Ugn (80 Foton): Typer Och Vikt Av Inbyggda Ugnar. Hur Väljer Man Rätt Ugn Och Vad Betyder Markeringarna På Den?

Innehållsförteckning:

Video: Ugn (80 Foton): Typer Och Vikt Av Inbyggda Ugnar. Hur Väljer Man Rätt Ugn Och Vad Betyder Markeringarna På Den?

Video: Ugn (80 Foton): Typer Och Vikt Av Inbyggda Ugnar. Hur Väljer Man Rätt Ugn Och Vad Betyder Markeringarna På Den?
Video: Oven Buying Guide | The Good Guys 2024, April
Ugn (80 Foton): Typer Och Vikt Av Inbyggda Ugnar. Hur Väljer Man Rätt Ugn Och Vad Betyder Markeringarna På Den?
Ugn (80 Foton): Typer Och Vikt Av Inbyggda Ugnar. Hur Väljer Man Rätt Ugn Och Vad Betyder Markeringarna På Den?
Anonim

Matlagning är en daglig uppgift för alla hemmafruar. Utan detta kan nästan ingen kvinna föreställa sig sitt liv. Dessutom är matlagning avgörande för att hålla oss vid liv. Du kan laga mat på olika sätt - steka, koka, baka och så vidare. Det handlar om bakningsanordningar som kommer att diskuteras i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En ugn är en kammare där maten placeras och där den tillagas vid en viss temperatur som har ställts in i förväg. En ugn kan hjälpa även en inte så bra kock att förbereda goda måltider som alla familjemedlemmar kommer att älska. Idag finns det två typer av ugnar - gas och el . Det är ganska svårt att ge råd om vilken du ska välja. Om en person har gas i sin bostad är det ingen idé att använda en elektrisk ugn, eftersom det helt enkelt kommer att öka kostnaden för elektrisk energi.

Om vi pratar om kulinariska aspekter, kommer elektriska ugnar att ha mer seriös funktionalitet. Till exempel finns det ett antal värmelägen, inklusive konvektion. Men idag finns det redan gasmodeller med denna funktion.

Nyligen har sådana ugnstillverkare kombinera med en ångkokare eller mikrovågsugn , vilket gör det möjligt att inte bara utöka sin funktionalitet, utan också att öka möjligheterna i matlagning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Alla de övervägda modellerna av teknik, som det redan har blivit tydligt, skiljer sig åt i typ av strömförsörjning - de kan fungera på el eller gas. De senare har mer avancerad funktionalitet, liksom en ganska stor lista över program.

Dessutom ugnen utrustad med infraröda värmare och induktionselement . Kostnaden för sådana lösningar är högre än priset på konventionella modeller. Och här bör det nämnas att du kommer att behöva betala lite mer för reparationen av en sådan enhet, för ju mer tekniskt avancerad den är, desto svårare är det att identifiera och eliminera en viss störning. Det bör nämnas att elektriska modeller av ugnar kan värma upp till 500 grader.

Ugnar kan också skilja sig åt när det gäller den energi de förbrukar. Som regel talar vi om ett specifikt intervall. Med tanke på detta, innan du köper en ugn, bör du tilldela en separat linje för den som levererar el.

Elektriska ugnar har olika utföranden och är mycket enkla att installera och använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men som alla andra enheter, de har nackdelar, den viktigaste är det höga priset.

Den andra kategorin kommer att vara gasmodeller, som är något mindre funktionella och tekniskt avancerade. De kan inte jämnt värma mat under tillagningen, vilket anses vara en av de allvarligaste nackdelarna. Men deras kostnaden blir inte så hög , som elektriska motsvarigheter.

När du väljer en elektrisk ugn bör du studera modellerna av enheter som erbjuds på marknaden idag. Alla sådana lösningar är också kategoriserade efter plats- och kontrollmekanismer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana modeller kan vara:

  • självständig;
  • Beroende.

De senare är kopplade till hällarna på grund av närvaron av ett gemensamt styrsystem. Specificiteten för installationen av en sådan lösning förutsätter att det inbyggda skåpet placeras under ytan för matlagning. Och oberoende lösningar har inte en gemensam styrenhet med hällarna, varför de kan styras oberoende. Detta är det enda sättet de skiljer sig från den andra kategorin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska ugnar kan hittas idag, som skiljer sig åt i inställningsmetoder.

Det finns följande typer av justeringar för denna kategori av enheter:

  • mekanisk;
  • elektronisk;
  • kombinerad.

Modeller som är mekaniskt styrda kostar billigare och har en mängd olika omkopplare och handtag. Elektroniska varianter har vanligtvis pekplattor. Kombinerade lösningar stöder möjligheten att kontrollera den ena eller den andra metoden. I allmänhet, som du kan se, finns det inte så många kategorier av ugnar, vilket inte försvårar deras val för mycket. Men i alla fall, innan du köper en modell, bör du ta hänsyn till dess egenskaper, som diskuterades.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativ och ytterligare funktioner

I moderna modeller av denna typ av teknik tillhandahålls närvaro av guider, de så kallade teleskopen, som används för bakplåtar och galler. Deras användning gör det möjligt att förlänga brickorna varje gång du öppnar enheten och tillåter dem inte att falla ner när de vårdslöst tas bort.

En sådan teknik kan ha ett antal nivåer för galler . Vanligtvis pratar vi om tre eller fyra. I detta fall placeras guiderna vanligtvis på en av de specifika nivåerna. De har en avtagbar design, vilket är anledningen till att de enkelt kan ordnas om till önskad nivå. Vissa produkter är utrustade med infällbara teleskopiska guider utrustad med ett speciellt stötsäkert system, vilket möjliggör smidig förflyttning av bakplåten i kammaren där tillagning sker.

Vanligtvis kan skenorna bära vikten av ett bakplåt eller galler med ett fat som väger upp till 10 kilo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rälsen, som vanligtvis är utrustade med sådana anordningar, kan vara präglad och trådbunden … Ett antal enheter som är inbyggda i möbler har dem redan. Det bör noteras att den präglade versionen representeras av inte alltför stora fördjupningar på sidorna och av förekomsten av utsprång i arbetskammaren. Bakplåtar placeras i speciella spår och vid behov kan de förlängas ett visst avstånd. Trådversionen är skenor på kamerans sidor och utformad för att stödja brickor.

De är vanligtvis uppdelade i 2 kategorier:

  • inbyggt;
  • avtagbar.

Vanligtvis är ugnen utrustad med 1-2 brickor av värmebeständig metall med en non-stick eller emaljbeläggning. De kan ha samma dimensioner och egenskaper, eller skilja sig från varandra på djupet eller i andra parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare kompletterar ofta standardutrustningen med alla möjliga funktionella enheter - bakplåtar av glas, bakstenar, grill för stekning av mat, står för ångkokning.

De flesta ugnar idag är multifunktionella . De har flera uppvärmningslägen. Dessutom finns det igen, främst i elektriska skåp, automatiska matberedningsprogram. Men de är bara tillgängliga i modeller där elektronisk kontroll finns. Vi kan säga om en sådan enhet att den är smart.

Antalet program kan variera mycket och är utformade för tillagning av olika typer av mat och produkter. Det vill säga att ugnen i ett visst driftläge förstår vad den behöver laga, känner till produktens egenskaper och receptet för en viss maträtt. Användaren behöver vanligtvis bara ange produktens vikt.

Skåpet bestämmer också den erforderliga temperaturregimen och utför matlagning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som tidigare nämnts är ugnen vanligtvis elektrisk, kan kompletteras med en extra mikrovågsmodul eller en ångkokare . I det här fallet har modellen ett antal programmenyer, inklusive kombinerade. Det visar sig att om alternativet "ånga" väljs, så utvidgas ugnens kulinariska möjligheter avsevärt, eftersom du kan laga maximalt antal rätter. Och i läget "mikrovågsugn" kan du minska tillagningstiden avsevärt.

I fortsättning på ämnet extra funktionalitet noterar vi att ugnar med elektronisk styrning också har speciella mjukvarualgoritmer - "tina", "tappa", "försiktig stuvning" eller till och med "jäsning".

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat ska det sägas om modeller utrustade med grill . I några av dem kan du aktivera grillen på ett stort område och i andra - på en liten, det vill säga i ett trångt utrymme eller för rätter med viss volym. Sådana produkter kan också kompletteras med ytterligare element, t.ex. spotta … Sådana modeller kan också utrustas med en speciell temperatursond … Det är ett extremt viktigt element och är i huvudsak en stor termometer som mäter matens kärntemperatur.

Om skålens temperatur är på en viss nivå anses den tillagad, och temperatursonden meddelar ugnens kontrollmekanism om detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om temperatursonden har möjlighet att stänga av automatiskt, stannar tillagningen omedelbart, och om inte, visas motsvarande information på enhetens display och en ljudsignal ges för att meddela användaren. Och i några av de mest avancerade modellerna har temperatursonden inga ledningar alls. Förresten, det kan köpas separat om du vill.

Den maximala temperaturen vid vilken maten tillagas är 220-250 grader. I moderna modeller kan användaren själv ställa in tillagningstemperaturen och ändra den som han vill. Ofta visar displayerna på nya modeller inte bara den automatiska temperaturen, utan också den verkliga temperaturen inuti ugnen. Det finns alternativ där temperaturen kan vara högre än det värde som tillverkaren ställt in. Men i sådana produkter implementeras en särskild reningsteknik av pyrolytisk typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikt och mått

Viktiga punkter vid valet av en specifik modell av ugnen är dess vikt och dimensioner. Modeller som är inbyggda blir mindre på grund av avsaknaden av ett hölje.

Ugnar av denna typ faller vanligtvis i tre kategorier:

  • smal;
  • bred;
  • fullstorlek.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första gruppen inkluderar enheter med parametrar 0,6 x 0,55 x 0,45 m (höjd x djup x bredd). Till den andra - 0,55 x 0,9 m. Till den tredje gruppen - 0,55 till 0,6 x 0,5 x 0,6 m.

Nästa aspekt som är viktig att tänka på när du köper sådan utrustning är - mängden arbetsyta . För skåp i full storlek ligger det i intervallet 55-68 liter, för smala motsvarigheter-37-45 liter, beroende på modell.

Nästan alla produkter på marknaden idag tillverkas med en gångjärnsdörr. Detta alternativ är vanligt nästan överallt. Men han har en brist - en öppen dörr hindrar dig från att komma nära ugnen . Detta bör beaktas när du väljer en plats i köket för installation av utrustning.

En annan viktig punkt att tänka på är glas. Ju fler av dem som finns i dörren, desto bättre blir värmeisoleringsegenskaperna för modellen och dess säkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

På rea finns det alternativ med antalet glasögon från 1 till 4. Ju fler det finns, desto högre pris.

Skåpets vikt varierar beroende på modell, tillverkare, material som enheten är tillverkad av, märke och andra parametrar. Om vi pratar om den genomsnittliga massan av sådan utrustning ligger de på nivån 35-45 kg. Till exempel väger Bosch -utrustning vanligtvis från 36 till 41 kg, Gorenje - 33-43 kg, Ariston - 30-53 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg och stil

Ugnen måste vara helt kompatibel med det inre av rummet där den ligger. Idag är färgintervallet för en sådan teknik extremt brett och varierat - från det klassiska vit till ganska intressanta lösningar som röd eller lila … Förutom färg bör du också vara uppmärksam på produktens stilistiska prestanda.

Idag erbjuder tillverkarna ugnar i flera stilar.

Modern . Denna stil är en av de mest moderna. Dess särdrag är lakonism och linjernas svårighetsgrad, liksom klassiska färgscheman.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Retro . Ganska populär trend, som kombinerar fördelarna med country och Provence, kännetecknas också av ett ganska stort utbud av färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Provence . Denna stil kallas också rustik. Det kännetecknas av formernas ljushet, utmärkt belysning och naturlighet. I detta fall kommer fallets ljusa toner att råda, blandat med element i elfenben, brons eller kaffe med mjölk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassisk . Det anses vara en ganska populär och populär stil. Formernas geometri, teknikens höga kvalitet och det ganska bra färgschemat kommer också att tilltala många användare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Land . Det är något som liknar Provence -stilen, men dess färgintervall är mycket bredare. Ugnarna är mycket intressanta, gjorda i ljusgröna, koppar-, guld- och sandfärger, liksom i färgen på kakao. Om det finns dekorativa element på enheten är de antingen gjorda av mässing eller gjutjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Högteknologisk . Ett särdrag hos denna stil kommer att vara en kombination av metall och glas. Oftast tillverkas ugnsmodeller i svart. Om det finns dekorativa element är de vanligtvis gjorda av rostfritt stål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet, som du kan se, finns det många färg- och stillösningar för ugnar. Detta gör att varje person själv kan hitta det mest lämpliga alternativet för köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Ugnar är en produkt som är ganska efterfrågad. Så det är inte förvånande att många företag tillverkar denna typ av utrustning.

De mest populära ugnsföretagen är:

  • Hansa;
  • Bosch;
  • Gorenje;
  • Bubbelpool;
  • Smeg;
  • Kaiser;
  • Electrolux;
  • Miele;
  • Zanussi;
  • Fornelli.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för bra gasugnar börjar vid 11 000 rubel och elektriska från 14 000 rubel. Låt oss till exempel ge flera modeller från några av dessa tillverkare, så att du grovt kan förstå funktionerna hos produkterna från ett visst märke, vilket på allvar kan hjälpa när du väljer en bra ugn.

Den första modellen som förtjänar uppmärksamhet från en potentiell köpare, tillverkad av det tyska företaget Bosch och har beteckningen HBN539S5 . Detta alternativ anses vara en representant för mellersta prissegmentet, eftersom priset är cirka 25 tusen rubel. Det har många fördelar - en ganska snygg och utåt dyr design, liksom seriös funktionalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna modell skiljer sig från analoger genom närvaron 8 olika tillagningslägen … Förutom de traditionella, har denna modell också specialfunktioner som avfrostning och grillning. Denna ugn har en ganska stor inre kammarvolym, avsedd för 67 liter. Kammarväggarna från insidan har speciell emaljbeläggning som skyddar metallen från höga temperaturer.

Denna modell av ugnen när det gäller energiförbrukning tillhör A + -gruppen, som gör att du kan använda en minimal mängd el under driften av enheten.

Bild
Bild

Dörren är utrustad med tre lager glas, vilket förhindrar överhettning från utsidan och minimerar risken för att bli bränd. Kontrollmekanismen för denna modell är en display utrustad med en speciell klocka med ett brett utbud av funktioner. Tillagningsprocessen regleras med speciella vridomkopplare. I allmänhet kommer denna ugn att vara en utmärkt lösning för användare som värderar hög tysk kvalitet och inte vill betala för mycket för tillverkningsbarhet.

En annan modell, som jag skulle vilja prata lite om, producerat av det svenska företaget Electrolux och har EOC 95651 BX -index . Denna modell monteras i Polen eller i Tyskland, som redan talar om ugnens höga kvalitet. Han är en representant för produkterna i mellanprissegmentet. Priset på en sådan lösning för köket är cirka 52 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den övervägda modellen tillhör kategorin integrerbara oberoende lösningar. Detta alternativ anses vara ett av de bästa i den angivna prisklassen. Modell utrustad med grill och konvektionsmatlagning , som gör att du kan laga den så jämnt som möjligt. Även i denna process hjälper oavbruten cirkulation av hetluftsmassor. Dessutom är enheten från Electrolux utrustad med en funktion för avfrostning av mat.

En viktig fördel med denna modell är den ganska allvarliga volymen i den inre kammaren - 74 liter.

Enheten är också utrustad med en special termisk sond , låter dig kontrollera temperaturen på vilken maträtt som helst under tillagningen. Denna modell är utrustad med timer , vilket gör det möjligt för enheten att stänga av om det behövs vid en viss tidpunkt. Denna ugn har en automatisk rengöringsmekanism med pyrolysmetoden. Av några ytterligare funktioner skulle jag vilja markera närvaron av bakgrundsbelysning, skydd från barn och en fläkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ännu en ugn att tänka på tillverkad av Gorenje. Dess index är GP 979X … Denna modell tillhör premiumkategorin, varför den inte är så populär som tidigare beskrivits. Men det ska sägas att dess kvalitet i alla avseenden är oklanderlig.

Denna ugn är en multifunktionell lösning som inte bara har bekväm drift, utan också den mest moderna designen. Kostnaden för denna modell kommer att vara betydande - cirka 88 000 rubel.

Bild
Bild

Den största fördelen med Gorenje -ugnen är närvaron av en automatisk rengöringsmekanism . Om vi pratar om energiförbrukningsklassen för den här modellen, är allt i sin ordning, eftersom enheten tillhör A + -gruppen. Det bör också kallas en fördel att volymen av den inre kammaren i denna elektriska ugn är avsevärd och uppgår till så mycket som 73 liter.

Dessutom finns det möjligheten att laga mat på fem brickor samtidigt … Enheten från denna tillverkare är utrustad med ett kraftfullt och effektivt ventilationssystem, liksom 16 tillagningslägen … Bland dem finns det steg-för-steg-tillagning, torkning och Vario-grillning. Förresten, en sådan enhet skulle vara ett utmärkt alternativ för ett litet kök, eftersom den lilla storleken och funktionerna i dess installation gör att du kan spara utrymme.

En annan modell är gjord av Miele och har index H 6461 BP EDST / CLST . Den är utrustad med 71 tillagningslägen, har en pekskärmstext, automatisk avstängning, barnskydd, en trevlig futuristisk design och ett automatiskt rengöringssystem. Den interna volymen når en imponerande 76 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett konvektionsläge här. Modellen är utrustad med en timer, som låter dig programmera dess avstängning vid en viss tidpunkt. Ugnen är också utrustad med 11 uppvärmningsprogram och 60 automatiska lägen. Det kan värma upp till en temperatur på 300 grader. Det finns sådana tekniska funktioner som en elektrisk grill, ett ventilationssystem, ett program för upptining av mat, teleskopiska guider, möjligheten att stänga av automatiskt och mycket mer.

Som du kan se erbjuder de nämnda tillverkarna och andra märken ett ganska stort urval av modeller av ugnar av olika slag när det gäller kostnad och funktionalitet. Detta gör det möjligt för varje klient med valfri summa att själv hitta en ganska effektiv lösning som helt kan tillgodose hans behov i denna fråga.

Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

När du väljer en ugn för köket kommer nästan allt att kretsa kring enhetens tekniska egenskaper. Det första som kommer att intressera oss är att modellen fungerar. på gas eller el . Den förra körs på flytande eller naturgas och har vanligtvis bara en brännare, som ligger längst ner. Det finns ingen automatisk temperaturkontroll, vilket inte kommer att vara ett särskilt bra alternativ för tillagning av bakverk, liksom rätter som kräver seriös temperaturkontroll. Samtidigt har en sådan lösning sina fördelar - den är ekonomisk och kan fungera där det inte finns någon elektricitet.

Bild
Bild

Om vi pratar om elektriska modeller, så är deras utbud på marknaden mycket större. Deras designegenskaper förutsätter närvaron av olika värmeelement, vilket gör det möjligt att säkerställa maximal och jämn uppvärmning av mat och produkter. Även budgetmodeller ger kvalitetsmatberedning.

En annan punkt att vara uppmärksam på är typ av utförande , det vill säga enheten i fråga beror på hällen eller inte.

Det är naturligtvis bättre att köpa en oberoende version av följande skäl:

  • det beroende alternativet bör placeras endast under matlagningsytan, varför det är omöjligt att placera dem långt från varandra;
  • anslutna enheter måste vara anslutna till samma uttag, men om ledningarna är gamla kan den kanske inte tåla en sådan belastning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det vill säga att det är bättre att välja en oberoende elektrisk modell.

Nästa viktiga kriterium är mått … Vanligtvis skiljer sig ugnsstorlekarna inte mycket från varandra. För att välja sådan utrustning i storlek bör du titta på köksväggen, vars djup vanligtvis är 0,55 meter. När det gäller parametrarna för bredd och höjd har ganska många modeller dimensioner på 60 med 60 centimeter. Höjden kan vara något mindre - upp till 45 centimeter, och bredden - upp till 0,9-1,2 meter.

Men när du väljer måste du bara fokusera på egenskaperna hos köksuppsättningen, som detta skåp kommer att byggas in i.

Bild
Bild

Nästa viktiga punkt är kraft … Någon kanske säger att denna parameter inte är för viktig, eftersom effekten hos sådan utrustning sällan är högre än 4 kW. Ju högre denna indikator är, desto snabbare kommer skåpet att värmas upp. Här är bara en sak viktig - innan du köper den modell du är intresserad av, fråga om dess effekt och kontrollera sedan ledningens skick så att den klarar en sådan spänning.

Annars måste ledningarna bytas. För detta är det bättre att använda ledningar med kopparledare med ett tvärsnitt på minst 2,5 mm2.

Ytterligare funktioner är också viktiga, t.ex. tangentiell kylning … Vissa funktioner kanske inte behövs av värdinnorna. Då behöver du inte betala extra för något som du inte kommer att använda ändå.

Bild
Bild

Vi berättar lite, vilka funktioner pratar vi om.

  • Möjligheten att stänga av automatiskt när ugnen överhettas . Denna funktion måste vara obligatorisk, eftersom den skyddar utrustning från en nödsituation.
  • Timer . Denna funktion kommer inte heller att vara överflödig på grund av det faktum att det i hög grad kommer att underlätta värdinnans liv, eftersom hon inte behöver styra tiden för att dra rätten ur ugnen i tid.
  • Mekanisk eller elektronisk styrning . Elektronisk styrning är bekvämare, men den är inte lika tillförlitlig som den gamla gamla mekaniken, och kostnaden för utrustning med elektronisk styrning kommer att bli betydligt högre. Och vridomkopplare blir billigare, även om de inte är lika tekniskt avancerade.
  • Grill och konvektion . Dessa funktioner kommer att vara ganska användbara på grund av att de avsevärt kan utöka listan över rätter som kan tillagas i ugnen. Dessutom finns det modeller med mikrovågsugnsfunktioner på marknaden idag. Sådana enheter kommer att kosta mer, men ugnen kan användas som en mikrovågsugn. Även idag erbjuds modeller där du kan laga grill, utföra torkning av frukt och förberedelse av yoghurt.
  • En annan punkt är dörrkylfläkten . Tack vare dess närvaro värms inte dörren upp. Detta skyddar angränsande apparater och möbler från värme.
  • Teleskopiska guider . De har redan nämnts ovan. Tack vare dem kan du säkert få ut den färdiga maträtten ur ugnen.
  • Skydd mot barn . Denna funktion är också oerhört viktig och får inte glömmas bort.
  • Rengöringsmekanism . Denna funktion kan implementeras på olika sätt. Till exempel kan ugnens insida beläggas med emalj, vilket är lätt att rengöra. Det betyder att det efter varje tillagning lätt kan tvättas med tvättmedel.

Om vi pratar om en mer bekväm typ av rengöring, så är det hydrolysalternativet. I detta fall hälls tvättmedlet i brickan och rengöringsläget aktiveras. Efter denna procedur tvättas fettet från väggarna mycket lättare. Det finns ett antal ugnsmodeller med pyrolytisk och katalytisk rengöring, på grund av vilket fettet bryts ner själv och tas bort från ugnsväggarna, eftersom temperaturen i ugnen är cirka 500 grader.

Temperatursond . En annan användbar enhet som låter dig kontrollera temperaturen på den förberedda maträtten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra viktiga faktorer för att välja denna teknik är färg och design. De ska vara sådana att ugnen passar perfekt in i köket och verkligen är en harmonisk del av det.

Det finns många kriterier för att välja ugn. En sådan teknik bör väljas mycket, mycket noggrant, för att inte bara göra ett misstag, utan också för att få en lösning av högsta kvalitet som kommer att glädja värdinnan med dess funktionalitet och familjemedlemmar med utsökt mat.

Bild
Bild

Tips för användning

Reglerna för användning av gas- och elektriska modeller är något annorlunda. Låt oss börja med gas.

  • Innan du sätter på enheten , bör du inspektera dess inre utrymme för skador. Du bör också ta bort överskott därifrån och lämna bara ett stativ där rätten kommer att stå.
  • Nivån ska vara korrekt bestämd krävs för beredning av en viss maträtt. Den nedre är nödvändig för maximal uppvärmning, den mellersta blir mer mångsidig, och på den övre kan du få en aptitlig skorpa på en färdigrätt.
  • Välj rätt behållare för att baka eller steka mat. Det är bäst att använda krukor av keramik, specialhylsor, folie eller formar gjutjärn, glas eller silikon i ugnar. I dem kan du enkelt gryta kött med grönsaker eller göra sås. Om du vill baka bör du använda bakplåten som följer med enheten, liksom olika former.
  • Rätt tändning av gasugnen Är en annan viktig aspekt. Om det finns självantändning på ugnspanelen, vrid spaken som är ansvarig för att ställa in temperaturen till slutet. Efter det, tryck på en specialknapp och håll den intryckt i cirka 10-15 sekunder. När elden är tänd är det nödvändigt att justera temperaturen och placera en behållare med mat i skåpet.
Bild
Bild

Nu ska lite sägas om elektriska modeller. De är mycket enkla att använda:

  • först bör du slå på enheten och ställa in önskad temperatur;
  • vänta 20 minuter tills ugnen är helt uppvärmd;
  • öppna ugnsluckan, lägg sedan ett fat med mat inuti och stäng luckan;
  • ställ in önskad tillagningstid på timern;
  • så fort tiden går och ett pip hörs måste du öppna ugnsluckan och ta bort skålen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns vissa finesser som bör observeras. när du använder en elektrisk ugn.

  • Kokkärl ska inte placeras för bakning i botten av ugnen. Detta kan skada värmeelementen, som vanligtvis finns längst ner. Placera behållaren med mat endast på hyllor eller på galler.
  • Denna teknik kan stängas av ett par minuter innan tillagningen är slut. Resttemperaturen kommer att räcka för att få skålen till slut under den återstående tiden.
  • Att tillaga köttet jämnt , det är bättre att lägga disken med den på mellersta hyllan. Men det blir bättre att laga olika soppor och grytor bara på den lägre nivån.
  • När du använder funktionen för långsam tillagning , då ska du ha tålamod. Med det här läget kommer maten att ta längre tid att laga, men det kommer att behålla sin behagliga smak, saftighet och näringsvärde för ingredienserna.

Innan du använder den, ta dig tid och läs instruktionerna för ugnen.

Bild
Bild

Där kan du inte bara hitta beteckningar på vilka funktioner som finns i den här modellen, utan också läsa recept och många användbara tips om hur du använder den köpta modellen av ugnen, samt bekanta dig med dess tekniska parametrar och reglerna för att först slå på. Detta gör att du bättre kan förstå vilka funktioner utrustningen du har köpt har, och att förbereda ännu mer utsökta, intressanta och hälsosamma måltider för din familj.

Rekommenderad: