Alkydfärg (25 Bilder): Vad är Det, Alkyduretan- Och Alkydstyren-kompositioner I Aerosolburkar, Val Av Färg För Trä

Innehållsförteckning:

Video: Alkydfärg (25 Bilder): Vad är Det, Alkyduretan- Och Alkydstyren-kompositioner I Aerosolburkar, Val Av Färg För Trä

Video: Alkydfärg (25 Bilder): Vad är Det, Alkyduretan- Och Alkydstyren-kompositioner I Aerosolburkar, Val Av Färg För Trä
Video: Nitro Guitar Finish Tutorial - Part 2: Nitrocellulose spraying process 2024, Maj
Alkydfärg (25 Bilder): Vad är Det, Alkyduretan- Och Alkydstyren-kompositioner I Aerosolburkar, Val Av Färg För Trä
Alkydfärg (25 Bilder): Vad är Det, Alkyduretan- Och Alkydstyren-kompositioner I Aerosolburkar, Val Av Färg För Trä
Anonim

Hållbarheten för många material beror på yttre faktorer som påverkar ytan. Ett sätt att förlänga metallens eller träets livslängd är att belägga dem med skyddande föreningar. De minimerar yttre påverkan på ämnets översta lager och minskar därmed risken för förstörelse. Bland sina analoger löser alkydfärg dessa problem perfekt.

Den har unika tekniska parametrar som gör att den kan användas både i och utanför husen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Alkydfärger har dykt upp på den moderna marknaden under mycket lång tid. Deras historia började för flera decennier sedan, när människan lärde sig att syntetisera artificiella polymerer. Namnet på dessa blandningar beror på närvaron i deras sammansättning av polyestrar, som kallas alkyder. Dessa produkter består av oljor och fettsyror, som kombineras till en grupp.

En sådan anslutning gjorde det möjligt att erhålla en vätska av hög kvalitet, som sedan användes som en lösning för olika färgbildande komponenter.

Populariteten för alkydfärger idag beror på flera av deras positiva aspekter:

  • Resistent mot fukt. Det översta lagret avvisar vatten mycket bra och förhindrar att det tränger in under ytan av beläggningen.
  • Skyddsfilm med hög densitet. Detta påverkar i sin tur också materialets slitstyrka. Ämnet tål nötning väl och kan förvaras länge.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Motstånd mot mekaniska skador.
  • Färgen är inte rädd för effekterna av olika kemiska lösningar. Därför används den i industrianläggningar och andra specialiserade platser.
  • Hög torkhastighet.

Produkterna är dock inte universella eftersom många skadliga ämnen släpps ut i luften under torkning. På grund av detta anses alkydfärger vara osäkra för miljön. Det bör noteras att denna effekt endast observeras under den tid då färgen torkar.

Bild
Bild

Skillnader från vanlig emalj

Alkydfärger är en ganska bred grupp blandningar som innehåller de så kallade emaljerna. Det är dessa lösningar som ofta associeras med alkydbaserade blandningar. En annan populär produkt är akrylemalj, som används nästan överallt.

För att förstå vilket material som är bättre bör du jämföra flera av deras egenskaper:

  • Torktid . Alkyd emalj torkar upp till 2 dagar, vilket gör att du snabbt och effektivt kan reparera. Akrylbaserade lösningar får styrka från 2 till 30 dagar, beroende på komposition och användningsort. Detta kan ibland vara obekvämt, särskilt om tidsfristerna är snäva.
  • Livstid . Alkydfärger kan användas vid både positiva och negativa temperaturer. Den frysta blandningen tål inte ultraviolett ljus väl. Därför kommer alkydskiktet efter 2-3 år helt enkelt att spricka och det måste ändras. Akrylemaljen är mycket mer elastisk än motsvarigheten. Dess livslängd kan nå upp till 8 år. Om du täcker metall eller gips med det, så håller det översta lagret upp till 20 år.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Pris . Akrylbaserade färger kännetecknas av ett högt pris, vilket är flera gånger högre än alkydlösningar.
  • Förening . Huvudkomponenten i akrylfärger är akrylpolymer, liksom vatten, som fungerar som ett lösningsmedel. Ändå tyder alkydblandningar på förekomst av alkydlack, liksom vitsprit. Båda typerna av färg innehåller speciella färgämnen och mjukgörare, men detta påverkar redan lösningens specifika egenskaper.
Bild
Bild

Sorter och sammansättning

Alkyd -färg är lämplig för många applikationer.

Den är gjord på grundval av flera huvudkomponenter:

  • Alkyd -hartser. Ofta innehåller målarnas sammansättning lack, som perfekt binder ihop alla andra komponenter.
  • Lösningsmedel. Många tillverkare använder fotogen (white spirit) som detta element. Men vissa använder också andra lösningar relaterade till denna kemiska grupp.
  • Fyllmedel. Huvudelementet här är granit- eller marmorflis. Det krossas till mjölstorlek, vilket gör att ämnet kan fördelas jämnt i lösningen.
Bild
Bild

Beroende på struktur och sammansättning är färger av denna typ uppdelade i 2 stora grupper:

  • Olja . Huvudkomponenten i denna lösning är torkning av olja. Det finns flera märken av sådana blandningar, bland vilka MA-021, MA-025 och andra kan särskiljas. Sådana lösningar är ganska sällsynta, eftersom de har en stark lukt när de torkas och också bleknar snabbt under påverkan av solen. Men kostnaden för oljefärger är relativt låg, så många använder dem fortfarande.
  • Emalj . Huvudkomponenten här är alkydlack, som bildar en stark film på ytan efter härdning. Beroende på huvudfyllmedlet kan emaljer delas in i glyftaliska och pentaftala emaljer. Den första gruppen lösningar hårdnar snabbt. Det är lämpligt att endast använda glyftalfärger inomhus. Pentaftala föreningar är mer mångsidiga och mycket bra på att avvisa vatten. Det finns flera olika färger, bland vilka PF-115, PF-133 och andra kan särskiljas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på ytstrukturen kan alkydbaserade blandningar delas upp i matt och blank. Idag finns det helt luktfria färger, vilket gör att de kan användas i badrummet eller i köket.

En aerosolblandning är ett bra alternativ för detta. Sprayfärg är lätt att applicera, eftersom den ligger i ett jämnt tunt lager. Det bör dock noteras att inte alla alkydformuleringar kan framställas som aerosoler.

För att ändra färgens fysikaliska egenskaper lägger många tillverkare till vissa ämnen i kompositionen.

Beroende på detta kan produkter delas in i flera fler typer:

  • alkyd-uretan;
  • styren;
  • Övrig.
Bild
Bild

Färger

Färgpaletten för alkydfärger är ganska begränsad. Svarta, vita och bruna lösningar är särskilt populära. Men tillverkare låter dig ändra färgen på färgen själv.

För att göra detta producerar de en mängd olika färger (färgämnen). De läggs till sammansättningen av den köpta färgen, och den får önskad färg. Genom att kombinera flera blandningar kan du få den nyans du vill ha.

Bild
Bild

Ansökan

Användningsområdet för alkydfärger är ganska brett, eftersom materialet lätt bildar en stark bindning med nästan vilket material som helst.

Idag används lösningar av denna typ i olika branscher för att lösa komplexa problem:

  • Målning av träytor. Mycket ofta används alkydlösningar för att måla dörrar, möbler eller golv. Observera att inte alla formuleringar kan användas i detta fall. Till exempel bör ett trägolv målas med blandningar som har ökad nötningsbeständighet (PF-253).
  • Skydd av metalldelar. Denna grupp inkluderar nästan alla typer av alkydfärger. Men det finns också en gradering av användningen, beroende på användningsmiljön. Så för att måla värmeradiatorer är en blandning av märket PF-223 lämplig. Den är endast avsedd för inomhusbruk och tål höga temperaturer. Bland nackdelarna kan en mycket skarp lukt särskiljas, så allt arbete får endast utföras i skyddskläder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skydd av betongväggar. Färger för dessa ytor har dykt upp relativt nyligen. För att uppnå resultat av hög kvalitet rekommenderas de att användas tillsammans med speciella primers. Liknande lösningar används i de flesta fall för väggar, eftersom betonggolv nästan aldrig målas

Varumärken

Idag är många företag engagerade i produktion av alkydfärger, bland vilka produkter av flera märken kan särskiljas:

  • Belinka . Färgerna är bra för en mängd olika ytor. Men huvudriktningen är tillverkning av lösningar för trä.
  • Tikkurila . Det finska företaget är ledande på färgmarknaden. Här hittar du alkydprodukter av hög kvalitet som uppfyller alla säkerhetskrav. Bland de positiva egenskaperna finns materialets långa livslängd och ett stort antal färgnyanser (upp till 120).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Alpina . Företaget är också känt för sina produkter. Det finns både alkyd- och akrylemaljer på marknaden. Materialen är av hög kvalitet och lätt att applicera.
  • Sadolin . Ett svenskt märke som har funnits på marknaden väldigt länge. Producerar flera typer av alkydfärger. Här kan du hitta lösningar för både trä och metall. Färgen på många formuleringar kan ändras med färgämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Alkydfärger tillverkas av många företag idag, men alla är inte av olika kvalitet.

När du köper en sådan produkt bör du vara uppmärksam på flera egenskaper:

  • Pris. Billiga emaljer kan inte skydda ytan mot korrosion under lång tid och med hög kvalitet. Företräde bör endast ges till utländska märken som har visat sig bra på marknaden.
  • Ändamål. Alla typer av alkydfärger används med specifika material. I teorin kan träbruk användas på betong eller metall, men det kommer inte att hålla fast vid denna yta länge. Därför är det bättre att bara använda specialiserade lösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förening. Endast material av hög kvalitet bör användas för tillverkning av färg. Allt detta måste bekräftas av relevanta dokument. Det är viktigt att uppmärksamma säkerhetsnivån, eftersom vissa modifieringar kan frigöra mycket giftiga komponenter. Därför rekommenderas det inte att arbeta med dem i hemmiljö

Alkyd -färger är mångsidiga skyddslösningar som kan förlänga livslängden för nästan vilket material som helst. Deras användning i vardagen bör vara begränsad, eftersom det finns säkrare analoger av liknande produkter på marknaden.

Rekommenderad: