Slanggasmasker: Vad är PSh Avsedda För? Hur Lång är Vistelsen För En Arbetstagare I En Gasmask Med Bagage En Gång? Typer Och Användarvillkor

Innehållsförteckning:

Video: Slanggasmasker: Vad är PSh Avsedda För? Hur Lång är Vistelsen För En Arbetstagare I En Gasmask Med Bagage En Gång? Typer Och Användarvillkor

Video: Slanggasmasker: Vad är PSh Avsedda För? Hur Lång är Vistelsen För En Arbetstagare I En Gasmask Med Bagage En Gång? Typer Och Användarvillkor
Video: Vanliga sitsfel 2024, Maj
Slanggasmasker: Vad är PSh Avsedda För? Hur Lång är Vistelsen För En Arbetstagare I En Gasmask Med Bagage En Gång? Typer Och Användarvillkor
Slanggasmasker: Vad är PSh Avsedda För? Hur Lång är Vistelsen För En Arbetstagare I En Gasmask Med Bagage En Gång? Typer Och Användarvillkor
Anonim

Slangmasker är den perfekta skyddsanordningen för att skydda luftvägarna och huden från de negativa effekterna av kemikalier och giftiga ämnen. Enkelt uttryckt skyddar den här huvudburen enheten personen från farliga ångor och tillåter syre att flöda genom en lång slang.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och krav

Slangmasker är utformade för att ge luftvägsskydd i områden med en hög koncentration av gifter. Dessa enheter är den perfekta lösningen för arbete i trånga utrymmen med ett litet skadaområde . Tack vare förlängningsslangen, vanligtvis kallad bagageutrymme, får en person, som är i exponeringszonen för giftiga ämnen, den erforderliga mängden ren luft. Oftast används slanggasmasker, eller som de också kallas förkortade - PSh, när man arbetar i rum med en minsta kvadratur, gruvor eller vid inspektion av behållare där änden av en lång bagageutrymme förblir inom ren luft.

Före drift genomgår varje PS en särskild kontroll för att undvika olyckor i arbetsprocessen . Fullständigheten och märkningen måste kontrolleras. En person som behöver ta på sig en gasmask med slang måste visuellt inspektera den, kontrollera slangarna längs hela längden, rör, ventiler och själva masken. De ska inte ha några skador, revor, sprickor. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt gummipackningar som ligger vid lederna av strukturella element. Efter kontroll är produkten klar att användas.

Drifttiden i en gasmask är inte mer än 30 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Varje person känner till slanggasmasken. Även om han själv inte höll det i sina händer måste han ha sett honom i filmer eller tv -program. Det är dock omöjligt att få fram alla designfunktioner på TV -skärmen. En fristående andningsapparat består av en mask som bärs över huvudet . Det är också den främre delen. Designen inkluderar också en glasögonmontering, ett korrugerat rör och en utandningsventil. Masken i sig är gjord av slitstarkt gummi som sitter tätt runt ansiktet för att säkerställa maximal täthet.

Med hjälp av ett korrugerat rör är masken och slangen anslutna . Den använda luften släpps ut i atmosfären genom utandningsventilen. Den viktigaste delen av slanggasmasken är själva slangen. Den rena luften som en person andas passerar genom den. Längden på denna slang kan vara 10, 20 eller 40 m. Designen innehåller också ett anslutningsrör som håller filtret, som är renaren för luften som tillförs under masken. Det är han som stoppar stora dammpartiklar så att de inte täpper till de mänskliga luftvägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En gasmask med en 10 m slang fungerar enligt principen om naturlig syretillförsel. I enkla termer, en person andas självständigt in den mängd luft som behövs för honom . Enheter med 20 m och 40 m slangar är utrustade med en extra fläkt.

Ett annat viktigt element i gasmasksdesignen är trumman . En slang är lindad på den, vilket gör det mycket lättare och lättare att flytta inuti rummet. Framför allt minimerar rullen risken för oavsiktliga slangböjningar och skador.

Dessutom har PS ett speciellt bälte och ett räddningslina, med hjälp av vilket SOS -signalen ges.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Enligt metoden för tillförsel av ren luft är PS indelade i flera typer, nämligen självansugande och förcerade luftförsörjningsanordningar.

Lufttryck

Den presenterade arten i arbetsområdet kallas PSh-2. Dess skillnad ligger i det faktum att syret som behövs för andning tillförs under masken genom en slang med ett filter, som ligger utanför det drabbade området. Övertryck skapas under masken, vilket ger en bekväm arbetsmiljö . Och viktigast av allt, det utesluter helt möjligheten att kemikalier kommer in i den rena luften som träffar arbetsområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självsugande

I professionell verksamhet kallas den presenterade enheten PSh-1. Ett säkerhetsbälte ingår i varje självprimande gasmask, som består av ett bälte, ett axelband och ett signalrep . Funktionsprincipen för denna typ av gasmask är att användaren självständigt inhalerar ren luft utanför det drabbade området. Det använda syret släpps ut genom utandningsventilen till atmosfären.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frimärken

Slanggasmasker skyddar enkelt en person när han arbetar i ett område med förorenad luft. Samtidigt kan de skydda inte bara från effekterna av skadliga toxiner, utan även från damm. Därefter föreslår vi att du gör dig bekant med den kompletta uppsättningen för PSh-1 och PSh-2. Först och främst är det värt att överväga självprimande modeller.

PSh-1-kitet innehåller:

  • hjälm-mask i flera storlekar;
  • 2 korrugerade rör, en halv meter;
  • slang 10 m;
  • säkerhetsbälte;
  • filtrera;
  • bärväska.
Bild
Bild
Bild
Bild

Komplett uppsättning lufttrycksmodeller:

  • 2 hjälmmasker;
  • 2 rör på fem meter;
  • 2 slangar 20 m vardera;
  • 2 säkerhetsbälten;
  • luftbox;
  • resväska för transport.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

En gasmask, precis som alla andra apparater, kräver att reglerna för användning följs. Men först bör du bekanta dig med instruktionerna från erfarna PN -användare.

  • Väl inne i området luftföroreningar måste du ta några andetag för att kontrollera gasmaskens användbarhet. Om det finns en främmande lukt bör du omedelbart lämna riskområdet för frisk luft.
  • Allt arbete i en gasmask måste utföras under överinseende av mästare och med närvaro av undersökningar, med vilka kommunikationen upprätthålls med hjälp av ett signalrep.
  • Det är viktigt att se till att repet och slangen inte vrids eller kläms.
  • Det är nödvändigt att då och då kontrollera att slangspetsen med filterfästet finns kvar i området med ren luft.
Bild
Bild

Iakttagande av lagringsregler hjälper till att skydda gasmasken från olika skador så mycket som möjligt. PS bör endast förvaras i en sluten låda i ett rum där temperaturen inte sjunker under 50 grader och inte stiger mer än 50 grader . Det är absolut nödvändigt att innan du använder gasmasken, om den var kall, ska den förvaras i vardagsrummet en tid så att den når rumstemperatur. Gasmasken får under inga omständigheter utsättas för solljus.

Slanggasmasker har många fördelar . Ja, de är inte kompakta, men samtidigt skyddar de en person mycket bättre från de negativa effekterna av toxiner i luften. En förutsättning för att använda en gasmask är att iaktta säkerhetsåtgärder. För de flesta enheter är säkerhetsåtgärderna vanliga, men flera instruktioner beaktas för gasmasken gasmask, nämligen "före arbetet", "under drift", "i nödsituationer" och "i slutet av arbetsprocessen".

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst beaktas säkerhetskraven innan arbetet påbörjas. Varje specialist tar en gasmask tilldelad under sitt eget namn. Sektionschefen kontrollerar produkterna för mekaniska skador . Det är viktigt att gasmasken passar tätt i ansiktet - så det kommer att vara möjligt att utesluta penetration av skadliga toxiner under den. Frekvensen för att kontrollera apparatens potential bör ske var sjätte månad. Anställda med försenad gasmaskkontroll får inte tas i produktion. PS -tjänstens längd beror helt på dess ägare. Felaktig vård leder till snabbt slitage.

Innan arbetet påbörjas måste specialisten och hans backup komma överens om kommunikationssymbolerna för att undvika olyckor . Därefter måste du bekanta dig med de säkerhetsåtgärder som bör följas i arbetsprocessen. Tiden för en engångs vistelse i en gasmask bör inte vara mer än 30 minuter, varefter den anställde behöver ta en paus. Som ett skyddsnät bör varje specialist med en gasmask ha 1 eller 2 undersökningar som väntar på honom utanför och tittar på signalerna.

Studenten måste ha exakt samma utrustning för att kunna hjälpa en person som ger en SOS -signal från ett infekterat område i en nödsituation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om studien behöver springa in i den förorenade zonen spelar säkerhetskrav i nödsituationer in. Ersättare, som föreskrivs i instruktionerna, skickar med korta mellanrum vissa signaler till dem som arbetar i luftföroreningszonen . Om det inte finns något svar på dem måste backupen omedelbart ta bort en anställd i en nödsituation från lokalen. I händelse av att repet fastnar måste undervisaren, efter att ha tagit på sig utrustningen, springa in och hjälpa personen att lämna det giftiga området.

Efter arbetsprocessen, enligt säkerhetsåtgärder, måste gasmaskerna rengöras från smuts och damm, masken måste torkas av med en ren trasa . Skölj vid behov med varmt vatten eller tvålvatten, torka sedan produkten platt. De återstående elementen i gasmasken torkas också. Vidare utförs en detaljerad inspektion av produkten för mekaniska skador. Därefter placeras gasmasken i en resväska och förseglas.

Om något fel upptäcks under inspektionen skickas PS för en instrumentell kontroll.

Rekommenderad: