Hur Skär Man En Spånskiva Utan Flis? Hur Skär Man Laminerad Spånskiva Korrekt Med En Cirkelsåg Och En Bågfil Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skär Man En Spånskiva Utan Flis? Hur Skär Man Laminerad Spånskiva Korrekt Med En Cirkelsåg Och En Bågfil Med Egna Händer?

Video: Hur Skär Man En Spånskiva Utan Flis? Hur Skär Man Laminerad Spånskiva Korrekt Med En Cirkelsåg Och En Bågfil Med Egna Händer?
Video: How to cut melamine without chipping. (On a benchtop saw) 2020 2024, Maj
Hur Skär Man En Spånskiva Utan Flis? Hur Skär Man Laminerad Spånskiva Korrekt Med En Cirkelsåg Och En Bågfil Med Egna Händer?
Hur Skär Man En Spånskiva Utan Flis? Hur Skär Man Laminerad Spånskiva Korrekt Med En Cirkelsåg Och En Bågfil Med Egna Händer?
Anonim

Förkortningen spånskiva ska förstås som en laminerad spånskiva, som består av naturligt träavfall blandat med en polymerhäftkomposition, och har en laminering i form av en monolitisk film bestående av flera lager av papper impregnerat med harts. Lamineringsprocessen utförs under industriella förhållanden under ett tryck på 28 MPa och vid en högtemperaturregim på upp till 220 ° C. Som ett resultat av sådan behandling erhålls en mycket hållbar blank beläggning, som kan ha olika färgnyanser och är mycket motståndskraftig mot mekanisk skada och fukt.

Bild
Bild

Skärregler

Laminerad spånskiva är tillverkad av avfall från sågat lövträ och barrträd, medan plattan är lätt och används för tillverkning av möbelkonstruktioner. De flesta hemmöbelmakare föredrar laminerad spånskiva när de väljer råvaror för möbeltillverkning . Detta material är relativt billigt, och i butikerna finns det alltid en mängd olika färger och texturer att välja mellan. Svårigheten att arbeta med spånskiva är att det är mycket svårt att såga av en del av plåten med önskad storlek på grund av att det sköra laminerade lagret skapar sprickor och flis vid sågplatsen. Kunskap om några av de tekniker som används i arbetet hjälper till att klara denna uppgift.

För att skära laminerad spånskiva måste du beväpna dig med en fintandad såg

Ju mindre och oftare de är placerade på verktygsbladet, desto renare och jämnare blir det färdiga snittet av det laminerade materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För noggrann och högkvalitativ prestanda för sågarbete är det nödvändigt att agera i en viss sekvens

  • På spånskivan är det nödvändigt att skissera skärlinjen, där den tejpande pappersremsan ska limas tätt. Tejpen hindrar sågtänderna från att krossa lamineringsskiktet under sågningen.
  • Med hjälp av en syl eller ett knivblad görs ett spår med ett urtag längs skärlinjen. Således skär vi igenom ett tunt lager av laminering i förväg, vilket förenklar vår uppgift under sågning. Genom att röra sig längs detta spår kommer sågbladet att röra sig längs ett tangentplan, samtidigt som det skär djupa lager av träbaserat material.
  • Vid skärning rekommenderas att sågklingan hålls i spetsig vinkel i förhållande till brädans arbetsplan.
  • Om sågarbetet ska utföras med ett elverktyg, ska skärbladets matningshastighet hållas på ett minimum så att sågen inte kan vibrera eller böjas.
  • Efter sågningen måste skäret på arbetsstycket bearbetas först med en fil och sedan med sandpapper. Snittet måste bearbetas med rörelser från mitten till arbetsstyckets kant.

För att skydda skärpunkten på arbetsstycket från ytterligare flisor eller sprickor stängs den med applicering av tejp av melamin, eller så fixeras ändkanterna, som kan ha ett T-format eller C-format utseende.

Efter en sådan dekorativ maskering förbättras inte bara plattans utseende utan även materialets livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material och verktyg

Under förhållandena för ett träbearbetningsföretag används särskild utrustning för att skära ett ark spånskiva, som kallas en panelsåg. Vissa privata möbelverkstäder köper en sådan maskin, men det är knappast lämpligt att installera den hemma på grund av den höga kostnaden . Hushållsverktyg kommer att kunna ersätta sådan utrustning - sågning av spånskiva kan göras med en cirkelsåg eller en bågfil. Sågprocessen kommer att ta ganska mycket tid och ansträngning, men ur ekonomisk synvinkel kommer det att vara ganska motiverat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk sticksåg

För att göra ett jämnt snitt utan att skada det laminerade lagret måste du ta en pusselfil där tänderna blir de minsta. Det är lämpligt att använda en sticksåg för att skära små delar av spånskiva. Ryck och överdrivet tryck under arbetet bör undvikas . Matningshastigheten för skärbladet vid verktyget bör väljas så lågt som möjligt.

Denna enhet är ganska kapabel att göra ett slätt och högkvalitativt snitt utan att skära den laminerade ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Handsåg

Detta handverktyg används i kombination med ett metallblad, eftersom det har de minsta tänderna. Innan arbetet måste en klibbig papperstejp limmas på den avskurna platsen, vilket skyddar lamineringsskiktet från skador. Handsågbladet måste hållas i en vinkel på 30–35 °, detta läge minskar sannolikheten för att materialet flisas . Hacksågbladets rörelse ska vara jämn, utan tryck på bladet.

När snittet är klart måste kanterna på snittet bearbetas med en fil och finkornigt papper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cirkelsåg

Detta elverktyg består av ett litet arbetsbord och en roterande kuggskiva. En cirkelsåg skär en spånskiva mycket snabbare och bättre än en elektrisk sticksåg. Under sågningen startas sågen med låg hastighet . I detta fall kan flis uppträda på motsatta sidan av sågtänderna.

För att förhindra denna situation limmas tejp på pappersskäret innan sågningen påbörjas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk fräs

Det är en handhållen typ av elverktyg som används för att såga och borra träbaserade paneler. Innan du påbörjar arbetet i laminerad spånskiva, gör en liten snitt genom att använda en sticksåg och dra sig tillbaka från markeringskonturen med 3-4 mm. Under sågprocessen används flera skärblad och dess lageranordning, vilket reglerar skärdjupet . Att använda en fräs är inte så lätt, så du måste ha lite skicklighet med detta verktyg för att skära plattan. Fräsens rörelse är ganska snabb och det finns en chans att göra ett ojämnt snitt.

Men med hjälp av en skärare kan du få en helt slät snitt av materialet - utseendet på flis och sprickor när du använder den här enheten är mycket sällsynt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av handverktyg är tillrådligt vid tillverkning av enstaka produkter av laminerad spånskiva . För massproduktion är det lämpligt att köpa formskärningsutrustning.

Bild
Bild

Hur ska man klippa rätt?

Det är fullt möjligt att skära spånskivan utan flis hemma med egna händer. Det förenklar avsevärt uppgiften att preliminärt skapa ett spår med ett skarpt föremål i området för snittet . Väl på denna plats följer bladet på skärverktyget en förutbestämd bana och det visar sig klippa mycket lättare. Raka snitt på laminerade spånskivor är mycket lättare att göra än att skära arket på en bild.

Det är extremt svårt att utföra krumlinjiga konfigurationer med hushållsapparater; detta kan endast göras med hjälp av en elektrofores . Detta verktyg utför en högkvalitativ skärning och har många ytterligare funktioner.

Priset på en elektromiljö beror på tillverkaren, så du kan välja en budgetmodell med bra tekniska parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skära ett ark laminerad spånskiva med en elektromiljö måste du utföra följande steg:

  • på ytan av en vanlig spånskiva markeras alla konturer av det framtida arbetsstycket;
  • med hjälp av en elektrisk sticksåg skärs arbetsstycket ut och drar sig tillbaka från den avsedda konturen med 1-2 mm;
  • den färdiga avsågade mallen rengörs med en fil eller sandpapper;
  • en förberedd stencil placeras på ett ark laminerat spånskiva och fixeras med snickeriklämmor så att det är i ett fast läge;
  • längs schablonens kontur med en elektrofusionsskärare utrustad med en lagermekanism, skär ut arbetsstyckets konturer, skär av kanten exakt längs den avsedda linjen;
  • efter avslutat arbete rengörs och bearbetas ändsidorna med en dekorativ kant.

Användningen av en elektromiljö gör att du kan göra ett snitt av spånskivor utan flis och sprickor i materialet.

Electromill -knivar måste helt fånga hela arbetsstyckets tjocklek - det är det enda sättet att få en högkvalitativ produkt.

Rekommenderad: