FM -antenner För Musikcentra: Hur Man Gör En Radioantenn Med Egna Händer? Aktiva Och Andra Antenner För Musikcentralradior

Innehållsförteckning:

Video: FM -antenner För Musikcentra: Hur Man Gör En Radioantenn Med Egna Händer? Aktiva Och Andra Antenner För Musikcentralradior

Video: FM -antenner För Musikcentra: Hur Man Gör En Radioantenn Med Egna Händer? Aktiva Och Andra Antenner För Musikcentralradior
Video: SVEN MS-2100 högtalare, recension, 4 års erfarenhet. Bra TV-högtalare 2024, Maj
FM -antenner För Musikcentra: Hur Man Gör En Radioantenn Med Egna Händer? Aktiva Och Andra Antenner För Musikcentralradior
FM -antenner För Musikcentra: Hur Man Gör En Radioantenn Med Egna Händer? Aktiva Och Andra Antenner För Musikcentralradior
Anonim

Kvaliteten på moderna, särskilt kinesiska, billiga radioapparater är sådan att en extern antenn och förstärkare är oumbärliga. Detta problem uppstår i byar och byar som är mycket avlägsna från städer, liksom med frekventa resor runt regionen.

Bild
Bild

Vad det är?

En FM -radioantenn är en enhet som förbättrar mottagandet av radiosändningar … Den används när signalen från den önskade stationen är otillräcklig för radiomottagning av hög kvalitet.

Det används ofta på den högsta höjden ovanför lyssnaren som kan uppnås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Beroende på det specifika släktet kan antennen vara aktiv eller passiv. Antenntyp bestäms utifrån dess strålningsmönster . Detta är ett utrymme där maximalt (antinode) av huvudstrålningen för den överförda (eller mottagna) radiosignalen är koncentrerad. Skarpa riktningsantenner behövs så att signalen inte sprider sig i de riktningar där den inte behövs . Fåglar och astronauter behöver inte terrestrisk FM -sändning, och allriktad strålning skulle leda till överkonsumtion av elektricitet under sändningens sändning. Istället för 15 kilowatt strålning inom FM-området (66 … 108 megahertz) skulle en kilowatt räcka för en befolkning med samma täckningsområde (inom en radie på upp till 100 km).

Bild
Bild
Bild
Bild

Aktiv och passiv

En aktiv antenn hjälper till att stärka signalen. Ibland är den utrustad med en radioförstärkare (längs radien för radiostationens täckning kallas den också en radioförlängning). De aktiva antennspecifikationerna anger decibelvärdet som läggs till förstärkningen för själva FM -mottagaren. Aggregaten är passiva (0 dB) och aktiva (1 … 6 dB).

De passiva inkluderar stiften, de aktiva - förbättrade konstruktioner med en förstärkande motvikt.

Bild
Bild
  1. Loopback . De består av en enda del - en loopvibrator, till ett utlopp som kabelns flätning är ansluten till, den andra - dess centrala ledare.
  2. " Åtta" ("fjärilar") . För att förbättra mottagningen löds två "åttor", placerade i rät vinkel mot varandra.
  3. Symmetrisk vibrator - två multidirektionella stift. En sort är en svängantenn: två vibratorer, som ligger ömsesidigt i rät vinkel.
  4. " Direktör " - är det bästa alternativet. Signalstift som styr i en riktning (”regissörer”) - från 6 till 10 stycken. Detta följs av en loopvibrator. Därefter kommer reflektorn (reflektorn) - nätet eller den största stiftet. Regissörerna och reflektorn är isolerade från varandra och från vibratorn. Alla delar är placerade parallellt men vinkelrätt mot signalens riktning.
  5. Log-periodisk - påminna regissören. "Regissörerna" förkortas till hälften och är motsatta riktade, de är i ett "rutmönster" -mönster.
  6. " Tallrik" eller skiva - en linjal för dipoler eller en loop ("butterfly") vibrator bredvid skivan, som reflekterar signalen på den.

I praktiken väljs ett extremt effektivt och billigt alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Disk

Skivantenn - parabolantenn alternativ … Istället för ett mottagarhuvud med en förstärkare - "fjäril" eller teleskopiska stift (symmetrisk vibrator). Skivreflektor - en gammal kompaktskiva (innehåller ett aluminiumsubstrat), vilket metallnät som helst med celler, vars storlek är tio gånger mindre än våglängden vid önskad frekvens.

Bild
Bild
Bild
Bild

stav

Stavantenn - Alla stavar vid 25% av våglängden. För FM -bandet är detta cirka 3 m (frekvenser 87, 5 … 108 MHz), stiftets längd är cirka 75 cm.

Utrustad med rätvinkliga motvikter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

"Åtta", om det är en, ligger på en förstärkningsbas, till exempel en tallrik av plast eller impregnerade och målade träbitar. Ledaren kan vara en tunn profil, skurna plattor, "etsad" folie (glas) textolit eller getinax. Denna design används ofta i högriktade fordonsantenner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tråd

Detta är nästan vilken konstruktion som helst där koppar- eller aluminiumtråd fungerar som huvudledare .… Fasfasade antennuppsättningar som inte är gjorda av mikroband eller slitslinjer och bitar av vågledare, utan av bitar av tråd eller tråd som är lödda i en gitterstruktur, kan betraktas som tråd. Men denna design är också mycket dyrare.

De används inte så mycket i radiosändningar som i digital och analog radioamatör, för militära behov och civil mobil kommunikation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Den färdiga antennen väljs från sortimentet från ryska och kinesiska onlinebutiker. Detta är det enda alternativet för dem som inte har en radiomarknad eller radiobutik i regioncentret eller närmaste stad . Det är lättare för människor som kan något annat om radiokommunikation att välja en billig antenn, som till och med ger mottagning av FM-radiostationer från närliggande regionala centra och byar från ett avstånd på till och med 100-150 km. För att övervinna bruset (när FM -tunern inte har brusreducering i musikcentret) behöver du en extra antennförstärkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Du kommer behöva

  1. Lödkolv, löd och kolofonium, lödningsmedel . Istället för den senare användes zinkklorid tidigare - den framställs av tabletter som innehåller saltsyra. Sådana tabletter används av magpatienter. Som källa till zink - alla alkaliska (salt) batterier som har tagit fram sin resurs: dess "glas" är tillverkat av zink.
  2. Koppartråd - tjock lindningstråd. Alternativ - alla typer av tunnare strängade trådar är vridna. För styrka och tillförlitlighet löds de med löd så att koppar inte oxiderar och ledaren inte "lossnar".
  3. Dielektrisk bas … Det kan vara valfri bräda, plywood, spånskiva, fiberboard, samt hemgjorda eller industriella getinax (eller glasfiber), från vilka de tryckta spåren har tagits bort. Du kan också använda platta plastbitar från gamla, föråldrade elektriska apparater.
  4. Fästelement … Bultar, skruvar, självgängande skruvar, låsbrickor, muttrar. Lagra på rätt belopp. Kanske kommer plast "sammansättningar" också att vara till nytta.
  5. Koaxialkabel (med en karakteristisk impedans på 50 eller 75 ohm), kontakt (för antennuttaget på din mottagande enhet).
  6. De enklaste låssmedverktygen . Det kan vara platta och lockiga skruvmejslar, tänger, sidoskär, hacksågar för metall och trä, eventuellt en justerbar skiftnyckel och en hammare. En kvarn och en borr kommer också att påskynda tillverkningen av antennen.
  7. Vattentät lack eller färg . Ledare och platsen där kabeln är ansluten till dem måste målas. Detta skyddar dem mot korrosion orsakad av vattendroppar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte är en radiospecialist, ta sedan en färdig ritning. Ett exempel är en slingantenn. Gör följande för att skapa det.

  1. Styrt av måtten från ritningen, böj ett arbetselement - en "fjäril" från en koppartråd .
  2. Placera den på en robust dielektrisk bas genom att binda den till en trä- eller plastplatta med hjälp av "bildskärmar ". Ett mer "avancerat" alternativ är vertikala stöd längs kanterna och i mitten av figuren åtta på ett skruvfäste. Så på 1990-talet gjorde de "hemgjorda" människorna som gjorde antenner för mottagning av UHF-tv-kanaler.
  3. Löd kabeln … Den centrala kärnan är ansluten till ena sidan av antennen, flätan till den andra. Det bör finnas ett mellanrum på upp till 1 cm mellan delarna i figur åtta och dem. Dipolantennen är ansluten till kabeln på samma sätt.
  4. Färg hela strukturen.
  5. Efter att färgen torkat fäst konstruktionen på en stolpe eller ett rör . Knyt kabeln på flera punkter till polen.
  6. Sätt i kontakten i kabelns andra ände och höj antennen högre . Rikta den mot sändningsstaden. Om avståndet är för stort finns det ingen direkt signal - de hittar en reflekterad, till exempel från ett berg eller den högsta byggnaden nära dig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Antennkontroll utförs av kvaliteten på mottagningen av den önskade radiostationen . Radiosändare finns idag i godtyckliga städer och regionala centra - många privata radiosändare har dykt upp och tjänat pengar på reklam. Radiostationerna ligger inte på platsen för stadens TV -torn (på "tv -center" -backen), utan på en låg mast ca 30 m hög. Inte alla vill hyra den "strategiska höjden" i en stad eller region, sänder från taket på en byggnad på 9 … 25 våningar genom en lågeffekts W) FM-sändare.

Det ska vara så lite brus som möjligt i bakgrunden av en radiosändning . Radion måste vara i stereo. Det är omöjligt att ta emot en stereosändning när signalen är svag - det finns ett märkbart brus i bakgrunden. Vrid antennen tills du får bästa kvalitet. Om stationen är för långt bort men bullret kvarstår - anslut radioförstärkaren till kabelbrottet bredvid antennen.

En universalkabel hjälper här, där, förutom "koaxialen", döljs ett par extra ledningar under den yttre skyddshöljet. Kraftledningen är isolerad från mittledaren med flätan på huvudradiokabeln. Om det inte finns någon sådan kabel, drivs förstärkaren av trådar till radiomottagaren i närheten, separat.

Förstärkare kräver en konstant spänning på flera volt (högst 12, t.ex. bilradioförstärkare) och en strömstyrka på flera tiotals milliamper.

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du gör en FM -antenn med egna händer på 15 minuter nedan.

Rekommenderad: