Vattenbaserad Träfärg: Luktfria Färger Och Lacker För Inomhus- Och Utomhusbruk, Vita Och Svarta Färgämnen

Innehållsförteckning:

Video: Vattenbaserad Träfärg: Luktfria Färger Och Lacker För Inomhus- Och Utomhusbruk, Vita Och Svarta Färgämnen

Video: Vattenbaserad Träfärg: Luktfria Färger Och Lacker För Inomhus- Och Utomhusbruk, Vita Och Svarta Färgämnen
Video: 5 Weird Wood Staining Techniques. Natural Wood Coloring Hacks That Really Work. 2024, Maj
Vattenbaserad Träfärg: Luktfria Färger Och Lacker För Inomhus- Och Utomhusbruk, Vita Och Svarta Färgämnen
Vattenbaserad Träfärg: Luktfria Färger Och Lacker För Inomhus- Och Utomhusbruk, Vita Och Svarta Färgämnen
Anonim

Vid efterbehandling på träytor är vattenbaserad färg det bästa alternativet för färg och lack. Flera typer av vattenlösliga färgämnen är avsedda för externa och interna reparationsarbeten. Deras skillnad från nitrofärger, alkyd- och oljefärgkompositioner är att dessa vattenbaserade färger inte innehåller giftiga flyktiga föreningar som är farliga för människors hälsa. Förutom att vattenbaserade emaljer är luktfria färger innehåller de, till skillnad från ovanstående analoger, inte brandfarliga föreningar och är därför brandsäkra färgämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och egenskaper hos färgkompositioner

Bindemedlet, tillsammans med färgpigmentet i sådana färger, löser sig i vanligt vatten, därför hör alla dessa färgämnen till gruppen av vattendispergerbara, medan resten av typerna är baserade på kemiska lösningsmedel. Träfärg kallas vattenbaserad färg om bindemedlet är flytande i det.

Vid tillverkning av vattendispersionsfärger används latexer . De kan vara både konstgjorda polymerhartser och naturgummi. Bildandet av en resistent film på den målade träytan sker på grund av vidhäftning av latexmolekyler till varandra under avdunstning av vatten när den målade beläggningen torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Indelningen i typer av vattendispersionsfärger och lacker beror på bindemedlets beskaffenhet i färgens sammansättning.

Skillnaden ligger i egenskaperna hos dessa färgämnen. Några av dem, på grund av deras låga fuktbeständighet, kan användas uteslutande för internt träarbete, medan andra också är lämpliga för yttre, utanför väggarna i rummet, dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Akrylfärgkompositioner utmärks av ett optimalt förhållande mellan pris och kvalitet. De består av pigment, polyakrylater och fyllmedel. De senare tjänar till att skapa en slät målad yta och skydda träet från mögel och andra mikroorganismer. Sammansättningen av akrylfärger inkluderar också skumdämpare, flamskyddsmedel och andra tillsatsmedel.

Fördelen med denna typ av färgämnen är deras mångsidighet och låga kostnad jämfört med andra vattendispergerbara färger och lacker. Akrylfärger på trä torkar mycket snabbt (så flera lager kan appliceras per dag) och är hållbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter torkning bildar akryl ett tätt lager som är resistent mot ultraviolett strålning, fukt, extrema temperaturer och mekanisk belastning.

Sådan färg kan vara svart eller vit i färgen, dessutom är det möjligt att lägga till andra färger till den. Akrylbeläggningen ligger på ytan i ett tunt lager och låter dig behålla träets struktur. Men tillsammans med texturens manifestation avslöjas också alla defekter på träytan, vilket är en tveklös nackdel med ett sådant färgämne.

När du väljer ett akrylfärgämne, som av ovanstående skäl är lämpligt för både externt och internt reparations- och efterbehandlingsarbete, bör du komma ihåg att efter torkning ändras dess nyans. Därför, för att undvika misstag, måla en liten yta med den och se hur den kommer att se ut efter att färgen har torkat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Latex

Polyakrylater är en typ av syntetisk latex, men i detta fall refererar latexfärg till ett material baserat på styren-butadien. Sådana vattenbaserade formuleringar är billigare än akryl, men de skapar också en mindre hållbar beläggning.

Styren-butadien är fuktresistent, slitstarkt och elastiskt. Det kan fungera på ojämna ytor, målade träväggar eller tak. Det kan tvättas och livslängden för en sådan beläggning är ganska lång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Latexfärg spricker dock från extrema temperaturer och blir gul av ultraviolett strålning, så den kan användas uteslutande inomhus.

Färgämnen baserade på ren latex är inte så vanliga . Vanligtvis, för att minska kostnaden för en produkt och behålla dess kvalitetsegenskaper, blandas olika typer av konstgummi i en komposition. Ett exempel är latexfärg i akryl. I sin sammansättning kombineras styren-butadien med akrylater, så den kan också användas för utomhusarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon

Dessa är kompositioner baserade på organopolysiloxaner eller silikoner. Polymerer i denna klass är de mest resistenta mot fukt. De kan skapa ett lager hydrofob självrengörande film på träytan de målar. Därför används sådana färgämnen för fasader.

Dessa färgämnen är flexibla och skyddar effektivt trä från mögel och andra mikroorganismer, de är ånggenomsläppliga och antistatiska. Ytan täckt med silikonfärg är resistent mot temperaturförändringar och deformeras inte vid extrema temperaturer. Livslängden för silikonfärger når 25 år, under vilka dessa färger, som utmärks av sin mångsidighet, behåller sin ursprungliga ljusstyrka och färgmättnad. Liksom akryl säljs silikonfärger i vitt, men de kan också målas med valfritt RAL -färgschema.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ren silikon är ett mycket dyrt material; därför är konventionella akrylfärgämnen med en liten mängd organopolysiloxaner tillsatta i massproduktion. Detta låter dig avsevärt förbättra prestandaegenskaperna för standard vattenbaserad färg med en liten ökning av dess kostnad.

Polyvinylacetat

Denna typ av vattenbaserad färg är ett av de bästa materialen för träbearbetning inuti. Egenskaperna för polyvinylacetatfärgkompositioner beror på mjukgörarna som tillsätts dem, och deras allmänna egenskaper är brandsäkerhet och motståndskraft mot kemisk attack, elasticitet och slitstyrka. Dessa färger är resistenta mot UV -strålning och bildar god vidhäftning mot träytor.

Till skillnad från andra latexmaterial i sin ljusaste färg har de ett relativt lågt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Listan över nackdelar med denna typ av färgämnen är dock också mycket bred:

  • Den viktigaste är låg fuktbeständighet. Om andra vattendispersionsfärgkompositioner bara kan lösas i vatten tills de torkar, kan polyvinylacetatfärgämnen enkelt tvättas av med vatten även efter flera års färgning av ytan med dem.
  • De är också rädda för låga temperaturer, så denna typ av färgämne är helt olämplig för utomhusbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående material kan produktionen av vattendispersionsfärgkompositioner baseras på isopren, uretan och andra syntetiska typer av gummi och olika kombinationer av dessa polymerer. Denna omständighet påverkar egenskaperna hos lackeringsmaterial obetydligt. Alla har bevisat sig perfekt när de arbetar med trä: de skyddar det från förfall, ger det lätt önskad färg och förgiftar inte luften med skadliga ångor. Av denna anledning är dessa färgämnen idealiska efterbehandlingsmaterial.

Som färgfoder finns det ett annat vattenlösligt färgmaterial för träytor - träfläck . Det kan inte skydda träet från skador, men det ger det en vacker nyans och behåller dess konsistens. Därför är fläcken ett av efterbehandlingsmaterialen. Ytan målad med fläck öppnas dessutom med lack.

Rekommenderad: