Värmebeständig Färg För Metall: Flamskyddsmedel För Metallkonstruktioner, Eldfast Och Värmebeständig Färg För Temperaturer Upp Till 1000 Grader, Alternativ För Ugnar

Innehållsförteckning:

Video: Värmebeständig Färg För Metall: Flamskyddsmedel För Metallkonstruktioner, Eldfast Och Värmebeständig Färg För Temperaturer Upp Till 1000 Grader, Alternativ För Ugnar

Video: Värmebeständig Färg För Metall: Flamskyddsmedel För Metallkonstruktioner, Eldfast Och Värmebeständig Färg För Temperaturer Upp Till 1000 Grader, Alternativ För Ugnar
Video: Fire Resistant vs. Fire Retardant in Hindi | What is The Difference? | Flame Resistant & Retardant 2024, Maj
Värmebeständig Färg För Metall: Flamskyddsmedel För Metallkonstruktioner, Eldfast Och Värmebeständig Färg För Temperaturer Upp Till 1000 Grader, Alternativ För Ugnar
Värmebeständig Färg För Metall: Flamskyddsmedel För Metallkonstruktioner, Eldfast Och Värmebeständig Färg För Temperaturer Upp Till 1000 Grader, Alternativ För Ugnar
Anonim

Metall är ett hållbart, pålitligt och eldfast material, dess egenskaper har använts aktivt sedan antiken. Men under påverkan av höga temperaturer är inte ens de mest pålitliga strukturerna tillräckligt starka. För att minska de negativa effekterna av stark värme och helst blockera den helt, måste du använda skyddande beläggningar för metallen. I sådana fall är en speciell värmebeständig färg av stor betydelse.

Bild
Bild

Särdrag

Brandhämmande färg har en varierande skyddsnivå, speciella egenskaper och applikationsnyanser. Det finns två huvudkategorier: svällande och icke-uppblåsta färgämnen. Den andra typen är mycket dyr och inte alltför efterfrågad.

Skyddsparametrar uppnås på grund av reagenser som tillhör en av tre grupper:

  • innehållande kväve;
  • innehållande fosforsyror och derivat av dessa syror;
  • flervärda alkoholer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brandskyddsfärger är 40-60% av dessa komponenter. Under normala förhållanden fungerar de som en standard färg- och lackbeläggning, och så snart temperaturen stiger börjar gasbildningen. Ett lager koks bildas, vilket minskar värmeeffekten. Trots identiteten på arbetsprinciperna kan färger ha en annan kemisk sammansättning från varandra.

Så, på grundval av kväve, skapas ofta ämnen som melamin, dicyandiamid och urea - de gör färgen mindre sliten. De huvudsakliga flervärda alkoholerna som används av specialister är dextrin, dipentaetrin, pentaerytritol och stärkelse. Förutom att förhindra utbrändhet förbättrar alkoholer vidhäftningen av värmebeständig färg till metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fosforinnehållande syror förbättrar också vidhäftningen till ytan, garanterar färg- och lackkompositionens hållbarhet. När en brand startar uppstår svullnad mycket snabbt och intensivt. Som ett resultat minskar rökbildningen, smolning och bränning bromsas avsevärt. Huvudkomponenterna som innehåller fosfor i färger är: ammoniumpolyfosfat, melaminfosfat, olika salter och etrar. Alla vanliga brandhämmande ämnen avger inte giftiga gaser under en brand, därför anses de vara så säkra som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

I normala situationer skiljer sig den brandsäkra färgen inte mycket från den vanliga, skillnaden börjar bara visas med en betydande temperaturökning när ytskiktet värms upp. Denna omständighet blir en katalysator för syntesen av porösa oligomerer och deras härdning. Processernas hastighet bestäms av nyanser av den kemiska sammansättningen, applikationens egenskaper och graden av uppvärmning. Själva processen kommer att se ut så här:

Eldfast färg avger gasformiga produkter , som startar den efterföljande processen och förhindrar att temperaturen förstör beläggningsskiktet. Fosforsyra frigörs och bildar koksskum. Skummedlet förstörs, vilket under påverkan av den stigande temperaturen fylls med en kudde av gaser, vilket förhindrar uppvärmning.

Kemisk sönderdelning av ämnen som innehåller fosfor: toppen av reaktionen sker vid uppvärmning till 360 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pyrolys av nätverksstrukturer. I värmebeständig färg börjar den vid 340 och fortsätter vid uppvärmning till 450 grader med intensiv skumning av de skyddande skikten.

Vid en temperatur på 200 grader är metallen tillräckligt stark , men så snart stål värms upp till 250 grader förlorar det sin styrka mycket snabbt. Vid uppvärmning till höga temperaturer - 400 grader och högre kan de minsta belastningarna skada strukturen. Men om du använder bra färger kan du behålla metallens grundkvaliteter även vid 1200 grader. Skyddsnormen är bevarande av grundkvaliteter upp till 800 ° C. Hur mycket färg som kan behålla sina kvaliteter bestäms av dess kemiska sammansättning och syfte.

Hittills har tekniker skapat 7 kategorier av brandskydd, skillnaderna mellan dem uttrycks i varaktigheten av brandmotstånd. Den sjunde klass innebär att skyddet fungerar i en kvart, och den högsta nivån - 2, 5 timmar. Värmebeständig färg klarar vanligtvis värme upp till 1000 grader. Det är dessa beläggningar som appliceras på värmeutrustning och andra värmesystem av liknande syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Symbolerna på etiketterna hjälper till att ta reda på de verkliga parametrarna. För att ge grillen tillräckligt skydd används olika ytterligare komponenter - syre, kisel, organiska ämnen och aluminiumpulver.

Syftet med högtemperaturkompositioner är att måla radiatorer och transportmotorer, fogarna i murverk av tegelugnar. Om uppvärmningen inte är för hög - som på gaspannans delar - kan värmebeständiga lacker användas, som inte förlorar sitt utseende vid temperaturer på 250 och till och med 300 grader.

Värmebeständig färg kan tillverkas av alkyd, epoxi, komposit, silikonkomponenter . Kemister har också lärt sig att använda etylsilikat, epoxiesterkombinationer och ett antal färgämnen baserade på värmebeständigt glas för sådana ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fråga alltid när du väljer hur den brandsäkra kompositionen är mottaglig för sprickor och andra mekaniska defekter. När allt kommer omkring kan det uppstå betydande problem vid ett kritiskt ögonblick …

Tillverkares översikt

Eftersom färgernas faktiska prestanda är kritisk finns det ett antal ledare som bäst skyddar bärande strukturer. Beläggning " Termobärare "garanterar stålskydd upp till två timmar, miniminivån är tre fjärdedelar.

Kostnaden och parametrarna för färger kan variera mycket. " Nertex "till exempel skapas det på vattenbasis och täcker på ett tillförlitligt sätt strukturen från hög värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Frizol " helt uppfyller standarderna för GOST, kan ha egenskaperna hos den andra-sjätte grupperna. Beläggningstiden är ett kvartssekel, brandmotstånd uppfyller alla krav.

Varumärkesskydd " Joker " fungerar bra, men det är lämpligt att bara använda det i rum där säkerhetsnivån är lika med den andra, tredje eller fjärde gruppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Avangard " - produkterna från det nyligen framträdande företaget med samma namn, men det har redan lyckats få solid auktoritet, blivit känt för sitt utmärkta förhållande mellan effektivitet och pris.

Det är viktigt att tänka på att färg av alla märken är mindre effektiv än beläggningar som är speciellt utformade för att motstå flamma och värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Värmebeständig färg kan förvandla produkten till valfri färg. Kompositioner avsedda för målning av ugnar har en utmärkt korrosionsskydd, försämras inte under påverkan av fukt. Obligatoriska krav för denna grupp av färger är tillförlitligt skydd mot elektriska stötar och förmågan att tolerera kontakt med aggressiva ämnen.

Alla önskade egenskaper hos beläggningen måste bibehållas både vid signifikant uppvärmning och vid låga temperaturer, även om förändringarna är mycket skarpa. Dessutom bör en så värdefull parameter som plasticitet nämnas - det dekorativa skiktet ska sträcka sig efter värmebasen och inte splittras. Avsaknaden av de nödvändiga egenskaperna garanterar också sprickor efter torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmebeständiga metallfärger kan appliceras på alla typer av järnmetaller eller legeringar . Den befintliga klassificeringen delar upp färgämnena enligt olika kriterier. Först och främst sättet att förpacka. Sprayer, burkar, hinkar och fat används som behållare. En annan gradering görs med färgningsmetoder, som bestämmer mängden färg som förbrukas.

I vardagen appliceras värmebeständiga färgämnen på metallkonstruktioner i bad, bastur och kamrar för torkning av trä. De täcker kaminer och grillar, eldstäder, radiatorer, ljuddämpare och bilbromsar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

I praktiken har lackens dekorativa egenskaper ingen liten betydelse. I de flesta fall erbjuds konsumenterna grå och svart silver sorter. Andra färger är mycket mindre vanliga, även om du kan använda röd, vit och till och med grön färg om det behövs. Sortimentet av ledande tillverkare inkluderar matta och glansiga beläggningar av varje specifik nyans.

Färgämnen i burkar är relativt billiga jämfört med aerosoler . Aerosol, till en till synes låg kostnad, förbrukas faktiskt mycket intensivt.

Om du vill måla bromstrummorna på en bil måste du i bästa fall använda en sprayburk för två av dem. Dessutom är det stor risk att andra bildelar täpps till med färg, de måste täckas noggrant under drift. Torktiden överstiger i de flesta fall inte två timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: för färgning av icke-järnmetaller finns det speciella färgkompositioner. Var noga med att fråga om detta när du köper.

Vad ska man tänka på när man väljer?

Med hjälp av alkyd- och akrylfärger dekorerar de komponenterna i värmesystem - de kommer att kunna överföra uppvärmning upp till 100 grader. Avgiften per kilogram för tåget varierar från 2,5 till 5,5 tusen rubel.

Med epoxiblandningar kan strukturer målas som värms upp till max 200 grader. Vissa av dessa färger kräver inte preliminär grundning. Prisklassen är mycket större - från 2 till 8 tusen. Behållarkapaciteten och tillverkarens märke påverkar prislappen.

Om du behöver färger för att grilla eller grilla måste du använda etylsilikat och epoxyesterfärger. Då är den tillåtna uppvärmningstemperaturen 400 grader. Med hjälp av en enkomponent silikonförening kan du skydda metallen från uppvärmning upp till 650 grader; basen för blandningen är ett polymersilikonharts, ibland blandat med aluminiumpulver.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När värmebeständigt glas och kompositer läggs till färgen tål den temperaturer upp till 1000 grader. Det bör noteras att de billigaste kompositionerna kan användas för lägenhetsradiatorer, eftersom de inte värms upp till mer än 100 grader. Men metallugnar i privata hem värms regelbundet åtta gånger starkare. Ju högre tillåten värmestång desto dyrare är färgblandningen. När det gäller miljö- och sanitär säkerhet är vattenbaserade preparat i ledningen.

Dessutom måste du ta reda på om en viss färg är lämplig för exteriör eller interiör. Glansiga och ljusa färgämnen värms upp värre och avger värme till utsidan under en längre period än mörka. Detta är mycket viktigt om du ska måla kaminer, värmesystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för användning

Korrekt tillämpning av brandskyddsprodukter är avgörande för deras fulla funktion. Metallytor måste vara helt rena och fria från all korrosion. De minsta avlagringar av oljor och mineralskorpa är oacceptabla. Dessutom avlägsnas allt damm, metallytor avfettas. Det är oacceptabelt att sätta brandhämmande färg utan en preliminär primer, som måste vara helt torr.

Kompositionen blandas noggrant före användning med en konstruktionsblandare , lämnas i ungefär en halvtimme så att luft kommer ut ur den. Den bästa flamskyddande målningsmetoden är vakuumsprutning, och om ytan är liten kan en borste undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av rullar avråds starkt. De skapar ett ojämnt lager som inte skyddar väl mot brand och höga temperaturer.

I genomsnitt är förbrukningen av brandhämmande färg från 1,5 till 2,5 kg per 1 kvm. m. Det är viktigt att förstå att dessa indikatorer bestäms av beläggningens tjocklek, appliceringsalternativet och kompositionens densitet. Minsta mängd färg är två lager, och i de flesta fall finns det 3-5 lager.

När strukturen är helt klar kan den täckas med ett dekorativt lager över skyddande förening . Ytan måste förberedas så noggrant som möjligt, strikt efter färgningsschemat och temperaturregimen som tillverkaren föreskriver. Gör en tydlig skillnad mellan värmebeständig och värmebeständig färg. De senare kompositionerna är endast lämpliga för utformningen av de mest uppvärmda delarna.

Om du bestämmer dig för att måla dina bilkaliper, ta inte bort dem - det är slöseri med tid och risken att skada bromsarna. Först tas hjulen bort, sedan rengörs delarna från plack och rost, först sedan målas de i två lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läs alltid tillverkarens instruktioner för beredningen när du förbereder en metallugn. Vissa av formuleringarna kan endast appliceras efter noggrann förberedelse. När det inte finns några särskilda indikationer i detta avseende måste du börja med att rengöra ytan från alla spår av tidigare beläggningar - olja, avlagringar och smuts.

Du måste ta bort rost med sandpapper, en borr med ett speciellt munstycke eller en kemisk rostomvandlare. Efter att ha tagit bort även de minsta fläckarna måste det översta lagret tvättas och torkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ugnen måste avfettas med ett lösningsmedel som xylen eller lösningsmedel.

Exponering efter sådan behandling före färgning är:

  • på gatan - 6 timmar;
  • i ett rum eller tekniskt rum - 24 timmar.

Ugnarna är nödvändigtvis målade med flera lager färg, som appliceras i olika riktningar, var och en efter att den föregående har torkat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: ju högre tillåten uppvärmningsnivå desto tunnare ska beläggningen vara. Till exempel, om färgen tål temperaturer över 650 grader appliceras den med ett lager på högst 100 mikron. Detta beror på det minimala risken för korrosion vid betydande uppvärmning jämfört med risken för termisk bristning.

Ta alltid reda på hur brett temperaturintervallet är där färgen kan användas. I de flesta fall kan du måla i intervallet från -5 till +40 grader. Men vissa modifieringar har mer omfattande funktioner, du borde definitivt veta om dem.

Rekommenderad: