Andningsskydd R-2: Tekniska Egenskaper Och Hållbarhet, Enhet Och Driftsprincip. Vad är Det För?

Innehållsförteckning:

Video: Andningsskydd R-2: Tekniska Egenskaper Och Hållbarhet, Enhet Och Driftsprincip. Vad är Det För?

Video: Andningsskydd R-2: Tekniska Egenskaper Och Hållbarhet, Enhet Och Driftsprincip. Vad är Det För?
Video: Respiratory Protection for Canada 2024, Maj
Andningsskydd R-2: Tekniska Egenskaper Och Hållbarhet, Enhet Och Driftsprincip. Vad är Det För?
Andningsskydd R-2: Tekniska Egenskaper Och Hållbarhet, Enhet Och Driftsprincip. Vad är Det För?
Anonim

Skafferiet för tekniska framsteg fylls på varje år med en mängd olika - användbara och inte så - uppfinningar. Men några av dem har tyvärr en annan sida av myntet - de har en negativ inverkan på miljön och förvärrar den redan spända ekologiska situationen på vår planet. Moderna människor måste ofta arbeta och leva under förhållanden som skyddar sin kropp mot effekterna av skadliga faktorer. Till exempel lider lungorna främst av gatustoft, avgaser och olika typer av kemikalier, och för att på ett tillförlitligt sätt skydda dem är det nödvändigt att använda andningsanordningar. För detta är andningsskydd av P-2-modellen ganska lämpliga.

Beskrivning

Respirator R-2 är ett medel för individuellt skydd av det mänskliga andningssystemet. Den är utformad för användning i dammiga miljöer . Halvmasker av detta märke anses vara mycket effektiva, har ett brett syfte, eftersom de skyddar inte bara andningsorganen utan också kroppen som helhet från olika typer av förgiftning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna andningsskydd skyddar mot följande typer av damm:

  • mineral;
  • radioaktiv;
  • djur;
  • metall;
  • vegetabiliska.

Dessutom kan P-2-andningsskyddet också köpas för att skydda mot pigmentdamm, olika bekämpningsmedel och pulverformigt gödningsmedel som inte avger giftiga ångor. Denna typ av skyddsanordning får dock inte användas i fuktiga miljöer eller på platser där det finns risk för kontakt med lösningsmedel. Tillverkaren tillverkar andningsskydd P-2 i flera storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med denna produkt inkluderar:

  • hög effektivitet och dammbeständighet;
  • bred tillämpning och mångsidighet;
  • möjlighet att ansöka utan behov av föregående utbildning;
  • perfekt för barn och äldre med dålig hälsa;
  • lång hållbarhet samtidigt som paketets täthet bibehålls;
  • en garantitid på upp till 7 år;
  • ökad komfort under användning: varken värme eller fukt behålls under masken, och motståndet minskar vid utandning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Nyligen är andningsskydd P-2 mycket efterfrågade, eftersom de inte bara ger andningsorganen ett effektivt skydd mot de negativa effekterna av olika faktorer, utan också har goda tekniska egenskaper. Så, med en volymetrisk luftflödeshastighet på 500 kubikmeter. cm / s är motståndet mot luftflöde i sådana anordningar högst 88,2 Pa . Samtidigt är dammpermeabilitetskoefficienten upp till 0,05%, eftersom enheten innehåller en högkvalitativ filterventil i sin kompletta uppsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana andningsskydd kan användas vid temperaturer från -40 till +50 C. Vikten av skyddsanordningen är 60 g. Andningsskydd R-2, med förbehåll för alla lagringsregler, har en lång hållbarhet:

  • med en fiberduk - 7 år;
  • med mantel av polyuretanskum - 5 år.

Enhet och driftsprincip

Denna modell av andningsskydd har en ganska enkel enhet - den består av tre lager av olika material. Det första lagret är polyuretan, som kännetecknas av en skyddande färg, har utseende på en film och tillåter inte att damm i luften passerar igenom. Anordningen innehåller också 2 ventiler, mellan vilka det finns ett andra skyddande lager av polymerfibrer . Huvuduppgiften för detta lager är ytterligare filtrering av luften som inhaleras av en person. Det tredje lagret är tillverkat av en tunn luftgenomsläpplig film, där inhalationsventilerna monteras separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Framsidan av skyddsanordningen har en utloppsventil . För att göra det bekvämt att använda andningsskyddet har tillverkarna dessutom utrustat det med en näsklämma och mjuka elastiska remmar, tack vare att enheten sitter ordentligt fast på huvudet och inte glider på ögonen eller hakan.

Funktionsprincipen för andningsskyddet R-2 är baserat på skydd av andningsorganen från miljöskadliga effekter med en halvmask.

Bild
Bild

Den inandade luften kommer in genom filtren, rengörs samtidigt och frånluften släpps ut genom en separat ventil. Med en sådan enhet skyddar en person nästan helt sin kropp från de negativa effekterna av damm.

Dimensioner

P-2-enheten kan köpas i tre storlekar: första, andra, tredje. Den första motsvarar avståndet från hacket på näsbryggan till hakans nedre punkt i 109 cm, den andra är avsedd för avstånd från 110 till 119 cm och den tredje är mer än 120 cm.

Bild
Bild

Vid köp av denna skyddsanordning bör särskild uppmärksamhet ägnas åt rätt val av storlek , eftersom andningsskyddet ska passa tätt mot ansiktets hud, men inte skapa några besvär. Vissa tillverkare tillverkar dessa modeller i en universell storlek.

I utformningen av universella andningsskydd tillhandahålls speciella justeringselement som ger en fast fixering på vilken storlek som helst på en persons ansikte.

Funktioner i drift

P-2-andningsskyddet sätts på ansiktet på ett sådant sätt att näsan och hakan placeras inuti halvmasken. I detta fall placeras en av dess flätor på occipitalen och den andra på den parietala delen av huvudet. Det bör noteras att dessa två fästband inte har förmågan att töjas . Därför rekommenderas det för enkel användning att justera de elastiska remmarna med hjälp av speciella spännen, men detta måste göras med andningsskyddet borttaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du sätter på en skyddsanordning måste du se till att den inte klämmer för mycket i näsan och inte trycker hårt mot ansiktet.

Det är mycket enkelt att se till att den slitna skyddsutrustningen är tät, du behöver bara täcka säkerhetsventilens öppning med handflatan och sedan göra en lätt utandning . Om luft inte kommer ut längs kontaktlinjen för enheten, men bara blåser upp den något, sätts enheten tätt på. Utsläpp av luft från näsens vingar indikerar att andningsskyddet inte trycks hårt. Om det efter flera försök inte går att ta på det ordentligt, är det bäst att byta ut det med en annan storlek.

För att ta bort överflödig fukt under masken måste du böja huvudet ner. Vid mycket fuktutsläpp rekommenderas att ta bort enheten i några minuter, men detta är endast tillåtet om ett andningsskydd används som skydd mot radioaktivt damm.

Bild
Bild

När du har tagit bort andningsskyddet, ta bort fukt från insidan och torka av det med en servett, sedan kan enheten sättas på igen och användas som avsett vidare.

För att ge R-2-respiratorn en lång livslängd måste den skyddas mot mekaniska skador .annars blir det oanvändbart på grund av bildandet av genomgående hål. Du kan inte använda det här verktyget även om det finns mekaniska skador på remmarna, näsklämman, eventuella tårar i plastfilmen och frånvaron av inandningsventiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter varje användning ska andningsskyddet torkas av med en torr, ren trasa (kan inte slås ut). Det är strängt förbjudet att rengöra halvmasken med trasor blötlagda i organiska ämnen. Detta kan förstöra materialet i skyddsanordningen och minska dess styrka.

Eftersom andningsskyddsmaterialet smälter vid en temperatur på + 80C kan det inte torkas och förvaras nära bränder och värmeanordningar . Dessutom bör halvmasken skyddas från de negativa effekterna av nederbörd, eftersom när den blir våt observeras en betydande förlust av skyddande egenskaper och motståndet mot inandning ökar.

Bild
Bild

Om det händer att andningsskyddet blir blött behöver du inte skynda dig för att kasta det - efter torkning kan enheten användas som andningsskydd mot radioaktivt damm.

Den största fördelen med P-2-andningsskydd är det faktum att du kan stanna i dem kontinuerligt i 12 timmar . Och detta kommer inte på något sätt att påverka en persons funktionella tillstånd och prestanda.

Det rekommenderas att förvara sådana halvmasker i speciella påsar eller påsar avsedda för gasmasker. Produkter som har använts i områden med ökad strålning och som har en infektionshastighet på mer än 50 mR / h måste ersättas med nya.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om alla förvarings- och driftsförhållanden följs korrekt, kan andningsskydd R-2 användas flera gånger (upp till 15 skift).

Rekommenderad: