Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Motor? Multimeter Och Andra Enheter För Att "ringa" Motorn. Metoder För Att Kontrollera Motorn Och Lindningsmotståndet

Innehållsförteckning:

Video: Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Motor? Multimeter Och Andra Enheter För Att "ringa" Motorn. Metoder För Att Kontrollera Motorn Och Lindningsmotståndet

Video: Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Motor? Multimeter Och Andra Enheter För Att "ringa" Motorn. Metoder För Att Kontrollera Motorn Och Lindningsmotståndet
Video: Slipring motor rotor checking 2024, April
Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Motor? Multimeter Och Andra Enheter För Att "ringa" Motorn. Metoder För Att Kontrollera Motorn Och Lindningsmotståndet
Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Motor? Multimeter Och Andra Enheter För Att "ringa" Motorn. Metoder För Att Kontrollera Motorn Och Lindningsmotståndet
Anonim

Ofta är orsaken till en tvättmaskinstopp motorproblem. Utan att ge ut de deklarerade trumvarvtalen eller ha misslyckats helt, är tvättmaskinen föremål för en återmontering av motorn eller drivningen med hjälp av vilken trumman roterar.

Bild
Bild

Typer av enheter att kontrollera

Förutom den vanliga uppsättningen verktyg (tång, en uppsättning skruvmejslar och skiftnycklar) behöver du en elektrisk enhet som utför en "kontinuitet" i motorn.

Multimeter

Tidigare kallades en multimeter för en avometer - det var en mätare som mäter motstånd, spänning och ström. Idag är mätare nästan helt borta från marknaden - med undantag för miniatyr, moderna versioner, som är problematiska att hitta . De gav vika för digitala motsvarigheter, som låter dig kontrollera dioder, kondensatorer, induktorer och lindningar och till och med transistors hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Testare

Samma som en multimeter, men den kan göras oberoende - från vilken pekargalvanometer som helst. För att utföra mätningar växlar testaren till motståndsmätningsläget (värden i sektorn med beteckningarna Ohm och kOhm).

Enheten fick namnet "uppringning" - för summerläget: när motståndet är under 200 Ohm utlöses summern.

Bild
Bild

Felsökning

Innan du reparerar en motor hemma, kontrollera vilken av de tre typerna av motorer som används i din tvättmaskin.

Asynkron

Föråldrad typ. Trots sin enkelhet fördrivs magneter på rotor- och statorlindningarna, utan ringar och borstar, från marknaden för moderna hushållsapparater för sin låga effekt och imponerande dimensioner. Han hittade applikationen endast bland användare som en generator - den monterade installationen kan fungera i 30 år eller mer utan reparation. Som konsument är han värdelös: han ger ut hälften så mycket energi som han tar från elnätet, resten går åt till förluster i arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dess förbättrade version är en tiolindad stegmotor, som kräver ett pulsdrivkort . Låg verkningsgrad har eliminerats i stegmotorn - "shagovik" har en mycket stark dragkraft (moment av vridmomentet som genereras av den sekventiella tillförseln av strömpulser till olika spolar).

Men ett sådant schema används inte i automatiska tvättmaskiner - varvtalen är för höga, en kraftfull högfrekvensförare med tiotals kilohertz klockfrekvens skulle krävas.

Bild
Bild

Samlare

Har en betydligt högre effektivitet. Rotorn och statorn är en uppsättning oberoende lindningar kopplade i serie . Rotorkretsen är indelad i ett dussin lindningssektorer, för vilka det finns ett par lameller - glidande koppar- eller kopparpläterade kontakter fixerade på axeln. Antalet lameller kan nå 20 eller mer - beroende på antalet lindningar.

För att lamellerna inte ska slitas ut används grafitborstar istället för kopparkontakter. Borsten ser ut som en parallellpiped, ett slags "tegel" upp till ett par centimeter långt , ansluten med hjälp av en brons- eller mässingkontakt pressad in i den, till vars ände en kopparsträngad ledare är lödd.

Grafit har en resistivitet hundratals gånger större än en kopparledare, men dess konduktivitet är tillräcklig för att driva rotorlindningarna med den nödvändiga strömmen - de har ett motstånd på 1-4 ohm.

Rotorenheten är seriekopplad med statorn, vars lindningar, liksom transformatorns primära spole, har ett motstånd på upp till 200 ohm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Direktkörning

Det har ökat effektiviteten på grund av ytterligare magnetisering från permanenta neodymmagneter. En sådan motor är mycket dyrare än de andra, men den ger, precis som en stegmotor, hög verkningsgrad - cirka 90-95% . Kräver inte remmar eller kugghjul genom vilka vridmoment överförs till trumman.

Om motorn inte snurrar eller går intermittent, så är det första som ska kontrolleras vid uppsamlaren att borstarna fungerar. Dra ut dem - slitna borstar blir flera gånger kortare än nya: grafit tillhör mjuka material och slits ut snabbt under intensiva, många timmars arbete. Detta är den största nackdelen med den borstade motorn.

Om borstarna är intakta kontrollerar du lamellernas integritet . Svärtade lameller kan rengöras med fint sandpapper eller i en verkstad på en svarv. Efter rengöring avlägsnas spår av det avskrapade materialet från lamellerna.

Om lamellerna är helt slitna, byt ut hela rotorn, eftersom dessa kontakter inte kan bytas ut. Det är bra om det finns exakt samma eller en liknande motor i närheten med en fungerande och fullt fungerande rotor. Med borstarnas och lamellernas integritet återstår det att kontrollera rotor- och statorlindningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollera magneternas integritet i en direktdriven motor . Om en av dem smulas eller flög iväg kan du beställa exakt samma eller liknande neodymmagneter från Kina och klistra in nya för att ersätta de förstörda. Om magneterna är intakta, kontrollera lindningarnas hälsa.

Bild
Bild

I en kollektormotor "ring" en efter en "ring" lindningarna på rotorn genom att ansluta testaren med hjälp av dess sonder till motsvarande "parade" lameller . Oändligt motstånd indikerar en öppen krets, och nästan noll indikerar en krets mellan varv. En kortslutning uppstår oftast från konstant överhettning, på grund av vilket epoxilimet som lindningen hälls med och lacken som täcker lindningstråden med ett tunt lager avskalas.

Det växlande magnetfältet som induceras av statorlindningen gör sitt smutsiga arbete - de slutna öglorna värms bokstavligen upp på grund av att för mycket induktionsström frigörs och deras egna låga motstånd, och denna del av lindningen brinner helt enkelt ut. Då förlorar sektionen av tråden kontakten, och multimetern indikerar en öppen krets. Rotorlindningarna får inte kortsluta till huset (nedbrytning av spolarna till axeln).

Bild
Bild

Turn-to-turn-stängning sker både i rotorn och i statorn . Statorlindningen med en eller flera kortslutna varv kan inte ge den ström som begärs av konsumenten, medan den överhettas. Om tvättmaskinen inte hade en termistor på motorn skulle det bli en brandfarlig enhet: rök kommer att gå ut ur motorn och nätsäkringen på den elektriska panelen "slås ut".

Termistorn stänger av strömmen till motorn om den värms upp till 90 grader: en normalt fungerande motor, även med en daglig tvätt på flera timmar, kommer inte att värmas upp över 80 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

I statorelektriska motorer finns det tre lindningar: när en av dem misslyckas "drar" de återstående två inte bra. Motorn får en "dödpunkt": när axeln stannar kan den inte starta . En lindning är densamma som en helt felaktig motor. Motorn är konstruerad på ett sådant sätt att alla tre statorlindningar "skjuter" rotorn samtidigt - med växelverkan mellan stator- och rotormagnetfält.

Detta problem åtgärdas genom att spola tillbaka motorn: den gamla emaljtråden tas bort och en ny lindas istället . En avancerad användare kommer att beställa den nödvändiga kabeln från ryska eller kinesiska leverantörer och spola tillbaka statorn själv. Nybörjare - kommer att använda tjänsterna från servicecentret. Det är tio gånger svårare att spola tillbaka rotorn”fylld” av tillverkaren - den kommer att bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till sist, lager i motorn kan slita ut … Tillverkaren använder en tillräcklig mängd smörjmedel så att motorn kan gå i flera månader utan ytterligare smörjning. Men temperaturen på axeln och statorändarna stiger från uppvärmningen av lindningarna till flera tiotals grader, från gnistor från borstarna (om sådana finns), varför smörjmedlet förångas gradvis. Helst är det nödvändigt att smörja in motorn med litol eller fett minst en gång var sjätte månad när man tvättar kläder varje dag.

Oavsett hur hög kvalitet axeln, statorplattorna och lagren är, är oljans "hunger" vägen till friktion, tio gånger större än med en smord mekanism i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bollar och lagerburar slits ut och parasitiska lekformer. Separatorn och kulorna är trasiga, axeln "går" och motorn vibrerar vid höga varv . Det hörs ett gnidande ljud, axeln har fastnat och motorn går extremt instabilt. Spalten mellan rotorn och statorn (mindre än 1 mm) på ena sidan bryts när axeln vinglar. Stator- och rotorbladen är slipade för att centrera den perfekt lindade motorn. I sin tur leder feljustering till ytterligare vibrationer. Efter att ha demonterat motorn, var noga med att kontrollera lagrenas skick.

Med direktdrivna motorer slits den del av axeln som är i kontakt med motorn . Detta är ett hjul som är fast anslutet till motoraxeln. Den är mindre i diameter än trumman. Kudden på detta hjul slits också.

Oavsett om den är gjord av gummi eller liknar en kugghjul i en spiralväxel måste det slitna elementet bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

  • Kontrollera motorns lager smörjning var sjätte månad eller ett år. Om det tar slut, rengör axeln från resterna av det gamla fettet och lägg till ett nytt. Använd inte industriell olja - den torkar snabbt vid 50-80 grader.
  • Överbelasta inte bilen genom att "köra" den till gränsen. Om modellen innehåller 7 kg tvätt, fyll på 5-6 kg.
  • Minska centrifugeringshastigheten, särskilt när det är mycket tvätt (nära viktgränsen). Istället för 1000 rpm är det bättre att använda 400-600.
  • Lätta föremål kräver en uppfriskande tvätt - en huvudcykel, en sköljning, en centrifugering. Förläng inte tvätten i 3 timmar när tvätten är lätt smutsig. Om du har en torktumlare och ett strykjärn kan du hoppa över läget för torkning och lätt strykning.
  • Fixera maskinen genom att placera den i en liten urtagning, "sänka" fötterna i golvet med en centimeter. Vid höga varv kommer den inte att röra sig.
  • Häng inte AGR på fästen ovanför golvet, även om väggen är gjord av armerad betong. Efter att ha fått resonans när du skakar under tvätten av tvätten kan du fylla huset.
  • Om din nätspänning ändras ofta, använd en högeffektsregulator eller UPS som ger stabila 220 volt.
  • När du kontrollerar att motorn fungerar, starta den i serie genom maskinens värmeelement - de felaktiga lindningarna kommer att sparas, eftersom värmeelementets spiral snabbt värms upp vid lågt motstånd, kortslutning.
  • I ledningarna (ledningen) i uttaget till vilket CMA är ansluten måste ytterligare en difavtomat användas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En tvättmaskin, som vilken enhet som helst, kräver noggrann hantering och noggrann vård. Då kommer det att fungera i 10-20 år utan problem.

Rekommenderad: