Hur Grundar Man Väggarna Innan Tapetsering? Hur Man Applicerar En Primer Innan Putty, Hur Man Korrekt Applicerar På Gips

Innehållsförteckning:

Video: Hur Grundar Man Väggarna Innan Tapetsering? Hur Man Applicerar En Primer Innan Putty, Hur Man Korrekt Applicerar På Gips

Video: Hur Grundar Man Väggarna Innan Tapetsering? Hur Man Applicerar En Primer Innan Putty, Hur Man Korrekt Applicerar På Gips
Video: Spackla ojämn vägg - steg för steg 2024, Maj
Hur Grundar Man Väggarna Innan Tapetsering? Hur Man Applicerar En Primer Innan Putty, Hur Man Korrekt Applicerar På Gips
Hur Grundar Man Väggarna Innan Tapetsering? Hur Man Applicerar En Primer Innan Putty, Hur Man Korrekt Applicerar På Gips
Anonim

Den moderna byggmarknaden erbjuder en mängd olika produkter för att förbereda väggar för tapetsering. Idag är nästan alla säkra på att de inte kan klara sig utan en primer när de utför efterbehandlingsarbeten. Det är dock få som vet hur de ska fylla väggarna ordentligt innan tapetsering. Vi förstår komplexiteten i processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är primern till för?

Väggfyllning är ett förberedande steg för ytbehandling före limning. Denna åtgärd har en stärkande effekt. Det är ett misstag att tro att det bara behövs för att förbättra kvaliteten på limmet: denna produkt har en bredare effekt.

Det är en skyddsfilm som verkligen hjälper till att förbättra vidhäftningen av tapetlimningsytan . Det främjar dock inte bara bindning: beroende på typ jämnar detta verktyg ut väggarna, vilket gör dem enhetliga i strukturen.

Bild
Bild

Jordens verkan är baserad på genomträngningsförmågan hos en viskös substans som fyller alla mikrosprickor i väggar och porer. Vissa typer av förberedande kompositioner kan binda ihop väggarna som byggdes av byggare i strid med tekniken. Detta gäller väggar som smulas på grund av för mycket sand.

Jordens verkan syftar till att tränga in på det maximala djupet (5-10 cm) och göra strukturen homogen. Samtidigt kan den också använda damm.

Bild
Bild

För nybörjare kan det tyckas att det är tillräckligt att gå på ytan med kitt, jämna ut basen, och detta kommer att vara tillräckligt för att limma tapeten. När väggarna är kitt, passerar de med sandpapper för att jämna ut ytan, damm kvarstår på det, vilket hindrar tapeten från att fästa bra på väggens bas. Detsamma gäller målning: färg- och lackmaterialet kommer inte att passa bra på dammet.

Primern ger ytbehandling av högsta kvalitet för tapetsering men först måste du anpassa planen själva: det är inte det enda, utan det sista steget för att förbereda grunden för arbete.

Bild
Bild

Detta material låter dig spara på tapetlim. Efter att ha behandlat basen med primer fördelas limmet jämnt över arbetsytan.

Detta förenklar processen med att tapetsera väggarna. På grund av detta preparat kan breda dukar med en meters bredd och mer användas i arbetet: primern minimerar bildandet av små bubblor och deformation av panelen under limningsprocessen. Det blir lättare att arbeta med tapeter efter appliceringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det?

Detta material säljs i två former: i burkar och burkar. Jordens volym är annorlunda: för tapeter väljs ofta råvaror med en volym på 5 och 10 liter.

Förutom den flytande typen finns det en koncentrerad jord . Det måste spädas med kallt vatten. Denna produkt är bekvämare att förvara, den är mer ekonomisk och låter dig variera graden av viskositet vid behov.

Det är inte svårt att späda ut det: tillverkaren anger i vilka proportioner den optimala koncentrationen uppnås. Vanligtvis är det 1: 2 (1 del vatten till 2 delar primer).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Externt är primern en komposition av vitt eller ljusgrått. Ibland är det transparent. Vissa sorter tillåter tillsats av speciella akrylfärger till lösningen (upp till 15% av den totala volymen), vilket är särskilt bekvämt för ljus tapeter med en mörk väggyta (till exempel med betong).

Du kan lägga till vitt pigment för att inte förvränga tapetens färg och ge den maximal uttrycksfullhet. Detta är särskilt viktigt om tunna dukar tas som grund för beklädnaden, som med normal limning visar alla fläckar på basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primern skiljer sig åt i vilken typ av verkan som beror på lösningsmedlet. Torkningshastigheten kan vara normal, långsam eller snabb. Texturen på detta förberedande material beror på typen och är oftare matt.

Den ungefärliga förbrukningen som anges av tillverkaren är 1 liter per 8-9 kvm. m. väggyta. Denna indikator är dock villkorad: allt beror på väggarnas absorptionsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom primern appliceras i två lager innan tapeten limmas, kommer den första att absorbera mer, särskilt om väggarna är porösa. Med den andra applikationen kommer jorden att lämna lite: huvuddelen kommer redan att stärka väggarna, därför kommer den andra applikationen att förstärka kristallgitteret, som ligger på basens yta.

Produkten är inte skadlig för huden, men den ska förvaras åtskilt från barn och solljus . Hållbarheten är vanligtvis 2 år från utgivningsdatumet. Efter öppning och applicering kan resten av primern lagras i högst 12 månader - då förlorar den sina egenskaper. I detta fall är lagring i kylen oacceptabel.

Du måste använda produkten med handskar och arbetskläder: när den torkar kommer fläckar kvar på textilierna, därför bör behandlingen vara försiktig.

Bild
Bild

Fördelar

Precis som alla byggmaterial har primern positiva egenskaper:

  • Det har en antiseptisk effekt. Efter bearbetning är ytan resistent mot bildandet av svamp, mögel, blått, vilket är särskilt viktigt i rum med hög luftfuktighet.
  • Användningen av jord hjälper till att minska väggens absorption av fukt. Samtidigt minskar inte vägggenomsläppligheten hos väggarna.
  • Primern kan eliminera de negativa effekterna av mindre smuts, vilket gör väggarna starka. På grund av sin vita färg maskerar den basfläckar.
  • På grund av användningen av primer när du klistrar in tapeter med en blank yta, blir glansen på dukarna mer uttalad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jordtyper

Det finns ett brett utbud av primers på den moderna byggmarknaden.

Enligt typen av löslighet är primers:

  • baserat på organiska syror (alkydhartser, polyuretan, latex);
  • vattendispersion, som kan spädas med vatten (akryl, latex, silikat, silikon);
  • mineral (baserat på kalk, gips, cement).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattendispergerande sorter anses vara en ofarlig typ, de utmärks av frånvaron av lukt under bearbetningen av väggar. De måste användas för att förbereda väggarna för inredning med tapeter.

Enligt överenskommelse är de:

  • universell;
  • specialiserade;
  • svampdödande;
  • isolerande;
  • förstärkning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Universella lösningar tog lite från varje typ med en separat åtgärd. Resten har sina egna egenskaper och är utformade för en specifik typ av vägg.

Konsistens spelar roll. Vanligtvis är den transparenta kompositionen mer flytande. Den vita analogen har en högre viskositet och densitet. Konsistensen bestämmer penetrationsförmågan.

Flytande transparenta föreningar stärker det yttre lagret av väggen och binder damm . Bland dessa sorter kan du hitta lösningar med speciella tillsatser, genom vilka alkalier kan släckas. Priset på sådana primers är rimligt.

Jämfört med deras tätare motsvarigheter är deras penetrerande kraft 25% högre. Nackdelen med en sådan primer är applikationens heterogenitet: vid bearbetning av ytan är det inte synligt vilket område som redan är täckt med en primer. Som ett resultat ger den del som det finns mer jord sig av med glans. Inhomogenitet är farligt eftersom vidhäftningen vid tapetlimning kommer att vara annorlunda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocka primrar, till skillnad från flytande sorter, kan justera ytan på väggarna innan tapetsering. De eliminerar små oegentligheter, har en antistatisk effekt, släcker alkalier och skapar en slät film. Genom att fylla mikroporerna målar de väggens yta så att hela den behandlade ytan är synlig under bearbetningen.

Dess penetreringskraft är lägre, en sådan primer är bra för väggar med en homogen struktur utan synliga defekter. Den jämnhet som denna primer skapar är bekväm för gips och tunna tapeter, liksom fototapeter. En sådan primer fungerar inte för flytande tapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av tapeter är lämplig?

Med rätt val förbereder primern ytan för limning av olika typer av tapeter. Papper, vinyl, fiberduk och textil tapeter på papper och fiberduk kommer att fästa särskilt fast vid den förberedda ytan.

Att förbereda väggar med en sådan jord kommer att säkerställa utmärkt vidhäftning av tapeten vid lederna, så med tiden kommer de inte att röra sig bort från ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör dock komma ihåg: omlimning av tapeter, om det behövs, kräver att primern appliceras på nytt. Kommer att klibba bra på väggarna och glasfiber. En sådan yta kan förnyas genom att måla, vilket är bekvämt om du vill uppdatera tapetbakgrunden eller maskera smuts.

Flytande tapeter kommer att fästa bättre på ytan utan att droppa ner när den appliceras med en sprutpistol . Det är viktigt att tänka på: först rengörs väggarna, först behandlas de med jord. Andra alternativ som passar bra med en primer inkluderar kork och bambu. Självhäftande PVC limmas dödligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av ytor

För varje typ av yta erbjuder tillverkarna sin egen typ av primer (för lösa porösa väggar). Vanligtvis finns denna information på förpackningen. För putsade väggar, använd en akryl- eller emulsionsprimer. En sådan komposition är lämplig för olika substrat, förutom metall, den är miljövänlig och praktisk.

Om du behöver klistra över ett träplan är det värt att köpa en alkydprimer. En sådan lösning impregnerar betongväggar perfekt, den kan färgas.

Dessa två sorter är mest efterfrågade. Av dessa är favoriten en akrylprimer, som även används för gipsväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om inredningen innebär behandling av sandkalkstenar, betong och putsade ytor kan du köpa en mineralprimer.

Om träytan är knotig, bör du använda en skalfärgsprimer.

Om butiken inte har en akrylprimer kan du behandla väggarna med en polystyrenförening. Man måste dock komma ihåg att det inte alls är ofarligt för hälsan. Om reparationen innebär att inte bara limma tapeter utan också att installera golvet (till exempel för att lägga linoleum), är det värt att köpa en komposition som är lämplig för både väggar och golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytförberedelse

Innan väggytan behandlas med en primer måste du förbereda:

  • jordbehållare;
  • målarulle med medelhåriga borst;
  • medium platt borste;
  • liten platt borste.
Bild
Bild

Det är lämpligt att använda handskar vid bearbetning: när jorden torkar mörknar hudytan och fastnar lite. Att förbereda ytan enligt alla regler inkluderar flera steg.

Ta först bort den gamla beläggningen. För att göra detta med ett minimum av damm bör du använda en vanlig sprayflaska och fylla den med vatten: genom att fukta tapeten kan du ta bort dem i stora fragment utan att skrapa.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att den tvålagers gamla tapeten skalar av måste du vänta tills den blir våt. Detta eliminerar behovet av att använda en spatel: mekaniska rörelser kan repa ytan.

När den gamla beläggningen avlägsnas från väggarna måste du putsa väggarna med cement-sandbruk eller kitt, täcka upp sprickor, bli av med stötar, pigmenterade områden.

Bild
Bild

Om det finns kalk kvar på ytan kan du ta bort det med sandpapper . Denna process är svår att slutföra utan damm, så dörren måste stängas. Efter bearbetning avlägsnas damm, inklusive det som har lagt sig på golvet. Detta bör göras med en svamp lätt doppad i vatten. Svampen ska inte vara för våt.

Sedan kan du behandla väggarna med en primer. Om det är svårt att ta bort den gamla tapeten från väggarna under beredningsprocessen kan du köpa en speciell vätska som inte motstår det starkaste limet. Ytor kan täckas först efter att kittet är helt torrt. Om det är hög luftfuktighet i rummet är det inte överflödigt att spruta väggarna med en spray från svamp och mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter av ansökan

Det är inte svårt att applicera en primer på väggarna med egna händer.

För att göra detta korrekt bör du läsa en liten instruktion:

  • Inledningsvis måste du förbereda verktyget för arbete. Om jorden behöver spädas, använd vatten vid rumstemperatur. Det kan endast spädas med vatten om den vattenhaltiga typen av lösningsmedel anges på förpackningen.
  • Det är nödvändigt att späda ut produkten tills en homogen struktur erhålls. Detta gäller särskilt materialet av den koncentrerade typen. För en sådan jord måste du förbereda en separat behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vid behov kan vit färg läggas till kompositionen. Om det är nödvändigt att färga primern under tapeten är det oönskat att använda beige, rosa eller annan färg: de kommer att förvränga tapetets ursprungliga färg.
  • Det är värt att hälla primern i behållaren i delar. För det första kommer vätskans överflöd att störa enhetlig applicering på väggarnas yta (tak). För det andra, under arbetets gång, bör det inte finnas någon primer kvar: i botten av behållaren kommer det i alla fall att finnas dammpartiklar, fläckar som inte ska hällas i en gemensam behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

I arsenalen för en erfaren mästare finns en sprutpistol, med vilken tiden för grundning av väggarna halveras. Samtidigt är det mycket lättare att bearbeta svåråtkomliga platser (till exempel backar). Det är lättare för en nybörjare att applicera kompositionen med en rulle. För att göra detta sänks rullen ner i en behållare med en arbetslösning, fuktas i marken och rullas lätt inuti behållaren.

Det ska inte vara mycket jord, annars kommer det att flöda längs valsen, sedan längs handtaget och översvämma golvytan innan det träffar önskat plan. Ekonomi är också oacceptabelt: om kompositionen är liten kommer den inte att kunna tränga in i väggarna ordentligt, därför kommer den inte att stärka basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan orientera dig så här: om jorden inte häller i en bäck och inte droppar kan du bearbeta ytorna. Om det är planerat att tapetsera taket blir bearbetningen något mer komplicerad: du behöver mindre komposition och mer rullning på ytan.

Använd en rulle när du bearbetar huvudväggarna. Det pressas lätt mot ytan, rullar flera gånger på ett ställe och fördelar kompositionen jämnt.

Bild
Bild

Vätska får inte rinna ner i väggar eller droppa från taket. Jordlagret ska inte vara tätt. På svåråtkomliga platser (hörn, backar) använd en pensel.

Om det är svårt att nå med en vanlig pensel, ta en liten. Användningen av borstar gör att du kan spara primer och bearbeta svåra områden så exakt som möjligt. I slutet av arbetsprocessen tvättas instrumenten och behållarna noggrant. Det andra jordlagret appliceras först efter att det första har torkat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torktid

Torkningstiden för primern beror på dess typ och densitet av lösningen, liksom applikationsplatsen, temperaturen i rummet och till och med säsongen. I genomsnitt torkar primern från 12 till 24 timmar.

Vissa sorter torkar snabbare: denna process kan ta 5-6 timmar. Vanligtvis anger tillverkaren torktiden på varje förpackning av kompositionen, så att köparen vet detta i förväg innan han köper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel torkar akrylsorter i cirka 24 timmar (ett lager), kvartsanaloger behöver mindre tid, mineraler behöver också flera timmar.

Shellac, som innehåller alkohol, torkar snabbt . Mästarna tror emellertid att sådana primers, trots försäkringarnas försäkringar, behöver minst 10-12 timmar för att filmen på väggarnas yta ska vara så stark som möjligt.

Detsamma kan sägas om alkydkompositioner: det är bättre att vänta 12-14 timmar och först därefter tapetsera, lägga kakel, vattenbaserad färg, om designen ger det. Processen kan påskyndas, men metoder för att påskynda torkning har inte bara fördelar utan också nackdelar. Erfarna hantverkare har en värmepistol för detta.

Bild
Bild

Situationen är annorlunda under normala förhållanden. Om det är varmt ute kan du öppna fönstren: vid en hög temperatur över noll kommer processen att påskyndas.

Hjälpsamma ledtrådar

Varje hantverkare väljer mellan rätt typ av yta och har sina egna preferenser baserat på materialets kvalitet och dess egenskaper. Erfarna proffs kan använda två typer av primer. Vid bearbetning av ytan innan tapeten för första gången limmas, jämna väggarnas struktur med en transparent blandning. Därefter appliceras en annan (vit) primer: det är det sista steget i förberedelsen för ansiktsbehandling.

Baserat på deras erfarenhet rekommenderar mästare att utgå från tapets tjocklek när de väljer en primer . Djupt genomträngande kompositioner kan hålla särskilt hållbara tapetdukar på väggytan. Sådana sorter inkluderar strukturella tunga sorter. Till exempel tvålagers vinylmodeller eller versioner för målning: med varje lager av sådan tapet ökar tjockleken. På grund av jorden kan du inte oroa dig för det: tapeten kommer att stanna på väggarna i upp till 20-30 år.

Bild
Bild

När det gäller flytande tapeter är situationen en annan. För att hålla dem stadigt på väggens eller takets plan behöver du en primer med kvarts. Sorter som bildar en slät yta är inte lämpliga för dem.

Strukturen för flytande tapeter är sådan att den för ett säkert grepp måste hålla fast vid något. För en sådan tapet är det inte nödvändigt att perfekt anpassa planen: primern kan appliceras på en ospacklad yta, medan grovheten är viktig. Så massan kommer att hålla fast vid sandkorn, och det blir lättare att smeta ut det på väggarna.

Bild
Bild

Blandningen späds ut i små portioner. Detta kommer inte bara att utesluta ett överskott av lösningen, utan det kommer också att bidra till att kompositionen alltid är ren under grundningsprocessen. Den beredda lösningen används samma dag. Det är oacceptabelt att lagra en sådan komposition, eftersom den förlorar sina egenskaper.

Om du behöver applicera vätska på gipset, späd inte ut det ytterligare: cement-sandmurbruk är mycket absorberande. Denna behandling kommer att ta mycket lång tid att torka, vilket fördröjer torktiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om primern under bearbetningen av väggarna faller på ett plan som inte kan slutföras, är det nödvändigt att omedelbart torka av det med en trasa fuktad i vatten. Om verktygen inte tvättas omedelbart härdar borstens och valsens yta samtidigt som primern torkar.

Det kommer inte att vara möjligt att återställa dem till sin tidigare mjukhet; för efterföljande arbete måste du köpa nya borstar och en päls. Om det finns möbler i rummet som inte kan tas ut (till exempel lådor i ett köksset), täck över det med ett brett plastfolie som kan köpas i en järnaffär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att du köper en primer i större mängder eller i koncentrerad form. Som regel, när du bearbetar väggar innan du klistrar tapeter, tar det mycket mer än vad tillverkaren har angett. Antalet jordlager spelar roll: hantverkare uppmärksammar det faktum att väggar av betong, tegel, fiberplattor, gips kan väggas högst 2 gånger innan tapeten limmas.

Om väggen är av trä kanske två lager inte räcker . Detta betyder dock inte att ytan kan hällas rikligt med murbruk. Bättre att applicera flera tunna lager.

Användningen av en primer är bekväm eftersom väggen inte blir smutsig. Vid tapetlimning visas inte fläckar på den. För att undvika att det bildas klumpar under omrörning kan du använda en konstruktionsborr med ett speciellt fäste. Du kan börja klistra in när ytan slutar fastna.

Bild
Bild

Recensioner

Att applicera en primer innan tapetsering är en viktig process. Detta bevisas av de recensioner som finns kvar på forumen för reparation och efterbehandling. Kommentarerna pekar på den speciella betydelsen av primern. De lägger stor vikt vid det och anser att det är en bra hjälpare för att uppnå högsta kvalitetsresultat.

Enligt dem som använder primer för att förbereda väggar för limning gör det här verktyget det lättare att limma tapeter. De sitter bättre på ytan.

Bild
Bild

Limkompositionen fördelas jämnt under tapeten. Det noteras att det finns färre bubblor, det är lättare att ta bort dem. Tapeterna verkar vänja sig vid ytan: de håller stadigt, glider inte ner, även om panelernas bredd är en meter.

Kommentarer indikerar: limmet lämnar mycket mindre än vid limning av ytor utan primer.

Rekommenderad: