Hur Använder Jag En Induktionshäll? Hur Man Slår På Den Och Lagar Mat På Den? Vilket Rengöringsmedel Ska Jag Använda För Att Rengöra Det?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Använder Jag En Induktionshäll? Hur Man Slår På Den Och Lagar Mat På Den? Vilket Rengöringsmedel Ska Jag Använda För Att Rengöra Det?

Video: Hur Använder Jag En Induktionshäll? Hur Man Slår På Den Och Lagar Mat På Den? Vilket Rengöringsmedel Ska Jag Använda För Att Rengöra Det?
Video: Så rengör du spishällen utan onödiga kemikalier och så här undviker du att hällen blir flammig. 2024, Maj
Hur Använder Jag En Induktionshäll? Hur Man Slår På Den Och Lagar Mat På Den? Vilket Rengöringsmedel Ska Jag Använda För Att Rengöra Det?
Hur Använder Jag En Induktionshäll? Hur Man Slår På Den Och Lagar Mat På Den? Vilket Rengöringsmedel Ska Jag Använda För Att Rengöra Det?
Anonim

I absolut varje kök finns en spis, gas, el eller induktion. Det är en oumbärlig del av köksutrustning som vi lagar mat på. Idag kommer vi att berätta om induktionskokare - hur man använder dem, vilka funktioner i matlagning med det, vilka produkter som är mest lämpliga för att ta hand om det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Induktionshällar är de senaste inom utvecklingen av köksteknik, förknippade med trenden att spara naturresurser och öka det användbara utrymmet i köket. Induktionspaneler fungerar på grund av kraften hos virvelinduktionsströmmar, som genereras under påverkan av högfrekventa magnetfält med frekvenser från 20 till 100 kHz.

Att använda en induktionsspis är ännu enklare än att använda en gasspis, du behöver bara vrida på strömbrytaren och panelen börjar fungera.

Du reglerar värmeeffekten med en omkopplare eller en pekskärm, beroende på din modell. Induktionshällar är ofta utrustade med en kontrollpanel med ett stort antal förbyggda program, vilket gör den så enkel att använda som möjligt. Av funktionerna för användning av induktionsspisar kan man särskilja behovet av att välja lämpliga köksredskap för matlagning - materialet från vilket det är gjort, storleken på köksredskapen, enkel skötsel av spisens yta och en mycket viktig blockeringsfunktion från barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur slår man på och av den?

För att börja använda panelen måste du aktivera följande sätt:

  • du måste hålla knappen "Slå på" i flera sekunder;
  • när panelen slås på kommer den att avge en karakteristisk ljudsignal och en meny visas på kontrollpanelen;
  • för ytterligare användning väljer du en kokplatta, ställer in önskad värmeeffekt eller väljer ett lämpligt program;
  • panelen är klar för matlagning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För den efterföljande avstängningen efter tillagning måste du antingen välja avstängningsalternativet på pekskärmspanelen eller, om sådan inte finns, trycka på "Power on" -knappen igen i några sekunder tills pekskärmen stängs av - som huvudpanelen synlig indikator på utrustningen påslagen.

Vissa modeller har en pekskärmslåsfunktion. Efter tillagning behöver du bara aktivera panellåset och kaminen kan inte startas av misstag förrän du låser upp den via kontrollpanelen, vilket skyddar dig själv, barn som är så intresserade av allt som är okänt för dem och husdjur, eftersom de ibland gillar att koppla av på horisontella ytor (många älskade katter).

Tja, utöver detta, efter att du har aktiverat låset, behöver du inte stänga av spisen om du är hemma

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man lagar mat på den?

För induktionskokare används specialrätter med en tjock botten av ferromagnetiska material. Dessa krav beror på de fysiska principer som produkten fungerar efter. Virvelströmmar, som skapar en termisk effekt på ytan av köksredskap, har mest märkbart sin effekt på produkter gjorda av ferromagnetiska legeringar. Enkelt uttryckt kan detta beskrivas så att spisar eller kokplattor av induktionstyp är mest effektiva vid uppvärmning av köksredskap gjorda av gjutjärn, rostfritt stål eller annan typ av stål som används i livsmedelsindustrin.

Bild
Bild

Om du vill använda dina vanliga rätter och inte köpa specialredskap kommer en enhet som skapats för att lura induktionsvärmesystemet - en speciell disk - till din hjälp. Den är gjord av samma ferromagnetiska material som du lägger på induktionshällen och placera alla redskap (glas, aluminium, etc.) ovanpå den. Det visar sig att Vid uppvärmning överför skivan värmeenergi till diskens yta, värmer den på samma sätt och bibehåller den önskade temperaturen för matlagning.

Det finns ett litet "livshack" om hur du kontrollerar om ditt köksredskap är lämpligt för användning med en induktionshäll - ta en vanlig magnet och ta upp den på köksutrustningens yta, om det finns en magnetisk dragkraft - ditt köksredskap passar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I princip är det mycket lättare att laga din favoriträtt på en induktionskokare - laga soppor, gryta grönsaker, steka pannkakor eller pannkakor, du kan göra kaffe eller göra pilaf i din favorit Turk. Allt detta kommer att bli enklare, eftersom induktionskokaren, med hjälp av effektjustering, fungerar strikt enligt det valda läget eller programmet som lagts där eller valts av dig . Fel som inte finns i lägen överstiger inte 1 ° C. Spisarna har en mycket bekväm att hålla varm funktion. Det låter dig hålla den tillagade maten varm länge.

Detta alternativ är mycket användbart när du lagar flera rätter i tur och ordning och har fått mycket feedback från användarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Enkelt underhåll anses vara en betydande fördel med induktionskokare, men trots denna enkelhet beror inte bara spisens visuella tillstånd på dess skötsel, utan även din induktionskokas funktion beror direkt på skötseln av dess arbetsyta. Frånvaro eller felaktig skötsel av spisens arbetsyta orsakar ofta utrustningsstörningar. Driftreglerna anger tydligt de grundläggande reglerna för skötsel av en induktionshäll och dess yta.

När du köper bör du inte bara läsa instruktionerna utan också noggrant följa vad som står i den, om du naturligtvis vill att din spis ska glädja dig med sitt arbete under en lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är faktiskt extremt lätt att ta hand om en induktionshäll; det finns grundläggande förutsättningar för att ta hand om dem, till exempel:

  • använd köksredskap gjorda av rekommenderade ferromagnetiska material, försök att inte använda köksredskap av dålig kvalitet som kan repa ytan; om du använder rätter gjorda av material som inte är lämpliga att använda, använd den speciella adapter som beskrivs ovan;
  • försök att undvika repor på arbetsytan så mycket som möjligt, de förstör inte bara ytans estetiska utseende utan hotar också att störa ugnens funktion, det är nästan omöjligt att ta bort repor från glaskeramiska ytor;
  • du kan rengöra ytan på induktionskokaren först när den är helt nedkyld, annars kan du få sprickor på glaskeramikytan eller flisen;
  • någon form av kontaminering måste avlägsnas så snabbt som möjligt med särskild omsorg, utrustningens funktion beror direkt på detta;
  • för att rengöra ytorna på sådana plattor är det nödvändigt att endast använda flytande produkter som är helt fria från hårda slipande partiklar; rengöring bör endast utföras med en mjuk trasa; det kan tyckas för dig att det inte kommer att fungera att rengöra kolavlagringar eller andra hushållsföroreningar med flytande tvättmedel i hemmet, oroa dig inte - det är mycket enkelt att tvätta främmande material från glaskeramik;
  • Kom ihåg att när du använder en induktionshäll hemma, bör du under inga omständigheter använda borstar, skrapor, svampar av hårt material som kan lämna små repor eller flis på ytan;
  • efter rengöring av kaminen måste den torkas av med en torr, mjuk trasa eller svamp för att avlägsna fuktiga rester och fläckar, detta kommer inte bara att ge en elegant glans till arbetsytan, utan också ta bort eventuella rester av tvättmedel från ytan, vilket är okänt hur den kan reagera vid uppvärmning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Du kan köpa ett speciellt flytande rengöringsmedel för glaskeramiska ytor på induktionsspisar.

När den appliceras tar den inte bara bort smuts utan skapar också ett tunt och transparent skyddande lager på brädans yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Det finns många regler för säker drift av induktionsspisar, bland vilka det är värt att notera följande:

  • anslutningen av utrustningen måste utföras av en person med särskild kunskap, som korrekt ansluter kaminen;
  • kaminens ventilationshål, genom vilka ventilation av ugnens inre utrymme utförs, får inte stängas för att säkerställa att utrustningen fungerar normalt.
  • låt inte fukt komma in i plattans arbetsutrymme;
  • det är nödvändigt att rengöra och underhålla induktionskokaren först när den är helt bortkopplad från det elektriska nätverket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Induktionshällen kan installeras ovanför ugnen. Elektromagnetiska vågor som avges av kaminen sprider sig högst 3 cm från källan. Om avståndet mellan den installerade ugnen och kaminen under installationen är mer än så har du ingenting att frukta.

För ytterligare skydd installerar vissa tillverkare en speciell kylfläns som isolerar värmeöverföring till föremål under induktionspanelen, vilket möjliggör säker drift.

Bild
Bild

Som med alla andra typer av spisar måste du installera en fläkt i ditt kök. Det kommer att ta bort överflödig lukt från tillagningsprocessen. Denna fråga intresserar verkligen många. Men överallt hittar du samma svar - det finns inga speciella avgassystem för induktionsspisar. Och de interagerar inte med varandra på något sätt, du kommer att starta var och en av dem separat.

Bild
Bild

Möjliga driftsproblem

Om det finns några funktionsstörningar i induktionsspisens funktion måste du stänga av den och söka hjälp från specialister som hjälper dig att lösa ditt problem, eftersom en induktionsspis är en komplex elektrisk utrustning. Som ett av de vanligaste problemen under drift kan man särskilja utslagningen av strömbrytarna. Det här problemet uppstår i följande fall:

  • när det uppstår en nedbrytning i induktionspanelen, på grund av vilken det sker kraftiga förändringar i funktionen av spisens induktionssystem, på grund av dem utlöses skyddet - slår ut strömbrytarna och därigenom avaktiverar rummet;
  • induktionskokaren fungerar intermittent - detta kan bero på felaktig användning av utrustningen, kränkning av algoritmerna för drift av panelprogramvaran, men det måste komma ihåg att vissa modeller fungerar i ett sådant intermittent läge - i det här fallet, allt är bra med det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Se videon nedan för tips om hur du bäst rengör din induktionshäll.

Rekommenderad: