Thuja Beskärning: Korrekt Frisyr. Hur Trimma Med En Spiral? Kan Du Trimma Höjden? Hur Trimar Man Av Toppen?

Innehållsförteckning:

Video: Thuja Beskärning: Korrekt Frisyr. Hur Trimma Med En Spiral? Kan Du Trimma Höjden? Hur Trimar Man Av Toppen?

Video: Thuja Beskärning: Korrekt Frisyr. Hur Trimma Med En Spiral? Kan Du Trimma Höjden? Hur Trimar Man Av Toppen?
Video: Trimming leyland cypress 2024, April
Thuja Beskärning: Korrekt Frisyr. Hur Trimma Med En Spiral? Kan Du Trimma Höjden? Hur Trimar Man Av Toppen?
Thuja Beskärning: Korrekt Frisyr. Hur Trimma Med En Spiral? Kan Du Trimma Höjden? Hur Trimar Man Av Toppen?
Anonim

För trädgårdsmästare som sysslar med odling av prydnadsgrödor är det ofta nödvändigt att beskära dem. Denna procedur är uppdelad i sanitära och dekorativa. Att odla thuja, ägaren till en barrväxt kommer att behöva utföra båda aktiviteterna, så det är viktigt att veta hur man gör det korrekt.

Bild
Bild

Varför beskära ett träd?

Nybörjare har ofta en fråga om det är lämpligt att beskära barrträd. Under processen att odla olika thuja -sorter kommer det dock att bli klart att utan en formativ "frisyr" kommer inte varje träd eller dvärgbuske att kunna visa sin dekorativa attraktivitet maximalt.

För det andra, men ett lika viktigt mål med beskärning av thuja är den årliga sanitära formningen av trädets krona, vilket är nödvändigt för att ta bort oattraktivt död ved vilket kommer att påverka kulturens utseende negativt. Dessutom kommer sanitär beskärning att göra det möjligt för växten att förnya sig regelbundet och i tid, vilket undviker utveckling av vissa sjukdomar, inklusive svampinfektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt tid

Det är värt att notera att alla planterade träd kommer att behöva beskäras omedelbart, en sådan trädgårdsmästares arbete gör att du omedelbart kan ställa in en tillväxtvektor för växten, vilket i hög grad kommer att underlätta vården och skärningen i framtiden.

I allmänhet beror valet av en lämplig tidsram för sådant arbete direkt på deras mål . Thuja kan klippas inte bara på våren, utan också under höstmånaderna. Sanitär beskärning rekommenderas att utföras med ankomsten av varma vårdagar, när saftens rörelse just har börjat; i slutet av sommarsäsongen, före övervintring, kan också torra grenar och underutvecklade skott tas bort.

Formativ vård måste startas efter den planerade vårbeskärningen och utföras före höstens ankomst. Frekvensen av de aktiviteter som utförs kommer att vara individuell, med hänsyn till plantans ålder, tidpunkten för plantering och sorten. Som regel kommer trädgårdsmästaren under en säsong att utföra 1-2 formativ beskärning av en vuxen thuja, liksom flera korrigerande arbeten med kronan.

När det gäller den "kosmetiska frisyren" är dessa händelser inte knutna till specifika datum, så deras frekvens beror på tillväxten av grenar på trädet, vilket tydligt sticker ut i storlek från den totala massan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

I processen med att odla barrträd och buskar behöver trädgårdsmästaren en viss uppsättning verktyg som kommer att påskynda och underlätta arbetet med att ge växten den nödvändiga formen. Så följande inventering kan komma till nytta i trädgården:

  • sekatör;
  • sax för trädgårdsarbete;
  • skära;
  • handskar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första verktyget behövs för att förkorta plantans grenar, och det blir mer bekvämt att klippa thuja med sax och utföra kronans dekorativa formning. Det är bäst att klippa av stora skott med en skärd. Professionella trädgårdsredskap kan inte bara vara mekaniska, utan också elektriska . Men i små områden, när man tar hand om unga träd, är det tillräckligt med vanliga mekaniska verktyg.

Thuja kan utsöndra harts, vilket är problematiskt när det torkar ut från huden. Det är därför det rekommenderas att utföra trädgårdsarbete med det med handskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Det blir ganska svårt att bilda en vacker krona utan praktisk erfarenhet. Därför rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att nybörjare följer vissa regler för att arbeta med kulturen.

  • Varje lockig eller dekorativ frisyr kommer att kräva en förstudie av de ursprungliga konturerna av thujaen, från vilken det blir lättare att bygga vidare i framtiden. Det blir svårt att ge en intressant form till toppen om höjden eller bredden på stauden är mindre än avsett.
  • För att bilda en attraktiv thuja i ditt lanthus måste du först ta bort 1/3 av grenarna för att undvika allvarlig stress från växten. Vanligtvis, på hösten, tas de skott som har växt under sommaren bort, på grund av vilken den framtida kulturformen gradvis kommer att sättas.
  • För att vackert trimma en sfärisk perenn bör du undvika närvaron av skott på växten som saknar grönska. Detta beror på särdragen hos nålarna, som inte har "vilande" knoppar på sina grenar.
  • För att korrekt förkorta grenarnas längd, samt ge dem rätt tillväxtriktning, måste du först välja det verktyg som är idealiskt för jobbet. Det är bättre att ha flera typer av trädgårdssaxar, olika i storlek, för att använda bekväma under arbetet. Nybörjare bör vara medvetna om att trädgårdsredskap, precis som alla andra, måste slipas och desinficeras då och då. Vassa blad kommer inte att göra problematiska avbrott och bucklor i trä.
  • Det är bäst att skjuta upp beskärningen för en grumlig dag. En sådan nyans kommer att eliminera bildandet av bruna eller gula fläckar på nålarna.

När arbetet är klart måste plantorna vattnas väl. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar också att man introducerar rotgödselmedel för att anpassa växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du börjar locka trimning måste du ta hänsyn till följande regler

  • Först och främst rekommenderas det att beskriva områdena på den perenna som kommer att tas bort.
  • Spetsarna förkortas med högst 20 centimeter. Om mer skärs, kanske grödan inte stoppar den huvudsakliga tillväxten. I detta fall börjar skotten förlängas tidigast efter ett par månader.

Kronbildning

Det finns flera av de vanligaste alternativen. flerårig kronbildning:

  • pyramidal frisyr;
  • pelar;
  • sfärisk.
Bild
Bild

Bland det stora antalet sorter av barrkultur finns det sorter som är perfekt lämpade för att skapa en pyramid från kronan, eftersom kulturen från början växer uppåt i form av en kon. För att göra det enklare att forma den valda formen utförs trimningsprocessen steg för steg med skapandet av en speciell ram från små lameller, motsvarande i antal till pyramidens kanter. Skottbeskärning görs överallt i alla områden, om du skär av det och delar upp i zoner kommer du inte att kunna få rätt kon.

Alternativet med kolonnklippning är efterfrågat i landskapsarkitekturer som kommer att ha ett litet område . Thujasnitt på detta sätt, med rätt vård, bildar en tät häck om flera växter planteras i en rad. En sådan rad bör bildas i början, så snart barrträd visas på platsen. För att skapa en grön häck beskärs alla träd till samma höjd och tar inte bort mer än en tredjedel av växterna. Följande arbeten utförs under nästa säsong.

Sådana manipulationer med kronan gör att du kan ställa in grenens tillväxtriktning, samt stimulera utvecklingen av sidoskott, vilket kommer att göra häcken tätare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolumnär frisyr av thuja kan inkludera kronformning när topparna är smalare än baserna. För att uppnå enhetliga växthöjder rekommenderas trädgårdsmästare att använda en mätpinne när man beskär längs den. I det här fallet blir det mer bekvämt att arbeta med en beskärare. Formning behöver inte bara topparna, utan också sidorna av gröna områden, de korrigeras vanligtvis med mekaniska trädgårdssaxar.

En boll av thuja kan göras om du begränsar tillväxten av grenar vertikalt genom att förkorta kronan. Denna teknik kommer att vara drivkraften för utvecklingen av en anläggning i bredd. Dessutom måste trädgårdsmästaren ta bort långa skott som slås ur den allmänna formen och gradvis bilda en krona med rundade konturer.

Bild
Bild

Dekorativa frisyridéer

Mer erfarna trädgårdsmästare, förutom de vanligaste alternativen för beskärning av stauder, tillgriper att skapa extraordinära men inte mindre spektakulära former från kronorna på barrgrödor. Bland de mest intressanta idéerna är följande.

Topiary frisyr

Kärnan i arbetet med växter är att implementera de mest invecklade formerna. Sådana manipulationer med träd har utförts ganska länge, men listan över former och figurer kompletteras regelbundet med nya arter och mästarklasser. Idag är formerna av barrträd populära och upprepar konturerna av djur, fåglar och marint liv . Dessutom är sådana idéer, oftast, slående i sin storlek. En flerårig kan fungera som en oberoende figur eller som en del av en hel komposition inom landskapsdesign.

Topiary beskärning kännetecknas av arbetets särart, när trädgårdsmästaren kommer att använda en mängd stödjande och formande ramar för växten. Tack vare en sådan extra enhet kommer en specialist att kunna göra vintergröna skulpturer i olika storlekar från thuja.

Barrträdet är ganska smidigt och plastiskt, så figurernas böjningar kan vara mycket olika.

Bild
Bild

Spiral beskärning

Idag är en sådan design av thuja särskilt efterfrågad bland designers som är engagerade i anläggning av privata och offentliga områden. En liknande metod för att arbeta med nålar antas aktivt av vanliga trädgårdsmästare. Huvudkravet för en växt när man skapar en spiral är att kulturen har en jämn stam. Om trädet har flera av dem, fästs baserna helt enkelt.

Att forma formen kräver preliminär märkning på trädet . För dessa ändamål används ett rep eller tejp, som kommer att ställa in spiralens rörelselinje. Vissa trädgårdsmästare använder sprayfärg för märkning.

Ursprungligen bör frisyren inte vara djup, tydligare och djupare vändningar av kulturen ställs in gradvis, med hjälp av en planerad korrigerande frisyr. Vanligtvis utförs en thuja -frisyr av en sådan plan endast med sax.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovate kronbildning

Designers noterar enkelheten och samtidigt den höga dekorativa attraktiviteten hos en växt som är trimmad med denna teknik. Det är lättast att skapa denna figur från fleråriga sorter som initialt har en sfärisk eller äggformad krona. I det här fallet kommer trädgårdsmästarens uppgift bara att korrigera plantans utseende, utan komplexa markeringar, installation av ramar och andra förberedande åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frisyr "tassar"

Detta alternativ innebär att man arbetar med bonsai -tekniken. Huvuduppgiften i detta fall kommer att vara att trimma sidoskotten så att små "ben" finns kvar i grenarnas ändar. Formativt beskärningsarbete utförs med grenar böjda nedåt, som vanligtvis fixeras med rep eller en liten vikt.

Bild
Bild

Thuja horisontell frisyr

Kärnan i arbetet är att trimma låga grödor. I den här versionen är en fiskelinje utsträckt ovanpå, vilket kommer att fungera som ett hinder för tillväxten av skott uppåt. Det dras på våren, med höstens ankomst justeras kronans form genom att ta bort de vertikalt utsträckta grenarna. För att kulturen ska kunna växa horisontellt används också en mängd olika viktmaterial .som fäster vid skott och hindrar dem från att nå himlen.

Rekommenderad: