Färg För Betong: Polymer Slitstark Färg För Interiörarbete, Vattentätningsmassa För Målning Av Betonggolv

Innehållsförteckning:

Video: Färg För Betong: Polymer Slitstark Färg För Interiörarbete, Vattentätningsmassa För Målning Av Betonggolv

Video: Färg För Betong: Polymer Slitstark Färg För Interiörarbete, Vattentätningsmassa För Målning Av Betonggolv
Video: Måla betonggolv 2024, Maj
Färg För Betong: Polymer Slitstark Färg För Interiörarbete, Vattentätningsmassa För Målning Av Betonggolv
Färg För Betong: Polymer Slitstark Färg För Interiörarbete, Vattentätningsmassa För Målning Av Betonggolv
Anonim

Det är svårt att tänka sig att bygga utan användning av betong. Grunder, golvbeläggningar, gångar, trappor, golvplattor är bara några av användningsområdena för detta byggmaterial. Det är förknippat med något hållbart och tillförlitligt, men få människor vet att utan några skyddsåtgärder går betong snabbt under för förstörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggningsfunktioner

Behovet av ytterligare skydd dikteras av betongbeläggningens egenskaper.

För det första är det värt att notera de positiva aspekterna av denna täckning:

  • Betongens popularitet minskar inte på grund av dess hållbarhet och styrka: förseglade och korrekt behandlade golv eller väggar kan vara nästan för alltid. Betongens hållfasthet är i princip en variabel indikator, eftersom den växer när den hårdnar och inte stannar när standardperioden på 28 dagar har uppnåtts.
  • Betong tål tunga belastningar utan deformation och förstörelse.

Dessa kvaliteter gör det särskilt efterfrågat i industribyggnader och konstruktion av verktyg (lager, garage, etc.).

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lätt att underhålla är en annan trevlig bonus på betongytor. Det räcker med att förnya skyddsskiktet i tid var 3-9 månader, beroende på vilken produkt som används.
  • Miljövänlighet tillför också poäng till detta material.
  • Betong har mindre radioaktivitet än tegel. Men rent teoretiskt kan betongkomponenter vara förorenade, så du bör välja pålitliga tillverkare och kontrollera dokumenten för varorna.
  • Som ett mångsidigt material kan betong användas som en fristående yta eller som bas för dekorativa beläggningar.
Bild
Bild

För alla sina positiva egenskaper är betong dock utsatt för korrosion ., i vilken processen strukturen för materialet förstörs. Huvudfienden är vatten, som lätt tränger in i beläggningens porer, löser upp och spolar ut lättlösliga komponenter (hydratiserad kalk). Överskott av fukt är särskilt skadligt vid låga temperaturer. Frysvatten förstör mekaniskt bindningen mellan komponenterna, vilket påverkar styrkan.

En sur miljö är inte mindre skadlig, eftersom den kan orsaka både läckage av kalkföreningar och bidra till bildandet av olösliga kalciumsalter, som ackumuleras, ökar volymen av betong och provocerar sprickbildning. Ytterligare en faktor bör nämnas - biologisk.

Betongens porösa struktur är attraktiv för mikroorganismer, och produkterna från deras vitala aktivitet är destruktiva för den.

Skydd i flera steg gör det möjligt att neutralisera negativa effekter. Primärt skydd består i införandet av stabiliserande och tätande ämnen i blandningen, vilket bromsar verkan av aggressiva reagenser. Sekundärt skydd består i applicering av färger och lacker, primers, mastik och andra mindre material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av färg

Det råder ingen brist på färg och lack för betong idag, och alternativen skiljer sig åt i sammansättning och egenskaper. Den enda frågan är kvalitet och efterlevnad av driftsförhållanden.

Alkyd -färg

Alkydfärg är en typ av emaljfärg som efter härdning bildar en stark och elastisk film på ytan. Den är universell, lämplig för nästan alla ytor: trä, metall, betong.

Hög motståndskraft mot väder, vattenavvisande och motståndskraft mot extrema temperaturer (från -50 till 60 ° C) gör den lämplig för utomhusbruk. Lika lätt att applicera med pensel, rulle och spray. Torktiden är genomsnittlig: cirka 24 timmar. Alkyd emalj applicerad i 2-3 lager behåller sina skyddande egenskaper i upp till fem år. Ett annat viktigt plus är den låga kostnaden.

Av nackdelarna bör det noteras dess toxicitet i flytande tillstånd ., brandfarlighet och lufttäthet. Utmärkt vidhäftning till ytan gör det svårt att ta bort. Alla befintliga tvättar mjukar bara upp beläggningen, som sedan avlägsnas med en spatel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylfärg

Akrylfärg är en av de universella favoriterna på byggnadsmarknaden och är en vattenhaltig dispersion baserad på akrylhartser. När den torkar bildas en polymerfilm på ytan, som till skillnad från alkydbaserade färgämnen lätt tillåter luft.

Färgen bildar en slitstark, vattenbeständig, värmebeständig, icke brännbar och miljövänlig beläggning. Det är helt giftfritt och luktfritt, eftersom det inte innehåller några organiska lösningsmedel.

Lätt att applicera och torkar inom några timmar. Som regel kan det andra skiktet appliceras efter 2 timmar.

Den kan användas vid höga och låga (men inte under noll) temperaturer. Antalet lager är önskvärt för att göra minst två. En mängd olika färger och texturer i detta alternativ gör att du kan lösa alla designproblem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikatfärg

Silikatfärg är en typ av mineralfärger, vars huvudsakliga bindningselement är flytande kaliumglas, vilket ger finishbeläggningen hög hållfasthet. Kiselpulver, zink eller aluminium fungerar som ytterligare komponenter som förbättrar materialets egenskaper. Förekomsten av dessa metaller ökar färgens anti-korrosionsegenskaper. Flytande glas och torrpigmentblandning levereras separat och ansluts direkt före användning.

Det är en av de mest hållbara beläggningarna (kan vara minst 20 år), samtidigt som det behåller sitt ursprungliga utseende under hela driftstiden. Det är resistent mot ultraviolett ljus, skarpa temperaturfluktuationer, fukt och smuts, och kännetecknas av kemisk resistens.

Bild
Bild

Detta färg- och lackmaterial bildar den mest hållbara bindningen med mineralbaserade ytor (betong, sten, glas, gips). Används ofta för fasader och andra utomhusapplikationer.

Bland minuserna är det värt att notera detta färgämnes oelasticitet, det vill säga små sprickor kan inte repareras. Därför måste basen vara perfekt förberedd. Färgens höga toxicitet kräver obligatorisk användning av personlig skyddsutrustning. Bindningsstyrka kommer sannolikt att skapa problem vid borttagning av silikatemalj.

Bild
Bild

Silikon emulsionsfärg

Silikonemulsionsfärg är nästan nära idealet. Vid stelning bildas en vattentät, ånggenomsläpplig film som maximalt skyddar basen från fukt. Dessutom är den elastisk, hållbar, slitstark och fäster också bra på betong och andra mineralsubstrat. Motståndskraft mot en alkalisk miljö gör att den kan appliceras på betong och gips efter två dagar, medan akrylfärg kan användas tidigast en månad senare. Den enda nackdelen är den höga kostnaden.

Möjligheten hos silikonbaserade hartser att binda väl med akrylpolymerer har resulterat i en ny grupp silikonmodifierade färger. De kännetecknas av bättre egenskaper än klassisk akryl, men priset är lägre än för silikonalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gummifärg

Gummifärg är en relativt ny typ av färger och lacker som har fått rykte om sig för hållbar och hållbar emalj. I flytande tillstånd ser det ut som en mastik, som när den torkas bildar en film som liknar gummi. Den innehåller akrylatlatex, vilket ger kompositionen elasticitet och styrka.

Bild
Bild

Vanligt vatten fungerar som ett lösningsmedel, som talar om produktens miljösäkerhet. Färgen kännetecknas av god vidhäftning på olika typer av ytor, inklusive betong, plast, metall, trä. Hon är inte rädd för temperaturfluktuationer: alla egenskaper förblir i intervallet från -50 till +60 C.

Gummifärg kan appliceras på alla sätt . Vissa tillverkare producerar det i burkar. Torkningen är mycket snabb: efter 2 timmar är ytan redo för vidare arbete.

Gummifilmen har en halkskyddande effekt.

Elasticitet och flexibilitet gör att den kan förändras tillsammans med basen utan att bryta integriteten. Akrylatlatexfärg används ofta som ett extra vattentätningsmedel, till exempel vid konstruktion av simbassänger. Motståndskraft mot mekanisk påfrestning gör att den kan användas för applicering av vägmarkeringar (helst reflekterande), för efterbehandling av lekplatser, arenor, gym. Livslängden är 8-10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanfärg

Polyuretanfärg för betongytor används oftast som golvfärg. Den tjocka elastiska filmen, som bildas efter härdning, skyddar effektivt golvet mot mekaniska, kemiska och atmosfäriska påverkan. Polyuretanfärger finns i enkomponent och tvåkomponent. Det senare alternativet är vanligare och säljs i två behållare. Den ena kommer med härdare och den andra innehåller harts.

Bild
Bild

Ett särdrag hos denna typ av färger är förmågan att applicera vid temperaturer från -10 till +30 C och vid hög luftfuktighet. Dessutom är fukt en av förutsättningarna för att detta material stelnar. Livslängd - från 10 år.

Epoxi emalj

Epoxyemalj är en tvåkomponentsfärg baserad på epoxihartser. Idag anses den vara en av de mest hållbara och slitstarka beläggningarna. Beroende på typen av hartser och deras proportioner med härdare erhålls formuleringar med olika egenskaper: från styva till flexibla. Epoxibaserade färger är mångsidiga och fäster fast på alla typer av ytor.

Bland dess analoger kännetecknas det av motståndskraft mot påverkan i alla riktningar: kemisk, atmosfärisk, mekanisk, biologisk. Epoxibeläggningen behåller sitt ursprungliga utseende under hela livslängden. Den enda nackdelen är dess tvåkomponenter. När du blandar komponenter är det lätt att göra misstag i proportioner, vilket inte tillåter dig att få önskat resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Följande egenskaper är viktiga för betongfärger:

  • Motstånd mot mekanisk skada;
  • Slitstyrka;
  • Refraktäritet;
  • Värmebeständighet;
  • Vattentät;
  • Kemisk resistans;
  • Brist på en skarp lukt;
  • Miljösäkerhet;
  • Lätt att ta hand om.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr har den idealiska produkten som kombinerar alla dessa kvaliteter ännu inte uppfunnits. Därför beror valet först och främst på lokalens syfte. Innan du går till affären är det värt att bedöma intensiteten för användning av betongytan. Till exempel kommer färgkraven för ett garagegolv att vara högre än för ett liknande material för en fönsterbräda, balkong eller vägg.

När du väljer en färg måste du också tänka på vilken typ av arbete:

För interiörarbete uppskattas giftfria och miljövänliga kompositioner. Frånvaron av en skarp lukt kommer också att vara ett plus, eftersom det tillåter målning av dåligt ventilerade rum utan problem. Färgets hållbarhet vid inredning kommer att vara viktig för industrilokaler och stora handelsområden där det finns höga mekaniska belastningar på golvet

Bild
Bild
Bild
Bild
  • För yttre ytbehandlingar är toxicitetsindex inte avgörande. Det är här viktigt att efterbehandlingsmaterialet är resistent mot alla slags påverkan: fysiskt, kemiskt och biologiskt.
  • På den positiva sidan är många av produkterna på marknaden mångsidiga. Därför måste du noggrant studera produktmärkning, dess sammansättning, egenskaper och rekommendationer för användning innan du köper.

tips och tricks

En viktig förutsättning för en framgångsrik målning av betong är dock, liksom andra ytor, förarbetena. I detta skede avlägsnas damm, smuts, färgrester, fettfläckar noggrant. Vid ny färgning är det lämpligt att gå med en slipmaskin för att ta bort det förstörda toppskiktet. Undersök det behandlade området för defekter, ta bort de upptäckta kränkningarna. Betongen i sig har låg vidhäftning (speciellt för kvaliteter av låg kvalitet), därför behandlas den med grundfärg för bättre vidhäftning till efterbehandlingsmaterialet.

Bild
Bild

Kända tillverkare och recensioner

Bland färger och lacker för betong hörs polyuretanfärg " Texil " … Nästan alla kundrecensioner är positiva. Det kom som en överraskning för användarna att de till ett relativt lågt pris fick en hållbar beläggning med bra prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer golvfärg i akryl " Betoxil " - ett annat bra märke för industriellt och civilt bruk.

Stark och hållbar, den är lämplig för målning vid låga och till och med negativa temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandlingsmaterial av märket " Aquapol " används i anläggningar där normal eller medelhög belastning förväntas. Lämplig för rum med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Elakor " Är polyuretanfärger som kan vara antingen en- eller tvåkomponent. De är godkända för användning inom livsmedels- och läkemedelsindustrin samt i bostadslokaler.

Rekommenderad: