Hur Installerar Jag Hällen Och Ugnen? Installera Ugnen Och Hällen I Bänkskivan Med Egna Händer. Hur Långt Kan Du Installera?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Installerar Jag Hällen Och Ugnen? Installera Ugnen Och Hällen I Bänkskivan Med Egna Händer. Hur Långt Kan Du Installera?

Video: Hur Installerar Jag Hällen Och Ugnen? Installera Ugnen Och Hällen I Bänkskivan Med Egna Händer. Hur Långt Kan Du Installera?
Video: Diskho monteras i bänkskiva 2024, April
Hur Installerar Jag Hällen Och Ugnen? Installera Ugnen Och Hällen I Bänkskivan Med Egna Händer. Hur Långt Kan Du Installera?
Hur Installerar Jag Hällen Och Ugnen? Installera Ugnen Och Hällen I Bänkskivan Med Egna Händer. Hur Långt Kan Du Installera?
Anonim

Hällarna är gårdagens elektriska spisar, men gjorda med flera brännare och övervuxna med en massa ytterligare funktioner som ökar bekvämligheten med att laga mat med en storleksordning. Ugn - tidigare ugnar, men också rymligare och elektroniskt styrd. Dessutom tvingar den pågående övergången från gas till el tillverkarna att förbättra effektiviteten hos sådana produkter, vilket skedde med övergången från gasugnar till multikokare och mikrovågsugnar.

Om hällen är en förbättrad elektrisk häll, är ugnen gjord både inbyggd (tillsammans med hällen) och separat (oberoende design) . I det första fallet används ett generellt kopplingsschema - båda enheterna kan byggas in i ett litet kök. I den andra är detta en delad körning: vid ett plötsligt fel på en av enheterna fortsätter den andra att fungera.

Bild
Bild

Alla kan installera hällen och ugnen självständigt . Installation och idrifttagning av dessa enheter är en ganska enkel sak, men det kräver inget mindre ansvar än att sätta en ugn eller elektrisk spis i drift - vi pratar om hög energiförbrukning och avgivande av betydande värme under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Först måste du förbereda en plats och kraftledning för att sätta panelen eller skåpet i drift.

Innan du installerar hällen eller ugnen med dina egna händer, kontrollera skicket på de uttag och ledningar som passar dem. Jordning (eller åtminstone jordning) av kakelkroppen rekommenderas starkt - innan inte alla visste om det och fick lätta elektriska stötar när bara fötter rörde golvet. Och du måste också ligga ny trefaskabel , speciellt när ugnen kräver 380 V. Strömförsörjning installeras. Installera en jordfelsbrytare - i händelse av strömläckage stängs spänningsförsörjningen av.

Ett standarduttag med en tråd med ett tvärsnitt på 1-1,5 kvadratmillimeter klarar en effekt på upp till 2,5 kW, men för kraftfulla ugnar behöver du en kabel med ledningar för 6 "rutor"-de tål enkelt upp till 10 kW. Den automatiska säkringen måste klassas för en driftström på upp till 32 A - med strömmar mycket högre än detta värde kommer maskinen att värma upp och eventuellt stänga av spänningen.

Var noga med att dra en linje från en obrännbar kabel - till exempel VVGng.

Jordfelsbrytare (jordfelsbrytare) måste överstiga säkringens driftström -med en automatisk C-32 måste den fungera med en ström på upp till 40 A.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

Fundera över vad du behöver för att installera en spis eller ugn.

Innan du förbereder en plats för installation av en spis eller ugn krävs följande verktyg och förbrukningsmaterial:

  • uppsättning skruvmejslar;
  • borr (eller hammarborr) med en uppsättning borrar;
  • sticksåg med en uppsättning sågblad;
  • monteringskniv;
  • Linjal och penna;
  • silikonhäftande tätningsmedel;
  • bultar med ankare och / eller självgängande skruvar med pluggar;
  • alla elektriker som anges i föregående stycke.
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Gör följande för att installera:

  1. vi klargör utrustningens dimensioner och utför märkningen av bordsskivan på installationsplatsen;
  2. sätt ett märke från vilket den önskade konturen kommer att klippas;
  3. sätt in en grund såg i en sticksåg, skär längs markeringarna och släta snittet;
  4. ta bort sågspån och lägg hällen på bänkskivan;
  5. vi applicerar limtätningsmedel eller självhäftande tätningsmedel på snittet;
  6. för att skydda bänkskivan från att brinna ut lägger vi en metalltejp under hällen;
  7. vi lägger ytan i ett tidigare förberett hål och ansluter hällen enligt kopplingsschemat som anges på produktens baksida.

För ugnen är många av stegen desamma, men måtten och utformningen kan skilja sig markant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under installationsprocessen, var noga med att kontrollera 100% horisontell yta där maten ska tillagas. Detta kommer att maximera enhetens effektivitet.

Se till att avståndet från ugnens botten till golvet är minst 8 cm . Detsamma placeras mellan väggen och bakväggen på hällen eller ugnen.

Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Hällen eller ugnen måste vara korrekt ansluten till strömförsörjningen.

De flesta kokplattor är huvudsakligen anslutna för en fas. Mer kraftfulla enheter är anslutna till tre faser - för att undvika överbelastning av en av dem fördelas en stor belastning i faser (en brännare - en fas).

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ansluta panelen till elnätet krävs antingen ett högströmuttag och kontakt- eller terminalanslutningar. En häll på 7,5 kW är en ström på 35 A, under den bör det finnas en ledning för 5 "rutor" från varje tråd. Anslutning av hällen kan kräva en speciell strömkontakt-RSh-32 (VSh-32), som används i anslutning till två eller tre faser.

Uttaget och kontakten bör köpas från samma tillverkare, helst av lätt plast - sådana pluggar och uttag skiljer sig inte från sina svarta karbolitmotstycken.

Men kopplingsplinten är enklare och mer pålitlig. Trådarna i den är inte bara åtdragna utan fixeras med klämskruvar. I detta fall måste faserna och neutralt markeras.

Bild
Bild

Tänk på hur du ansluter en spis eller ugn.

Färgkodningen av ledningar är oftast enligt följande:

  • svart, vit eller brun tråd - linje (fas);
  • blå - neutral (noll);
  • gul - mark.

I sovjettiden och på 90 -talet användes inte lokal jordning av uttag och kopplingsblock hemma, det ersattes av jordning (anslutning till en nolltråd). Praktiken har visat det anslutningen med noll kan förloras och användaren skyddas inte från elektriska stötar.

För två faser, respektive, är kabeln 4 -trådig, för alla tre - för 5 ledningar. Faser är anslutna till plint 1, 2 och 3, gemensamma (noll) och jord är anslutna till 4 och 5.

Bild
Bild

Installera strömkontakten

Gör så här för att ansluta en kraftfull kontakt till hällen:

  1. ta bort en av pluggkroppens halvor genom att skruva loss låsskruven;
  2. sätt i kabeln och fäst kontakten, fixa den med en konsol;
  3. vi tar bort kabelns skyddshölje och avlägsnar trådarnas ändar;
  4. vi fixar ledningarna i terminalerna, kontrollerar med diagrammet;
  5. stäng gaffelstrukturen och dra åt huvudskruven.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gör följande för att installera och ansluta ett eluttag eller kopplingsplint:

  1. stäng av strömförsörjningen till ledningen;
  2. vi drar en strömkabel från skölden, vi monterar ett plint eller ett eluttag;
  3. vi sätter en jordfelsbrytare och en strömbrytare (säkring) i den sammansatta kretsen;
  4. vi ansluter delar av strömkabeln till maskinen, skärmen, jordfelsbrytaren och uttaget (plint) enligt diagrammet;
  5. slå på strömmen och testa hur ugnen eller hällen fungerar.
Bild
Bild

I en trefasledning, om spänningen går förlorad på en av faserna, minskar effekten från hällen eller ugnen i enlighet därmed. Om en spänning på 380 V används och en av faserna kopplas bort kommer strömmen att gå helt förlorad. Omfasning (byte av faser på platser) påverkar inte produktens funktion på något sätt.

Efter avslutad installation och anslutning rengör vi platsen för det utförda arbetet. Resultatet är en fullt fungerande utrustning.

Rekommenderad: