Hur Kontrolleras Dielektriska Handskar För Punkteringar? Varför Ska Du Kontrollera Dem För Punkteringar Före Användning?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Kontrolleras Dielektriska Handskar För Punkteringar? Varför Ska Du Kontrollera Dem För Punkteringar Före Användning?

Video: Hur Kontrolleras Dielektriska Handskar För Punkteringar? Varför Ska Du Kontrollera Dem För Punkteringar Före Användning?
Video: Chen Gets Pricked with a Used Needle! | The Rookie 2024, Maj
Hur Kontrolleras Dielektriska Handskar För Punkteringar? Varför Ska Du Kontrollera Dem För Punkteringar Före Användning?
Hur Kontrolleras Dielektriska Handskar För Punkteringar? Varför Ska Du Kontrollera Dem För Punkteringar Före Användning?
Anonim

Vid arbete med elektrisk ström, använd speciella dielektriska handskar, som är personlig skyddsutrustning för händer. Syftet med denna produkt är att materialet, som inte passerar en elektrisk ström genom sig själv, skyddar huden på fingrar och handflator från elektriska stötar när en person vidrör enheter eller delar som får energi. Det rekommenderas att endast använda dielektriska handskar om spänningen i den elektriska strömmen inte är högre än 1000 volt. Högre elektriska spänningar kommer att kräva ytterligare åtgärder för mänskligt skydd.

Dielektriska handskar tillverkas i Ryssland i enlighet med GOST, och latex eller tätt gummi tas som material . Huvuddragen i sådana produkter är att de är sömlösa eller att sömmen är gjord med plåtgummi. För att kunna arbeta säkert med dielektriska handskar måste denna skyddsutrustning kontrolleras korrekt och i tid för service.

Bild
Bild

Behovet av verifiering

Dielektriska produkter punkteras före användning. Inspektion måste göras mycket noggrant före varje användning, eftersom även en knappt synlig defekt gör dielektriska handskar oanvändbara ., och personen som arbetar i dem utsätter sitt liv för en allvarlig risk för elektriska stötar. I avsaknad av punkteringar inspekteras en produkt av latex eller gummi visuellt före arbetet, liksom att blåsa upp den med luft genom att vrida. Men en sådan kontroll är helt klart inte tillräckligt.

Innan arbete krävs det att handskarna inspekteras med avseende på smuts eller fukt på de inre och yttre ytorna - smutsig eller våt skyddsutrustning förlorar sina dielektriska egenskaper och kan inte skydda en person från elektriska stötar.

Bild
Bild

För att skyddsutrustningen ska fungera efter tvätten tvättas de väl med tvål eller läsklösning och torkas och desinficeras ibland.

Efter bearbetning måste dielektriska handskar torkas mycket väl

I vissa fall, för ytterligare skydd av latex eller gummi, läggs läderbyxor eller skyddande canvashandskar ovanpå dielektriska handskar. I de fall då det är nödvändigt att utföra elektriska arbeten under lufttemperaturer under noll, sätts stickade handskar inuti under det dielektriska skyddet, vilket hjälper till att förhindra hypotermi och frostskador på fingrar eller handflata.

Bild
Bild

Hur kontrollerar jag?

Enligt säkerhetskraven måste dielektriska handskyddsprodukter kontrolleras var sjätte månad. för att avgöra deras lämplighet för användning. Sådana tester utförs i speciella laboratorier, där skyddsutrustning utsätts för vissa tester med elektrisk ström . Kärnan i testet är att inom 60 sekunder. Handskar drivs med en elektrisk urladdning som motsvarar minst 6 kilovolt, medan dielektriska produkter enligt testindikatorerna måste visa en elektrisk konduktivitet som inte överstiger 6 milliamper, annars är de olämpliga för användning och måste kasseras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Proceduren för att testa de dielektriska egenskaperna hos skyddshandskar börjar med att produkterna är nedsänkta i en behållare av metall och fyllda med vatten, vars temperatur inte överstiger 20 ° C . Nedsänkning av handskar utförs så att en fri, torr och ren kant av handskar med en höjd av 0,5 cm kvarstår över vattenytan. Sedan sänks speciella elektroder inuti handskarna. En ledning i transformatorn kommer att anslutas till en behållare fylld med vatten, där handskar är nedsänkta, och den andra tråden kommer att krävas för jordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom transformatorn matas vidare en elektrisk ström till elektroderna. Tack vare en mätanordning ansluten till detta system - en milliammeter, är det möjligt att bestämma avläsningarna av strömens konduktivitet.

Ett sådant test visar inte bara hur integrerat det dielektriska paret av handskar är, utan också hur mycket ström det passerar genom sig själv. Om indikatorerna överskrider de standarder som fastställts genom reglerna för teknisk testning, får inte dielektriska handskar användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

För säkert utförande av elektriska arbeten under en spänning som inte överstiger 1000 volt är det nödvändigt att endast köpa de dielektriska skyddshandskar som är försedda med standardfabriksmärkning med beteckningen "En" eller "Ev". Andra typer av skyddsutrustning av gummi eller latex är inte lämpliga för detta ändamål och skyddar inte dina händer mot elektriska stötar . När det gäller reglerna för användning av dielektriska handskar, förutom att observera deras renhet, torrhet och integritet, är det också viktigt att veta att det är förbjudet att stoppa kanterna på dielektriska handskar under elarbete.

Innan du använder begagnade handskar för att skydda dina händer mot elektriska stötar, bör du se till att dessa dielektriska produkter testas i laboratorietester i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan få sådan information genom att titta på stämpeln, som efter testning sätts på varje handske med outplånlig färg . Vanligtvis är denna stämpel tydligt synlig, men du bör vara uppmärksam på att informationen som stämpeln tillämpar är läsbar. Om dielektriska handskar inte har testats på mer än 6 månader kan de inte användas för arbete med elektrisk spänning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också möjligt att kontrollera om dielektriska handskar har klarat laboratorietester eller inte genom att det finns en post som måste registreras i en speciell logg. Faktum är att efter laboratorietester av en skyddande dielektrisk produkt upprättas ett protokoll om testresultaten och en registrering görs i en speciell loggbok. När du använder dielektriska handskar bör du vara medveten om att du bara kan torka dem efter bearbetning eller desinfektion vid rumstemperatur och inte utsätta produkten för uppvärmning med hjälp av elektriska apparater . Med stark uppvärmning reduceras gummistyrkan avsevärt, produkten täcks av mikrosprickor som är osynliga för ögat, och en person som använder ett sådant skyddsmedel riskerar att få en allvarlig elektrisk skada som är livshotande.

Rekommenderad: