Vaddera Soffan (62 Bilder): Gör-det-själv Som Täcker En Lädermodell Med Armstöd Steg För Steg, Väljer Ett Tyg För Klädsel, Video

Innehållsförteckning:

Video: Vaddera Soffan (62 Bilder): Gör-det-själv Som Täcker En Lädermodell Med Armstöd Steg För Steg, Väljer Ett Tyg För Klädsel, Video

Video: Vaddera Soffan (62 Bilder): Gör-det-själv Som Täcker En Lädermodell Med Armstöd Steg För Steg, Väljer Ett Tyg För Klädsel, Video
Video: Tapetsera som proffsen I Clas Ohlson 2024, April
Vaddera Soffan (62 Bilder): Gör-det-själv Som Täcker En Lädermodell Med Armstöd Steg För Steg, Väljer Ett Tyg För Klädsel, Video
Vaddera Soffan (62 Bilder): Gör-det-själv Som Täcker En Lädermodell Med Armstöd Steg För Steg, Väljer Ett Tyg För Klädsel, Video
Anonim

Ibland vill jag verkligen ändra atmosfären i lägenheten och byta möbler. Ibland tappar en gammal soffa helt enkelt sitt ursprungliga utseende, men det finns inga pengar för att köpa en ny. Vad ska man göra i det här fallet? Det finns en väg ut - en handgjord banderoll för soffan!

Låt oss bekanta oss mer detaljerat med alla aspekter och stadier av detta, vid första anblicken, svår process.

Bild
Bild

Vilket tyg att välja och vilket fyllmedel är rätt?

Låt oss titta närmare på de mest populära materialen för utvändig klädsel och invändig fyllning. Inte alla material, av alla de befintliga, kan vara lämpliga för stretchande soffor - vissa egenskaper krävs, till exempel:

  • tyget måste ha en hög slitstyrka;
  • materialet ska vara tätt och färg snabbt - det vill säga färgen ska inte blekna och blekna med tiden;
  • klädseln ska inte krympa, tyget ska krympa och töjas om det behövs;
  • friktionsbeständighet - inga pellets bör bildas på tyget;
  • det är bäst att materialet har en speciell impregnering, som skyddar det från absorption av vätskor och utseende av envisa fläckar;
  • det är bra om materialet har sådana egenskaper som miljövänlighet och brandmotstånd;
  • tyget måste andas - det är denna kvalitet som hjälper till att förhindra att materialet kryper längs sömmarna.
Bild
Bild

Låt oss titta närmare på de mest populära alternativen för klädsel för soffor, funktionerna och fördelarna med var och en av dem

Flock

Detta är namnet på ett ovävt material, som tillverkas genom att fästa materialets fibrer med en speciell bas. Den är resistent mot skador, lätt att rengöra, bleknar inte och absorberar inte fukt . Dessutom håller djurhår inte fast vid detta material, därför räcker det att torka av det med en fuktig trasa när du tar hand om soffans yta.

Bland materialets nackdelar noterar de lågt slitstyrka - tyget slits ut snabbt och har också en tendens att absorbera lukt, inklusive obehagliga.

Bild
Bild

Fuskmocka

Konstgjord mocka har många egenskaper som möter konsumenternas behov. Dessutom har den en lägre kostnad än naturlig mocka, men är inte på något sätt sämre i vissa kvalitetsegenskaper.

Bild
Bild

Konstmocka är mycket hållbart och mycket slitstarkt, bleknar inte och slits ut först efter en mycket lång livslängd . Det finns dock ett antal nackdelar, som förresten inte relaterar till materialets funktionalitet: när man använder kemiska rengöringsmedel blir det snabbt oanvändbart, kan inte vara hållbart om basen är av dålig kvalitet.

Konstläder

Konstläder är ganska praktiskt och ganska billigt material, lämpligt för stoppning av soffor. Äkta läder kan vara mycket dyrt, och eftersom en stor mängd läder kan behövas för att stoppa en hel soffa, används ett mer budgetfuskigt läderalternativ.

Bild
Bild

Konstläder har följande fördelar: motståndskraft mot fukt, lämpar sig inte för snabb nötning, praktisk, lätt att rengöra

Men tyvärr, förutom fördelarna, har detta material också några nackdelar: det brinner snabbt, mekanisk skada är tydligt synlig på det och fastnar starkt på en persons nakna hud.

Ekoläder

Ekoläder är populärt, som också har ett konstgjort ursprung, men är tillverkat av mer miljövänliga och allergivänliga material.

Bild
Bild

Jacquard

Materialet är vävt och har en mjuk konsistens som liknar rayonfibrer. Den innehåller både naturliga och syntetiska fibrer i lika stora proportioner. Tyget är mycket starkt och hållbart, så soffan kan hålla i många år utan att förlora sitt ursprungliga utseende . Dessutom bleknar det inte, och färgerna ger ett brett utbud av soffor att välja mellan.

Bland materialets nackdelar noteras en något hal yta, liksom omöjligheten att använda våtvård, vilket oftast är det mest effektiva.

Bild
Bild

Chenille

Materialet, vars yta liknar många små larver, erhålls genom en speciell sammanvävning av fibrer och trådar. Detta tyg är både naturligt och syntetiskt. Fördelarna inkluderar bevarandet av den ursprungliga formen - tyget deformeras eller töjs inte.

Dessutom är det inte benäget att absorbera obehagliga lukter och pellets.

Bild
Bild

Tyget är praktiskt, behåller sitt ursprungliga utseende och ljusa färger länge. Nackdelarna inkluderar bristen på fuktresistenta egenskaper, höga kostnader och känslighet för de mekaniska effekterna av djurklor.

Gobeläng

Tapet är det mest populära klädselstyget. Det kallas också tvåfasad, eftersom de prydnader som appliceras på det ofta kan användas både på ena sidan och på den andra. Tyget innehåller en stor mängd bomull, och resten av fibrerna är naturliga. Materialet har en hög styrka och slitstyrka, har en fuktbeständig impregnering, bleknar inte och glädjer kunder med ett brett utbud av blommor och mönster.

Men tyvärr slits detta material snabbt och brinner ut från exponering för solljus, så du bör inte sätta en soffa täckt med gobeläng vid fönstret.

Bild
Bild

Velours

Materialet blandas eftersom det innehåller viskos, polyester och bomullsfibrer. Förutom att tyget är mycket attraktivt i utseende och behagligt vid beröring är det också ganska hållbart, elastiskt och "andas", det vill säga det tillåter luft att passera väl.

Bild
Bild

Men det finns också ett antal nackdelar: extremt mjuk rengöring är tillämplig, fläckar är mycket svåra att ta bort, materialet kan snabbt förlora sitt ursprungliga utseende, eftersom det slits ut mycket snabbt.

Förutom den yttre klädseln är det i vissa fall nödvändigt att byta ut den inre fyllningen av den gamla soffan. Låt oss ta en titt på de mest populära materialen som är bäst lämpade för detta:

Polyuretanskum . Ett mycket praktiskt, allergivänligt material som tål tung belastning. Väl ventilerad och främjar god fuktcirkulation;

Bild
Bild

Struktofiber . Elastiskt, hållbart material som har en mycket rimlig kostnad. Det är inte utsatt för förfall, tillåter inte uppkomsten av parasiter och är soffans ortopediska grund;

Bild
Bild

Känt . Naturmaterial erhållet genom tovning av ull med olika tekniker. Materialet används inte som huvudmadrass, men dess isolering och slitstyrka gör det till ett utmärkt foderalternativ;

Bild
Bild

Latex … Det anses vara elit, därför används det för att fylla dyra soffor. Det är hållbart, elastiskt och tillhör kategorin ortopediska material;

Bild
Bild

Kokosfleece … Naturmaterial tillverkat av kokosfibrer. En madrass av detta material är absolut inte elastisk och ganska stel, men den är allergivänlig och ganska lönsam.

Bild
Bild

Hur gör man korrekta materialberäkningar?

Det räcker inte att bara välja rätt material för soffans klädsel. En viktig aspekt är beräkningen av tygmängden.

Det är värt att notera att det är bättre att ta det lite mer än det beräknade beloppet, eftersom oförutsedda omständigheter kan uppstå och tyget kanske inte räcker.

Bild
Bild

Att beräkna mängden material är inte så svårt som det kan tyckas vid första anblicken:

  • Först och främst är det nödvändigt att noggrant ta bort det gamla tyget som soffan var stoppad i, så att detaljerna var intakta.
  • Nästa steg är att noggrant mäta dem och sedan sammanfatta alla resultat angående de horisontella formerna. Till den resulterande mängden kommer det att vara nödvändigt att lägga till den tjugonde delen av resultatet, som går till sammanfogningen av ritningarna och sömsmånerna. Den resulterande summan indikerar önskad längd.
  • Bredden beräknas på ett annat sätt och är mycket enklare: du behöver bara mäta den bredaste delen.
Bild
Bild

Om du har kuddar bör du också ta hänsyn till dem. Mängden tyg som krävs för att sy kuddar beräknas enligt följande: bredd och längd på produkterna mäts, resultaten läggs till varandra och multipliceras med hälften.

Det kommer att vara nödvändigt att lägga till ytterligare centimeter för att användas för utsläppsrätter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om den gamla klädseln inte går att ta bort eller om det är omöjligt att mäta den, kommer alla mått bara att vara ungefärliga - vanligtvis används dubbla värden på soffans längd och bredd. För stoppning av en soffa med massiva armstöd och ytterligare detaljer bör produktens längd multipliceras med fem för att undvika materialbrist.

Att göra ett mönster

Det är bra om det förblir intakt när du tar bort det gamla klädseln - då är det inte svårt att göra ett mönster. Men tänk om det är omöjligt att klippa nya enligt gamla mönster? I det här fallet måste du göra ditt eget mönster, lämpligt för en viss soffmodell.

Först och främst är det nödvändigt att mäta alla delar som består av soffan: ryggstöd, säte och armstöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss ta en närmare titt på processen att rita upp ett mönster med ett enkelt exempel:

  • Armstöd . Det är nödvändigt att mäta dess yttre, inre och främre delar. Som ett resultat bör det för två armstöd vara sex delar - ett par av alla ovanstående.
  • Sittplats . En fast bit skärs ut, delad på mitten av en vikning. En del av delen kommer att täcka ytan på vilken sitsen, den andra delen strömmar in i den nedre fronten, vertikalt placerad yta.
  • Tillbaka . Flera delar skärs ut: den främre delen i en enda kopia och två halvor avsedda för att begränsa baksidan av ryggen. Det bör beaktas att baksidan av ryggen ska vara nästan dubbelt så lång som framsidan, eftersom den helt täcker hela soffans baksida.

Det är bättre att först applicera mönstren på specialpapper, sedan klippa ut detaljerna och sedan överföra dem till materialet. Detta sparar dig från misstag och skador på tyget.

Bild
Bild

Dessutom, när du skär ut delar måste du lägga till några centimeter till varje kant - för bearbetning av materialets kanter och för sömsmån.

Verktyg

Förutom mönster och tyger kommer speciella arbetsverktyg också att behövas för att sträcka soffor, utan vilken hela processen helt enkelt kommer att vara omöjlig. Låt oss titta närmare på hela listan över verktyg, liksom de funktioner de utför:

  1. För att demontera gamla klädsel och några föråldrade delar och sedan montera soffan kan du behöva en skiftnyckel, handskruvmejsel eller elektrisk skruvmejsel.
  2. För att ta bort klädseln och ta bort de gamla möbelklammerna behöver du tång eller en speciell enhet som är utformad just för detta. Var försiktig, eftersom häftklamrarna har vassa ändar och som faller ner på golvet och går vilse kan lätt gräva i benet och skada dig.
  3. För att sträcka soffan hemma och fixa materialet är det bättre att använda en möbelhäftapparat och häftklamrar av önskad längd. För en liten mängd arbete kan du använda en mekanisk modell, men om du måste passa ett stort antal delar är det bättre att välja en elektronisk produkt.
  4. Behöver en hammare och en byggkniv. Dessa verktyg kommer att vara till nytta om du måste justera delar direkt när du fixar och säkrar dem.
  5. Glöm inte bort ett måttband, en linjal, pennor och kritor samt en skarp sax. Alla dessa saker kommer att vara oumbärliga vid mätningar, ritningar av mönster och tillverkning av tygdelar.
Bild
Bild

Vi syr en soffa hemma med egna händer

Att stoppa möbler är inte en så svår uppgift som det kan tyckas från början. Det är nödvändigt att studera alla huvudstadier i arbetet i förväg, samt utarbeta en plan för kommande åtgärder, som kommer att underlätta processen och inte missa en enda viktig detalj:

Först och främst måste du demontera soffan, eftersom det helt enkelt är omöjligt att dra möbeln i det monterade tillståndet. Det är nödvändigt att försiktigt lossa och skruva loss alla delar för att inte skada fästelementen, eftersom alla delar måste återföras till sina platser efter sammandragningen

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter demontering av soffan är nästa steg att ta bort det gamla klädmaterialet. Det är nödvändigt att försiktigt lossa häftklamrarna och dra ut materialet. Madrassen kan också bytas ut vid behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byt ut den inre fyllningen är nästa steg. I detta skede byts parolonen eller fjäderramen ut. Det är värt att notera att det första alternativet är mycket lättare att arbeta med. När det gäller en springmadrass kanske det inte är nödvändigt att helt byta ut den. Om ramen är i gott skick kan fjädrarna repareras och omformas med hjälp av verktygen. Om fjädrarna är helt oanvändbara, kommer hela soffmadrassen att bytas ut

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter byts fyllmedel på baksidan av den gamla soffan, kuddar och armstöd, om de är mjuka

Bild
Bild

Efter byte av den inre fyllningen är det nödvändigt att klippa ut alla delar från tyget och sy ihop motsvarande delar

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha klippt och sytt ihop delarna börjar klädseln. Vi drar åt armstöden, sätena, kuddarna och soffans baksida

Bild
Bild

I den nedre delen av sätena, armstöden och soffans ram är materialet fäst med speciella möbelfästen.

Bild
Bild

Efter att alla vävdelar har fixerats och klädseln i soffan slutförts följer dess slutmontering. Efter avslutad etapp kommer soffan att få ett helt annat utseende utan att ändra dess design

Ett byte av klädsel hjälper en föråldrad möbel att gnista med nya färger och bli ett stilfullt centrum i alla interiörer

Bild
Bild
Bild
Bild

Självförande hörnsoffa

Det är ganska enkelt att dra en enkel rak soffamodell; svårigheter kan bara ligga i arbetet med armstöden. Men det är mycket svårare att byta klädsel i en hörnsoffa, eftersom det finns olika modeller, med olika funktioner som orsakar svårigheter i arbetet.

Tänk på alternativen för midjan på en hörnsoffa med exemplet med två modeller

Bild
Bild

Med ett rektangulärt hörn

En soffa med ett rektangulärt hörnstycke är mycket lättare att uppdatera eftersom färre delar behöver dras. Ofta har dessa modeller en delfinmekanism och stora kuddar som fungerar som ryggstöd.

Huvudstadierna för klädsel av en sådan modell skiljer sig inte från någon annan:

  • soffan måste först demonteras;
  • återställa madrassen eller helt ändra fyllningen;
  • ta mätningar från alla delar;
  • klipp ut den nya klädseln.
Bild
Bild

Förutom standarddetaljerna måste du klippa ut klädseln för det rektangulära hörnelementet. Om det behövs måste du också byta fyllning och klädsel på den dolda delen, som blir synlig när soffan expanderar och är en del av kajen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom måste armstöden, soffans baksida och alla kuddar stoppas. Eftersom de är ett oberoende element och inte har en tydlig ram, kan du ändra fyllningen av kuddarna till något annat alternativ, till exempel mer allergivänligt eller miljövänligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med rundat hörn

Du måste anstränga dig lite mer och närma dig processen med all din uppmärksamhet. Komplexiteten i klädseln i en sådan soffa ligger i den ovanliga formen på ryggstödet, liksom närvaron av ytterligare halvcirkelformade element fästa vid armstöden. Dessutom består hörnsdelen av denna soffa av en utskjutande fyrkantig bit och en triangulär bit i hörnet.

Bild
Bild

För stolens klädsel behöver du tre element: en kvadrat, en triangel och en rektangel. Förutom ryggstödet behöver alla soffans nedre delar, delarna som är upprätt under sätena, hängas.

Steg av att linda in en modell med ett fjäderblock

Att stoppa en boxfjädersoffa kan vara svårt. Låt oss titta närmare på alla huvudstadier i arbetet med en sådan modell av en bäddsoffa:

Först och främst väljer vi rätt material. Till exempel är tät filt, som används specifikt för möbler, perfekt som madrassförsegling för versionen med fjädrar

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en särskild möbelhäftapparat fäster vi den skurna filtbiten på trästommen på soffsätet. Använd små men robusta häftklamrar för att säkra och hålla materialet mot basen

Bild
Bild

Detta följs av beredningen av fjäderblocket. Om du köpte en ny och den inte passar i storlek, måste du justera storleken med en kvarn och speciella nippers. Det resulterande fjäderblocket måste fästas på samma trästol. Du kan använda möbelklammer och en häftapparat

I detta fall bör du välja större häftklamrar med längre ben för att ge en mer tillförlitlig fixering.

Bild
Bild

Därefter är det nödvändigt att skära ut skumgummiremsor som motsvarar fjädrarnas höjd och lägga dem runt omkretsen av hela blocket. Skumgummi måste också fixeras vid basen. Dessutom måste remsorna fixeras till varandra

Bild
Bild

Sedan är det nödvändigt att skära ur filt- och skumgummidelar som motsvarar storleken på den resulterande ramen och lägga ut dem i följande ordning: först filt, sedan skumgummi. Det bör noteras att för tillförlitlighet fixeras skumdelarna bäst med ett speciellt lim för skumgummi

Bild
Bild

Lägg ovanpå den resulterande strukturen ytterligare ett lager filt, lite större. För bättre vidhäftning är det nödvändigt att limma det i mitten och sy det längs kanterna med starka nylonförträngningar

Bild
Bild

Efter att ha förberett fjädersätet är det nödvändigt att klippa ut en klädsel av lämplig storlek för den, sy den på hörnplatserna, dra den sedan över sätet och fixera den ordentligt vid botten av ramen med en möbelhäftapparat

Bild
Bild

Delvis klädsel: steg för steg instruktioner

Ibland händer det att soffan inte behöver en fullständig klädsel, utan bara delvis klädsel. Detta kan vara relevant om det finns skav och platser med formade pellets.

Låt oss titta närmare på steg-för-steg-instruktionerna för en partiell sammandragning med exemplet med en soffa:

  • Steg 1 . Det är nödvändigt att ta isär soffan, utan att behöva göra om alla detaljer utan undantag.
  • Steg 2 . Vi tar försiktigt bort alla klädseln utan att skada de välbevarade delarna. Om vissa delar inte hackas behöver de inte vidröras (i det här fallet är det de nedre delarna och baserna på armstöden).
  • Steg 3 . Vi inspekterar noggrant all fyllning av soffan. Vi återställer om det finns några allvarliga defekter.
  • Steg 4 . Vi skär ut de nödvändiga delarna från det nya tyget (i det här fallet är det här sätena, armstödens övre delar, en del av ryggstödet och dynorna).
  • Steg 5 . Vi sparar den övre delen av ryggen och syr den med de delar som kan bytas ut.
  • Steg 6 . Vi gör en förträngning och fäster materialet med trästommar.
  • Steg 7 . Vi slutför förträngningsprocessen och monterar soffan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips från mästarna

När du drar soffan själv ska du inte bara lita på din egen styrka. Det är bäst att läsa råd från experter som kan hjälpa dig i ditt arbete och rädda dig från löjliga misstag.

Bild
Bild

Tänk på de mest populära råden från mästarna för stretchande soffor:

  • Det är värt att använda täta material. Soffan är de mest populära möblerna i lägenheten och används mest av allt, därför måste den användas för att begränsa ett tätt, slitstarkt material.
  • Om du medvetet köper en gammal soffa för att göra en sammandragning, bör du ta hand om klädselns säkerhet, eftersom det kan vara ekonomiskt och energikrävande att byta ut den. Dessutom bör du inte välja mycket komplexa modeller för att minska tiden som spenderas.
  • Det är inte nödvändigt att byta material i klädseln om du bara vill ändra soffans nyans. Det räcker bara med att måla materialet.
  • Det är bättre att lämna sömmen av tygdelar för sista, efter att fyllningen har bytts ut, eftersom vid användning av ett nytt material kan volymen på sätena och ryggstödet minska något eller öka.
Bild
Bild

Banneridéer

Den gamla träramssoffan behöver en totalrenovering för att ge möblerna ett mer modernt utseende. I det här fallet finns det ett behov av konstruktion av nya, mer omfattande och mjuka armstöd, liksom rekonstruktion av den nedre delen och dess förträngning med tygmaterial.

Bild
Bild

I detta fall används en mörkbrun konstläder och en ljus monokromatisk chenille.

Mjuk velour används för att stretcha den gamla skinnsoffan. Elfenbensskuggan i kombination med den sammetslen ytan ser fantastisk ut.

Bild
Bild

Ett mycket snyggt alternativ för klädsel på en liten soffa. I detta fall användes en tjock ulldrapering. Kombinationen av element i olika nyanser ger produkten en extraordinär charm och unik stil.

Bild
Bild

En vit skinnsoffa med mjuka kuddar kommer att täckas med ett ljust grönt flocktyg, tack vare vilket möbeln kommer att glittra med helt nya färger.

Rekommenderad: