DIY Krita Färg För Möbler: Hur Man Gör Skiffer Och Texturerad Färg, En Färgkomposition Enligt Ett Finskt Recept För Utomhus Träverk

Innehållsförteckning:

Video: DIY Krita Färg För Möbler: Hur Man Gör Skiffer Och Texturerad Färg, En Färgkomposition Enligt Ett Finskt Recept För Utomhus Träverk

Video: DIY Krita Färg För Möbler: Hur Man Gör Skiffer Och Texturerad Färg, En Färgkomposition Enligt Ett Finskt Recept För Utomhus Träverk
Video: Giftfritt dagis träff 2: naturliga färger 2024, Maj
DIY Krita Färg För Möbler: Hur Man Gör Skiffer Och Texturerad Färg, En Färgkomposition Enligt Ett Finskt Recept För Utomhus Träverk
DIY Krita Färg För Möbler: Hur Man Gör Skiffer Och Texturerad Färg, En Färgkomposition Enligt Ett Finskt Recept För Utomhus Träverk
Anonim

Det finns ett uttalande om att reparationer är kostsamma och besvärliga, men idag kan denna process vara intressant och till och med spännande, särskilt om du gör vissa typer av arbete själv. Du kan förvandla interiören i alla rum med hjälp av kritfärg, som har sina egna egenskaper och fördelar jämfört med andra efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av kritfärg

En av egenskaperna hos denna typ av färg är förmågan att bilda en ganska hållbar beläggning med en matt nyans på ytan. Färgen, beroende på beläggningstyp, kan vara skiffer eller texturerad. Den främsta fördelen med denna färg är bildandet av en nötningsbeständig yta som kan behandlas med tvålvatten, för att inte tala om att det inte är svårt att ta bort kalkmönstret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krita färg är ett av de universella efterbehandlingsmedlen, eftersom det passar perfekt på de flesta material, vare sig det är trä, metall, sten eller glas. Med dess hjälp kan du förvandla ytan på alla möbler .det är trots allt ganska enkelt att applicera det, och det lagda lagret torkar mycket snabbt.

Det spelar ingen roll på vilken yta kompositionen appliceras, det formade lagret hjälper till att dölja de flesta av de befintliga defekterna på både trä och metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Miljösäkerheten för denna färg är tveksam. Det är giftfritt och avger inte skadliga ämnen i det omgivande rummet. Materialet är brandsäkert , så att du kan dekorera ytor med det i alla rum. Men det är värt att komma ihåg det skifferfärg tillhör de typer som endast används för inredningsarbeten.

Måla med en krita komposition är möjligt i ett rum för alla ändamål, vare sig det är en plantskola, ett kök eller en hall. För barn är en skifferyta en möjlighet att visa sina talanger, eftersom de kan måla på den. Köket är ett annat rum där skifferytan kommer till nytta. På köksskåp, i bänkskivan eller på väggen, ytan täckt med kritfärg hjälper dig att skriva ner recept, lämna påminnelser hushållsmedlemmar, gör en meny eller en inköpslista.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hallen är också en bra plats för skifferytor. Påminnelser som skrivs på ytan låter dig inte glömma vad du behöver ha med dig när du lämnar hemmet eller spela in telefonen snabbt.

Med hjälp av kritfärg kan du dekorera nästan alla föremål: en bricka, en burk för spannmål, en skärbräda, en behållare med växter och andra saker som måste signeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skifferfärger används ofta inte bara hemma, utan används också för att dekorera offentliga institutioner: kaféer, barer, restauranger, kontor.

Vyer

Indelningen i typer utförs på grund av färgens sammansättning och den typ av yta som erhålls som ett resultat av appliceringen av skiktet. Krita färgen skapades av en brittisk designer 1990 och var ursprungligen formulerad och såld under varumärket Chalk Paint. Receptet för denna komposition har ännu inte avslöjats, så det finns många kopior på marknaden gjorda av en mängd olika komponenter. Alla färger är vattenbaserade , och tillsatserna som finns i dem ger kritkompositionerna motsvarande namn.

Bild
Bild

Hartsfärger innehåller hartser av naturligt eller syntetiskt ursprung. Mineralarterna innehåller silikater.

Kasein är en ytterligare komponent i mjölkfärger, medan oljefärger innehåller linfröolja. Vilken som helst av dessa färger kan användas för konstnärlig målning på glas, metall eller trä, det viktigaste är att välja rätt alternativ.

Bild
Bild

Färdiga kritkompositioner finns i burkar eller burkar. Den mest kända idag är en finsk tillverkare som tillverkar ett brett utbud av färger och lacker, inklusive skifferfärg. Beläggningen som bildas av kritfärg kan ha en annan yta i struktur .: slät, målbar och ojämn, med en lättnad.

Svenska eller finska färger, som bildar en slät eller texturerad yta, är av olika slag och skiljer sig åt i vissa komponenter som ger det applicerade lagret vissa egenskaper. Grunden för texturerad eller skifferfärg är akryl, silikon eller latex (gummi) emulsion.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ge skifferytan magnetiska egenskaper i latexemulsionen tillsätt små metallpartiklar. De ger färgen magnetiska egenskaper .… Magnetfärg fäster perfekt på alla material, och den formade ytan är en bra hjälp i pedagogiska aktiviteter för barn.

Emulsioner som skapar en skiffereffekt på ytan är vanligtvis mörka i färgen .: svart, grått, metalliskt, mörkgrönt, vinrött och brunt. Detta är nödvändigt för att krita mönstret ska synas på ytan. Det finns också en färglös bas, som kan ges vilken nyans som helst genom att lägga till färg på behållaren eller måla en färgad yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dekoration av enskilda föremål och målning av väggar används ofta pärlemorfärg. Vit är den vanligaste färgen för takfärger. Tvättning av tak kan utföras både med färdiga föreningar och förberedas hemma. För material som utsätts för uppvärmning används speciella värmebeständiga eller eldfasta föreningar.

För att den applicerade ritningen ska ligga kvar på ytan så länge som möjligt skickas det dekorerade föremålet till ugnen för eldning. Möjligheten till långvarig temperaturexponering är möjlig på grund av den höga termiska stabiliteten hos kritkompositioner. Dessa inkluderar målade glasfärger som används för att måla på glas eller keramik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du för att laga mat?

För att förbereda en kritstrukturerad färg måste flera komponenter beredas. Basen är som regel en färdiggjord akryl- eller latexkomposition "Star". Akrylfärg är en tidlös klassiker och en bas för alla typer av kritformuleringar.

Ett fyllmedel behövs för att bilda en ojämn yta. En mängd olika material kan användas som fyllmedel: stenflis, kvartsdamm, syntetfibrer och andra komponenter som ger det målade materialet en attraktiv lättnad. Dessa komponenter klassificeras enligt partikelstorleken: grova (upp till 2 mm), fina (≥0,5 mm) och medelstora partiklar (upp till 1 mm).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är känt att akrylkompositionen torkar snabbt, men denna egenskap hos färgen är inte alltid positiv. Under konstnärligt och dekorativt arbete är snabb torkning inte en fördel, och därför läggs en torkningshämmare till den beredda lösningen .… En fixer används som en fixeringskomponent. Det skapar inte bara en kritaktig yteffekt, utan säkerställer också vidhäftning av kompositionen till materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av vanligt kitt, gips eller injekteringsbruk ger ytan styrka och motståndskraft mot mekanisk påfrestning.

Komponenterna i texturerade färger är fasta partiklar och ett lösningsmedel tillsätts för att ge kompositionen önskad konsistens. Vatten används som utspädningsmedel för akryl- och latexkomponenter.

Olika verktyg kan användas för att applicera kompositionen. Användningen av vissa verktyg beror på densiteten hos färgkompositionen och platsen för deras applicering. En sprayflaska används för att applicera flytande formuleringar, och penslar, rullar och en svamp används för tjocka färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recept

För att förbereda kritfärg krävs inte många ingredienser. De flesta är bekanta för alla, och kostnaden för egenproducerade kompositioner är mycket mindre än för färdiga färger.

Det finns flera recept som kan användas för att skapa en skiffereffektyta. Grunden för varje recept är akrylfärg, vald utifrån arbetsplatsen. Fasadfärg används för utomhusbruk, och en annan komposition används för att måla inomhusytor.

  • Recept nummer 1 … Det är nödvändigt att blanda 200 gr. akrylförening med två matskedar cement. Du kan använda ren cement eller en blandning av det.
  • Recept nummer 2 … Detta recept är lämpligt för att måla små ytor. Blandningens sammansättning innehåller tre delar färg, en del av akrylmattlack, en del cement, kitt eller kakelbruk och en del vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En komponent som vanlig bakpulver kan användas för att skapa en kritaktig yta. För 2/3 av färgkompositionen krävs 1/3 av läsk. Du kan använda stärkelse istället för bakpulver. Förhållandet mellan komponenterna är detsamma, men lite mer vatten krävs för utspädning.

För att få den bästa kompositionen, som kommer att ligga i ett jämnt lager, kräver inte slipning och är lämplig för applicering på vilket material som helst måste du förbereda en blandning av kalciumkarbonat (krita) och färg … Pulveriserad massa kalciumkarbonat blandas med färg i samma proportioner som läsk. Användningen av krita för att måla ytor är en gammal tradition, så det här receptet är det vanligaste och mest eftertraktade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa alternativet är gips av paris, blandat med färg i förhållandet 3: 1. För lättnad läggs olika komponenter till kompositionen. Deras val beror på den förväntade effekten.

En strukturerad sammetyta kan erhållas genom att lägga till metallfilter och kvartssand till huvudkompositionen. Denna komposition är en utmärkt lösning för väggdekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgteknik

Att måla en texturerad eller skifferbas kräver viss ytbehandling och verktyg. Skiffern kan kräva en borste om ytan är liten och en rulle om ytan är stor. Vanliga eller hackade murslev, stencilerade svampar, styva penslar och en texturerad rulle kan användas för att applicera det texturerade färgskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av instrument beror på ägarens önskemål och den förväntade effekten.

Förberedelserna för färgning bör börja med att ta bort gamla beläggningar. För att applicera ett lager skifferfärg bör ytan avlägsnas från oegentligheter genom att slipa den med sandpapper, särskilt om basen är silikon. När du målar ytan med en texturerad bas kan endast stora defekter avlägsnas och, om det behövs, primas. Färgen kommer att fästa perfekt på betong-, tegel-, sten- och gipsytor utan att kräva tråkig inriktning.

För att skiffer (markör) och strukturfärg ska ligga i ett jämnt lager måste du noggrant blanda kompositionen och först hälla den i en förberedd behållare. Ytmålning bör startas från svåråtkomliga platser och gradvis flytta till huvudytan. Efter applicering av det första lagret måste du vänta tills det torkar helt .och applicera sedan det andra lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Målning och efterföljande torkning av ytan bör ske i ett rum med ett visst mikroklimat, lufttemperaturen bör vara minst 10 ° C och luftfuktigheten bör inte överstiga 85%. En yta med skiffereffekt på en dag måste behandlas med kalciumkarbonatkrit, gnugga in den med mjuka cirkulära rörelser.

Den målade ytan kan användas tidigast två dagar senare .… Det är nödvändigt att vänta tills skiktet har härdat helt. När du förbereder kompositionen för att måla ytan måste du korrekt beräkna förbrukningen. Texturerad färg har en högre sammansättningskonsumtion jämfört med skifferfärg. För att måla 1 m² behöver du minst 600 gr.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra kritfärg med egna händer hjälper till att avsevärt spara budgetmedel och låter alla känna sig som en designer.

Rekommenderad: