Måste Väggarna Grundas Innan De Sätts På? Primer Efter Avslutad Kitt Och Mellan Skikten, Hur Man Applicerar Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Måste Väggarna Grundas Innan De Sätts På? Primer Efter Avslutad Kitt Och Mellan Skikten, Hur Man Applicerar Korrekt

Video: Måste Väggarna Grundas Innan De Sätts På? Primer Efter Avslutad Kitt Och Mellan Skikten, Hur Man Applicerar Korrekt
Video: How To Apply Primer To New Drywall Walls 2024, Maj
Måste Väggarna Grundas Innan De Sätts På? Primer Efter Avslutad Kitt Och Mellan Skikten, Hur Man Applicerar Korrekt
Måste Väggarna Grundas Innan De Sätts På? Primer Efter Avslutad Kitt Och Mellan Skikten, Hur Man Applicerar Korrekt
Anonim

Alla som har börjat reparera ett hus eller en lägenhet står inför behovet av högkvalitativ bearbetning av väggar och tak innan de täcks. Moderna byggnadsblandningar för efterbehandling förenklar denna process avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett hur ytorna kommer att se ut efter reparationsarbeten (målning, tapetsering, fixering av gips) bör de först grundas.

Bild
Bild

Vad är primern till för?

Primerlösningen är en vätska, vanligtvis färglös eller vit.

Det transparenta materialet appliceras på ytor förberedda för tapeter . Opak används för bearbetning av tak (i de flesta fall).

Bild
Bild
Bild
Bild

När kittet är gjort utan en preliminär primer, kommer väggarna eller taket att smula efter en tid.

Faktum är att allt måste göras om. Dessutom kommer detta att medföra både ett antal arbetskostnader och finansiella kostnader. För att undvika sådana obehagliga stunder är det bättre att initialt bearbeta ytorna och förbereda dem för efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kitt som läggs ovanpå primern kommer att hålla på väggar eller tak i många år.

För att binda ihop alla material som därefter kommer att täcka ytan används en primer. Det fungerar som ett anslutningsblock mellan basen på ytan som ska behandlas och de efterföljande applicerade skikten.

Bild
Bild

Kvalitetsegenskaperna hos primern är följande:

  • skyddar mot bildning av mögel och mögel på väggarna;
  • tränger djupt in i sprickor och fyller dem, skapar en slät och solid väggyta innan den fylls;
  • jämnar ut ytor av material (gips, betong och andra);
  • neutraliserar färgen på fläckar;
  • ytorna som ska behandlas kan vara tegel, trä, betong och gipsskivor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av primrar

Idag erbjuder färg- och lackindustrin ett brett utbud av blandningar att välja mellan för att förbereda ytor för ytterligare beläggning.

De viktigaste är: alkyd, akryl, polystyren, fenolbaserade primrar, lim, mineral, latex och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd är konstruerat för bearbetning av träkonstruktioner. Skyddar trä från ruttnande och olika insekter. En trendig konstruktionstrend är att skapa hus av trämaterial. Om ytan i framtiden kommer att lackeras, är det nödvändigt att förbereda den genom att applicera en primer.

En primer med shellack har utvecklats och introducerats i produktion och försäljning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är en flytande blandning som tränger in ordentligt i trälagets djup (slätar ut ytan där det finns knutar) och gör den helt motståndskraftig mot fuktgenomträngning. Skyddar mot bildandet av svampavlagringar.

Akrylprimer används på nästan alla typer av ytor . Det lägger sig på ytan i ett mycket starkt lager. Dess särdrag ligger i det faktum att det kan hantera metallstrukturer, liksom ytor som absorberar fukt långsamt. Vattentäta underlag behandlas bäst med blandningar som är kompatibla med dem. Optimax primer är ett bra val för att förbereda väggen för tapeter. Det kommer inte bara att dölja alla ytdefekter utan också måla väggen vit, vilket är viktigt för tunna tapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limblandningen är avsedd för grova ytor. Det är bekvämt att lägga kakel på dem. Primern innehåller kvartssand. Lämplig för baser på vilka dekorativa gips kommer att appliceras.

Primers är tillgängliga, såsom glyftalisk perklorovinyl . De är avsedda att appliceras på cement, tegel och trä. Används för utomhusarbete. De har en mycket hög toxicitet.

Blandningar som innehåller slipande partiklar (kvartssand) används för att täcka betong, till exempel "Betonokontakt". Betongunderlag kontrolleras för hållfasthet. Alla oegentligheter och spår är täckta med cement, och efter torkning används en primer för ytbehandling. Det kan användas innan du applicerar topplacken. Väggens vidhäftning kommer att öka avsevärt efter bearbetning med en sådan komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

För rum med hög luftfuktighet är primrar med antibakteriella komponenter lämpliga.

Polystyren appliceras vanligtvis på yttre ytor, eftersom det är mycket giftigt och inte används för att arbeta inuti.

Fenoliskt appliceras på metallytor . För att förhindra korrosion på metallytor används korrosionsskyddande föreningar.

Universal och akryl används för gips (gipsskivor och gipsskivor). Detta är ett material som absorberar fukt mycket bra och kräver en obligatorisk primer, särskilt vid sömmar och leder. Det är också nödvändigt att utföra detta arbetsskede innan du lägger plattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsskivor (GKL) och gipsfiber (GVL) är ett material som innehåller en gipsbas, klistrad över med flexibel och slät kartong. Väggbeklädnad är gjord med sådana ark, de är fastsatta i tak och olika skiljeväggskompositioner installeras inuti lokalerna.

Företaget "Knauf", som är tillverkare av gips, har utvecklat och infört en primer för bearbetning. Primer "Knauf" är universell och har indikatorer av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsskivkonstruktioner började installeras mer i rum med hög luftfuktighet. Denna möjlighet presenterade sig på grund av det faktum att en ny komposition uppträdde i produktionen av färger och lacker och primers. Ytorna som behandlas med det förlorar inte sina ursprungliga egenskaper och förblir oförändrade i många år.

Latex primers innehåller saven av ett gummiträd, så de klassificeras som naturliga ingredienser. Ytan de behandlar blir motståndskraftig mot slitage, vatten och fukt. Kompositionen är idealisk för underlag som rasar snabbt (löst och gammalt).

Bild
Bild

För utomhusbruk används mineralprimrar. De innehåller cement i sin sammansättning. Lämplig för tegelväggar och de av block.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytförberedelse

Vissa ytor absorberar fukt, medan andra inte gör det, så primermaterialet för dem kommer att vara väsentligt annorlunda.

För att förbereda väggar eller tak för vidare bearbetning (målning, tapetsering, etc.) måste följande göras:

  • rengör ytan från damm och smuts;
  • skrapa bort gammal färg, om någon;
  • ta bort gamla tapeter;
  • tvätta och torka väggarna;
  • reparera hålrum, sprickor eller flis med kitt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan rengöra ytan från damm med en trasa eller med en dammsugare. Färg- och lackmaterialet avlägsnas med en spatel eller färgskrapa.

Tapeten tas bort med en metallspatel och varmt vatten, som bör fuktas. Efter detta sväller det gamla lagret. Att ta bort tapeten är nu enkelt.

Efter att du har tagit bort de tidigare materialen måste du tvätta väggarna. Om det finns ytor på vilka mögel eller mögel är koncentrerad, rekommenderas det att behandla dem med en antiseptisk lösning.

När väggarna tvättas torkas de. En viktig punkt är att torkprocessen i sig kan ta flera dagar. Allt beror på ytan som vattnet har påverkat.

Bild
Bild
Bild
Bild

När installationen av gipsskivor är klar är de förberedda för en primer. Primern fungerar som ett isolerande material, ökar vidhäftningsegenskaperna hos ytan, tränger djupt in i materialet och utsätter det för polymerisation (förstärkning). Ytorna kan skruvas fast på väggramen eller fästas i taket. Primern bör väljas med hänsyn till ytan på vilken den kommer att ligga. Det är nödvändigt att utföra förberedande åtgärder för bearbetning av strukturer med hög kvalitet, så att efterbehandlingsmaterialet (vare sig det är färg eller tapeter) jämnt fäster vid huvudytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För arbete behöver du en behållare för själva blandningen, gummihandskar, en pensel, en rulle. Det är möjligt att använda en sprutpistol.

Bild
Bild

Subtiliteter av ansökan

Det är bäst att applicera primern i två lager: det första placeras mellan väggen under gipset och kittet, och det andra efter kittet. Då kommer det applicerade materialet inte att kunna skala av eller smula. Primern bildar ett skyddande lager, ger möjlighet för två lager inuti att fast ansluta (fästa).

Alla har rätt att välja den mark som han anser vara mest lämplig för väggarna i sitt hem. Sortimentet gör att du kan ersätta dem med varandra, det är bara nödvändigt att ta hänsyn till graden av luftfuktighet och lufttemperatur i rummet. Ett mångsidigt material som kommer att behandla vilken yta som helst är en akrylblandning. Innan den appliceras på väggen späds kompositionen ut med vatten.

Bild
Bild

En blandning av medium penetration appliceras på ytor för tapeter eller för att måla väggar. Bakgrund behöver inte vara tung.

För andra används djupa penetrationsblandningar. I detta fall kommer tapeten att hålla under en lång tid.

Processen kräver inga speciella färdigheter och förmågor.

Bild
Bild

Den blandade primern hälls i behållaren. Om blandningen är torr, späds den med vatten. Om lösningen är koncentrerad, bereds den med hänsyn till de proportioner som anges på förpackningen.

Dessutom är väggarna belagda med en pensel jämnt och noggrant, särskilt på platser där det fanns sprickor eller skador. När väggarna är gamla är det nödvändigt att applicera blandningen i ett tjockare lager för sin högkvalitativa och pålitliga förstärkning. Om basen är porös appliceras jorden tills hålorna är helt fyllda. Lösningen appliceras med en rulle nedifrån och upp. Sprid lösningen över hela basområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips är föremål för liknande behandling. Hela ytan behandlas jämnt med den beredda (utspädda vatten) blandningen. Fogarna och platserna för självgängande skruvar bearbetas med en borste. Den efterföljande torktiden för lösningen beror på dess typ.

Efter att jorden har torkat appliceras ett tunt lager av kitt på vilken yta som helst. Så här är väggarna inriktade. En förstärkt tejp limmas över gipset vid lederna. Efter torkning måste den sista primern appliceras igen.

Bild
Bild

Rekommendationer

För efterföljande beläggningar på betongunderlag är det bäst att använda en kvartsprimer. Det starka limet i dess sammansättning hjälper ytskikten att bindas tätt ihop.

För att göra det bekvämt att utföra primingarbete på hög höjd kan du anpassa valsen till en stolpe. Sådana hjälpmedel är kommersiellt tillgängliga.

Bild
Bild

Fråga inte dig själv om det är lämpligt att applicera en primer på väggar, tak eller andra underlag. I det här fallet är det inte värt att spara ekonomi. Blandningen hjälper till att förbereda ytan för efterföljande beläggningar. Mindre lim eller färg måste appliceras på förbehandlade ytor. Det viktigaste är att det inte kommer att bli några besvikelser efter att hela etappen av reparationsarbetet har slutförts. Primern ger inte möjlighet att skala bort tapeten, skala bort färgen och smula plattorna. Du sparar energi och pengar.

Rekommenderad: