Hur Späds Sandbetong? Proportioner Med Vatten Och Grus, Med Expanderad Lera Och Grus. Hur Man Gör En DIY -blandning? Sammansättning För Beläggningsplattor Och Betong

Innehållsförteckning:

Video: Hur Späds Sandbetong? Proportioner Med Vatten Och Grus, Med Expanderad Lera Och Grus. Hur Man Gör En DIY -blandning? Sammansättning För Beläggningsplattor Och Betong

Video: Hur Späds Sandbetong? Proportioner Med Vatten Och Grus, Med Expanderad Lera Och Grus. Hur Man Gör En DIY -blandning? Sammansättning För Beläggningsplattor Och Betong
Video: Gjuta av händer med alginat - WS och Company 2024, April
Hur Späds Sandbetong? Proportioner Med Vatten Och Grus, Med Expanderad Lera Och Grus. Hur Man Gör En DIY -blandning? Sammansättning För Beläggningsplattor Och Betong
Hur Späds Sandbetong? Proportioner Med Vatten Och Grus, Med Expanderad Lera Och Grus. Hur Man Gör En DIY -blandning? Sammansättning För Beläggningsplattor Och Betong
Anonim

Inom byggbranschen används mycket ofta material som sandbetong. Dess särart ligger i dess höga motståndskraft mot olika slag av slag. Användningsområdet är stort - det är beläggningsplattor och sidstenar, pålar och betongrör. Denna artikel kommer att diskutera hur man späd denna mycket användbara blandning i konstruktion.

Bild
Bild

Andelar av sandbetong

För att spara tid och för att få en bättre lösning kan du köpa en färdig torr blandning i butiken. Förhållandet mellan sand och cement i dem är ungefär detsamma: 1/3 går till cement och 2/3 går till sand . Om du gör det själv måste du fokusera på denna andel.

Tyvärr har de flesta företag inte sålt en konventionell blandning på länge. Förutom de grundläggande komponenterna började olika kemiska föroreningar tillsättas till den.

Många parametrar för slutprodukten beror på deras kvantitet och kvalitet, nämligen motståndskraft mot temperaturförändringar, plasticitet, hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur späds ut med vatten?

Om den torra blandningen kan köpas färdig, måste du i vilket fall som helst tillsätta vatten till dess sammansättning. Beroende på förhållandet mellan mängden vatten och resten av massan är en sådan lösning uppdelad i 3 typer.

  • Fet - det är för lite vatten i blandningen . Denna andel är mycket ofördelaktig, och om det är för mycket vätskebrist kommer lösningen att spricka efter stelning på grund av dess låga flexibilitet och plasticitet.
  • Smal - det är för mycket vatten i blandningen . Dess överskott kommer att leda till att blandningen inte härdar alls. Ett annat scenario är att för mycket fukt kommer att avdunsta från lösningen, och det kommer att krympa mycket mer än planerat.
  • Normal är en lösning med tillräcklig mängd vätska . Den rätta andelen gör att sandbetongen inte bara blir stark utan också plast, vilket sparar den från att spricka. En sådan blandning kommer att vara optimal inte bara när det gäller dess kvaliteter, utan också när det gäller pris.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att späda sandbetong måste du följa följande instruktioner:

  • en del av vattnet hälls i behållaren under satsen som det första steget;
  • sedan, om det finns en betongblandare, måste du hälla ut hela den torra blandningen och tillsätt gradvis det återstående vattnet;
  • Om en sådan apparat inte är tillgänglig, tillsätt lite torr blandning och rör om gradvis.

Ett annat alternativ är att initialt lägga till all torr sandbetong i behållaren och sedan göra en trattform av den i mitten. Vatten bör gradvis hällas i det och blandas. Trattmetoden är mycket bekvämare och, viktigast av allt, mer effektiv än att hälla vatten över hela blandningens område. Tack vare detta är det möjligt att blanda lösningen med vatten långsamt så att det är klart vid vilken tidpunkt det är dags att sluta.

I allmänhet, oavsett typ av sandbetong, tillsätts vatten till blandningen i följande proportion: en 40 kg påse kräver 6-7 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För sandbetongtyper som M100 och M250, som används som bindelement , vatten kan tillsättas lite mer eller mindre efter eget gottfinnande. Men för viktigare ändamål, till exempel för att lägga beläggningsplattor eller hälla en grund, är det bättre att hålla sig till strikta standarder - i detta fall kommer betongens maximala hållfasthet och hållbarhet att säkerställas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och hur mycket ska läggas till krossad sten?

Efter att ha skapat sandbetongblandningen kan du gå vidare till nästa steg - lägga till ytterligare en av komponenterna - krossad sten. Det behövs för att öka materialets styvhet. Det finns tre huvudtyper av krossad sten, nämligen:

  • kalksten - en mjuk, men frostbeständig sten;
  • grus är den mest populära typen, som används i de flesta konstruktionsuppgifter;
  • granit är en dyrare, men starkaste sten, som behövs för att skapa den starkaste sandbetongen.

För att korrekt bestämma hur mycket man ska lägga till krossad sten är det bättre att välja ett förhållande 2: 1, det vill säga ungefär hälften av massan av torr sandbetong . Denna indikator kan dock variera beroende på syftet med den färdiga blandningen. Så för enkla uppgifter, som limning, behöver du inte lägga till krossad sten alls. Å andra sidan, när man gör betong av sandbetong för grunden för ett hus, är det bättre att använda granit och lägga till det i en större andel - 2, 3-2, 5 till 1.

När vattnet har tillsatts och blandats väl kan spillror läggas till lösningen . Det är nödvändigt att manuellt lägga till stenar i sandbetongblandningen och gradvis röra om. Detta är en mycket viktig punkt: om den krossade stenen är ojämnt placerad i lösningen, leder det i slutändan till en dålig kvalitetsfördelning av betongens egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beredning av expanderad lerbetong

Expanderad lera är ett mycket lätt material som avfyras speciell lera i form av bollar. Egenskaperna hos expanderad lerbetong beror också på dess egenskaper - den har också en låg vikt. Andra kvaliteter av denna lösning inkluderar:

  • låg kostnad - för tillverkning av expanderad lerbetong kräver det inte stora kostnader, på grund av vilken denna lösning är mycket populär bland människor som arbetar kontinuerligt med konstruktion;
  • dålig värmeledningsförmåga - detta gör att du kan använda denna blandning på de platser där det krävs för att hålla värmen och inte låta kylan passera.

Det finns också negativa egenskaper, till exempel har expanderad lerbetong en hög fuktabsorberingshastighet. På grund av detta finns det vissa begränsningar för dess användning på platser där en stor mängd vatten kan komma över det.

Expanderad lerbetong från sandbetong eller från vanlig betong är nästan densamma. Skillnaden mellan dem är bara i typen av fyllmedel: expanderad lera istället för krossad sten. Denna lösning blandas som sandbetong. Komponenterna bör tillsättas i följande proportion: C1: P3: K4: B1, 5 eller Ts1: P4: K5: B2, där C är cement, P är sand, K är expanderad lera, V är vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tilläggsordningen är densamma

  • För betongblandare . En del av vattnet tillsätts, sedan den torra blandningen. Sedan hälls resten av vattnet ut och expanderad lera tillsätts.
  • I avsaknad av en betongblandare . Du måste först hälla ut den torra blandningen, tillsätt vatten till den och blanda dem gradvis till en homogen massa. Därefter tillsätts ett fyllmedel i form av expanderad lera.

Det är viktigt att komma ihåg att expanderad lerbetong är mycket känslig för vatten. Om det finns för mycket av det i blandningen, kan expanderad lera helt enkelt flyta på grund av dess låga densitet.

Sandbetong är ett mycket populärt material vid tillverkning av olika byggprojekt.

Samtidigt kan vem som helst göra det - lägg bara till alla ingredienser i rätt ordning och i rätt proportioner.

Rekommenderad: