Hur Sätter Jag På Mig En Gasmask? Vad är Ordningen Att Sätta På? Regler Och Föreskrifter I Armén Och För Skolbarn. Varför är Det Nödvändigt Att Andas Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Sätter Jag På Mig En Gasmask? Vad är Ordningen Att Sätta På? Regler Och Föreskrifter I Armén Och För Skolbarn. Varför är Det Nödvändigt Att Andas Ut?

Video: Hur Sätter Jag På Mig En Gasmask? Vad är Ordningen Att Sätta På? Regler Och Föreskrifter I Armén Och För Skolbarn. Varför är Det Nödvändigt Att Andas Ut?
Video: Förbundsordförande Jakob Amnér om oppositionens svar på läsa-, skriva- och räknagarantin 2024, April
Hur Sätter Jag På Mig En Gasmask? Vad är Ordningen Att Sätta På? Regler Och Föreskrifter I Armén Och För Skolbarn. Varför är Det Nödvändigt Att Andas Ut?
Hur Sätter Jag På Mig En Gasmask? Vad är Ordningen Att Sätta På? Regler Och Föreskrifter I Armén Och För Skolbarn. Varför är Det Nödvändigt Att Andas Ut?
Anonim

En gasmask är en individuell skyddsanordning som gör det möjligt att genom filter rengöra luften som inandas av en person, förorenad med giftiga gasformiga och skadliga kemikalier, damm. För att använda en gasmask i en nödsituation för att vara effektiv måste du känna till och kunna hantera enheten. Det är viktigt att inte bara välja rätt storlek för en gasmask, utan också att behärska tekniken för att sätta på den snabbt. Endast en korrekt bärd gasmask kommer att kunna skydda en persons andningsorgan och därför bevara hans hälsa och liv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Den stora majoriteten av civilbefolkningen vet inte hur man använder en gasmask korrekt, och i livet har de flesta aldrig stött på denna personliga skyddsanordning. Att sätta på sig en skyddsanordning snabbt och korrekt lärs i skolan, där en kurs av föreläsningar om civilförsvar läses för skolelever, och denna manipulation behärskar också i armén och enheterna i inrikesministeriet, i ministeriet för nödsituationer . Specialisterna på dessa tjänster klarar standarden, vars tid är strikt reglerad.

Användningen av en gasmask är motiverad i de fall då en "Gaser" -varning gavs eller ett meddelande mottogs om radioaktiv eller kemisk förorening av miljön som uppstod till följd av en konstgjord katastrof eller i andra extrema situationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att använda en personlig skyddsanordning måste du välja rätt storlek. Parametrarna bestäms genom att mäta storleken på huvudomkretsen i vertikal och horisontell riktning.

Den horisontella parametern mäts vid den nivå som passerar i ögonbrynslinjens område, sedan 3 cm över nivån för öratets övre punkt och passerar längs den mest utskjutande delen av huvudets baksida. Den vertikala parametern mäts på den nivå som passerar genom parietalregionen, längre längs kinden och till hakan. De erhållna resultaten ska avrundas för att ge ett heltal som slutar med "0" eller "5 ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att mätningarna har gjorts måste de plattas ut och summan av de två talen bestämmer storleken på den personliga skyddsanordningen. Storleksskalan ser ut så här:

  • 1260-1310 mm - VI -storlek;
  • 1265-1285 mm - V -storlek;
  • 1240-1260 mm - IV -storlek;
  • 1215 - 1235 mm - III storlek;
  • 1190-1210 mm - II -storlek;
  • 1190 mm och mindre - I storlek.
Bild
Bild

Gasmasken har förmågan att skydda inte bara andningsorganen, utan även ögonen, såväl som ansikte och huvud mot aggressiva effekter av farliga ämnen . Skyddsanordningens konstruktion är baserad på filtreringsprincipen, men inte alla modeller kommer att kunna skydda en person från ammoniak och andra kemikalier, vars kokpunkt överstiger 65 ° C, och inte varje gasmask sparar från kol och kväve oxider. För vissa typer av farliga ämnen har speciella modeller av gasmasker utvecklats. För några av dem sker filtrering genom en speciell patron PZU-PU.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verkställighetsorder

För användning av en individuell skyddsanordning har speciella regler utvecklats som föreskriver en sekvens av åtgärder som utförs i etapper för att sätta på denna skyddsanordning.

Luftfiltreringsanordningen kan bäras före användning i flera lägen: "resande", "redo" och "strid".

Bild
Bild

I "förvarat" läge anses säkerhetsanordningen vara vikt och packad i en väska. Men allt är inte så enkelt som det kan tyckas vid första anblicken. För att förbereda gasmasken i "stuvat" tillstånd föreskriver instruktionen följande algoritm:

  • påsen där den vikta skyddsutrustningen ligger måste kastas över axeln till höger så att den ligger på din sida, till vänster;
  • bärarens fäste ska vara vänd utåt, det vill säga "bort från dig";
  • väskans axelremmar måste justeras så att bärkassans överkant är i linje med ditt bälte;
  • Innan du använder den personliga skyddsanordningen är det nödvändigt att inspektera den - hjälmen, okularens område, ventilsystemet, röret inspekteras med avseende på integritet och lämplighet för användning;
  • om någon del på gasmasken har en defekt, ersätts den med en ny;
  • efter inspektion viks gasmasken och läggs tillbaka i påsen och fäster låset på den;
  • när du går flyttas en bärare med en skyddsanordning tillbaka eller fixeras till kroppen med en sladd för att skapa en bekväm rörelse.
Bild
Bild
Bild
Bild

När gasmasken bringas till "redo" -läget antas det att den kan behöva appliceras snart, och själva manipulationen av att sätta på skyddsanordningen kallas "stridsposition" -läget.

Bild
Bild

Stridsställning

Från det "förvarade" tillståndet kan skyddet överföras sekventiellt till ett annat tillstånd som kallas "klart". För detta ändamål måste du utföra följande steg:

  • lossa fästventilen på bäraren med en gasmask;
  • om det finns en huvudbonad på huvudet, förbered det sedan för att snabbt ta bort det om det behövs.

När dessa steg har slutförts måste skyddsmedlen överföras till "strids" -positionen.

Bild
Bild

Skyddsanordningen används i en specifik algoritm:

  • blunda och stoppa andningsprocessen;
  • ta bort den vikta skyddsanordningen från bäraren;
  • gasmaskens gummimask tas i handen, tummarna placeras på skyddshjälmens yttre område, och de andra fingrarna på båda händerna sätts i dess nedre del i hakområdet;
  • den nedre tredjedelen av masken förs in i hakområdet;
  • med ett snabbt ryck riktat från botten till toppen läggs enhetens struktur på huvudets yta;
  • om det finns veck måste de rätas ut, och om masken inte är hårt sliten bör den sättas på igen;
  • öppna ögonen och andas ut - nu kan andningen utföras i ett naturligt läge.

Enheten förs in i "strid" -läget när det finns risk för att den träffas av giftiga komponenter i nödsituationer.

Bild
Bild

I ryggläge

I vissa fall krävs en gasmask när en person ligger. I en sådan situation måste du agera enligt följande algoritm:

  • blunda och helt stoppa andningsprocessen;
  • få ut personlig skyddsutrustning från transportören;
  • vänd på sidan och applicera enheten genom att placera 4 fingrar på gummihjälmens insida;
  • andas ut helt och öppna ögonen.

Du kan ta på dig en gasmask medan du ligger på sidan eller på ryggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du har lagt enheten på huvudet måste du räta ut dess veck och se till att glasögonområdet ligger i ögonlinjen.

Vattentålig

På grund av vissa omständigheter kan den personliga skyddsanordningen utsättas för direkt exponering för vatten eller hög luftfuktighet. För att skydda gasmasken från fukt måste du koppla bort området för filterlådorna i den främre delen och kontrollera tillståndet hos pluggarna eller locken av gummi vid anslutningspunkten till masken . Om gasmasken blir våt eller dimmig måste alla löstagbara delar kopplas bort, rengöras ordentligt och torkas och filmerna bytas ut.

Bild
Bild

Därefter sätts den personliga skyddsutrustningen ihop igen, viks och läggs i en väska.

Det finns modeller av gasmasker, till exempel PMK eller PMK-2, där det är möjligt för en person att dricka vätska från en kolv även i en infekterad miljö . För detta ändamål är gasmasken utrustad med ett speciellt inlopp, till vilket en kolv med lock och en permeatventil passar. Vätskan samlas i en kolv i förväg på en plats som är ren från förorening.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra alternativ

I vissa situationer kan skadade personer befinna sig i den infekterade zonen. För det för att snabbt ta på dig en gasmask på en skadad person eller en sårad person måste du ändra hans position . Om möjligt måste offret sitta och sätta på en gasmask i sittande läge i samma ordning som om du var tvungen att använda det här verktyget för dig själv. I det fall då det inte är möjligt att sätta den sårade, för att underlätta uppgiften, måste han vändas åt sidan - detta kommer att förenkla proceduren för att sätta på en gasmask mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Algoritmen för åtgärder är följande:

  • luta dig tillbaka mot baksidan av offrets huvud;
  • lyft huvudet på de sårade och lägg det på knäna;
  • ta bort skyddsmedlet från offrets bärare;
  • Ta gummihjälmen med händerna så att tummarna i hakområdet förblir på utsidan och de återstående 4 fingrarna är på insidan;
  • ta med en gasmaskhjälm under offrets haka och lägg den på personens huvud med en skarp rörelse.

Gasmaskpåsen måste fixeras på offrets kropp med en tejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer om gasmasken är skadad?

Om några delar av gasmasken är skadade måste de bytas ut. Före användning kontrolleras gasmaskens funktionsduglighet och om skador på enheten upptäcks under kontrollen får den inte användas.

Det händer att den yttre skyddsanordningen verkar vara lämplig, men under appliceringen visar det sig att den har en defekt del av röret . För att rätta till situationen, ta ett andetag, håll andan, byt snabbt ut röret och återställ andningen igen. Om det upptäcks att hjälm-maskens integritet är skadad, om det är omöjligt att ta bort gasmasken, stängs defektområdet genom att trycka på handflatan. I den svåraste situationen, när gasmasken är allvarligt skadad, måste du sluta andas, blunda, dra av gummihjälmen, koppla bort anslutningsröret och placera änden i munnen. Därefter måste du trycka på näsvingarna med ena handens fingrar och fortsätta andas genom anslutningsröret utan att öppna ögonen.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Den personliga skyddsanordningen bärs korrekt om okularens yta ligger i linje med ögonlinjen och hjälmmasken sitter tätt och utan veck mot huvud och ansikte. Efter att enheten har satts på huvudet är den första åtgärden att andas ut luft i gasmasken och därigenom utvisa den från gasmaskkretsen. Sådan luft anses konventionellt vara förorenad, eftersom den kom in i enheten under påtagningsprocessen.

Ofta andas människor in istället för att andas ut, och detta är ett vanligt vanligt misstag som kan orsaka förgiftning.

Bild
Bild

Efter att ha använt personlig skyddsutrustning rekommenderas det inte att göra plötsliga huvudrörelser. Det är också nödvändigt att uppmärksamma det faktum att andning bör utföras regelbundet och djupt. Om du behöver springa börjar processen med lätt jogging och sedan ökas tempot och andningsrytmen anpassas till det.

Ett annat vanligt misstag är att bära en gasmask skrynklig eller snedställd . En sådan övervakning hotar användaren med att det inte finns något vakuumsugning av luft längs kontaktlinjen mellan masken och ansiktet, vilket innebär att den skyddande strukturen kommer att läcka. Dessutom är det viktigt att vara uppmärksam på anslutningsrörets läge - det får inte tillåtas att böjas eller vridas. Andra fel anses vara fel storlek på produkten, frånvaron av en etikett på den, smutsiga ventiler, ojusterade remmar på hjälm-maskens huvuddel eller gasmasken har inte en komplett uppsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana fel vid godkännande av standarder minskar prestandan. Helst ska gasmasken bäras inom 7-10 sekunder och uppfylla standarderna för denna skyddsutrustning.

Du kan ta bort gasmasken i ett område som är rent från farlig förorening eller med kommandot “Ta bort gasmask!”. Proceduren i detta fall antas vara följande:

  • ta ventilboxen med handen och dra hjälmen mot dig;
  • dra hjälmen framåt och uppåt, frigör hakan och ansiktet och sedan hela huvudet;
  • vik den personliga skyddsutrustningen och lägg den i bäraren, fäst fästet.

På vintern kan användningen av en gasmask också utföras felaktigt. Ofta glömmer användarna att värma ventilboxen med händerna från frysning, och också då och då att blåsa utandningsventilerna med en kraftig luftrörelse vid utandning.

Rekommenderad: