Mine Självräddare: Hur Använder Jag En Självräddare I En Gruva? Typer, Isolering Och Andra Alternativ, Säkerhetsregler Vid Användning Av Enheten

Innehållsförteckning:

Video: Mine Självräddare: Hur Använder Jag En Självräddare I En Gruva? Typer, Isolering Och Andra Alternativ, Säkerhetsregler Vid Användning Av Enheten

Video: Mine Självräddare: Hur Använder Jag En Självräddare I En Gruva? Typer, Isolering Och Andra Alternativ, Säkerhetsregler Vid Användning Av Enheten
Video: Vad vet du om teknisk isolering? 2024, Maj
Mine Självräddare: Hur Använder Jag En Självräddare I En Gruva? Typer, Isolering Och Andra Alternativ, Säkerhetsregler Vid Användning Av Enheten
Mine Självräddare: Hur Använder Jag En Självräddare I En Gruva? Typer, Isolering Och Andra Alternativ, Säkerhetsregler Vid Användning Av Enheten
Anonim

Att arbeta under jorden, till och med bara flytta i underjordiska verktyg, kan vara mycket farligt. Modern teknik gör det dock möjligt att åtminstone delvis kompensera för eventuella risker. Gruvarbetare behöver veta allt om mina självräddare.

Bild
Bild

Särdrag

Själva namnet antyder att gruvens självräddare måste användas i en gruva (i slutna underjordiska arbeten). Till skillnad från gasmasker och avancerade andningsskydd är sådana anordningar inte avsedda för långvarig exponering för en giftig atmosfär.

Deras mål är bara att hjälpa till att lämna riskzonen.

Bild
Bild

Enhetens komponenter är:

  • ram;
  • glasögon;
  • andningsväska;
  • startmekanism;
  • munstycke;
  • korrugerat rör;
  • näsklämma.
Bild
Bild

Med hjälp av en självräddare kan du eliminera de främsta konsekvenserna av olyckor i gruvgruvor. Men dessa modeller används också i en mängd olika industriella anläggningar. Eftersom en automatisk startenhet tillhandahålls kommer självräddare att bedöma situationen utan mänsklig ansträngning . Om atmosfären är gasformig börjar enheten fungera. Om tätheten bryts blir indikatorn röd.

Bild
Bild

Vyer

Populär isolerande min självräddare SHSS-1 … Detta är en engångsapparat som innehåller bundet syre. Ett pendelandningsmönster används. Driftstemperaturer varierar från –20 till +40 grader Celsius. Huvudinställningar:

  • skyddande effekt i 60 minuter vid körning med en hastighet av 4 km / h;
  • tid för kontinuerligt arbete vid läktaren 50 minuter;
  • mått med vikt axelband 27 cm högt och 15 cm brett;
  • totalvikt 3,1 kg;
  • genomsnittlig driftstid - 5 år.
Bild
Bild

För demonstrationsändamål, använd utbildning självräddare SHSS-1T2 … Enheten är optimerad för att träna människor så nära en nödsituation som möjligt. Designerna har tagit fram den optimala imitationen av de känslor som uppstår när man använder riktig räddningsutrustning. Men proffs bör fortfarande bara utbilda sig i speciella imiterade gruvor.

Det är förbjudet att använda enheten för verkliga räddningsinsatser.

Bild
Bild

OSR 40 är en självräddare baserad på kemiskt bunden syre . Enheten är avsedd för platser inte bara med en giftig atmosfär, utan också med syrebrist. Baserat på resultaten av praktiskt arbete ökades livslängden till 7,5 år (över 10 år, förutsatt framgångsrik testning). En andningspåse med en volym på 7 liter eller mer används. Enhetens massa är 2,05 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor

Det är nödvändigt att ingå i gruvens självräddare när du håller andan. Ta själva enheten, lägg axelremmen runt halsen så snabbt som möjligt . Självräddningsanordningen pressas mot ena sidan. Öppna låset skarpt i detta läge och kasta höljet. Därefter tar de ett munstycke med munnen och lägger plattorna i gapet mellan tandköttet och läpparna.

Näsan stängs med en speciell klämma . Den första utandningen görs så energiskt som möjligt. Du måste fortsätta andas i din vanliga takt. Axelremmen dras åt för att förhindra att munstycket dras ut ur munnen med det korrugerade röret.

Bild
Bild

Värmeisolatorn är rakad och fixerad på kroppen med en töjbar tejp; vid behov, öppna påsen med glasögon och håll den med en hand.

Det finns särskilda säkerhetskrav vid användning av mina självräddare . Ta inte tag i remmen på fodralet med händerna. Det spelar ingen roll om de bara vill hämta självräddningsanordningen eller flytta den. Skydda sådan utrustning från stötar och stötar. Det är värt att komma ihåg att även kemiskt bundet syre dramatiskt ökar risken för brand, och genombränning kan uppstå vid kontakt med strömkällor.

Bild
Bild

Förbjuden:

  • lämna och håll självräddaren nära uppvärmnings-, värmeavgivande enheter;
  • tvätta den med vatten;
  • använd som stöd, säte, stativ;
  • lämna och överföra till någon, utom i fall av direkt kamp för livet;
  • använd en självräddare med skadade tätningar.
Bild
Bild

Skötsel och förvaring

Den personliga andningsapparaten måste inspekteras dagligen. Om väskan är djupt skadad, tätning eller axelrem saknas, bör enheten bytas ut omedelbart. Självräddningsindikatorn måste inspekteras med jämna mellanrum fyra gånger om året . Läckindikatorn kontrolleras i närvaro av säkerhetsansvarig. Du kan byta nyckelbälte själv och täta bältets ände i ringen.

Bild
Bild

Det är också tillåtet att trycka på den igen med en konsol och förstärka låsstoppet på locket. Det är tillåtet att använda för byte av delar från avvecklade enheter. Lagringstemperatur kan variera från -40 till +40 grader, uppvärmning behövs inte, men torrhet är viktigt . Paket samlas i staplar; bristning av staplar minst 1 m. Dragning av paket, stapling av enheter med lock till ena sidan eller nedåt är inte tillåtet; alla andra krav på vård och arbete - i instruktionerna.

Rekommenderad: