Finskt Bad (56 Foton): Vad Det är, Projekt Och Spisar I ångrummet, En Fatbastu Från En Bar Med Egna Händer Och Ett Finskt ångbad

Innehållsförteckning:

Video: Finskt Bad (56 Foton): Vad Det är, Projekt Och Spisar I ångrummet, En Fatbastu Från En Bar Med Egna Händer Och Ett Finskt ångbad

Video: Finskt Bad (56 Foton): Vad Det är, Projekt Och Spisar I ångrummet, En Fatbastu Från En Bar Med Egna Händer Och Ett Finskt ångbad
Video: GAY BATHHOUSES for Beginners (Bathhouse Basics) | Patrick Marano 2024, Maj
Finskt Bad (56 Foton): Vad Det är, Projekt Och Spisar I ångrummet, En Fatbastu Från En Bar Med Egna Händer Och Ett Finskt ångbad
Finskt Bad (56 Foton): Vad Det är, Projekt Och Spisar I ångrummet, En Fatbastu Från En Bar Med Egna Händer Och Ett Finskt ångbad
Anonim

Med många fördelar med det ryska badet har dess finska motsvarighet också sina fördelar. Det är nödvändigt att närma sig skapandet noggrant och tydligt för att undvika misstag i design och konstruktion. Tänk på funktionerna i finska bad och valet av en spis.

Bild
Bild

Vad det är?

Både de finska och ryska baden är underordnade samma uppgift: de är utformade för att rengöra kroppen, koppla av i en lugn atmosfär. Men den skandinaviska traditionen innebär att luften i badrummet ska värmas upp till 70 - 100 grader, medan dess luftfuktighet inte kan vara mer än 20%. Denna kombination hjälper dig att känna verkligt nöje, samt bli av med fysisk trötthet, enkelt rengöra hudens porer genom att öppna dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad mot ryska

Det finska badet är det hetaste och torraste bland alla nationella analoger av byggnader. Det vanliga tillståndet för henne är att värma upp till 90 - 100 grader. Du ska inte vara rädd för några negativa konsekvenser. Om det inte finns några medicinska kontraindikationer kommer låg luftfuktighet att låta dig säkert uthärda en sådan effekt. Det ryska tillvägagångssättet är annorlunda: luften i ett sådant rum är fuktigt. Sitter eller ligger på de övre bänkarna, det kommer inte att värma upp till mer än 80 grader. Det är inget överraskande i detta, fuktigheten och temperaturen i baden ska vara omvänt proportionella.

Bild
Bild

Om uppvärmningen av luften i ett finskt bad når kokpunkten och luftfuktigheten stiger till 25% (endast 1⁄4 mer än det högsta tillåtna värdet), kommer brännskador i slemhinnorna oundvikligen att uppstå. Och om förhållandena visar sig vara sämre, kommer bistånd dessutom att ges för sent, då kan lungorna brännas, eventuellt dödliga. Det är av denna anledning som stenar i ett finskt bad inte ska vattnas, förutom i mikroskopiska doser för att förbättra torr luft eller behovet av att ge det någon slags doft. Den minsta glidningen kan öka luftfuktigheten till ett kritiskt, livshotande värde.

Bild
Bild

Enhetens funktioner

För att garantera det finska badets speciella parametrar måste du göra det enligt ett ovanligt schema (inte som det ryska). Stenar placeras inte inuti ugnen, de placeras på ytan av den. Som ett resultat värms rummet upp snabbare, men det svalnar också snabbt. Ugnarna själva är också olika. Den ryska traditionen innebär spisar där fast bränsle brinner. Det skandinaviska tillvägagångssättet bygger på elektriska hotspots.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golv

De börjar utrusta bastun från golvet, flyttar sedan till taket, det sista steget är arbete med väggarna. Det är olämpligt att dekorera golvet med trä: det ruttnar för snabbt. Endast för sällan besökta bad kan du föredra ett trägolv, och sedan bara från de stenar som är mest motståndskraftiga mot vatten och värme. Oftare väljs plattor som golvbeläggning, en betongbas hälls under den. Genom gropen omdirigeras vattnet till hällröret (hålet ska ha en lutning på 1 - 2 grader).

Bild
Bild
Bild
Bild

Klinkerplattor är bättre än keramiska plattor, de glider inte ens när de är våta. Foder appliceras huvudsakligen på väggar och tak. Linden ger en attraktiv rosa färg, doftar rummet väl, det är ganska hållbart. Abashi (lövträ) är dyrt, men innehåller inte en enda knut- eller hartsficka. Detta trä är relativt lätt och bränner inte huden när det utsätts för stark värme. Cedermassivet har också sina fördelar. Dessa inkluderar:

  • enkel bearbetning;
  • noll risk att ruttna och täppa till med svamp;
  • trevligt utseende och lyxig doft;
  • medicinska egenskaper.

Det rekommenderas inte att använda lärk: det finns för många hartser i det, vilket skapar en ökad belastning på kroppen under avdunstning. Aspen är relativt billigt och kan hålla i många år, vilket gör det till en hyfsad lösning i ekonomiklassen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar och ventilation

Väggarna är ofta dekorerade med kanadensisk och baltisk gran. När du väljer trä rekommenderas det att använda områden som inte innehåller hartsinslutningar. Ungefär en sjättedel av hela trädet är lämpligt för arbete, och endast från den nedre delen av stammen, med undantag för rumpan. Värmebehandlat trä lämpar sig bättre för väggar och dess livslängd ökar märkbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilket trä som används i bastun, dess kvaliteter kan bara manifesteras om resten av byggnadskraven uppfylls med hög kvalitet. Bland dem intar ventilation en viktig plats. Ett helt logiskt steg är att använda ett system av bastu-typ, eftersom det finska badet behöver ventileras endast i det ögonblick när det värms upp. Ugnsblåsaren upprätthåller luftcirkulationen under hela proceduren. I de minst varma rummen kan du göra med enkel naturlig luftcirkulation, detta är tillräckligt för att upprätthålla ett trevligt mikroklimat.

Bild
Bild

Att välja spis

För att besöka ångrummet kommer det bara att ge en glädje, du måste välja rätt bastuugn. Elvärmare är mestadels tillverkade av högkvalitativt rostfritt eller galvaniserat stål. På grund av detta är miljö- och sanitära indikatorer för strukturer alltid på en hög nivå. Sådana ugnar kan snabbt värma upp luften; de styrs av konsoler (inbyggda i kroppen eller fristående). Det är värt att uppmärksamma de versioner som har en inbyggd ånggenerator, vilket gör att du inte kan begränsas till det traditionella finska läget (du kan ånga som i ett ryskt bad).

Bild
Bild

När det gäller tillverkare är de första raderna i betyget upptagna av produkter från: Helo, Harvia, Sawo … Kvaliteten på produkterna från dessa tre företag är stabil, och engagemang från ledande designers låter dig skapa ett unikt utseende. Om målet är att välja en vedspis måste du fokusera på produkter av dyra stålkvaliteter som innehåller en betydande mängd krom. På grund av denna tillsats kännetecknas strukturerna av ökad värmebeständighet, de tjänar mycket länge och sviker inte konsumenterna.

Bild
Bild

Fast " Hjul " producerar ugnskroppar med en tjocklek på 0,5 - 0,8 cm, och enheten kan uppnå en verkningsgrad på 70% (med förbehåll för reglerna för hantering). Allvarlig konkurrens om dem kan göras med varor som släpps under varumärket " Harvia "vars ugnar är gjutjärn och kroppen är gjord på basis av flerlagersstål. Utsläppen av gasavfall är 80% mindre (detta kommer att glädja ekologer).

Bild
Bild
Bild
Bild

En spis för ett finskt bad måste vara utrustad med ett konvektionshölje. Endast en sådan enhet kan ge den erforderliga luftvärmningshastigheten. Det måste cirkulera kontinuerligt, annars kommer det inte att vara möjligt att stödja själva regimen som gjorde de finska baden kända. För att förhindra skållning och dämpa hård strålning har användarna två alternativ: att installera specialgaller fyllda med stenar runt kaminerna och att klä hela skåpets yta med noggrant utvalda stenplattor.

Projekt

Projektet måste sammanställas utan att misslyckas, det finns inga bagateller i det. Ett finskt bad som en fat kan till och med göras för hand. Först måste du välja brädor (gran eller tall 9 cm bred och 4,5 cm tjock). I de flesta fall varierar måtten från 250 till 400 - 450 cm, den exakta storleken bestäms av konstruktionens erforderliga kapacitet. Som bas måste du använda starka barrbalkar, anslutna för högsta hållfasthet. När du lägger golvet måste du skapa en liten lutning, med hjälp av vilket vattnet rinner ut bättre.

Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att tillhandahålla öppningar för inmatning av elektriska ledningar. Oftare i finska bad används ett tak av bituminösa plattor, som fästs med spikar och limmas inuti. Det är viktigt att tänka på vattentätning och ytterligare efterbehandling av taket inifrån för att det ska se mer attraktivt ut. Men det räcker inte att utarbeta ett bra projekt, du måste välja timmer av hög kvalitet, eftersom försök att spara på material kommer att bli ytterligare problem. När det gäller skönhet bör du fokusera på din egen smak.

Bild
Bild

Konstruktionens finesser

Att bygga en bastu med terrass är inte så svårt. Taket kan göras med två ojämlika sluttningar, invändig isolering. För en struktur som mäter 7, 65 x 7, 65 kvm. m bör styras av följande parametrar:

  • bältros takläggning;
  • värmesystem;
  • förberedelse av ett ångbad och ett tvättrum;
  • tilldelning av en toalett och ett vilrum;
  • separat tekniskt rum;
  • en grund med en grund fördjupning av tejptyp (ovanpå en sanddyna);
  • bekläda källaren och skorstenen med natursten;
  • täckning av ventilationsöppningar med dekorativa galler;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det huvudsakliga konstruktionsmaterialet är limmat laminerat virke med en slipad yttre sida. Rullar av mineralull (10 cm tjock) används som isoleringsmaterial. För värmeisolering av tak och väggar i tvätten, ångbad, välj aluminiumfolie. Det finns inget behov av att skapa tak i andra rum: där ersätts de framgångsrikt av takbjälkarna. Denna lösning hjälper till att göra utrymmet i badet större, göra det originalt. Golvet är av naturligt trä, ett undantag görs endast för tvättrummet, där ett fullvärdigt varmt golv utförs på en skumbetongbas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att bygga ett finskt bad i huset är inte värre än i en fristående version. Du måste dock skapa ett mindre ångbad än vanligt, eftersom det måste hålla temperaturen länge och inte konsumera mycket bränsle. Kaminen måste värmas konstant och intensivt, vilket har en dålig effekt på dess prestanda och livslängd. I de flesta fall görs ett badhus i ett hus inte mer än 6 kvadratmeter. m. Om du utrustar ångrummet på rätt sätt kommer 3-4 personer att kunna besöka det samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Taket är placerat på en höjd av cirka 200 cm: detta gör att det kan hålla en optimal proportion med dörröppningarna. De övre hyllorna ska vara ca 1 m under taket, de nedre försöker göras smalare. Bastun i huset är alltid gjord utan fönster, lampor används som belysningsenheter. Vissa designers rekommenderar att man väljer belysningssystem som är avsedda att koppla av nervsystemet. Det är bättre att skapa väggar av timmer eller stockar. För tak väljs balkar av liten sektion, på avstånd 0,65 - 0,85 m från varandra. Ett hemmabastugolv består vanligtvis av tre lager:

  • bitumenbaserad filt;
  • cementgolv;
  • kakel eller keramiska plattor.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer kakel måste du vara uppmärksam på att de glider så lite som möjligt. För att göra detta, när du köper, är det nödvändigt att välja ett material med halkskyddande egenskaper, som kännetecknas av en grov eller något präglad ytstruktur. Huvens öppning görs 0,3 m lägre än takets nivå. Inloppet för kall luft måste placeras mitt emot utloppet. Oavsett detta tillåter inte den inbyggda bastun i huset poolen. Det finns helt enkelt ingen lämplig plats för honom. Varken golv eller ventilation hjälper dock till att upprätthålla ett bra mikroklimat om fel stenar används i spisen.

Bild
Bild

Det rekommenderas att endast använda fyra typer av stenar:

  • jade;
  • diabas;
  • hallonkvartsit;
  • vulkanisk.

För att förenkla arbetet kan du köpa ett helt färdigt finskt bad, som är tillverkat av en vertikal stång och en träskiva med värme- och ångisolering. Storleken på ett typiskt block är dock inte alltid lämplig för ett visst hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och säkerhetsåtgärder

Det räcker inte bara att bygga en finsk bastu och utrusta den: ett ångbad av detta slag kräver en ovanlig behandling. Du kan inte använda kvastar, du kan bara sitta och koppla av så mycket som möjligt. Honungsmasker, scrubs och fuktkräm för huden är acceptabla, men inget mer. Även ett milt slag med en björkkvast kan orsaka brännskador på huden.

Vanligtvis duschar besökare på finska bad utan tvål och andra tvättmedel, och när de kommer in i ångbadet sätter de sig ner och kopplar av. Den första körningen är begränsad till högst 5 minuter, även för friska och fysiskt välmående personer. Du kan inte ta den här tiden som en slags norm. Om negativa känslor har uppstått tidigare är det dags att omedelbart lämna ångbadet och gå till omklädningsrummet. Under de första minuterna måste du stå under en kall dusch eller kasta dig ner i poolen.

Bild
Bild

Som med alla andra bad, bör du avstå från att dricka alkohol, kaffe, läsk, kakao, chokladstänger och liknande produkter. De svettas mycket i bastun, du borde dricka mer. Varje efterföljande inträde i ångrummet tillåter en ökad tid, men du kan inte komma in mer än sex gånger och stanna längre än 15 minuter. Ingen fysisk kondition och välbefinnande kan motivera brott mot denna begränsning. Det är värt att bara spendera en gång i bastun (även i den relativt kalla delen) i högst 3 timmar.

Bild
Bild

Sitter i pausrummet är det värt att dricka:

  • rent varmt vatten (stilla);
  • te (inte för starkt);
  • Fruktdryck;
  • kvass eller annan naturlig dryck.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter den sista utgången från ångrummet kan du använda schampo, tvål eller duschgel. Fördelarna med att vara i bastu är tveksamma. Denna procedur stärker hjärtat och utvecklar lungorna lika effektivt som intensiv fysisk träning på gatan. Alla organ och vävnader förses bättre med syre, viktminskning är möjlig (bastun ger en varaktig effekt endast i kombination med en minskning av kosten och en ökad fysisk aktivitet). Hud och muskler återställs snabbt, allmän avslappning av kroppen sker.

Bild
Bild

Kontraindikationer

Det är viktigt att inte glömma kontraindikationerna för ett besök i bastun. Du kan inte åka dit om:

  • kroppstemperaturen är högre än normalt;
  • en infektionssjukdom har bekräftats;
  • en icke-infektionssjukdom har förvärrats;
  • har en onkologisk sjukdom
  • fann allvarliga problem med hjärtat, blodkärlen, huden och lungorna.
Bild
Bild

Endast med tillstånd av en läkare kan alla som har fyllt 60 år, som lider av kronisk inflammation eller högt blodtryck besöka det finska badet. Ånga i bastun är oacceptabelt fram till 4 års ålder; för äldre barn krävs en fullständig undersökning och samtycke från en läkare. Genom att följa rekommendationerna för byggandet av ett finskt bad, hur det inre utrymmet ordnas och användningen av bastun, kan du uppnå ett bra konstruktionsresultat och förbättra din hälsa.

Rekommenderad: