Hur Skär Man En 45 Graders Taksockel? Hur Man Skär Utan Och Med En Geringslåda? Hur Kan Du Annars Trimma Det?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skär Man En 45 Graders Taksockel? Hur Man Skär Utan Och Med En Geringslåda? Hur Kan Du Annars Trimma Det?

Video: Hur Skär Man En 45 Graders Taksockel? Hur Man Skär Utan Och Med En Geringslåda? Hur Kan Du Annars Trimma Det?
Video: Lär dig såga hålkälslist på 60 sek 2024, Maj
Hur Skär Man En 45 Graders Taksockel? Hur Man Skär Utan Och Med En Geringslåda? Hur Kan Du Annars Trimma Det?
Hur Skär Man En 45 Graders Taksockel? Hur Man Skär Utan Och Med En Geringslåda? Hur Kan Du Annars Trimma Det?
Anonim

Taksockeln, eller filén, är föremål för den sista dekorativa dekorationen av rummet, som skiljer taket och väggen. Förutom den dekorativa funktionen har den också ett helt funktionellt värde som döljer fogarna på tapeten och taket. Det är helt enkelt omöjligt att dekorera kanterna på tapeten på något annat sätt, och som du vet flyttar de bort exakt längs kanterna. Hörndekoration kan vara ett problem vid användning av filéer. Fel kan leda till slöseri med material och sådana felaktigt skurna golvlister ser oattraktiva ut. I den här artikeln kommer vi att titta på enkla sätt att optimalt fila en taksockel i en vinkel på 45 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

För att klippa taksockeln i en vinkel på 45 grader måste du bestämma om sidorna. Huvudfelet är felaktig definition av filets sidor. Ett bevisat sätt att bestämma rätt sida är att applicera material på plats . Så det blir tydligt hur du behöver klippa golvlisten. Denna operation, trots den uppenbara enkelheten, är mycket mödosam, eftersom du efter att ha försökt på sockeln med den måste gå ner till platsen där sågningen kommer att göras. Oftast måste du klippa den på golvet för att undvika deformation eller skada på baslisten, särskilt om den är gjord av skum eller liknande material.

Bild
Bild

Sedan måste allt detta lyftas tillbaka till taket för slutmontering och installation, samma steg görs med ett annat segment.

Fogarna på två golvlister i hörnen ska se estetiskt tilltalande ut, så du måste klippa eller såga av dem så noggrant som möjligt . En bågfil för metall fungerar bra för detta. I vissa fall en vass kniv. Om det tvättades korrekt kan små brister elimineras med kitt eller tätningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Börja dekorationen av rummet med taksocklar, det är nödvändigt att förbereda lämpliga verktyg:

  • brevpapper för skumplattor;
  • bågsåg för metall;
  • roulett;
  • snickeri eller enkelt skoltorg;
  • geringslåda;
  • penna;
  • en trappstege som är stabil och tillräckligt hög.

Det är nödvändigt att frigöra utrymme på golvet för att göra det bekvämt att klippa golvlisterna. Det är på golvet som det är bäst att placera en geringslåda, ett bords längd eller en bärbar arbetsbänk räcker inte för att på ett tillförlitligt sätt placera sockeln som ska sågas av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Förutom att klippa med en snickare geringslåda, där vinklarna är klart definierade (90, 45, ibland 60 grader), finns det andra metoder. Dyrare är användningen av en roterande geringslåda eller en roterande cirkelsåg . Att klippa ett hörn med ett verktyg där det kan justeras och är ganska enkelt att ställa in är inte svårt. Skärning sker antingen för hand eller med ett cirkulärt snitt.

Köpet av sådan utrustning för att avsluta ett rum, badrum eller till och med en lägenhet är knappast motiverat, en professionell aktivitet är en annan sak, i det här fallet är det naturligtvis bättre att inte spara pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att mala filén hemma kan du göra ett mer budgetmässigt alternativ genom att förbereda en hemlagad låda av kryssfiner av plywood. Det är viktigt att tydligt mäta hörnen och göra snitt, längs vilka sockeln kommer att sågas av i framtiden.

För att inte förvirra sidorna av sockeln och klippa den korrekt, är det först bättre att applicera den tillsammans med geringsboxen i taket, gradvis kommer en färdighet att utvecklas och det är möjligt att göra utan flera rörelser uppåt och ner.

Bild
Bild

Du kan också förbereda ett slags geringsboxlayout på kartong, medan sockeln som ska avsågas måste appliceras på layouten och markeras med en penna. För att klippa det önskade hörnet är det bättre att flytta det till en bekvämare plats, dessutom är det viktigt att inte förstöra layouten.

Det finns sätt att klippa hörn utan geringslåda . Detta är desto viktigare eftersom vinklarna inte alltid är perfekta och standardvinkeln på 45 grader kan visa sig vara fel. För att göra ett hörn på detta sätt är det nödvändigt att fästa en golvlåda direkt i taket exakt som det kommer att monteras. Med en penna är det nödvändigt att markera filéns bredd i taket. Fäst golvlisten på andra sidan hörnet, du måste också markera dess bredd i taket.

Bild
Bild

Det kommer att finnas två korsande linjesegment. Sedan måste du fästa sockelbitarna i taket och markera samma punkt på dem.

Det är nödvändigt att klippa av från kanten till den markerade punkten, det är viktigt att komma ihåg sidorna som sockeln kommer att fästa vid väggen och taket, under inga omständigheter ska de förväxlas. Små brister kan korrigeras under installationsprocessen, skäras med en skrivarkniv, om baseboardmaterialet tillåter det. Med träfiléer är allt mycket mer komplicerat, där hjälper en kniv inte.

Rekommenderad: