Hur Odlar Man Gips? Hur Späds Stuckatur För Att Fylla Hål? Rätt Utspädningsförhållanden För Torr Gipsblandning För Att Hälla I Formar

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Gips? Hur Späds Stuckatur För Att Fylla Hål? Rätt Utspädningsförhållanden För Torr Gipsblandning För Att Hälla I Formar

Video: Hur Odlar Man Gips? Hur Späds Stuckatur För Att Fylla Hål? Rätt Utspädningsförhållanden För Torr Gipsblandning För Att Hälla I Formar
Video: Mixing stucco in five gallon buckets with a drill, 5-gallon bucket stucco mixing instructions 2024, Maj
Hur Odlar Man Gips? Hur Späds Stuckatur För Att Fylla Hål? Rätt Utspädningsförhållanden För Torr Gipsblandning För Att Hälla I Formar
Hur Odlar Man Gips? Hur Späds Stuckatur För Att Fylla Hål? Rätt Utspädningsförhållanden För Torr Gipsblandning För Att Hälla I Formar
Anonim

Gips av paris används ofta i renoveringsarbete. Den kan användas som en del av speciallösningar, fungerar både som en sammandragande komponent och som ett oberoende efterbehandlingsmaterial. Gips består av ett vitt pulver av en gråaktig nyans, enhetlig i konsistens, förstärkt genom tillsats av vatten i en viss andel. Denna typ av gips kallas alabaster. Ämnet bildar en torr blandning av komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur späds för konstruktion?

En ordentligt utspädd blandning kommer att vara nyckeln till framgångsrika reparationer. För att späda ut gips är det nödvändigt att förbereda en ren engångsbehållare, helst plast eller gummi, som måste fyllas med erforderlig mängd vatten . Därefter ska du mäta den erforderliga andelen gips och häll det försiktigt i den förberedda behållaren.

Det är viktigt att undvika klumpar under blandningsprocessen . Det är nödvändigt att fördela gipset jämnt över vätskans yta, vänta sedan några minuter, eftersom pulvret måste blötläggas i vatten. Därefter, i 2-3 minuter, måste du röra lösningen kraftigt tills en homogen komposition erhålls. Konsistensen ska vara krämig.

Efter avslutad omrörning stelnar alabasten, och efter 4-6 minuter börjar lösningen härda . Kompositionen hårdnar helt inom 30 minuter efter produktionen. Av denna anledning används den beredda lösningen företrädesvis direkt efter blandning med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stucken är helt torr efter en eller två dagar.

Gips av paris används ofta för att eliminera kosmetiska defekter på väggar och tak . En blandning av alabaster är det bästa alternativet för spackling av ytor i rum som har en normal luftfuktighet, eftersom gips aktivt absorberar överflödig fukt. Dessutom används alabastbruk i reparationsarbete för att täta sprickor. Med dess hjälp kan du förbereda en gipslösning för väggarna.

För att täta hålen måste du först rensa den bildade sprickan och impregnera denna plats med en primer med en pensel . Sedan kan du gnugga in den beredda lösningen med en spatel. Lägg sedan en självhäftande tejp-serpyanka på det förseglade hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spädning för att hälla i formar

Om gips behövde hällas i formar, för att materialet ska få den form som krävs, är det nödvändigt att hålla sig till en viss andel vid tillverkningen av lösningen. Det rekommenderas att blanda gips med vätska i förhållandet 7: 10 . Detta förhållande gör att du kan få en ganska flytande konsistens, vilket är särskilt viktigt när gipset stelnar i önskad form. Produkten kan dock komma ut för spröd, så två matskedar PVA -lim bör läggas till kompositionen.

Gipsets inställningshastighet beror direkt på slipningen, förekomsten av föroreningar i kompositionen, tillverkaren och proportionerna av tillsatt vatten . När gipset hårdnar växer det något i storlek medan det släpper ut en liten mängd värme. Denna användbara egenskap hjälper till att fylla alla hålrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med vatten

Om du vill få en höghållfast gipslösning rekommenderas att späda pulvret med vatten i förhållandet 2: 1. Om du behöver en medelmjuk lösning, använd 1 liter vatten per 1,5 kg gipspulver. När en mer flytande lösning behövs under byggnadsarbetet är den bästa lösningen att späda ut gips i förhållandet 1: 1.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med släckt lime

När du blandar gips med kalk är det viktigt att observera rätt proportioner, annars blir väggbeklädnaden genomskinlig (om koncentrationen är otillräcklig). Med överskott börjar bubblor bildas på ytan och gipset kommer att falla av väggen. Proportionerna väljs utifrån ytan som ska bearbetas. För varje 2,5 m2 måste du ta 0,5 kg kalk och späd blandningen i 0,75 liter vatten.

Innan appliceringen påbörjas bör man se till att ytan rengörs helt från olika smuts och gamla beläggningar. Applicera vid behov gips och primer på ojämna ytor.

Släckt kalk ökar kraftigt gipsbeläggningen, även vid hög luftfuktighet i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

För små mängder arbete är det bättre att ta en spatel i rostfritt stål eller en träpinne. Om beläggningen har en stor yta är det att föredra att använda en elektrisk mixer med en speciell infästning. Gips bör spädas i små volymer så att lösningen inte hinner försämras innan arbetet är klart.

Det rekommenderas också att använda kallt vatten så att den resulterande blandningen inte härdar för tidigt . Det bör komma ihåg att pulvret tillsätts till vätskan, och inte i omvänd ordning. Gipset måste blötläggas i vatten, i vilket fall tiden för dess användning kommer att öka. När inställningsprocessen för lösningen startas är tillsats av enskilda komponenter oacceptabelt, annars blir den färdiga kompositionen bortskämd och olämplig att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bromsa inställningen av gipslösningen kan du använda speciella medel . Lägg till exempel till en blandning med en låg koncentration av lim. För att göra detta är det bättre att köpa CMC tapetlim eller trälim. Limets dos bör vara 2% av lösningens totala massa. För att påskynda inställningen kan du tunna den med varmt vatten eller tillsätta 1-4 gram bordsalt för varje liter vätska. Folkmetoder föreslår också att man lägger till 100 gram torkolja per liter, vilket leder till en förlängning av materialets plasticitet.

Innan du köper en alabasterblandning rekommenderas att du läser instruktionerna på förpackningen som anger proportionerna för att skapa en gipslösning . Det är lättare att hitta material av hög kvalitet från stora tillverkare som har etablerat produktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förpackningen måste vara absolut lufttät, annars kan efterbehandlingsmaterialet förlora sina funktionella egenskaper.

Rekommenderad: