Ansluta Ugnen Och Hällen: Hur Ansluter Jag Den Inbyggda Ugnen Och Hällen Till Elnätet Med En Kabel? Elanslutningsdiagram

Innehållsförteckning:

Video: Ansluta Ugnen Och Hällen: Hur Ansluter Jag Den Inbyggda Ugnen Och Hällen Till Elnätet Med En Kabel? Elanslutningsdiagram

Video: Ansluta Ugnen Och Hällen: Hur Ansluter Jag Den Inbyggda Ugnen Och Hällen Till Elnätet Med En Kabel? Elanslutningsdiagram
Video: 20161221_Induction Hob_Install 2024, April
Ansluta Ugnen Och Hällen: Hur Ansluter Jag Den Inbyggda Ugnen Och Hällen Till Elnätet Med En Kabel? Elanslutningsdiagram
Ansluta Ugnen Och Hällen: Hur Ansluter Jag Den Inbyggda Ugnen Och Hällen Till Elnätet Med En Kabel? Elanslutningsdiagram
Anonim

Alla vill att de mest avancerade och bekväma apparaterna ska installeras i köket, vilket förenklar matlagningsprocessen och gör att du kan göra det så snabbt som möjligt. Varje dag dyker det upp mer och mer avancerade modeller av spishällar och ugnar som skiljer sig åt i unik funktionalitet. Anslutningen av sådan utrustning kräver dock speciella färdigheter och kunskaper, så du måste vara extremt försiktig under installationsprocessen.

Bild
Bild

Grundläggande regler

För att inte tvivla på anslutningens styrka och hållbarhet måste du veta hur du installerar en elektrisk spis eller ugn korrekt. Bland de punkter som är värda att uppmärksamma finns det flera prioriterade.

  • Hällen får endast installeras i närvaro av en skyddande jord . Du kan bestämma dess närvaro med den vanliga räkningen av kontakter på kontakten, varav det måste finnas ett udda tal. Till exempel, om sådana köksapparater är anslutna till ett 220V -nätverk, kommer antalet kontakter att vara 3, och för ett trefasnät på 380V - 5. Om installationen sker i gamla lägenheter, tillhandahålls inte alltid jordning Därför måste du, innan installationen, lägga en separat kabel och ansluta den till det offentliga nätverket.
  • Om strömförbrukningen för den använda utrustningen inte är mer än 3,5 kW, kommer det att vara nödvändigt att separat lägga strömkabeln … Faktum är att i moderna lägenheter används vanligtvis standardledningar, som inte tål en sådan spänning. Detta kan leda till överhettning och brandfara.
  • Om en separat kabel läggs, rekommenderas det inte att överbelasta den med andra elektriska enheter .… Den idealiska lösningen är att installera ett automatiskt kretsskydd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av kabel och maskin

För att den valda ugnen ska kunna fungera fullt ut måste du välja rätt kabel som klarar att förse enheten med el. Om du använder en enhet med en effekt på högst 3,5 kW kan du välja en vanlig 3-ledarkabel.

Ugnen måste vara ansluten uteslutande genom en separat automatisk växellåda , som kan placeras på växeln eller måste vara i direkt anslutning till den elektriska apparaten. Om lägenheten är under renovering kan du haka väggarna och driva en separat kabel.

Och om reparationen redan har slutförts, kan kabeln läggas i en plastkanal för att inte förstöra utseendet på interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter valet av kabel kan du välja de mest optimala uttagen. Med installationsmetoden är de uppdelade i 2 typer.

  • Extern , vars installation utförs på väggplanet. En distinkt fördel med sådana modeller är användarvänligheten, eftersom läggningen görs med en öppen metod. Dessutom är sådana uttag den enda lösningen för rum med hög luftfuktighet, eftersom de ger en utmärkt säkerhet. Det finns speciella modeller på marknaden som utmärks av en hög grad av skydd mot fukt och damm.
  • Inre vars installation sker i speciella uttagslådor. Sådana uttag är extremt populära i tegelhus och är också den enda lösningen för väggar som är klara med gipsskivor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ansluta kabeln till kontakten på följande sätt

  • Kärnan måste frigöras från isolering med 0,5 cm och dras åt med en skruv.
  • Rengör ledaren från isolering med 1, 5 cm och dess ytterligare pressning. Denna metod anses vara den mest lämpliga, eftersom den ger ett större kontaktområde.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om kabelkärnan innehåller ett stort antal fina ledningar, det måste bearbetas med ett lödkolv eller mässingsrör . När det gäller utloppet måste det monteras på ett kort avstånd från spisen, men samtidigt är det värt att se till att det inte kommer vätska under tillagningen.

Det är inte nödvändigt att installera det här elementet på svåråtkomliga platser, eftersom det kommer att göra det svårt att komma åt det vid en haveri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ledningsmetoder

Ledningarna för den elektriska ugnen eller hällen kan dras separat. Om du planerar att utföra allt arbete med dina egna händer, är det bättre att ta hand om säkerhetsreglerna och strikt följa de fastställda standarderna. Om ugnen och hällen förbrukar för mycket el måste varje element anslutas till en separat kabel. Det rekommenderas att du använder samma kablar och kontakter, vilket förenklar anslutningsprocessen. Dra vid behov kabeln längs väggarna, de kan döljas med en speciell låda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schema

Den korrekta anslutningen av den inbyggda ugnen och hällen får endast utföras i enlighet med byggreglerna. Enligt dem kan anslutningen endast göras radiellt. Det betyder att strömmen till hällen måste levereras med en separat kabel, som kommer att anslutas direkt till växeln. Du får under inga omständigheter ansluta andra hushållsapparater och apparater till denna kabel.

När det gäller anslutningsschemat för dessa enheter i moderna lägenheter inkluderar det vanligtvis användning av en fas vid 220V. Om vi pratar om ett privat hus, skulle installationen av ett trefassystem vara en mer rationell lösning här, på grund av vilken lasten under driften av brännarna kommer att fördelas jämnt över tre faser samtidigt.

Bild
Bild

Vissa experter rekommenderar, för en säkrare och jämnare fördelning av lasten, att montera skrattet i två faser, noll och mark.

Anslutningsteknik

Installation av en elektrisk ugn och spis är en extremt krävande process som kräver speciella färdigheter och kunskaper. Anslutningstekniken är följande. Först och främst måste du kontrollera under vilken spänning hushållsenheten fungerar och studera instruktionerna från tillverkaren - de brukar rekommendera hur man bäst ansluter.

Användarmanualen för alla moderna elektriska spisar innehåller information om hur du ansluter enheten. Beroende på typ kan hällar installeras på 220V och 380V nätverk, men ugnen kan bara installeras vid 220V. Kopplingsplinten är monterad med byglar på fabriken, vilket förenklar anslutningsprocessen avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu kan du installera maskinen i en elektrisk panel, från vilken en separat kabel kommer att läggas i framtiden. Strömstyrkan beräknas vanligtvis enligt belastningen. Det svåraste är att installera hällen, vilket kräver verktyg som borr, sticksåg, skruvmejsel, kniv och beräkningsverktyg.

Kompetent installation av en elektrisk spis inkluderar följande steg

  • Markera hålet för enheten . Med hjälp av en linjal måste du mäta hällens längd och bredd för att kunna installera den på rätt sätt. Det mest optimala sättet att mäta är att använda en speciell mall som kan tillverkas av vanlig kartong. Vissa modeller av plattor i deras konfiguration innehåller en liknande mall.
  • Nischskapande . För detta ändamål kan du använda borrar med en diameter på minst 10 mm. När det gäller borrtyp beror allt på materialet i möbelns bas. Det är bäst att välja borrar avsedda för träbearbetning.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du själv installerar hällen behöver du den enklaste kunskapen inom elektroteknik. Först och främst måste du förstå enhetens designfunktioner och ta hänsyn till alla tillverkarens rekommendationer under installationsprocessen. Hällen, oavsett typ, måste anslutas med en fyrkärnig kabel. Du måste vara mest försiktig med en induktionshäll, som har sina egna särdrag.

  • I förväg bör du förbereda de verktyg och material som behövs för installationen av enheten.
  • Själva anslutningsprocessen måste startas med en elektrisk ledning från distributionsboxen och sedan fortsätta till installationen av en uttagslåda. För att allt ska gå på högsta nivå måste du välja höjden korrekt.
  • I nästa steg måste du ta med kabeln till skärmen, för vilken du definitivt bör använda en strömbrytare. Vi får inte heller glömma jordslingorna, som är ett av de viktigaste elementen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om hällen är installerad i ett enfas 220V-nätverk, rekommenderas det att använda kopparhoppare eller välja alternativ av mässing. Innan du ansluter enheten är det bäst att dra en krets som uppfyller vissa villkor. Oberoende inbyggda modeller är mycket lättare att ansluta till el än fasta.

Bild
Bild

Viktig! När du ansluter en induktionshäll är det absolut nödvändigt att observera parning av ledningar - underlåtenhet att följa denna regel kan orsaka brand.

Således innehåller processen med att ansluta ugnen och hällen många nyanser och regler, vars efterlevnad garanterar att apparaten fungerar korrekt och säkerheten under dess användning. Det viktigaste när du ansluter till elnätet är att välja rätt kablar med erforderligt tvärsnitt, lägga dem ordentligt och installera endast en maskin av hög kvalitet.

Rekommenderad: