Måla Andningsskydd: Hur Använder Jag En Andningsskydd För Andningsskydd? Hur Väljer Man?

Innehållsförteckning:

Video: Måla Andningsskydd: Hur Använder Jag En Andningsskydd För Andningsskydd? Hur Väljer Man?

Video: Måla Andningsskydd: Hur Använder Jag En Andningsskydd För Andningsskydd? Hur Väljer Man?
Video: Tiki Facecover Andningsskydd 2024, Maj
Måla Andningsskydd: Hur Använder Jag En Andningsskydd För Andningsskydd? Hur Väljer Man?
Måla Andningsskydd: Hur Använder Jag En Andningsskydd För Andningsskydd? Hur Väljer Man?
Anonim

Andningsskydd för målning är en populär typ av personlig skyddsutrustning som används både i en professionell miljö och i självständigt arbete av individer. De enklaste halvmaskerna och fullvärdiga gasmaskerna, moderna lätta alternativ och kit för filtrering av tungmetaller och andra farliga suspensioner - det finns ett brett utbud av modeller från ryska och utländska tillverkare på marknaden. När du förbereder dig för användning av kemiskt aggressiva ämnen är det mycket viktigt att tänka på inte bara hur man väljer, utan också hur man använder en andningsskydd för andningsskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

I processen att använda färgföreningar på en annan grund kommer en person i kontakt med de flyktiga ämnen de innehåller. Förutom relativt hälsosäkert, bland dem finns det föreningar som kan skada det. Andningsskyddet för målning är utformat för att lösa problemet med att skydda andningsorganen från kontakt med giftiga ångor, fint damm, gasformiga ämnen . I motsats till vad många tror, kräver målning även med luktfria hushållsföreningar ett seriöst tillvägagångssätt och obligatorisk efterlevnad av alla säkerhetsåtgärder. Skadan från färg uttrycks inte bara i den allmänna berusningen av kroppen: det finns många andra dolda faror.

En respirator för en målare är en obligatorisk del av hans utrustning . Denna regel fungerar också för lackeringar i autosfären. För andningsskydd vid användning av flytande formuleringar, pulverblandningar, finns både separat och universell personlig skyddsutrustning med hög filtreringsgrad.

De sparar inte bara från lukt när du målar en bil, utan ger också filtrering för färg- och lackkompositioner, särskilt i avsaknad av tvingat luftutbyte i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Alla andningsskydd som används för målningsarbete kan villkorligt delas in i partiella (halvmasker) och fulla, vilket ger isolering av hela ansiktet. Dessutom finns en uppdelning i professionella och hushållssegment. Den enklaste klassificeringen av personlig skyddsutrustning presenteras nedan.

Standardprodukter . Det klassiska andningsskyddet har ett inbyggt polymerbaserat filtreringssystem. Graden av skydd tillåter filtrering av både organiska ångor och partiklar av fina aerosoler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialiserade andningsskydd . Modellerna som presenteras i denna kategori utmärks av en hög skyddsnivå. Med deras hjälp neutraliseras de skadliga effekterna av rök vid svetsning, ozonstrålning, industridamm, organiska ångor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Volymetriska andningsskydd . De har 2 eller 3 paneler som ger en hög grad av skydd mot olika yttre påverkan. Dessa är specialprodukter för särskilt svåra målningsförhållanden - i fabriksbutiker, i produktion, inom maskinteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikbar . Kompakta produkter, lätta att förvara. De kan fungera som reservdelar om arbetet utförs regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla andningsskydd är också indelade i filtrering och isolering . Den första typen i den klassiska versionen skyddar endast mot damm. Utbytbara filter hjälper till att förbättra dess skyddande egenskaper - de väljs beroende på vilken typ av sprutade ämnen du måste arbeta med. Det mest populära alternativet för filtrering av andningsskydd är RPG-67 … I den inhemska versionen är modeller med ett kolfilter lämpliga för färgning och vitkalkning, har formen av en halvmask som täcker näsan och munnen.

Isoleringsmodeller syftar till maximalt skydd mot alla typer av ämnen: gasformiga och dammpartiklar, kemiska reagenser . De använder ett autonomt syretillförselsystem för att förhindra kontakt med en potentiellt farlig miljö.

Denna typ är lämplig för målning av bilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer andningsskydd för målning måste du inte bara ta hänsyn till typen av produktdesign och metod för att applicera kompositionerna, utan också listan över ämnen som en viss modell skyddar bättre från. Modern industri erbjuder ett brett utbud av produkter, bland dem finns det inte bara bekväma, utan också vackra modeller, samtidigt som de uppfyller alla säkerhetskrav.

Huvudkriterierna för urvalet av personlig skyddsutrustning i varje specifikt fall bör övervägas mer detaljerat

  1. Konstruktionstyp . Det beror på arbetsförhållandena. För hemmålningsarbete kommer en halvmask att räcka med en pensel eller rulle. När du sprayar ämnen torra eller våta är det bäst att välja alternativet. täcker hela ansiktet, med en ögonskydd. Vid arbete med särskilt giftiga material i slutna rum används modeller med autonom syretillförsel eller andningsapparat.
  2. Flera användningsområden . Engångsmasker har som regel den enklaste designen; de kasseras efter avslutat arbete. Återanvändbara andningsskydd har ett utbytbart filter och ventilsystem - de byts efter varje användning eller enligt utrustningstillverkarens rekommendationer. Sådana produkter är relevanta om arbetet utförs systematiskt.
  3. Funktionsprincip . Filtermasker för målning är mer som klassiska gasmasker. De förhindrar kontakt med andningsorganen med damm, flyktiga ämnen, fina partiklar och eliminerar lukt. Isolering eliminerar helt risken för potentiellt farliga kemikalier som kommer in i kroppen. Dessa är fristående andningssystem med en slang eller en speciell apparat för att upprätthålla miljötrycket.
  4. Skyddsklass . Det finns tre huvudgrupper: FFP1 - halvmasker som kan fånga upp till 80% av potentiellt farliga eller skadliga föroreningar, FFP2 har en indikator på upp till 94%, FFP3 filtrerar upp till 99% av alla möjliga farokällor - detta är ganska tillräckligt för att måla.
  5. Utförande . Andningsskyddet för målning har en lång kontakt med ansiktshuden, därför är det mycket viktigt att det är bekvämt att använda, uppfyller kraven för kontaktområdet och kontaktdensiteten. En korrekt vald mask eller annat skyddssystem orsakar inte besvär, utesluter inträngning av skadliga ämnen eller lukt från utsidan under kanterna. Även när du utför målningsarbete i vardagen bör du tänka på att köpa en speciell andningsskydd: papper och gasbindor fungerar som en uteslutande mekanisk barriär och skyddar inte luftvägarna.
  6. Typ av ämnen som ska filtreras . Det kan vara damm, gasformiga (flyktiga) ämnen. En färgandningsskydd kan hantera en källa till problem eller åtgärda flera problem samtidigt. Den andra typen kallas universell, den är lämplig om befälhavaren utför olika uppgifter, arbetar med torra ämnen och flytande färger och lacker.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på alla dessa faktorer är det möjligt att hitta rätt andningsskydd för arbete inomhus eller utomhus.

Hur man använder?

Det finns en allmän standard för användning av andningsskydd vid målning. Det är viktigt att följa instruktionerna när du använder dem.

  1. Kontrollera andningsskyddets integritet . Den ska inte ha synliga skador, punkteringar, raster.
  2. Se till att den valda typen av personlig skyddsutrustning motsvarar graden av förorening av miljön . FFP1 skyddar upp till 4 MPC, medan FFP3 ger säkerhet upp till 50 MPC. Vid behov är det nödvändigt att installera cylindrar och utbytbara filter.
  3. Ta en andningsskydd i handen så att dess bilagor hänger fritt och masken ligger i din handflata.
  4. Applicera personlig skyddsutrustning på ansiktet stänga den från näsbryggan till botten av hakan. Fixera det övre fästet på huvudet. Den andra elastiken ska gå under öronlinjen - det är det enda sättet att säkerställa en fullständig och tät passform av alla delar av masken.
  5. Tryck med andningsskyddet ordentligt i näsan , justera det med hänsyn till ansiktsegenskaperna.
  6. Kontrollera att den sitter rätt . Andningsskyddets yta är täckt med handflatorna, en skarp utandning utförs. Om luft kommer ut längs kontaktremsan måste du justera produktens passform igen.
  7. Andningsskyddsutrustning bör förvaras i enlighet med tillverkarens rekommendationer , vid förhållanden med normal luftfuktighet, i avsaknad av direktkontakt med solljus. Efter utgångsdatumet måste produkten bytas ut.

Rekommenderad: