Antiseptika För Trä (47 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja För Trä? Bearbetning, Gör-det-själv Antiseptisk, Antiseptisk Konsumtion

Innehållsförteckning:

Video: Antiseptika För Trä (47 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja För Trä? Bearbetning, Gör-det-själv Antiseptisk, Antiseptisk Konsumtion

Video: Antiseptika För Trä (47 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja För Trä? Bearbetning, Gör-det-själv Antiseptisk, Antiseptisk Konsumtion
Video: Tälja (eller snarare skära) med karvsnittskniv 2024, Maj
Antiseptika För Trä (47 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja För Trä? Bearbetning, Gör-det-själv Antiseptisk, Antiseptisk Konsumtion
Antiseptika För Trä (47 Bilder): Vilken är Bättre Att Välja För Trä? Bearbetning, Gör-det-själv Antiseptisk, Antiseptisk Konsumtion
Anonim

Trä är ett byggmaterial vars efterfrågan är mycket hög. Och detta trots att det finns ett stort antal analoger på marknaden som kan ersätta det. Dess popularitet kan enkelt förklaras - trä är ett naturligt och miljövänligt material.

Men trots detta har trä också nackdelar. Bland dem kan exponering för eld, mögel, insekter särskiljas . För att undvika en sådan negativ effekt är materialet impregnerat med speciella ämnen - antiseptika. Låt oss försöka ta reda på vad träantiseptika är och hur du kan göra dem själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Tänk på vad antiseptisk behandling är. Detta är namnet på processen för impregnering av trä med olika kemikalier som bevarar det inuti. Faktum är att trä i huvudsak består av två viktigaste komponenter - lignin och cellulosa . Lignin har en väl utvecklad flerdimensionell struktur och har en ganska hög tryckhållfasthet. Cellulosa är en linjär polymer. Hon ansvarar för materialets flexibilitet.

Med tanke på ett träds miljövänlighet, under utvecklingen, bildar det organiskt material från oorganiska ämnen, och efter dess död bearbetas vävnaderna av saprofyter . Det är faktiskt en svamp. De matar på döda träfibrer och omvandlar dem till ämnen av mineraltyp.

Samtidigt utsöndrar sådana organismer speciella enzymer och bygger upp mycel under vissa förhållanden. Vanligtvis är de träfärgning eller träförstörande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första kategorin ger i princip trädet lite färg och har inte en alltför allvarlig destruktiv effekt på materialet . Även om detta är ett tecken på att materialet kan ha allvarligare problem och drabbas av förfall. Men den andra kategorin kan förstöra trä helt och förvandla det till humus eller i allmänhet damm.

Som regel visas mögel och mögel från fukt . När det är för mycket av det skapar det en bekväm miljö för uppkomsten av nya mikroorganismer.

Och bara för att skydda mot de destruktiva effekterna av olika mikroorganismer, skadedjur och aggressiva naturliga faktorer behöver brädet antiseptisk impregnering. Det bör appliceras vid alla skördesteg och under bearbetning för konstruktionsändamål . Typ och andel av denna typ av ämne som krävs kan variera beroende på typen av virke och träslag som det är tillverkat av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska sägas att biosäkerheten för det aktuella materialet kan vara i form av impregnering eller ett ämne som skapar en skyddande film på ytan. Det finns också icke-tvättbara antiseptiska ämnen för trä som på ett tillförlitligt sätt skyddar materialet och byggnader som är gjorda av det utan behov av ytterligare färgning.

Dessutom finns det andra typer av medel i fråga som används för skivor och virke som redan har förorenats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det bör sägas att det finns ett ganska stort antal olika typer av antiseptika, som skiljer sig inte bara i sammansättning utan också i effekten de har på trädet. I detta avseende kan denna kategori av ämnen delas in i följande grupper:

  • efter sammansättning;
  • efter användningssegment;
  • med tillämpningsmetoden;
  • av graden av effektivitet;
  • efter funktionalitet.

Låt oss försöka överväga var och en av dem mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter sammansättning

Enligt den typ av ämnen som användes för att skapa bioskydd för virke kan ett antiseptikum tillhöra en av följande kategorier

Vattenbaserad . Dessa används vanligtvis i förebyggande syfte. Det vill säga, de appliceras vanligtvis på en yta som inte kommer i kontakt med vatten. Naturligtvis bör man inte glömma att efter applicering måste materialet torka. Ibland, efter bearbetning, kan träet spricka och till och med förändras.

Bild
Bild

Oljebaserad . De används när skydd mot kontakt med vatten krävs. Och när du behöver permanent skydd. Sådana ämnen har sina nackdelar. De viktigaste kan kallas en mycket ihållande obehaglig lukt, liksom allvarlig brandfarlighet. Deras användning ändrar också materialets färg. Oftast kan alla akrylalternativ tillskrivas denna kategori.

Bild
Bild

Ekologiskt baserat . De används ofta för att bearbeta dessa material inte bara utanför, utan också i byggnaderna själva. Deras användning gör det möjligt att bilda en tunn film som helt täcker trädet. Det är hon som ger den vattenavvisande egenskaper och förbättrar vidhäftningen avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerad typ . Detta koncentrat kombinerar olika egenskaper. Den kombinerade antiseptiken skyddar inte bara biotypen, utan gör den också motståndskraftig mot eld. Detta kan kallas ett brandhämmande antiseptiskt medel.

Bild
Bild

Efter tillämpningsområde

Enligt detta kriterium finns det två stora grupper av ämnen för trä

  • För inomhusarbete . Efter användning får det bearbetade materialet en film som förhindrar ångor från giftiga ämnen när de släpps ut i luften. Detta gör att du kan skydda träet utan att skada människors hälsa. Vi tillägger att denna kategori av ämnen är stabil och att de bearbetade materialen inte kräver konstant bearbetning varje år. Men beroende på rummets tillämpningsriktning kan typerna av biosäkerhet skilja sig åt. Om rummet ofta är varmt och fuktigt är det bättre att välja lösningar för ångrum. För att göra rätt val av material bör du bekanta dig med medföljande dokumentation innan du köper. Det måste anges där att en viss lösning är säker för människor och natur.

Bild
Bild
  • För arbete av yttre natur . En sådan antiseptisk färg för utomhusbruk kommer att vara en utmärkt lösning, eftersom träet utanför byggnaderna kommer att uppleva permanenta destruktiva påverkan av naturliga faktorer. Detta innebär att sådana ämnen måste vara djupt inträngande, svåra att tvätta bort och ha en täckande effekt. De har en karakteristisk obehaglig lukt, som vanligtvis försvinner efter att materialet torkat. Vanligtvis betyder det att lukten försvinner inom 30-60 dagar efter applicering. Sådana ämnen kännetecknas av hög hydrofobi, starkt motstånd mot ultraviolett strålning, liksom fullständig olämplighet för användning i byggnader. De är vanligtvis indelade i följande grupper:

    1. föreningar som tränger djupt in i materialet, som kallas impregnering;
    2. topplack som skyddar virke genom att bilda en tunn film;
    3. kombinerade eller blandade - de har vanligtvis flera skyddande effekter samtidigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter ansökningsmetod

Ett annat kriterium genom vilket antiseptika kan skilja sig är appliceringstekniken. Låt oss titta närmare på var och en av dem.

  • Med ytbehandling . Här behöver du en borste, rulle, specialpump eller sprutpistol. Du kan också använda kapillärteknik och diffusion.
  • Med djup applicering . I detta fall är timret helt nedsänkt i en lösning, som kan vara varm eller kall. Med högkvalitativ impregnering kommer allt att bero på trädslag. Detta inkluderar också högtrycksautoklaveringsmetoden med hjälp av evakuering.

Det bör tilläggas att det är bättre att behandla torrt trä med ett organiskt eller vattenantiseptiskt medel. Vissa kommer att vara obekväma att använda på grund av dålig vidhäftning. Om träet är fuktigt behöver det bara behandlas med ett antiseptiskt medel eller blötläggas.

Bild
Bild

Med graden av effektivitet

Varje typ av biosäkerhet används för att bekämpa olika problem som kan vara specifika för materialet i fråga. Det finns ämnen som redan används för de drabbade materialen. Graden av skador kan vara olika:

  • lätt, när det nästan inte finns några spår av nederlag;
  • medium, när spåren är mycket små;
  • stark när materialet påverkas kraftigt av mögel eller mögel.

Varje fall kräver användning av specialutrustning. Men om vi pratar om själva graden av effektivitet, så är denna indikator villkorlig, eftersom i princip alla medel syftar till att ge trädet ett tillförlitligt skydd mot skadedjur och minimera risken för skador på materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter funktionalitet

Det sista kriteriet enligt vilket typerna av biosäkerhet för ett träd kan delas är funktionalitet. Bland de problem som antiseptika kan lösa är:

  • användningen av lågkvalitativ isolering;
  • bioskydd tillämpas på timmer vid fel tidpunkt;
  • kränkning av lagringsvillkoren för material;
  • effekten av vatten på trä;
  • lagring av timmer med dålig ventilation eller fullständig frånvaro.

Dessutom har de flesta ämnen som behandlas en riktad effekt på materialet: det återställer färg, ökar brandmotståndet, korrigerar skador orsakade av insekter och mikroorganismer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa tillverkarna

Nu kommer vi att ge en liten topplista över tillverkare av de övervägda materialen för träbearbetning. Om vi pratar om brandresistenta antiseptika kan det mest intressanta kallas Pirilax-Lux . Den tillverkas i Ryssland. Den innehåller inte sådana giftiga ämnen som fluorider och metylalkohol. Den kan användas både inomhus och utomhus. Det är ett underbart heltäckande antiseptikum som kan användas för alla träslag. Det appliceras vanligtvis i flera lager. Det skiljer sig åt i viskositet, varför det inte behöver spädas ut.

Fördelen är förmågan att applicera vid en negativ temperatur . Nackdelen är bristen på ett UV -filter, varför träet som behandlades med det efter ett par år börjar mörkna, vilket innebär att du måste använda en toningsanalog.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan representant för denna grupp är Senezh Ognebio Prof . Detta är en inhemsk produkt. Det används för behandling av pannrum och ger trä brandhämmande egenskaper. Den är inte rädd för extrema temperaturer och absorberar mycket snabbt, vilket gör det möjligt att ge ytan en glans. Det är mahogny eller ibland rött. Livslängd - 20 år. Det finns ingen lukt.

Kompositionen torkar snabbt, men den har en hög förbrukning.

Bild
Bild

Om vi pratar om ämnen för utomhusarbete, bör vi nämna Wood Protect . Den har bra smuts- och vattenavvisande. Tillverkad på en akryl-alkydbas. Det används för bearbetning av lövträ och barrved. Denna glaskomposition betonar träets struktur och används därför nästan överallt, förutom golv och parkett. Detta material är helt säkert och uppfyller alla internationella standarder. Dessutom droppar det inte när det appliceras. Det enda negativa är att det torkar länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat antiseptikum av denna typ är Pinotex Ext . Har en vit eller genomskinlig färg. Det används också för utomhusbruk. Den innehåller tillsatser för att bekämpa mögel och blå fläckar. Trä behandlat med en sådan komposition kommer att vara resistent mot atmosfäriska faktorer. Det absorberas snabbt och bildar en bra film.

Produktförbrukningen beror på träkategorin.

Bild
Bild

Om vi pratar om antiseptika för internt arbete, bör vi kalla "Master Lazur ". En matt akrylbaserad färgton som skyddar träet och ger det en vacker färg. Det bildar inte en film, det absorberas perfekt och fokuserar på träets struktur. Kompositionen släpps i färdig form. Har ingen lukt och kan hålla upp till 2 år. Det torkar på bara 1 dag, vilket är en utmärkt indikator.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan analog är Belinka Lasur från en välkänd slovensk tillverkare av lacker och färger . Det finns en hel rad med 17 olika nyanser, inklusive grönt. Det kan appliceras i tre lager. Samtidigt skapar den övre inte en skyddande film. Detta är möjligt på grund av den goda penetrationen av impregneringen i virket. Belinka Lasur består av pigment, hartser av alkydtyp, vattenavvisande ämnen och organiska lösningsmedel. Det är lätt att applicera, bildar en matt yta och fäster mycket bra från första skiktet.

Den enda nackdelen är en stark, obehaglig lukt.

Bild
Bild

Vilket antiseptiskt medel ska man välja?

När du väljer ett antiseptiskt medel bör flera aspekter beaktas

  • Utnämning . Det finns ett antal ganska högspecialiserade ämnen som är utformade för att lösa ett specifikt problem: förbättra vattenavvisande egenskaper, bekämpa mögel, öka eldfasta egenskaper. Men det finns universella lösningar som förbättrar flera materialegenskaper samtidigt. Oftast köper de dem.
  • Graden av penetration i materialets struktur . Enligt detta kriterium är impregneringar:

    1. djup;
    2. ytligt, de täcker materialet uppifrån och tränger in i det högst 0,3 centimeter och djupa - till 1 centimeters djup.
  • Varaktigheten av beläggningens aktivitet av skyddande natur . Beroende på ett antal faktorer kan varaktigheten av ämnets verkan variera i intervallet 2-7 år. Under påverkan av aggressiva destruktiva faktorer kommer beläggningen gradvis att förlora sina egenskaper. Därför stämmer inte tillverkarnas uttalanden om beläggningens hållbarhet i 30 år.
  • Driftsegenskaper . De viktigaste är:
  1. Förbrukningshastighet . Denna indikator avgör hur ekonomisk förbrukningen per 1 m2 ämne kommer att vara. Vanligtvis anges hastigheten med beräkningen av tillämpningen av 1 lager. Oftast varierar det i intervallet 180-260 gram per kvadratmeter. För biosäkerhet och brandskyddsmedel kommer värdena att ligga i intervallet 350-600 gram per kvadratmeter. Det är bäst att beräkna kvantiteten i förväg. Detta är viktigt om arbetsvolymen blir stor. För att göra detta korrekt bör du beräkna ytan för bearbetning i linjära meter.
  2. Tvättbar . Vanligtvis, på förpackningen med lösningen, kan du hitta motsvarande märke: B - tvättbar, HB - ej tvättbar, LV - lätt att tvätta, TV - svår att tvätta.
  3. Utgivningsformulär . Antiseptisk för trä kan vara olika - från torr blandning och lack till emulsion eller pulver.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utöver dessa punkter bör uppmärksamhet ägnas åt andra punkter: korrosivitet, träfärg som redan har impregnerats, aktiva ämnen i kompositionen, samt möjligheten till färgning.

Tillverkaren av produkten kommer också att vara viktig. Ju mer känt märket, desto bättre blir dess produkter. De mest kända inom detta segment är:

  • Pirilax;
  • Pinotex;
  • Belinka;
  • Tikkurila;
  • Dufa Wood Protect.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista viktiga kriteriet är kompatibilitet med dekorativa beläggningar. Om färglösa lacker eller färgad färg kommer att appliceras på skyddet, bör du fråga om det valda antiseptikumet är kompatibelt med sådana färger och lacker.

Hur gör man det själv?

Du kan göra en sådan blandning själv på olika sätt. Här är två av dem. I det första fallet kommer grunden att vara ett material som bitumen, liksom bensin eller dieselbränsle, som måste spädas. Det ska sägas att när du köper bensin på en bensinstation bör du använda metallbehållare för att inte vara rädd för att statisk elektricitet kan få den att antändas.

Du måste också ha till hands:

  • en metallbehållare för uppvärmning av bitumen;
  • stopp för fixering av behållaren över elden;
  • en metallspatel för blandning av lösningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Själva processen för att skapa en lösning ser ut så här:

  • behållaren är fylld med bitumen;
  • den placeras över elden;
  • det bör värmas tills bitumen är helt omvandlad till en flytande massa, rör om så att det inte blir några klumpar;
  • när ämnet är något visköst, ta bort från värmen och låt svalna något;
  • när detta händer, tillsätt bensin i behållaren i små portioner för att undvika upplösning.
Bild
Bild

Andelarna av bensin och bitumen beror på det ursprungliga tillståndet för det senare. En viktig indikator är bevarandet av kompositionen, vilket visade sig, av fluiditet vid en temperatur av cirka 19 grader . Bensinandelen bör vara cirka 20-30%. Men här är det nödvändigt att ta hänsyn till bitumenets viskositet, så att indikatorn kan variera.

Det är omöjligt att överhetta blandningen, men också att värma den för långsamt . Kompositionen bör användas omedelbart efter beredning, eftersom den snabbt förlorar sina egenskaper. Och det krävs naturligtvis på gatan.

Den andra metoden kommer att implementeras på grundval av att skapa en vattensaltlösning från vissa proportioner av motsvarande material.

För att öka aktiviteten för vatten av katalytisk typ bör det värmas upp.

Bild
Bild

Om vi pratar om proportioner, kommer, förutom vatten och salt, kopparsulfat eller järnsulfat, liksom natriumfluorid, att krävas. Och då kan det finnas variationer.

  • Vid impregnering av material för hushållsstrukturer krävs en svag lösning av vatten och natriumfluorid. En 10-liters hink behöver 50-400 gram. Om strukturerna är inuti byggnaden kan lösningen vara svagare, och om den är utanför, då starkare. För en visuell förståelse av ämnets tillämpning kan 10 gram kaliumpermanganat tillsättas där.
  • För bearbetning av virke som kommer i kontakt med marken används lösningar på sulfater, det vill säga vitriol. Lägg 1-2 kg till en hink vatten. I det här fallet måste träet vara torrt och impregneringen måste vara lång för att allt ska fungera.

För matlagning behöver du varmt vatten, en omrörare och en behållare. Kompositionen kan endast appliceras efter kylning och sedimentering efter att ha nedsänkt den i sprutan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regler för träbearbetning

Vid applicering av antiseptiska medel måste säkerhetsregler följas. Dessutom finns det ämnen som måste appliceras då och då. En annan viktig punkt är att läkemedlet ska bytas varje gång så att mikroorganismer helt enkelt inte vänjer sig och förvärvar immunitet.

Det är viktigt att moderna antiseptika inte har en stark lukt, och de måste ofta appliceras flera gånger för att uppnå önskad effekt.

Och även innan du utför arbete bör du se till att träet är torrt och rent. Om det behövs kan den rengöras med en skrapa eller lösningsmedel.

Om trädet är blött eller fruset ska behandlingen kasseras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan ytbehandlingen påbörjas bör du först applicera en antiseptisk primer på de skadade områdena och de platser där sågningen skedde. Och bara då för resten.

Om träet är fuktigt kan det tonande antiseptikumet appliceras med en sprutpistol, pensel eller rulle . En annan viktig punkt är att alkoholbaserade ämnen ska användas för att döda insekter. De injiceras i maskhålen med en spruta, varefter virket bearbetas.

Rekommenderad: