Serebryanka -färg: Kompositionsegenskaper, Hur Torr Färg Tillverkas För Metall, Alternativ I Sprayburkar

Innehållsförteckning:

Video: Serebryanka -färg: Kompositionsegenskaper, Hur Torr Färg Tillverkas För Metall, Alternativ I Sprayburkar

Video: Serebryanka -färg: Kompositionsegenskaper, Hur Torr Färg Tillverkas För Metall, Alternativ I Sprayburkar
Video: Вечная штукатурка цоколя за "дешевле некуда" из цемента и песка. часть 1. 2024, April
Serebryanka -färg: Kompositionsegenskaper, Hur Torr Färg Tillverkas För Metall, Alternativ I Sprayburkar
Serebryanka -färg: Kompositionsegenskaper, Hur Torr Färg Tillverkas För Metall, Alternativ I Sprayburkar
Anonim

Trots den ständiga påfyllningen av byggmarknaden med nya prover av färger och lacker, kända för många generationer, är silver fortfarande en slags ledare bland färgämnen för metall och några andra ytor.

Denna färg innehåller inte ett enda milligram silver och är ett pulveriserat aluminium med en karakteristisk silverfärg. Därav det vanliga vardagliga namnet - "serebryanka". I praktiken är det inget annat än aluminiumpulver. Det finns två kända fraktioner av sådant aluminiumpulver-PAP-1 och PAP-2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en annan typ av metalliskt pulver som har en gyllene färg. Den är gjord av brons, så den ska inte förväxlas med aluminiumpulverfärg. Bronspulver, utspätt med lack eller linolja, ger de målade produkterna en gyllene färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metoder för tillverkning av aluminiumfärg

Skillnaden mellan dessa två fraktioner av silver ligger i graden av slipning av aluminium; därför har PAP-1 en något större partikelstorlek. I alla fall, slipningsgraden påverkar inte ytmålningens kvalitet.

Metoden att späda ut torrt aluminiumpulver är mycket viktigare här. För att få det färdiga färgämnet från det används olika, mestadels alkyd- och akryllacker, lösningsmedel och emaljer.

Om så önskas, för att späda ut det, kan du använda färg- och lacklösningsmedel med tillsats av joner. Detta färgämne används vid målning av innerväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Båda pulvren kan blandas med en av lackvarianterna eller spädas med syntetisk torkolja. Huvudskillnaden mellan PAP-1 och PAP-2 i deras beredning ligger i att andelen mellan pulver och lösningsmedel följs:

  • För att späda PAP-1, använd lack BT-577 i förhållandet 2 till 5. Färgen som framställs på detta sätt tål uppvärmning upp till 400 grader Celsius och inte bränna ut. För blandning hälls lacken i portioner i aluminiumpulvret som tidigare hälldes i behållaren.
  • För beredning av PAP-2-fraktionen appliceras proportionerna 1 till 3 eller 1 till 4. Späd ut den med torkolja eller något känt lack, underkastad noggrann blandning. Men man bör komma ihåg att färgen som en följd av en sådan blandning krullar ihop och bildar en tillräckligt tjock massa som är olämplig att använda. Därför krävs ytterligare spädning för att bringa den till ett tillstånd som kallas färgkonsistens. Färgens ytterligare grad av flytbarhet bör väljas beroende på vilken metod det ska appliceras på - med en rulle, sprutpistol, pensel och liknande.
Bild
Bild

För att tunna färgen, använd en blandning av två eller flera lösningsmedel som vitsprit, terpentin, lösningsmedel eller en av dem. Om du tänker spruta silver ska metallpulvret och lösningsmedlet blandas i lika stora proportioner, medan förhållandet 2 till 1 är lämpligt för en rulle och en pensel.

Om färgen späds ut med syntetisk linolja, finns det praktiskt taget inga grundläggande skillnader från utspädning med lacker under beredningen. Detsamma gäller iakttagande av proportionella förhållanden.

När det gäller hållbarhet, för metallpulvret i sig, är det praktiskt taget obegränsat, medan den utspädda kompositionen kan lagras i högst sex månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

De operativa egenskaperna hos kompositionerna för sådan färg beror till stor del på typen av lack eller emalj som används för att förbereda dem. Men det finns vissa kvaliteter som är lika karakteristiska för all denna typ av färgämnen:

  • Alla kan skapa en barriäreffekt i form av en tunn hållbar film på målade ytor. Det blir en pålitlig skyddsbarriär mot fuktgenomträngning och andra aggressiva yttre påverkan.
  • Aluminiumpulverfärg är reflekterande. Denna egenskap som reflekterar ultraviolett solstrålning hjälper till att skydda ytorna på byggnader och strukturer målade med aluminiumpulver från överhettning i varmt väder.
  • Inte mindre viktigt är de skyddande egenskaperna hos färgämnen baserade på aluminiumpulver. De utsätts inte för korrosion och ligger pålitligt på den målade ytan och håller fast vid den.
Bild
Bild

Detta färgämne är kommersiellt tillgängligt i form av ett metallpulver. För att få önskat färgämne måste det blandas med en lämplig färgförtunning.

Det finns också färdiga färgblandningar. De senare omrörs före användning och spädas vid behov med eventuellt lösningsmedel för att ge dem den önskade färgkonsistensen. Silverfisk säljs i färghinkar eller burkar, liksom i aerosolburkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aerosolförpackningar är mycket praktiska vid användning och förvaring . Vid användning av sprayfärger behövs ingen ytterligare målarutrustning. Akryl eller andra vattenbaserade färgkompositioner levereras i samma aerosolform.

Den största efterfrågan är pulverfärgningskompositioner för framställning av gör-det-själv-efterbehandlingsblandningar och aerosolförpackningar. De kan ha olika nyanser, används när man målar små ytor eller används när man dekorerar väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Materialet har följande fördelar:

  • Silveremaljens popularitet, som inte har minskat på årtionden, beror på dess egenskaper som enkel applicering. Vanligtvis lägger sig detta färgämne utan droppar i ett jämnt lager på en tidigare beredd yta. Även när vertikala eller lutande ytor som väggar eller taklutningar är målade med silver bildas droppar praktiskt taget inte.
  • Ytorna målade med denna färg kännetecknas av avsevärd styrka. Färgämnet lägger sig på ytan i ett jämnt lager, som efter torkning bildar en tunn film på den. Den flagnar inte av och fastnar fast vid basen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Aluminiumpulver och aerosolfärgämnen är mycket mångsidiga. Oftast används silverfärgning för att skydda metallprodukter mot korrosion, men den kan appliceras på vilken annan bas som helst som trä, sten, gips och så vidare. Ett exempel är färgning med en sådan komposition beredd på lack eller emalj med en akrylbas. Sådan målning skyddar träbyggnader från att ruttna och torka ut under lång tid, vilket förlänger deras livslängd.
  • Pulverformiga silverfärger är miljövänliga eftersom aluminiumpulver inte är ett giftigt ämne. Sammansättningen kan bli giftig endast om dess pulver är utspätt med giftig emalj. Därför bör blandningar baserade på giftfria färger och lacker såsom vattendispersionsakrylbaser användas för väggdekoration i bostadslokaler.
Bild
Bild

Efter torkning får färgämnet en behaglig metallfärg, vilket indikerar estetiken i denna typ av färg. Om så önskas kan du skapa mer än en ton, men innan du börjar måla, färga blandningen som ska förberedas i valfri färg

Detta kommer inte att vara svårt, eftersom moderna tillverkare erbjuder färger i olika färger: du behöver bara välja den som passar bäst för en given färg- och lackbas. Olika metalliska nyanser av färg ser väldigt imponerande ut när de dekorerar väggarna i byggnadernas yttre och inre väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men du kan till och med vägra tanken på självtonande, eftersom det finns ett brett utbud av aerosolfärger som du kan måla väggar med vackert graffiti på

Bild
Bild

En inte mindre allvarlig fördel med färgämnen baserade på aluminiumpulver är deras hållbarhet. Enligt den långsiktiga bruksanvisningen behöver de ytor som målats av dem inte repareras och målas om i upp till 6-7 år. Denna period kan dock reduceras till 3 år om den målade ytan är i ständig kontakt med vatten, medan på ytan av väggar i bostadslokaler kan vacker färgstark inredning vara upp till 15 år

Bild
Bild

Nackdelarna med dessa färgämnen inkluderar det faktum att aluminiumpulver är mycket brandfarligt. Dessutom, trots den färdiga färgens relativa giftfrihet och hälsosäkerhet, inträngning av silverpulver i andningsorganen och lungorna är en allvarlig fara för en person … Därför bör förpackningen med silver endast öppnas i avsaknad av drag i rummet eller vid lugnt väder i ett öppet utrymme, skydda andningsorganen med en respirator.

Lagringsförhållanden och brandsäkerhetsregler bör också iakttas vid hantering av denna färg.

I följande video lär du dig att skilja ett falskt PAP-1 och PAP-2 aluminiumpulver från originalet.

Rekommenderad: