Självräddare (33 Bilder): Vad är Det? Hur Använder Jag En Självräddande Mask? Utgångsdatum Enligt GOST, Individuella Och Andra Självräddare

Innehållsförteckning:

Video: Självräddare (33 Bilder): Vad är Det? Hur Använder Jag En Självräddande Mask? Utgångsdatum Enligt GOST, Individuella Och Andra Självräddare

Video: Självräddare (33 Bilder): Vad är Det? Hur Använder Jag En Självräddande Mask? Utgångsdatum Enligt GOST, Individuella Och Andra Självräddare
Video: Donning of Dräger Oxy 3000/6000 MK II 2024, Maj
Självräddare (33 Bilder): Vad är Det? Hur Använder Jag En Självräddande Mask? Utgångsdatum Enligt GOST, Individuella Och Andra Självräddare
Självräddare (33 Bilder): Vad är Det? Hur Använder Jag En Självräddande Mask? Utgångsdatum Enligt GOST, Individuella Och Andra Självräddare
Anonim

Ingen är immun mot nödsituationer. Därför är det bättre att vara redo för dem, det hjälper inte att bli förvirrad i ett kritiskt ögonblick, för att hjälpa dig själv och dina nära och kära. Det kommer att vara användbart för alla att veta vad en självräddare är och hur man använder den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En självräddare är en speciell anordning som kan ge en person personligt andnings- och synskydd (RPE) vid evakuering i en nödsituation från en byggnad, vare sig det är en bostadshus, institution eller produktionsanläggning . Specialister från brandskyddstjänsten påminner om och om igen att vid en brand dör en person eller får allvarliga hälsoproblem just på grund av förbränningsprodukter som är giftiga. Det är därför det är så viktigt att skydda sig själv under de första minuterna, att hinna evakuera eller i extrema fall hålla ut tills räddarna kommer fram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ryska federationens brandföreskrifter föreskriver att organisationer och institutioner i höghus har personlig skyddsutrustning för alla anställda. Sådana institutioner inkluderar hotellkomplex, hem för funktionshindrade, internat för äldre, kultur- och idrottsinstitutioner.

Sådana kit kan och behöver köpas för personligt bruk ., eftersom, som praktiken visar, uppstår bränder och gasläckor i bostadshus, när människor behöver lämna platsen för en katastrof och vägarna redan är avskurna av förgiftad luft. Det är i dessa situationer som självräddaren kommer att hjälpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva enheten innehåller följande element:

  • en huva som inte är rädd för höga temperaturer;
  • halvmask med andningsventil;
  • filtreringspatron eller syrgascylinder;
  • förvaringsväska.
Bild
Bild

Det finns modeller som kan utrustas med en cape som skyddar kroppen. Således finns det en chans att lämna byggnaden utan att skada hälsan, om du gör allt snabbt och följer instruktionerna.

I sådana situationer är det viktigt att inte få panik, agera tydligt, snabbt och så snart som möjligt - ta på skyddsutrustning och hjälp andra om det behövs.

Bild
Bild

Specifikationer

När du använder den här enheten måste du komma ihåg att tiden för dess åtgärd inte är obegränsad, oftast överstiger livslängden under extrema förhållanden inte en halvtimme . Det är under denna tid som du måste ha tid att lämna riskzonen. Det finns modeller, vars varaktighet är ännu kortare. Allt detta anges i instruktionerna - du måste bekanta dig med det i förväg , och samtidigt lära dig hur du använder produkten, eftersom det under en nödsituation inte kommer att finnas en minut för sådana manipulationer.

Huven har en ljus färg, vilket gör att räddare kan orientera sig även vid dålig sikt och upptäcka en person som behöver hjälp i tid.

Alla produkter måste nödvändigtvis uppfylla GOST, enligt vilka det finns parametrar, de måste observeras av tillverkarna av sådana enheter.

Bild
Bild

Dessa inkluderar:

  • produkten måste innehålla alla nödvändiga element (huva, halvmask, filterpatron eller syreflaska, förvaringspåse);
  • skyddstiden som tillhandahålls av en enhet för allmänna ändamål bör inte vara mindre än 15 minuter och för en speciell enhet-inte mindre än 25 minuter.
  • tiden det tar att ta på sig självräddaren bör inte vara mer än 1 minut;
  • halten koldioxid får inte överstiga 3%;
  • användaren måste lugnt tåla temperaturen som skapas inuti masken;
  • övervikt är oacceptabelt (vanligtvis inom 2 kg);
  • det är nödvändigt att produkten är pålitlig, resistent mot olika yttre påverkan;
  • täthet och komfort för användaren värderas i huven;
  • en förutsättning är användarvänlighet.

Hållbarheten för sådana enheter överstiger inte 5 år. Efter denna period måste oanvända produkter kasseras. Därför måste du vara uppmärksam på tillverkningsdatum när du köper sådana enheter. Ibland kan en persons liv bero på det.

Bild
Bild

Översikt av arter

Självräddare är av olika slag, och innan du köper en sådan produkt måste du förstå hur de skiljer sig åt.

Bild
Bild

Enligt handlingsprincipen

Andningsskyddsprodukter isolerar och filtrerar

Luft tränger inte in i isolerande material … Självräddaren förses med syre eller tryckluft från en cylinder. Syreapparaten är utformad så att andningsblandningen är mättad med syre, passerar genom patronen och kommer in i andningsorganen. Luften cirkulerar inuti. En enhet med en syrgascylinder innehåller tillförsel av luft i en behållare och luft andas ut i miljön.

Isolationsalternativ behövs när det inte finns tillräckligt med syre i luften och det är omöjligt att andas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filtermasker fungerar med omgivande luft . Luft strömmar genom filtret. En speciell adsorbent neutraliserar skadliga ångor. Och luften kommer in i andningsorganen renad. En sådan självräddare är vanligtvis liten, vilket gör den bekväm att använda. Men denna bärbara universella enhet kan endast användas där syrehalten inte faller under 17%. I andra fall krävs redan en industriell gasmask.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Alla enheter på denna grund är uppdelade i 2 grupper

Generell mening . Den individuella självräddaren är lätt att använda, varje vuxen klarar det. En sådan anordning är relevant när det på kortast möjliga tid är nödvändigt att lämna en byggnad fylld med rök. Det är effektivt i 20 minuter.

Bild
Bild

Speciell anledning … Sådana anordningar används av institutionens personal. De ligger vanligtvis i separata lådor som varje anställd bör vara medveten om. Den effektiva åtgärdstiden når en halvtimme och varierar baserat på modellens parametrar.

Bild
Bild

Populära tillverkare

I Ryssland finns det tillräckligt med företag som producerar alla slags medel som används i olika katastrofer och nödsituationer. Några av dem presenteras nedan.

JSC "ARTI-zavod ", ligger i Tambov är ledande inom produktion av personligt andningsskydd. Företagets sortiment inkluderar självräddare vid bränder, gasmasker för att skydda anställda vid specialenheter, filtrerar gasmasker för civilt bruk, filterlådor för industrigasmasker och patronmask.

Bild
Bild

LLC "Breeze-Kama" (Vladimir) producerar en mängd olika enheter. På tal om specifikt om självräddare är dessa Breeze-3401 GDZK- och Breeze-3402 GDZK-modeller, samt Minispas-filtrerande självräddare.

Bild
Bild
Bild
Bild

JSC "Sorbet" (Perm) . Detta företag erbjuder också ett brett utbud av produkter som kan rena förorenad luft. I hans arsenal finns också gas- och rökskyddsenheter med olika modifieringar.

Bild
Bild

TsPB "Zashchita" (Omsk) . Tillsammans med brandbekämpningsutrustning producerar den också olika versioner av självräddare. Bland dem finns en självräddande "Phoenix" gasmask, en gas- och rökskyddsset från GZDK, en civil gasmask GP-7.

Bild
Bild

Men för att köpa personlig skyddsutrustning är det inte nödvändigt att veta alla namnen på de företag som producerar dem. Det räcker att veta vilket verktyg som behövs och besöka en specialaffär där säljaren kommer att ge nödvändiga råd, eller hitta specialiserade webbplatser som säljer sådana medel.

Till exempel kan den populära SIP-1M-modellen hittas i onlinebutiker som är mellanhänder, men samtidigt garanterar de produktens kvalitet och berättar i detalj om alla dess egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja det exakta kit som du behöver är det nödvändigt att ta hänsyn till flera faktorer

  • Om det finns risk för brand , då kan en filtreringsanordning undvikas. Det kommer att räcka med att ha tid att använda den och snabbt lämna lokalen, medan du ringer till lämpliga tjänster.
  • När det gäller ett stort industriföretag där det finns risk för att giftiga partiklar kommer in i atmosfären är det bättre att köpa en isolerande självräddare.
  • De minuter under vilka andningsskydd kan användas bör också beaktas .… Isoleringsalternativ ger skydd från 20 eller till och med upp till 45 minuter. Men filtreringsenheterna kan pågå från 15-30 minuter.
  • Man måste komma ihåg att det är nödvändigt att hitta rätt plats att förvara enheten , för om lagringsvillkoren bryts kan enheten stängas av och i det mest kritiska ögonblicket kan det misslyckas, och detta är redan ett hot mot livet.
  • För vissa kan priset ha stor betydelse . Här bör man komma ihåg att filtreringsanordningar kommer att kosta mycket mindre än att isolera prover.
Bild
Bild

För att göra det enklare att göra ett val måste du veta hur vissa mönster skiljer sig åt

Självräddare GDZK skydda andningsorganen vid uppkomst av en brandkälla från skadliga ångor och gaser. Enheten har en brandsäker lock, ett fönster, en halvmask, en utandningsventil och en filterlåda. Långa lockar, skägg och glasögon kommer inte att störa användningen av denna enhet. Skyddets varaktighet är cirka 35 minuter, i öppna lågor - 5 sekunder. Priset är cirka 3 tusen rubel.

Bild
Bild

Självräddare "Chans " anses vara ganska effektiva. Det enkla systemet för att fästa masken gör att du klarar att ta på dig den på några sekunder, vilket är särskilt värdefullt i en nödsituation. Två filter ger bra luftrening, huvens ljusgula färg gör enheten synlig även i kraftig rök. Skyddstiden är en halvtimme. Kostnaden, beroende på modifiering och ytterligare funktioner, kan variera från 2400 till 2900 rubel.

Bild
Bild

Självräddare "Phoenix ". Skydda mot utsläpp av giftiga ångor vid katastrofer av människor. Enheten består av en mask, filter, näsklämma, skyddstid från 20 till 30 minuter. Kostnaden är 1600-1800 rubel.

Bild
Bild

Hur man använder och förvarar?

Vid en katastrof och till och med vanliga bränder dödas eller skadas människor helt enkelt för att de inte hade någon skyddsanordning till hands. Och även om sådana enheter är tillgängliga och är i nödfall, måste du studera användningsreglerna i förväg. För att göra detta måste du åtminstone läsa instruktionerna. I panik kan inte alla människor tänka klart och tydligt, särskilt kvinnor och barn kan få panik. Därför kommer grundläggande kunskaper att vara användbara för alla.

Först måste du ta bort masken från den förseglade påsen. Efter att du har satt in händerna i hålet måste du sträcka ut det och sedan snabbt och försiktigt lägga det på huvudet så att filtret ligger mittemot näsan och munnen. Kontrollera att huven är tät mot huvudet. Om det behövs kan du justera detta med ett speciellt gummiband.

Allt detta måste göras snabbt och tydligt. Ju tidigare du lyckas klara av spänningen, desto lättare blir det att sätta på satsen och förr lämna farokällan.

Bild
Bild

Om vi talar om företag, då förvara all skyddsutrustning i speciella behållare … De ska placeras nära nödutgångar. Varje anställd måste veta var skåpet med en särskild beteckning finns, var gasmask eller skyddsmask är placerad. Varje företag måste genomgå utbildning, som förklarar var skyddsutrustningen förvaras och hur man använder den. Dessa händelser kan inte ignoreras. Anställda som arbetar i trånga områden bör inte bara ta på sig skyddsutrustning och snabbt lämna byggnaden, utan också, om möjligt, hjälpa besökare att komma till utgången.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller lagring i hemmet, efter köp, kan du läsa instruktionerna, användningsreglerna, men du kan inte bryta mot förpackningens täthet . Produkten ska förvaras på en torr plats, i ett separat skåp, utom räckhåll för små barn. Men det här borde vara en plats som en vuxen säkert kommer ihåg och lätt kan få en självräddare vid rätt tidpunkt. Det ska inte vara en vind, källare eller skafferi som är full av saker. En självräddare är inte ett föremål som du kan lägga på en avlägsen hylla och glömma var det är, för varje nödsituation kommer plötsligt och ingen är immun mot den. Och hur framgångsrikt vi kan hantera det utan att skada hälsan och hota livet beror bara på hur vi är förberedda på en nödsituation.

Rekommenderad: