Klättervägg För Barn: Klättervägg För Barn, Hemvägg För Klättring Med Egna Händer, Stenar För En Interaktiv Klättervägg

Innehållsförteckning:

Video: Klättervägg För Barn: Klättervägg För Barn, Hemvägg För Klättring Med Egna Händer, Stenar För En Interaktiv Klättervägg

Video: Klättervägg För Barn: Klättervägg För Barn, Hemvägg För Klättring Med Egna Händer, Stenar För En Interaktiv Klättervägg
Video: Pontus Klätterskola Barn 2024, April
Klättervägg För Barn: Klättervägg För Barn, Hemvägg För Klättring Med Egna Händer, Stenar För En Interaktiv Klättervägg
Klättervägg För Barn: Klättervägg För Barn, Hemvägg För Klättring Med Egna Händer, Stenar För En Interaktiv Klättervägg
Anonim

Varje förälder drömmer om att se sitt barn inte bara friskt, utan också glatt och lyckligt. Detta har nyligen orsakat ett ökat intresse för klättringssektioner i allmänhet, och i synnerhet för klättringsgymmen själva. Och det är inte av en slump att du i stadslägenheter allt oftare kan hitta en klättervägg för barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Barnens klätterväggar, till skillnad från modeller för vuxna, är inte bara en simulator som utvecklar nästan alla typer av muskler, utan också rolig underhållning som gör att du kan gå igenom hinder både ensam och tillsammans. Fördelarna med strukturen (klättervägg) inkluderar följande faktorer:

  • säkerställer utvecklingen av alla muskler;
  • utvecklar koordinering av rörelser;
  • bidrar till utvecklingen av uthållighet och tänkande (den snabba vägen måste tänkas ut);
  • tar inte extra plats i lägenheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns bara en nackdel med en klättringsanordning - det är en traumatisk struktur.

I detta avseende bör du först och främst ta hänsyn till barnets ålder (du kan använda den från 4 år) när du gör eller väljer en barnväggsmodell för att förbättra rörelsekoordinationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellen ska vara säker och intressant på samma gång . Vid varje viss ålder är intresset annorlunda, vilket är förknippat med designens komplexitet. Till exempel kommer ett 6-årigt barn inte att vara intresserad av att klättra upp och ner på 1,5-2 m höjd.

När du installerar strukturen är det lämpligt att implementera hinder på flera nivåer.

Bild
Bild

Översikt av arter

En hemklättervägg är en klättervägg placerad i en lägenhet eller utomhus. Det representerar en tavla med en specifik uppsättning element.

Om vi pratar om hemstrukturer kan klätterväggar delas in i två grupper:

  • för spädbarn (från 4 till 6);
  • för äldre barn (från 7 år).

Av barn, av säkerhetsskäl, är det bättre att kombinera en sådan vägg i ett rum med en bild med steg, och för äldre barn är det att föredra att använda repklättringsställ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och om du kombinerar till exempel en klättervägg med en svensk vägg kan du få ett bra interaktivt komplex för ett klätterhus.

När det gäller strukturens höjd, för spädbarn, bör höjden inte överstiga 1 meter . För äldre barn kan du ta fältet till höjden av hela väggen.

Bild
Bild

De faktorer som nämns ovan bör beaktas vid köp av "Skalodrom" sportkomplex, som, enligt deras avsedda syfte, är:

  • komplex (upp till 6 m hög);
  • underhållning (höjd från 2 till 4 m);
  • bouldering (höjden överstiger inte 5 m), med korta men svåra hinder.

Typen av försäkring beror direkt på höjden, som representeras av följande typer:

  • En uppsättning nedre och övre repbeläggning (finns i komplexa klätterväggar upp till 6 m höga);
  • med topp (automatisk belay) - underhållningskomplex är utrustade med denna typ;
  • mattor i boulderande klätterväggar används som försäkring (för varje meters höjd finns det 10 cm av mattan).

I fabriksmodeller är det möjligt att välja ett exklusivt alternativ när det gäller utseende.

Bild
Bild

Efter typ av paneler är fabrikens klätterväggar indelade i:

  • plywood;
  • plast (liknar en bergsyta);
  • tillverkad av polykarbonat (transparent).

Panelen påverkar inte driften, skillnaden mellan dem ligger främst i priskategorin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du för drift?

Vid förberedelser för användning bör särskild uppmärksamhet ägnas åt säkerheten under användning. Experter uppmärksammar huvudregeln: om klätterväggens höjd är mer än 3 m, måste komponentelementens sammansättning inkludera försäkring i form av ett rep. Det är klart att tak inte tillåter installation av en klättervägg i en lägenhet med en höjd av mer än 3 m, men det är fullt möjligt att göra detta på gatan.

Dessutom, utan att misslyckas, både inomhus och utomhus, under, under klätterväggen, måste det finnas mattor för att dämpa slaget vid ett fall.

Bild
Bild

Om hemlagade krokar används måste de slipas ordentligt (vi pratar om trä). Om stenar används för dessa ändamål används pålitligt superlim som bilaga.

När en träkonstruktion används för att klättra utomhus, bör den dekoreras årligen . Och det handlar inte om estetik, utan om säkerhet. Färgen på träytor börjar flagna av under påverkan av sol och regn och kan fastna, till exempel under spiken. Detta tenderar att vara orsaken till bölder.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Efter att ha beslutat om installationen av klätterväggen behöver du inte skynda dig för att köpa en färdig struktur i butiken, eftersom kostnaden för modeller med intressanta hinder kan nå 25 tusen rubel.

Efter att ha planerat alla åtgärder på rätt sätt kan du göra en intressant klättervägg med egna händer, både för gatan och för lokalerna, som inte kommer att vara sämre i kvalitet än den köpta.

Bild
Bild

Först måste du välja rätt plats för det. Det är önskvärt att detta är en bärande vägg som utesluter risken för kollaps . Installation på sekundära väggar är också tillåten, men de bör inte mantlas med ljudisolering eller andra paneler eller ark.

De bästa alternativen för konstruktion av en klättervägg är fria väggar i barnkammaren eller i korridoren. Du kan också använda hörnet av rummet för dessa ändamål. Det viktigaste är att det inte finns några möbler inom en radie av 2 m nära den framtida klätterväggen.

Bild
Bild

Det är möjligt att göra en rak vägg för klättring med egna händer, eller så kan du göra en ovanlig struktur i en negativ rät vinkel. Och i ett fall, och i det andra, behöver du en låda. Skillnaden är att för en modell med en negativ vinkel måste lådan skjutas upp i taket och sedan, med en sluttning, rikta strålen antingen mot golvet eller till mitten av väggen.

Så snart lådan är klar börjar vi göra basen (ramen). För detta används plywood med en tjocklek av minst 15 mm. Efter eget gottfinnande, i vilken form som helst eller i ett rutmönster, görs hål i den för att fästa krokarna.

För att ha var du ska sätta fötterna måste du installera minst 20 krokar på en kvadratmeter . Speciellt detta krav kan inte ignoreras om strukturen är gjord för små barn (4-6 år).

Glöm inte att med tiden kommer barn att bli uttråkade av den monotona planeringen av lastrum, så det är bättre att göra lite fler hål direkt så att du i framtiden kan ändra platsen för lastrummen.

Bild
Bild

Krokarna själva kan tillverkas oberoende av stenar eller av träblock. Men det är lättare att köpa dem i en butik där de finns i olika former och färger. MEN hemlagade krokar måste poleras och lackeras ännu mer noggrant, annars kommer de att orsaka splitter.

Så snart allt är klart fästs krokar på plywoodfoten, varefter plywooden fästs på ramen. Den sista handen är att ge strukturen ett estetiskt utseende. Varför är det nödvändigt att använda färger och lacker.

Principen att bygga en klättervägg på gatan är densamma som principen om att bygga i en lägenhet.

Det enklaste alternativet skulle vara att skapa en struktur på väggen i en byggnad . Om detta alternativ är uteslutet måste du bygga en träsköld, fästa stöd till den i form av starka balkar.

Bild
Bild

Verktyg och material

Om det är nödvändigt att spara pengar kan en klätteranordning byggas praktiskt taget av improviserade medel, som inkluderar:

  • plywood med en tjocklek av 10 till 15 mm;
  • trästänger.

Du behöver bara spendera på krokar och fästelement till dem. Om beslutet fattas att göra krokarna själv, passar stenar och träblock som material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, projektioner av olika former kan göras av träblock, tack vare vilket modellen kommer att bli mer komplex och intressant.

För att bygga en struktur måste du förbereda verktyg som:

  • insexskruvmejsel för att dra åt bultarna;
  • skruvmejsel eller borrmaskin;
  • hammare och skruvar.
Bild
Bild

Tillverkningssystem

Det finns många klätterväggstillverkningssystem som utvecklats, men de är alla av samma typ. Helt korrekt rekonstruktion enligt schemat är i princip omöjligt, eftersom i varje enskilt fall tilldelas ett utrymme med sina egna egenskaper för strukturen.

För tillverkning räcker det med att hitta ett mer eller mindre förståeligt och lämpligt schema, som måste justeras för dig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma, om rummet i rummet inte tillåter att skapa en låda, kan du föreställa dig strukturen inte som en kontinuerlig duk från golv till tak, utan i form av segment av olika former. Dessa kan vara trianglar, rutor, etc. Det bör noteras att sådana segment endast fästs på bärande väggar.

Användbara tips

  1. På gatan är det bättre att bygga en klättervägg under en baldakin, vilket eliminerar sannolikheten för solstöt.
  2. Hemma rekommenderas det inte att göra basen av strukturen av plast, eftersom benen kommer att glida (i sporthallar finns speciella skor för detta).
  3. Om det finns en möjlighet (det finns inga, till exempel, sträcktak), är det att föredra att bygga en struktur med en negativ vinkel. Vid ett fall eliminerar detta risken för skada från lastrummet.

Rekommenderad: