåller också dikroiska speglar och några andra optiska delar. Om bilden är kodad i en färg behövs bara en laser; RGB -projektion kräver redan tre optiska källor. Laserprojektorer kan arbeta med förtroende på olika plan. Dessa är källor till särskilt skarp och mycket intensiv grafik. Sådan utrustning är till och med lämplig för att visa tredimensionella ritningar och olika logotyper.

DMX -protokollet används för kontroll, men i vissa modeller finns det en DAC -kontroller. Men man bör komma ihåg att projektorn kan använda lasrar av olika slag. Till exempel har system baserade på diodlasrar med direktpumpning blivit ganska utbredda. Dessutom kan diodpumpade och frekvensfördubblande halvledarsystem användas. Men gaslasrar har inte använts i projektorteknik på nästan 15 år.

Oftast används laserprojektorer på biografer och andra yrkesområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Interaktiv

Detta är inte bara en enhet som kan visa denna eller den här bilden, utan en helt ny nivå för att visa bilder. Det kommer att vara möjligt att interagera med dem som med beröringsytor. Den största skillnaden är närvaron av en speciell sensor, oftast infraröd, som riktas mot skärmen . De senaste modellerna av interaktiva projektorer kan, till skillnad från tidigare generationer, svara inte bara på speciella markörer utan också på direktfingeråtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Det är användbart att inte överväga företag i allmänhet, utan specifika produktprover. Och den första i raden är särskilt ljus ultrakort projektor Epson EH-LS100 … På dagtid ersätter enheten en TV med en skärmdiagonal på 60 till 70 tum. På kvällstid kan du expandera skärmen med en diagonal på upp till 130 tum. Det rationella avståndet till skärmen i det första fallet kommer att vara 14 cm, och i det andra - 43 cm; För enkel rörelse används ett eget glidställ.

Tre-matristeknik undviker att dimma vid visning av mellanfärger. Ljuseffektiviteten är 50% högre än konkurrenskraftiga modeller. Ljuskällan är avsedd för långvarig användning. Epsons egna koncept fokuserar på användning av extern akustik och smarta system. Produkten är utmärkt för hemmabio.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera och Panasonic TX-100FP1E . Denna projektor ser snygg ut på utsidan, den skiljer sig även bland de modeller som har ett officiellt pris för fodralets design. Enheten har ett akustiskt system med en effekt på 32 watt. Detta är en ny trend i utvecklingen av hemmabiosystem. Vägran att integrera smarta system, som i fallet med Epsons utrustning, beror främst på att många föredrar extern utrustning.

Projektorn är också anmärkningsvärd LG HF85JS utrustad med en avancerad 4-kärnig processor. Den lätta och kompakta enheten är utrustad med en inbyggd smart-TV-enhet. Anständig akustik användes. Designerna tog också hand om den höga kvaliteten på Wi-Fi-anslutningen. Produkten väger 3 kg och kan flyttas utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

Den viktigaste parametern vid val av projektorer är applikationsområdet. Typiskt är sådana enheter installerade i klassrum, kontorsmöten och andra platser där elektrisk belysning krävs . Därför är det nödvändigt att ta reda på om de kommer att kunna ge en bra bild under sådana förhållanden. Rörlighet är lika viktigt, eftersom arbete på kontoret eller i skolan inte bör begränsas till ett ställe . Men dessa kriterier är inte alltid viktiga.

Projektorerna kan också användas som en del av en hemmabio. Sådana modeller är konstruerade för drift med belysningen avstängd. Deras ljusstyrka är inte för hög, men färgåtergivningen förbättras och en mycket hög kontrast bibehålls.

Utrustning som är för ljus för mörka platser behövs inte. I normalt naturligt ljus bör ljusflödet vara flera gånger kraftfullare än det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tre-matris projektor enheter separerar initialt vitt ljus enligt RGB -schemat . Enmatris - kan fungera med bara en färg i taget. Därför lider färgkvalitet och ljusstyrka kraftigt. Uppenbarligen garanterar den första typen en mer anständig bild. Bilden kommer att se mer naturlig ut. Uppmärksamhet bör också ägnas åt kontrastnivån. Man bör komma ihåg att specifikationerna inte alltid ger tillräckliga uppgifter. Viktigt: om projektorn köps för starkt upplysta rum kan denna parameter försummas. I en sådan situation beror den faktiska kontrasten främst på den totala ljusstyrkan. Men hemmabion ska vara så kontrasterande som möjligt.

Ibland nämns beskrivningarna av projektorer att de är utrustade med automatisk iris. Detta är verkligen en användbar enhet, men dess effekt visas bara när en mörk scen visas där det inte kommer att finnas några ljusa föremål. Ett antal specifikationer hänvisar till detta som "dynamisk kontrast", vilket ofta är förvirrande.

Obs: Bland de billigaste enheterna erbjuder DLP-projektorer med en enda matris den högsta verkliga kontrasten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vitbalansen, annars känd som färgtemperatur, bestäms med hjälp av speciella tekniker som kräver användning av speciella tekniker. Därför kan denna parameter verkligen bedömas endast genom recensioner. Det är nästan omöjligt att fastställa det direkt för en vanlig person. Färgskala är också viktigt. För de flesta ändamål som anges av en vanlig konsument bör färgomfånget motsvara sRGB -standarden.

Men med detta brukar det inte finnas några problem. Ändå utvecklades sRGB -standarden för ganska länge sedan, och de flesta projektorerna är anpassade för den. Men vissa dyra utvecklingar går längre - de kan skryta med utökad färgtäckning, med ökad mättnad. Vissa experter tror att den uppdaterade standarden kommer att utarbetas när 4K -formatet är fast etablerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra rekommendationer:

  • välj en upplösning med hänsyn till dina behov och skärmens form (800x600 räcker vanligtvis för att visa DVD -skivor och företagspresentationer);
  • föredra produkter med en skärpningsfunktion vid samma upplösning;
  • ange om projektorn ska placeras på ett bord eller monteras på ett tak eller en vägg;
  • ta reda på hur lång tid installationen och förberedelsen för arbetet kommer att ta;
  • kolla efter automatisk vertikal korrigering;
  • ta reda på tillgängligheten av ytterligare funktioner och deras verkliga värde.
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor

Man tror allmänt att det inte är svårare att sätta upp och justera en filmprojektor än att installera en modern smartphone. Men ändå uppstår problem på detta område då och då. Experter rekommenderar starkt att du använder en kabelanslutning när det är möjligt . Detta hjälper till att hålla signalen mer stabil och minimerar risken för fel. Använd helst en kabel som matchar kontakterna på de två enheterna utan adaptrar. Äldre projektorer kanske inte har något val - du måste använda VGA -standarden. I detta fall matas ljudet ut via ett extra 3,5 mm -uttag.

Anslutningar till en personlig stationär dator görs ofta med en DVI -kabel. Ibland används den också för att ansluta en projektor till en bärbar dator. Men om det är möjligt att använda HDMI även via en adapter, är det bättre att använda det. Båda enheterna stängs av helt innan de ansluts. Lås dras åt vid behov. Projektorn slås på innan signalkällan. Trådlös anslutning görs via Wi-Fi eller LAN-kanaler . Billiga modeller använder externa antenner; moderna avancerade projektorer har redan allt du behöver "ombord".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland är det nödvändigt att installera ytterligare programvara på datorer. Rekommendation: om det inte finns något nätverkskort eller om det inte fungerar kan en Wi-Fi-adapter hjälpa till . Det är värt att överväga att en projektor inte är en enhet för att visa filmremsor på ett ark. En separat specialskärm måste användas för det. Och naturligtvis, innan du gör något, bör du titta på instruktionerna.

En otydlig bild eller ett meddelande om ingen signal betyder att du måste kontrollera skärmupplösningen i inställningarna på din dator eller bärbara dator. Om datorn”inte ser” den anslutna projektorn måste den startas om efter att ha kontrollerat kabelanslutningens kvalitet. Om det inte lyckas måste du justera utmatningsparametrarna manuellt. Det är också värt att kontrollera drivrutinerna - de orsakar ofta problem med trådlösa anslutningar.

Om problemet inte är löst måste du följa instruktionerna och sedan kontakta serviceavdelningen.

Rekommenderad: