Ljudsystem: Vad är Det? Trådlösa Bärbara Modeller Med Bluetooth. Schematisk Och DAC För Ett Ljudsystem. Hur Väljer Du Det Bästa Musiksystemet?

Innehållsförteckning:

Video: Ljudsystem: Vad är Det? Trådlösa Bärbara Modeller Med Bluetooth. Schematisk Och DAC För Ett Ljudsystem. Hur Väljer Du Det Bästa Musiksystemet?

Video: Ljudsystem: Vad är Det? Trådlösa Bärbara Modeller Med Bluetooth. Schematisk Och DAC För Ett Ljudsystem. Hur Väljer Du Det Bästa Musiksystemet?
Video: SONY SHAKE X10 High Power Home Audio System 2024, April
Ljudsystem: Vad är Det? Trådlösa Bärbara Modeller Med Bluetooth. Schematisk Och DAC För Ett Ljudsystem. Hur Väljer Du Det Bästa Musiksystemet?
Ljudsystem: Vad är Det? Trådlösa Bärbara Modeller Med Bluetooth. Schematisk Och DAC För Ett Ljudsystem. Hur Väljer Du Det Bästa Musiksystemet?
Anonim

Sortimentet av musikteknik växer ständigt. Nästan alla hem har antingen märkta datahögtalare eller moderna ljudfält eller ljudsystem i olika konfigurationer. Vi kommer att prata om det senare i denna artikel. Låt oss ta reda på vad dessa enheter är och hur man väljer dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Innan du går vidare till en detaljerad undersökning av alla funktioner i moderna ljudsystem måste du svara på huvudfrågan: vad är det? Ett ljudsystem är en speciell elektronisk enhet eller en kombination av flera enheter som är utformade för att omvandla en analog eller digital signal till ljud (akustiska) vågor.

Varje annan lämplig elektronisk enhet kan spela rollen som en direkt källa för den ursprungliga signalen i detta fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Direkt enhet för ljudsystem innehåller en uppsättning av flera nödvändiga komponenter, som var och en utför sin egen specifika funktion.

  • Omvandlare . En radiobandspelare, CD -spelare, MP3 -spelare och andra liknande enheter kan fungera som en omvandlare och ofta en signalförstärkare. Den del som behandlas är utformad för att ta emot signaler från externa källor, liksom deras vidare överföring till förstärkaren.
  • Signalförstärkare i ljudsystem kombineras det ofta med en omvandlare, men detta element kan mycket väl göras som en separat elektronisk enhet. Förstärkaren har en utgång eller flera utgångar om flerkanalig akustik är ansluten till den. Förstärkarens huvuduppgift är att ta emot en signal som är relativt svag i amplitud och sedan förstärka den till önskad nivå och överföra den direkt till akustiken.
  • Säkring - en viktig komponent i alla ljudsystem. Denna komponent skyddar musikutrustning från oförutsedda faror och i så fall öppnar den helt enkelt kretsen. Vanligtvis sitter säkringen på strömkabeln.
  • Mottagare . Det är huvudkomponenten i alla hemmabiosystem. Det är från det som videosignalen går till visualiseringsverktyget - en TV eller en projektor. I vissa enheter spelas komponentens roll av en DVD -mottagare, det vill säga en spelare som har alla nödvändiga anslutningar och kommunikation i sin kropp. Förstärkaren i det senare fallet kan placeras i subwooferhöljet.
  • Mat . Batterier beror direkt på typen av ljudsystem. Till exempel, om tekniken är inverterare, måste en omvandlare finnas i enheten. Om vi pratar om akustik som kan fungera i ett autonomt läge, kommer dess design nödvändigtvis att innehålla ett batteri med en viss effekt.
  • Akustik , som ingår i ljudsystemet, representeras av en uppsättning passiva och aktiva ljudsändare. Deras huvuduppgift är att omvandla den elektriska signalen till ljudvågor. Aktiva högtalare, förutom ljudavgivande huvuden, är utrustade med egna signalförstärkare.

Funktioner i den interna kretsen för ljudsystem beror till stor del på deras konfiguration och själva typen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Ljudsystem som produceras av moderna tillverkare utför ett antal viktiga funktioner. De bearbetar och återger ljud. Vart i system kan installeras under olika förhållanden . Det kan till exempel vara ett bil- eller datorljudsystem, som kommer att spela rollen som en enhet som inte bara återger musikspår utan också systemsignaler (meddelanden, fel eller varningar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Ljudsystem är väldigt olika. I butiker som säljer musik- eller hushållsapparater kan konsumenten hitta enheter avsedda för olika förhållanden och användning. Tänk på vilken typ av utrustning sådan utrustning är indelad i.

Gata

Vid tillverkning av ljudsystem avsedda för utomhusbruk ägnar tillverkarna särskild uppmärksamhet åt enheternas skyddsmekanismer. Samtidigt styrs de av IP -indikatorerna - det här är säkerhetsindexet. Till exempel, enheter som skiljer sig från IP54 kan användas utomhus, eftersom de är väl skyddade mot fukt, smuts, damm och till och med mekanisk belastning.

Utrustning och effektnivå för utomhusljudsystem är vanligtvis högre. Tekniken är tillverkad med förväntan om en bred täckning av ljudvågor.

Det är sant att det är fullt möjligt att hitta lågeffekts utomhusljudsystem till salu, vars effektpotential är begränsad inom 10-400 W.

Bild
Bild
Bild
Bild

Multimedia

De mest populära idag är hemmamultimedieljudsystem, presenterade i ett brett sortiment. Dessa modeller finns med olika effektvärden och olika frekvensområden. Många enheter har rik funktionsutrustning . Till exempel kan Bluetooth, USB, NFC och många andra tillhandahållas. Multimediasystem kan vara golvstående eller hyllbaserade-en mängd olika alternativ säljs i butiker. Monoblock -alternativ utmärks av indikatorer för hög effekt.

Multimedia akustiska enheter kan anslutas till olika enheter - det kan vara en persondator, bärbar dator, smartphone, surfplatta. I sådana modeller kan du ofta hitta en ganska dyr inbyggd DAC (digital-till-analog-omvandlare). Populärt idag och alternativ, som ger kontakter för en mikrofon (eller 2 mikrofoner) och "karaoke" -läget. Storleken på den aktuella akustiken är olika. Multimediasystem görs inte alltid särskilt stora och massiva. Många företag producerar kompakta versioner, vilket inte på något sätt påverkar deras funktionalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bärbar

Idag är bärbara ljudsystem också ganska efterfrågade. De är vanligtvis små i storlek och utrustade med praktiska redskap för att göra dem lättare att bära . Oftast är detta ett handtag, men det finns också tillverkare som kompletterar sin musikteknik med små hjul som underlättar snabb och problemfri förflyttning av utrustning från ett ställe till ett annat.

Mobila ljudsystem är särskilt relevanta för personer som är i konstant rörelse och inte har råd att placera akustiken på en permanent plats utan ytterligare transport.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trådlös

Modern trådlös teknik visar sig vara bekväm att använda. Sådana kopior produceras av många välkända märken, till exempel Sony, JBL, Samsung och många andra.

Trådlösa ljudsystem levereras med ett batteri med en viss kapacitet. Den sista parametern har en direkt inverkan på utrustningens varaktighet i autonomt läge. Dessa enheter är också tillverkade för att vara multifunktionella och praktiska. Många av dem har höga effektbetyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

I dessa dagar är marknaden bokstavligen full av välkända varumärken som producerar ljudsystem av alla typer och ändringar. Nedan följer en liten översikt över de bästa tillverkarna som erbjuder högkvalitativa och funktionella akustiska enheter för konsumenter att välja mellan.

Sony . Det välkända japanska märket är inte bara känt för teknikens oklanderliga kvalitet, utan också för det stora utbudet av tillverkade enheter av alla slag. Sonys ljudsystem är praktiska, funktionella och hållbara - sådan utrustning repareras sällan.

Det är sant att många modeller av märkets ljudsystem är något dyrare än många konkurrenskraftiga alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Noema . Rysk tillverkare av akustiska system. Det är ett av de äldsta företagen i Novosibirsk. Idag är det inhemska företaget specialiserat på produktion av dynamiska huvuden, akustiska system, varningshögtalare, effektförstärkare och tillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bose . Ett välkänt amerikanskt märke som tillverkar utrustning av utmärkt kvalitet. Bose ljudsystem är inte de dyraste, men du kan inte kalla dem billigt heller. Särskilt kraftfulla och mångsidiga modeller kan kosta köparen en snygg summa, men Bose -tekniken är väl värd pengarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Edifier . En populär tillverkare som producerar ett brett utbud av högtalarsystem. Tekniken för detta märke är känd inte bara för sin utmärkta kvalitet, utan också för sitt överkomliga pris. Du kan hitta ett anständigt alternativ för en mycket liten summa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Fundera utifrån vilka parametrar det är värt att välja ett ljudsystem

  • Bestäm syftet med köpet . Till exempel bör kontorsakustik inte vara för kraftfull, högljudd och kompletteras med olika alternativ, till exempel karaoke eller färgmusik. Men utrustningen för fester ska bara vara multifunktionell, kännetecknas av höga effektindikatorer (dyra professionella modeller är också lämpliga). Om musikutrustning väljs för hemmabruk beror allt på ägarnas och hushållens önskemål - någon älskar enkla medelstora energisystem mer, medan någon gillar alternativ med högt ljud och med många ytterligare alternativ.
  • Det är också viktigt att tänka på under vilka förhållanden du kommer att använda akustiken . För utomhusbruk är det vettigt att köpa endast välskyddade enheter med höga IP-betyg. För hemmabruk är dessa parametrar inte så viktiga. Om du behöver ett system som du kan bära med dig, är trådlösa och bärbara kopior mer lämpliga - du kan välja rätt lösning för alla förfrågningar.
  • Kolla in de tekniska specifikationerna för ditt ljudsystem . Det är bättre att studera dem genom att titta på medföljande dokumentation, eftersom parametrarna som säljare ofta pratar om är i många fall överdrivna för att locka köparen. Välj alternativet med de bästa egenskaperna som passar dina levnadsförhållanden.
  • Kontrollera dina apparater innan du köper . Det är lämpligt att kontrollera ljudsystemets ljudstyrka och lyssna på vilket ljud det återger.
  • Köp endast högkvalitativa ljudsystem .

Inte all märkesutrustning är för dyrt - många tillverkare producerar pålitlig och hållbar, men inte alls dyr akustik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Reglerna för användning av ljudsystemet beror endast på funktionerna i en viss modell. Det är därför det är så viktigt att studera bruksanvisningen för utrustningen. Bara här kan du ta reda på exakt hur du kan konfigurera utrustningen du köpte, hur du ansluter nödvändiga kablar och installerar vissa program. Det finns dock allmänna regler för de flesta av dessa enheter.

  • Innan du ansluter ljudsystemet till elnätet, se till att egenskaperna hos elnätet och enheten överensstämmer.
  • Använd inte utrustning i rum med hög luftfuktighet och placera inte vatten i närheten.
  • Om ditt ljudsystem har en Bluetooth-adapter, Wi-Fi i kombination med en Ethernet-kontakt, får du en digital ljudström från bärbara enheter trådlöst. I detta fall är det inte nödvändigt att ansluta extra ledningar.
  • Det enklaste sättet att installera och använda ljudsystemet är att använda den medföljande fjärrkontrollen. Om den här enheten inte används på länge rekommenderas att du tar ur batterierna. Både gamla och nya batterier kan inte användas i kombination.
  • Placera inte ljudsystemet i direkt solljus och håll det borta från värmekällor.
  • Vid ett fel bör du inte demontera utrustningen själv - gå till tjänsten.

Rekommenderad: