Dowel För En Självgängande Skruv (24 Bilder): Hur Man Matchar Den Med En Självgängande Skruv Enligt Tabellen? Tappar För 6 Skruvar Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Dowel För En Självgängande Skruv (24 Bilder): Hur Man Matchar Den Med En Självgängande Skruv Enligt Tabellen? Tappar För 6 Skruvar Och Andra Storlekar

Video: Dowel För En Självgängande Skruv (24 Bilder): Hur Man Matchar Den Med En Självgängande Skruv Enligt Tabellen? Tappar För 6 Skruvar Och Andra Storlekar
Video: Sammansättning: Skruv och mejsel 2024, April
Dowel För En Självgängande Skruv (24 Bilder): Hur Man Matchar Den Med En Självgängande Skruv Enligt Tabellen? Tappar För 6 Skruvar Och Andra Storlekar
Dowel För En Självgängande Skruv (24 Bilder): Hur Man Matchar Den Med En Självgängande Skruv Enligt Tabellen? Tappar För 6 Skruvar Och Andra Storlekar
Anonim

Självgängande skruv är ett universellt fästelement som kombinerar fördelarna med både en spik och en skruv. Att hamra det är naturligtvis inte värt det, det är mycket mer effektivt att skruva fast det. Detta gör honom släkt med en skruv. Den långa längden och den hårda legeringen gör emellertid den självgängande skruven till ett oberoende konstruktionselement, vilket gör att den ganska framgångsrikt kan konkurrera med spikar.

För det så att detta fästelement gör sitt jobb, inte bara genom att skruvas i träet, utan också i kombination med hårdare och tätare material, utvecklades ett annat förbrukningsbart fästelement, kallat pluggen , gjord av ett mer plastiskt och mjukt material, så att den självgängande skruven säkert kan förankras i betong eller tegel. Och hur man väljer en plugg för en självgängande skruv, vi kommer att överväga vidare.

Bild
Bild

Val av funktioner

I allmänhet är utformningen av ett sådant fästelement ganska enkelt. Dylen är en plasthylsa som har i änden mittemot hålet i vilken självgängande skruv kommer att skruvas in, längsgående slitsar som avviker i processen att skruva denna självgängande skruv . Kronbladen som bildas på detta sätt kilar fast fästelementen. För en mer hållbar anslutning är kronbladets yta täckt med olika typer av taggar eller stopp.

Efter att ha kommit till en specialaffär för att köpa pluggar för vissa installationsarbeten står en lekman inför ett allvarligt valproblem . Det finns många alternativ för dessa fästelement.

Först och främst kommer variationen av färger att vara slående, då visar det sig att storlekarna (längd och diameter) på pluggarna inte är desamma . Men efter detaljerade studier visar det sig att de också kan ha olika form (antalet kronblad, olika taggar och mycket mer).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutsatsen av detta kan vara följande: Innan du går till affären för att köpa pluggar, bör du tydligt definiera vad de faktiskt behövs för. Då blir samtalet med konsulten mer innehållsrikt.

Låt oss överväga några urvalskriterier - förresten, detta är vad en konsult för en specialiserad järnaffär sannolikt kommer att fråga om:

  • det är nödvändigt att välja en plugg för en självgängande skruv baserat på de uppgifter som tilldelas fästet;
  • det är lika viktigt att överväga i vilket material fästelementen ska utföras;
  • ibland kan det finnas vissa dekorativa begränsningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är lämplig för olika typer?

Valet av pluggen bestäms av flera faktorer.

Dess utseende beror på materialet i vilket det måste fixas . Dowels för fast tegel eller betong har allvarliga skillnader från förbrukningsmaterial som används för porösa eller ihåliga material. Designens överensstämmelse med det material som det utvecklades för ökar pålitligheten hos fästelementen avsevärt.

Så, en enkel distans som kan förbrukas med två kronblad kan drivas in i betong, och det räcker med att hålla motsvarande storlek på den självgängande skruven.

En sådan plugg kan också vara lämplig för fästelement i fast tegel, men med tanke på att det fortfarande är ett mer skört material kan fästelement med 3 eller 4 kronblad och även med ytterligare hållaranordningar i form av olika slags taggar vara mer lämpliga för en tegelsten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För fästelement i ett ihåligt eller poröst material måste du välja en förbrukningsvara med flera aktiva zoner, med speciella komplexa distanser som gör att du kan hålla fast vid de hårdare delarna av det borrade materialet. Mycket populärt när det gäller ett ihåligt material är ett fästelement som kallas en "fjäril", som vid åtdragning av den självgängande skruven bildar en komplex knut som expanderar den i materialets porer.

Mått (längd och diameter) bestäms av belastningen som fästelementet måste tåla . För att hänga en bild eller en fotoram på väggen kan du klara dig med en mycket liten plugg av den enklaste enheten med en diameter på 5 mm. Längden spelar egentligen ingen roll i det här fallet, så du behöver inte borra ett djupt hål. Den maximala storleken på sådana förbrukningsartiklar är 5x50 mm. Dowels under 6 mm skiljer sig i olika längder: 6x30, 6x40, 6x50 mm.

För att säkra tung utrustning eller träningsutrustning krävs kraftfullare fästelement med en diameter på 8 mm eller mer . Den mest populära försäljningsmässigt är storleksgruppen 8x50 mm. Ofta är dessa pluggar markerade som 8 x 51 mm. De kan framgångsrikt användas för installation av lätta konstruktioner och användas för seriöst installationsarbete.

Den mindre populära storleken på pluggar på 10 mm eller mer förklaras av det relativt högre priset och den mer specifika tillämpningen, som vanligtvis sällan finns i vardagen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den korrekta storleken på pluggen gör det möjligt att använda en självgängande skruv som motsvarar lasten. Dimensionerna på moderna plastpluggar är standardiserade när det gäller förhållandet mellan längd och diameter.

Tabellen visar tydligt den befintliga sorten av pluggstorlekar:

Diameter (mm) Längd (mm) Självgängande skruvdiameter (mm)
25, 30 3, 5 – 4
30, 40, 50
30, 40, 50, 60, 80
10 50, 60, 80, 100
12 70, 100, 120
14 75, 100, 135, 10
Bild
Bild

När du väljer längden på den självgängande skruven är det viktigt att lägga till tjockleken på det material som ska fixas, eftersom det är viktigt att när du skruvar in den självgängande skruven når botten av plasthylsan-bara i detta fall fästegenskaperna kommer att visas fullt ut. Den självgängande skruvens fel diameter kan också orsaka fästelement av dålig kvalitet: antingen öppnas kronbladet och det kommer inte att kilas, eller så kommer hylsan att rivas, vilket också är oacceptabelt, eftersom vidhäftningen till materialet bryts.

Dimensionerna på pluggarna och de självgängande skruvarna bestämmer den maximala belastningen för fästelementen.

Små pluggar med en diameter på 5 mm i valfri längd kan inte användas för att fixa skrymmande föremål . De är idealiska för att hänga upp en bild, fotoram och liknande föremål med låg vikt på väggen.

Produkter med en diameter på 6 mm är alla lämpliga för samma målningar, men denna storlek är mest efterfrågad vid installation av olika typer av efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fästelement med en diameter på 8 mm tål högre belastning än 5 och 6 mm pluggar. Med sådana fästelement kan du installera hyllor, väggskåp, fixa möbler. Förstärkta förbrukningsartiklar med en diameter på 10 mm eller mer kan framgångsrikt utföra funktionerna för att installera inte bara dekorativa material utan också skiljeväggar, stora föremål eller hushållsapparater, ställningar och andra.

Ett annat kriterium på grundval av vilket du kan välja ett fästelement är materialet i pluggen. Naturligtvis skruvas en klassisk självgängande skruv fast i en plastplatta, mer exakt, i sin sort: polyeten, polypropen, nylon (polyamid).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver montera något utomhus är det bäst att använda en nylonplatta, eftersom detta material behåller sina egenskaper vid höga temperaturområden. Alla plastdynor är lämpliga för interiörarbete. Men polyeten har mycket högre plasticitet.

I speciella fall måste användningen av självgängande skruvar i allmänhet överges . Till exempel, för att fästa ramkonstruktioner (fönster, dörrar), galler, markiser, tung utrustning och i vissa fall när förstärkta fästelement krävs, är det nödvändigt att använda en stålplugg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Naturligtvis, under årens drift av skruvar och pluggar, har olika metoder utvecklats som gör det möjligt att använda dem mer produktivt. Här är några av expertrekommendationerna.

  • När du väljer fästelement för vissa ändamål måste du först och främst välja en plugg, och först då - en självgängande skruv till den.
  • Tätt fast material gör att fästelementen tål högre belastning än ihåliga eller porösa, även med mindre förbrukningsartiklar.
  • När du väljer längden på den självgängande skruven bör tjockleken på materialet som ska fixeras med den läggas till pluggens längd. Till exempel, för att fästa ett plywoodskiva 10 mm tjockt krävs ytterligare 1 cm till pluggens längd. Så med en hylslängd på 50 mm bör den självgängande skruven vara 60 mm lång.
  • Efter att ha borrat ett hål med lämplig diameter är det absolut nödvändigt att ta bort damm, fragment och skräp från det, annars kan det vara omöjligt att placera en plugg i hålet. Oerfarna hantverkare försöker sätta in en kortare plugg i ett sådant hål. Att göra detta är helt oönskat - full konsolidering får inte förekomma. Det rekommenderas att använda en dammsugare för att rengöra hålet. Problemet med att förbereda hålet för installation är särskilt relevant om du måste montera något på golvet. Hålet i väggen kan rengöras med en självgängande skruv eller spik.
  • Om fästelementen är gjorda till en tät bas (betong, massivt tegel) kan tjockleken på det bifogade föremålet vara 60% av den totala längden på den självgängande skruven. Om fästelement är tillverkade i löst material måste minst 2/3 av de självgängande skruvarna sänkas ned i väggen i pluggen.

Det är viktigt att skruvens ände når änden av pluggen.

Rekommenderad: