Hur Gör Man Det Yttre Hörnet Av Golvlisten? Hur Skär Man Ut Det Yttre Hörnet Med Egna Händer Med Och Utan Geringslåda? Hur Limar Man Det Yttre Hörnet På Golvlisten?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Gör Man Det Yttre Hörnet Av Golvlisten? Hur Skär Man Ut Det Yttre Hörnet Med Egna Händer Med Och Utan Geringslåda? Hur Limar Man Det Yttre Hörnet På Golvlisten?

Video: Hur Gör Man Det Yttre Hörnet Av Golvlisten? Hur Skär Man Ut Det Yttre Hörnet Med Egna Händer Med Och Utan Geringslåda? Hur Limar Man Det Yttre Hörnet På Golvlisten?
Video: Rickard förklarar hur du lyckas med snygga golvsockel innerhörn 2024, April
Hur Gör Man Det Yttre Hörnet Av Golvlisten? Hur Skär Man Ut Det Yttre Hörnet Med Egna Händer Med Och Utan Geringslåda? Hur Limar Man Det Yttre Hörnet På Golvlisten?
Hur Gör Man Det Yttre Hörnet Av Golvlisten? Hur Skär Man Ut Det Yttre Hörnet Med Egna Händer Med Och Utan Geringslåda? Hur Limar Man Det Yttre Hörnet På Golvlisten?
Anonim

Installation av en taksockel (filé, baguette eller formning) är det sista steget i dekorativ takdekoration. Den största svårigheten här är att om installationen av filéer på raka delar av väggarna som regel inte orsakar svårigheter, kan estetiskt sammanfoga 2 element i en vinkel vara ganska besvärligt. Speciellt när vinkelns gradmått skiljer sig från 90 °. Hur man korrekt utför hörnet på taklisten och med minsta mängd rester kommer vi att prata i denna publikation.

Särdrag

Taksockeln är en integrerad del av dekorationen av bostadslokaler, genom vilka bristerna i finishen i området mellan väggen och taket täcks. De används oftast när du klistrar in en av de intilliggande ytorna med tapeter, men det finns alternativ för designlösningar med en sockel när väggar och tak målas.

Bild
Bild

En taklist har två nyckelfunktioner:

  • Dekorativ . Bland överflödet av golvlister kan du alltid välja ett alternativ när baguetten blir en oberoende del av väggdekoration, ett slags "pepparkorn", vilket ger dem ett modernt och ofta originellt utseende.
  • Estetisk . När man klistrar in väggar eller tak fungerar det ibland inte bra att göra en linje av konjugering med den intilliggande ytan. Filén skapar en komplett övergång från vägg till tak: attraktiv och elegant.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de gjorda av

De första golvlisterna var gjorda av gips. Dess olika element gjutits i specialiserade former . Gipsfiléer hälls fortfarande. Men på grund av den höga kostnaden för produkten, dess höga vikt och ömtålighet (det är inte lätt att installera), används den nästan aldrig i lägenheter och enskilda hus. I detta avseende gjuts gipsfiléer i regel i små omgångar för reparations- och restaureringsarbete eller elitstugor.

Bild
Bild

I vanliga bostäder praktiseras andra material:

  • Frigolit . Detta är ett mycket skört material och måste hanteras varsamt. Dess plus är dess tillgänglighet för de flesta konsumenter.
  • Polyvinylklorid (PVC) . Kostnaden för produkter tillverkade av den är låg, men med den, som med skum, måste du arbeta noggrant.
  • Extruderat (extruderat) polystyrenskum . Baguetter av detta material är starka och pålitliga, priset är högre än de tidigare beskrivna produkterna. Det är inte lätt att bryta dem, de smulas inte vid skärning.
  • Trä . Den starkaste typen av sådan produkt är tillverkad av trä.
  • Polyuretan . Starka filéer för takytor är gjorda av den. De har en stor brist - polyuretanprodukter är svåra att reagera på temperaturfluktuationer och kännetecknas av känslighet för värme eller kyla. Dessa funktioner bör beaktas innan takfilén trimmas i hörnen.
  • Sudd . Det elastiska och mjuka materialet används främst som ett tillägg till sträcktaket - det täcker klyftan mellan duken och väggen.
Bild
Bild

Hur man skär

När du installerar någon av de nämnda typerna av baguetter är det oerhört viktigt hur hörnförbandet ska göras, och för detta bör korrekt trimning av baguetterna utföras.

Beroende på materialet från vilket taksockeln är gjord, utförs arbetet med produkter med hjälp av specialiserade enheter . Så, i synnerhet, sågning av filéer från trä bör göras med en bågsåg för trä, dessutom med en fin tand.

Bild
Bild

Filéer av andra typer skärs med sågar eller metallplåtar . Som ett resultat visar det sig att det blir ett helt jämnt snitt och vinkel. Dessa dukar används som regel för att arbeta med en geringslåda.

Bild
Bild

Mjukare material, till exempel skumbaguetter, skärs med en vanlig boxskärare (papperskniv) med ett ganska skarpt blad.

Om golvlister av polyuretan eller polystyren skärs med en hacksåg, är det viktigaste att inte applicera överdriven kraft vid pressning, annars kommer materialet att deformeras.

Bild
Bild

Hur man gör rätt vinkel

Innan du börjar göra det yttre hörnet av taket med dina egna händer måste du göra korrekta beräkningar och mätningar för att felfritt skära delen. För detta mäts avståndet som elementet tar från hörnet på ytterytan till närmaste vägg.

Bild
Bild

På den motsatta delen av baguetten dras en linje som skisserar den önskade längden, men glöm inte att dess övre yta sticker ut något utåt. Efter slutförda mätningar och beräkningar av det yttre hörnet av taklisten tas de för vidare arbete.

Det finns flera sätt att trimma takfilén

Bild
Bild

Med hjälp av en geringslåda

Denna enhet är ett litet fack med vertikala spår, som är avsedda för en bågfil. Geringsboxen har speciella märken vid 45 ° och 90 °.

Bild
Bild

För att såga filén ordentligt, lägg den i geringslådan och skär försiktigt delen. Mät den intilliggande baguetten på samma sätt som den föregående, lämna en marginal. Klipp in spegelbild till den första filén.

Bild
Bild

Nu kan du fästa de trimmade filéerna i taket och se vad som händer . Delarna av elementens leder ska vara plana, inte ha jags och luckor, nära varandra. Om detta inte hände, var inte upprörd: en vanlig kniv hjälper dig. Med det kan du trimma filéens kanter tills du får önskat resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg! Proceduren för att trimma golvlister med en geringslåda är endast användbar när vinkeln mellan väggarna är 90 °. I en annan utveckling av händelser kommer det att vara nödvändigt att trimma manuellt.

Bild
Bild

Skärlistar utan geringslåda

Om det inte är möjligt att arbeta med geringsboxen måste du använda en annan metod. Innan du gör ett hörn på takfilén måste du träna. Du kan använda resterna av produkter från tidigare verk.

Bild
Bild

Om du tror på experterna är det att klippa en baguette utan att använda en geringslåda det mest exakta, eftersom det gör det möjligt att mer exakt och noggrant beskriva vinkeln som bildas . Med denna teknik är det mer bekvämt att göra det inre hörnet av takfilén.

Den manuella metoden har också nackdelar - det är inte lätt att hålla en polyuretan- eller träsockel i vikt under mätningar.

Bild
Bild

Här är operationens kronologi:

  1. Med förberedda verktyg skärs två ämnen i en vinkel på 90 °.
  2. Därefter fästs produkten i taket på ett sådant sätt att den vilar med ett snitt mot väggen, som ligger vertikalt med filéer. Med en penna görs filets silhuettlinjer direkt i taket.
  3. De gör samma sak med den närliggande plankan - de sätter den i taket och ritar en linje med en penna.
  4. Därefter bör du noggrant undersöka den resulterande ritningen. Skärningspunkten mellan linjerna kommer att vara den plats där du behöver klippa baguetten. Bättre att vara på den säkra sidan. För att göra detta, sätt återigen båda baguetterna i taket och markera en plats för att trimma dem. En linje dras från denna plats till baguettens andra ände. I enlighet med alla märken skärs golvlisterna.
  5. I slutet av trimningsförfarandet förenas de med varandra och fästs i taket på den plats som är planerad för installation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När, när det yttre hörnet ser ojämnt ut, det finns luckor, luckor eller andra brister, behöver du inte skynda dig och göra om allt arbete . Kitt eller tätningsmedel hjälper till att eliminera defekter. De kan fylla alla tomrum exakt och snabbt, utan att förstöra baguettens utseende.

Bild
Bild

Med dekorativa hörn

Det finns en annan mycket osofistikerad metod för att göra en korrekt vinkel. För golvlister av polyuretan eller skum, använd dekorativa (efterbehandling) hörn tillverkade på fabriken . De implementeras separat, men är ofta multifunktionella, eftersom de kan tillämpas på de flesta profiler. Huvuduppgiften är att välja rätt hörn för golvlistens bredd och för den allmänna stilen så att den inte ser för främmande ut.

Bild
Bild

Sådana produkter är tillverkade av både skum och polyuretan, så det är lämpligt att köpa dem tillsammans med basfärgen för att välja inte bara mönstret och metoden för sammanfogning, utan också materialet.

Sådana detaljer är av flera typer:

  • Hörn till vilka baguetten gränsar till änden . Denna metod fungerar bra för noggrant kontrollerade rätvinklar.
  • Hörn under vilka gavlarnas ändar är dolda . Sådana skär gör det möjligt att bilda hörn som har ett fel i sin vertikalitet.
  • Utomhus finish hörn är i regel avsedda att dölja snittet på golvlisterna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av sådana delar är enkel . I korsningen av två väggar i rummet limmas hörnet först. Innan limet förenas med det måste limet torka helt. Därefter jämnas och skärs filésnittet från ände till ände eller körs in i urtagen på sidorna av det dekorativa hörnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man går med i hörn

I rum kan det yttre hörnet hittas mycket mindre ofta än det inre, men det är fortfarande önskvärt att förstå hur man förenar taklisten i de yttre hörnen. Att klippa upp det är enkelt. Först och främst, markera början på ett sådant hörn . För att göra detta, tryck på baguetten mot väggen längs markeringarna och använd sedan en penna för att markera hörnkanten där du tänker klippa av det yttre hörnet. Efter det kan du börja med att göra det yttre hörnet av filén själv.

Bild
Bild

Taket och väggarna i ett vardagsrum är inte alltid exakt platta. Och därför kan luckor bildas vid anslutning av efterbehandlingsdelarna. För att ansluta och limma taklisten i hörnen måste du följa några rekommendationer:

  1. Innan limning försöker man på materialets detaljer för att se till att snittet är korrekt och att fragmenten kan kopplas ihop.
  2. Installationen startar ständigt med hörnelement. Det rekommenderas att lämna 10-15 centimeter i lager vid beräkning av raka delar så att du vid behov kan korrigera snittet.
  3. Ett lim appliceras på de yttre ändarna och på den inre ytan. Det är inte nödvändigt att applicera ett tjockt lager lim, annars måste du ta bort överflödigt lim. Efter att filén har placerats på plats och pressats lätt ner. Inställningen sker efter 3-5 sekunder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om överflödigt lim förekommer tas de bort med en fuktig trasa eller svamp.

Rekommenderad: