Gipsfärg Grundare Före Puttering: är Det Nödvändigt Att Prima Gips Innan Du Lägger Och Tapetserar, Vad är Den Bästa Primern Innan Du Lägger Kakel

Innehållsförteckning:

Video: Gipsfärg Grundare Före Puttering: är Det Nödvändigt Att Prima Gips Innan Du Lägger Och Tapetserar, Vad är Den Bästa Primern Innan Du Lägger Kakel

Video: Gipsfärg Grundare Före Puttering: är Det Nödvändigt Att Prima Gips Innan Du Lägger Och Tapetserar, Vad är Den Bästa Primern Innan Du Lägger Kakel
Video: Spackla gipsvägg - steg för steg 2024, Maj
Gipsfärg Grundare Före Puttering: är Det Nödvändigt Att Prima Gips Innan Du Lägger Och Tapetserar, Vad är Den Bästa Primern Innan Du Lägger Kakel
Gipsfärg Grundare Före Puttering: är Det Nödvändigt Att Prima Gips Innan Du Lägger Och Tapetserar, Vad är Den Bästa Primern Innan Du Lägger Kakel
Anonim

Många nybörjare reparatörer eller de som självständigt bestämde sig för att göra reparationer i sitt hus eller lägenhet undrar om det är värt att grunda gips innan putty.

Det otvetydiga svaret på denna fråga är värt besväret. Varför - vi kommer att förstå i detalj i den här artikeln.

Vad är en primer för?

Gips måste grundas. Så att tvivel om detta inte längre uppstår kommer vi att ta reda på varför ytorna är grundade. Generellt sett används primerlösningen för att förbättra kvaliteten på efterbehandlingsarbetet.

Detta resultat uppnås på grund av följande egenskaper hos primern:

fyllning av små sprickor och bucklor, vilket gör ytan mjukare, vilket eliminerar skador som orsakas under installationen av gips

Bild
Bild
  • svampdödande och mögeleffekt skyddar finishen och din hälsa från dessa skadedjur;
  • ytterligare förstärkning och skydd av gips;
  • förbättrad vidhäftning av ytor, vilket gör det lättare att fästa tapeter, kakel och färg.

Således kan vi se att gipsfyllning inte bara är ett möjligt, men nödvändigt stadium av ytbehandling före spackling. Men det finns också undantag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hantera inte bara fuktresistent gips ., märkt av tillverkaren som GKLV. Ett sådant material har redan alla fördelar som en primer ger. På grund av de fuktavvisande egenskaperna absorberas det helt enkelt inte i denna bas och samlar droppar på ytan. Sådan gips används vanligtvis för att renovera ett badrum eller andra områden med hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Fyll inte heller på gips om du ska applicera ett kitt på det. Den är mycket flexibel och har en hög grad av klibbighet, och det är helt enkelt omöjligt att applicera den på en fuktavvisande primer med ett tillräckligt tjockt lager, vilket försvårar efterföljande slipning.

Observera att primern faktiskt inte täcker väggarna med en film, vilket blockerar cirkulationen av syre, dess struktur är mer som ett nät som flätar basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primern måste appliceras utan att misslyckas innan plattorna läggs ., bättre i två lager. Det enda sättet att ge lättnad är att inte jämna ut kittet så mycket, eftersom brickan i sig är ett lika material.

Grundning av gips innan tapetsering gör det mycket lättare att demontera det senare när du vill byta det.

Bild
Bild

Från ovanstående är svaret på frågan om det är värt att grunda gips innan puts, puts eller annat arbete otvetydigt. Det är definitivt värt det om du vill ha en kvalitet, hållbar renovering.

Jordtyper

Efter att ha bestämt att gips fortfarande ska grundas, överväg vilken typ av primer vi ska välja för detta.

Bland olika material är primerblandningar uppdelade i tre stora grupper ., som skiljer sig åt blandningarnas egenskaper och deras användningsområde. Det är mycket viktigt att välja exakt den typ av blandning som passar dina specifika krav. Kvaliteten på den framtida täckningen beror till stor del på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de befintliga typerna av primers:

  • Kontaktblandningar . Sådana primrar används för att förbättra vidhäftningen av material till varandra. De används för behandling av släta ytor, till exempel betong eller metall, vilket förenklar deras vidare bearbetning, till exempel målning, eftersom det avsevärt ökar vidhäftningen av basen till finishen.
  • Primerblandningar . Detta är en suspension av partiklar liknande sammansättningen till materialet med vilket ytan senare kommer att bearbetas. Sådana blandningar minskar avsevärt konsumtionen av material som används för efterbehandling.
  • Penetrerande blandningar (penetron) . Denna primer tränger djupt in i materialets yta, stärker det och förbättrar vidhäftningen till efterföljande lager. Det är denna typ av primer som används vid arbete med gips.
Bild
Bild

Låt oss överväga egenskaperna hos den senare i mer detalj.

Primern, efter applicering på gips, utför följande funktioner:

  1. Utjämnar substratets absorberande egenskaper över hela ytan. Således, när du applicerar färg eller kitt, blir skiktet mer enhetligt.
  2. Penetrerar djupt in i den porösa basen, vilket hjälper vid arbete med leder.
  3. Förhindrar att material fastnar i klumpar när de appliceras på ytor.
  4. Efter torkning interagerar den inte med vatten, vilket är särskilt viktigt om vattenbaserad färg används efter grundning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således förbättrar jordblandningen gipsets struktur, skyddar mot svampar och mögel, ökar vidhäftningen och vattentätningen av ytan. Allt detta gör reparationer av högre kvalitet och mer hållbara.

Valbara kriterier

Valet av material för primern bör närma sig mycket noggrant. Först och främst bör du vara uppmärksam på priset. Om priset för blandningen är två gånger lägre än priset för samma primer från välkända tillverkare, ska du inte glädjas åt och välja billighet. I ett företag som konstruktion betalar eländaren säkert två gånger. Det är bättre att välja en pålitlig tillverkare än en billig.

Om du av någon anledning fortfarande behöver spara på en primermix, välj koncentrerade lösningar som produceras av välkända, väl beprövade företag. Det enda problemet med en sådan blandning är att den innan den appliceras måste spädas ut i den mängd vatten som krävs, vilket anges på förpackningen i appliceringsmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom priset och tillverkaren bör du vara uppmärksam på blandningens hållbarhet. Om blandningen inte längre är användbar eller håller på att gå ut, kanske den inte längre har fastigheterna deklarerade av tillverkaren, då kommer dina pengar och ansträngningar att gå till spillo.

Det är värt att uppmärksamma om blandningen har speciella ämnen , förhindrar uppkomsten av mögel och mögel. Sådan information bör letas efter på förpackningen eller kontrolleras med säljaren. Vanligtvis framhäver tillverkare denna egenskap hos produkten särskilt, och det är mycket lätt att upptäcka förekomsten av biosäkerhet i jordblandningens sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I hjärtat av olika primerblandningar används olika ämnen som bestämmer deras egenskaper och omfattning:

  • Den mest mångsidiga är akrylblandningen. Perfekt för grundning av gips. Dessutom är en sådan blandning lätt att hitta, luktfri, vilket är ett stort plus när den används inomhus.
  • Den fenolbaserade blandningen ska inte appliceras på kittet. Det används oftast för grundning av metall och trä. Sådana blandningar bör användas med försiktighet inomhus.
  • Vinylperklorsyra och polystyren används endast för yttre dekoration; det rekommenderas starkt inte att applicera dem inomhus.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Alkydbaserade blandningar appliceras endast på trä.
  • Polyvinylacetatblandningar används endast med färger på samma bas.
  • Hyftala blandningar är mycket starka, men är endast lämpliga för användning i välventilerade utrymmen.

För grundning av gips är en blandning baserad på akryl lämplig, som vanligtvis är märkt av tillverkaren med ett märke "under tapeten".

Bild
Bild

En vanlig missuppfattning när det gäller primerblandningar är uppfattningen att en primer lämplig för fasadarbete inte kan appliceras inifrån på grund av materialets toxicitet. Detta är fel. Utomhusprimern är helt enkelt mer motståndskraftig mot ogynnsamma förhållanden, så den blir ännu mer hållbar inomhus.

Sammanfattningsvis kan vi säga att när du väljer en jordblandning bör du först och främst vara uppmärksam på sammansättningen, tillverkaren och köpets utgångsdatum. Genom att följa alla dessa faktorer får du en kvalitetsprodukt som uppfyller alla krav för att uppnå det perfekta resultatet.

Bild
Bild

Gipsförberedelse

Att applicera en primer direkt efter installation av gips är ett av de största misstagen som kan göras vid renovering av ett rum. Ytförberedelse kräver ett noggrant tillvägagångssätt.

Innan du grundar ytan bör du:

  • klipp sömmarna på gipsskivor längs avfasningarna;
  • se till att alla skruvar är nedsänkta i materialet och inte sticker ut ovanför ytan;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ytan för bearbetning bör definitivt rengöras från damm med en mjuk borste som inte tappar hår. Observera att efter jordbehandling kommer allt stort skräp att torka ut med det, och det blir omöjligt att ta bort det;
  • ett förstärkningsnät bör fästas vid sömmarna.

Nu när allt arbete med att förbereda basen har slutförts kan du gå vidare till nästa steg.

Bild
Bild

Ansökningsprocess

Innan du börjar prima direkt måste du välja rätt verktyg för jobbet. Detta är vanligtvis en mjuk rulle, svåråtkomlig pensel och färgbricka.

Primern späds ut i en ren behållare enligt tillverkarens rekommendationer, som anges på förpackningen. Först och främst, med hjälp av en borste, bör du gå igenom alla hörn, leder i materialet, liksom de platser där skruvarna drunknar. Efter alla dessa operationer och torkning av jorden är sömmarna spacklade. Efter att kittet på sömmarna har torkat appliceras ytterligare ett lager primer på hela ytan.

Bild
Bild

Om primern håller hög kvalitet räcker det med ett lager. Var noga med att undvika materialdroppar under appliceringen, om de bildas kommer kittet att ligga ojämnt på denna plats.

Innan primerskiktet är torrt bör kitt inte appliceras, detta är mycket viktigt. Ta dig tid att göra allt så snabbt som möjligt, här kommer rusning bara att skada processen. Vanligtvis är tiden för fullständig torkning av primern cirka 8 timmar, varefter ytan är kitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förenkla arbetet kan du använda steg-för-steg-instruktionerna:

  1. Späd jordblandningen med vatten i de proportioner som anges på etiketten.
  2. Häll en liten mängd primer från en vanlig behållare i ett färgfack och använd en borste av god kvalitet för att gå igenom alla sömmar och ojämnheter i gipset.
  3. Vänta tills primern har torkat (beroende på tillverkare från 8 till 24 timmar) och spackla fogarna.
  4. Slipa kittytan och applicera sedan ett allmänt lager primer med en rulle.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter bearbetning av ytan med kitt, låt det torka, varefter vi applicerar ett extra lager primer ovanpå för att konsolidera resultatet. För detta används endast akrylblandningar, som inte skadar kittet. När marktäcket torkar är det absolut inte värt att plocka upp damm. Sopa inte, kör eller på annat sätt plocka upp smuts. Som redan nämnts ovan, fastnar vid ett otorkat lager, kommer oönskade element att förbli där för alltid, det kommer att vara omöjligt att ta bort dem efter torkning.

Bild
Bild

Processen att grunda taket skiljer sig praktiskt taget inte från vad du gör med väggarna. Innan bearbetningen måste takets yta också rengöras noggrant från resterna av tidigare beläggningar. Om det inte är bekvämt är det värt att förlänga handtaget på rullen så att du säkert kan utföra arbete utan att använda en trappstege. Naturligtvis är alla hörn och utsprång i taket väl grundade.

Grundfärgen på både taket och väggarna ska vara någonstans mellan torrt och droppande. Rätt verktyg hjälper dig att uppnå detta resultat. Och under inga omständigheter försumma inte färgbadet. Det kommer att hjälpa dig mycket i processen att korrekt applicera primerblandningen på ytan.

Bild
Bild

Förbrukning för korrekt applicering av blandningen är cirka 100 gram per 1 m2. Med denna enkla formel kan du enkelt beräkna hur mycket av den totala jordblandningen du behöver för att täcka hela ytan.

Hjälpsamma ledtrådar

Experter rekommenderar att du använder några tips för att få jobbet gjort rätt.

  • För att göra det enkelt att förstå var primern redan har applicerats kan ett svagt färgämne läggas till det. Själva blandningarna är vanligtvis transparenta, vilket gör det svårt att applicera primern jämnt.
  • För att ur ögonen skilja en penetrerande primer från en förstärkande, doppa en pensel i den och kör den längs väggen. Den genomträngande kommer att absorberas i basen, och den förstärkande kommer att lämna ett slags filmspår. Dessutom är den förstärkande primern en mjölkliknande vätska.
  • Välj primrar från betrodda tillverkare som Knauf, Ceresit, Tikkurila och andra välkända företag.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Skydda fönstret, kläderna och huden innan du börjar arbeta med primern, eftersom primerblandningen efter torkning är nästan omöjlig att ta bort från ytorna.
  • Bär alltid en skyddsmask. Att andas konstruktionskemi är ganska skadligt.
  • Applicera ett lager primer på kittet först efter att det har jämnats ut. När du väl har gjort det blir justeringsprocessen omöjlig.
  • Erfarna experter varnar för att oavsett vilken torkperiod som anges av tillverkaren är det bättre att spela det säkert och låta primern torka i minst 12 timmar.
Bild
Bild

Som du kan se från den här artikeln är processen med grundning av gips enkel. Alla nybörjare kan hantera det.

Rekommenderad: