Cement (90 Bilder): Vad Det är, Typer Och Varumärken, Cement-sandblandning I Påsar Med 50 Kg, Expanderande Och Spänd Cement

Innehållsförteckning:

Video: Cement (90 Bilder): Vad Det är, Typer Och Varumärken, Cement-sandblandning I Påsar Med 50 Kg, Expanderande Och Spänd Cement

Video: Cement (90 Bilder): Vad Det är, Typer Och Varumärken, Cement-sandblandning I Påsar Med 50 Kg, Expanderande Och Spänd Cement
Video: mixing 6 sacks of sand and 1 sack of cement @merson esparcia vlog's 2024, Maj
Cement (90 Bilder): Vad Det är, Typer Och Varumärken, Cement-sandblandning I Påsar Med 50 Kg, Expanderande Och Spänd Cement
Cement (90 Bilder): Vad Det är, Typer Och Varumärken, Cement-sandblandning I Påsar Med 50 Kg, Expanderande Och Spänd Cement
Anonim

Cement är oumbärligt för byggnadsarbeten. Det är bokstavligen ett grundläggande element för många typer av renoveringar. Det kan ta på sig funktionen hos andra material, medan det är svårt att hitta ett värdigt alternativ till själva cementen. Detta material görs universellt av typerna och egenskaperna vid tillverkning av cementblandningar, tänkta när det gäller komponentkompositionen.

Bild
Bild

Vad det är?

Cement är en blandning av kalksten med tillsats av mineraler och syntetiska ämnen, som kallas mjukgörare, som upprepade gånger har passerat en kross och ett eldningsförfarande vid temperaturer över 1500 grader. De är nödvändiga för att öka styrkan, och också bromsa processen med fuktförlust från uppslamningen.

Bild
Bild

En blandning av mineraler förväxlas ofta med ett annat byggmaterial - betong.

Det finns en grundläggande skillnad mellan dem på flera punkter:

  • Cement skiljer sig från betong genom att det redan kan användas för reparationsarbete genom att tillsätta vatten. Betongblandningar består av 4 komponenter, varav en är cement.
  • I cementblandningar finns inga komponenter i en grov fraktion, och sand, krossad sten, grus, expanderad lera läggs till betong.
  • På grund av frånvaron av stora fyllmedel stelnar cement snabbare och förvandlas till en monolitisk fog under alla förhållanden.
  • Olika tillämpningar. Även om båda materialen används i konstruktionen, tjänar de olika syften. Fundament och element i bärande konstruktioner är gjorda av betong. Cement fungerar ofta som murverk och utjämningsmaterial.
  • Tekniska egenskaper och sammansättning regleras av olika GOST.
Bild
Bild

Tillverkning och förpackning

Tillverkning och förpackning av cement är en lång process som kräver högteknologisk utrustning och kontroll. Dess ursprung ligger i kalkbrott. Två typer av kalksten används. Den första ligger nära ytan, på ett tiotal centimeters djup. Detta är den så kallade "andra klassens" kalksten, men den innehåller redan järn, aluminiumoxid, kisel och andra mineraler. De ger unika egenskaper åt cementblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra lagret ligger på flera meters djup. Den är renare, nästan fri från andra mineraler (med undantag för kalciumkarbonat) och anses vara toppklass.

Båda typerna används i produktionen, både rena och kombinerade i olika proportioner med varandra och ytterligare komponenter. Förhållandet mellan den första klassens och den andra klassens substans, liksom typen och mängden tillsatser, bestämmer cementets märke och kostnad. Kalksten i dess naturliga tillstånd är en solid monolit. Det bryts i små fragment med sprängämnen, lägger dem i lager av kalksten i stenbrottet och samlas sedan upp av lastare. Fragmentens storlek kan vara av olika storlekar, från små stenar till en hel byggsten. I denna form går de till cementfabriker.

Bild
Bild
Bild
Bild

På anläggningen går råvarorna först och främst till "primärkrossen". I den krossas stora fragment till storleken på en tennisboll. I processen att slipa stora fragment kommer vatten in i krossen så att damm inte stiger, och tillsammans med det går inte massan av kalksten förlorad. De krossade stenarna transporteras genom en transportör till en sekundär kross. I den finns en "slipning" av berget till fragment i storleken på krossad sten. Första och andra klassen krossas separat.

Bild
Bild

Därefter bildas en rå blandning för cement av olika kvaliteter. Efter blandning skickas de färdiga "högarna" till valsverket. Vid malning av kalksten används tillsatser: magnesiumpulver, kisel och aluminiumoxid, om de finns i otillräckliga mängder i kalkstenen. Kvarnen maler berget till stenmjöl. Denna stenmåltid går sedan till förvärmaren. På mindre än en minut värms det upp från 80 grader Celsius till 800.

Bild
Bild

Detta förfarande är nödvändigt för att alla komponenter i kompositionen ska kunna röra sig och förvärva förmågan att stelna till en fast monolit i kombination med vatten och i kontakt med luft.

Onödiga komponenter separeras i värmaren , kalk förblir lämplig för konstruktion. Hon går till den cylindriska eldstaden. Eldkammarens botten värms upp till 1700 grader. Massan inuti ugnen smälts till små "glas" bollar som kallas klinkers. När de lämnar ugnen kyls de snabbt med ett kallt luftflöde till 70-80 grader. Snabbt är nyckeln. Om den svalnar långsamt är blandningen av dålig kvalitet. Detta är råvaran för kvalitetscement.

Bild
Bild

De kylda "glasbollarna" går igenom det sista bearbetningssteget - den sista krossningen. I själva verket är detta slipning av hårda klinkers mellan stålkulor med olika diametrar, av vilka det finns ungefär ett och ett halvt ton i en kross. Vid slipning av klinkers tillsätts klumpig gips till stenmjölet. Det bromsar uppslamningens härdningsprocess. Pulverblandningen som lämnar krossen är cement. Vissa tillverkare lägger till mjukgörare för att öka styrkan.

Bild
Bild

Den färdiga pulverblandningen går igenom förpackningsförfarandet. För detta används specialiserade maskiner med dispenser.

Cementpåsar har sällan en liten volym på 10-15 kg . Vanligtvis är minimivikten 25 kilo, och den mest löpande är 50 kg. Påsar på 50 kilo kallas slimbegs. Ibland finns det icke-standardvolymer på 30, 35, 42, 46 kg. Förpackningspåsen består av flera lager (2 till 5) av hantverkspapper. Vanliga är också förpackningsbehållare för konstruktion i industriell skala - stora påsar. Dessa är mjuka behållare tillverkade av höghållfast polypropylen eller nylon med eller utan förstyvningsribbor och foder. Vikten av cement i stora påsar är från 300 till 3000 kg.

Bild
Bild

Stora påsar har ett antal fördelar jämfört med konventionella förpackningar:

  • grossistköp av cement sänker priset för 1 kg av blandningen;
  • mjuka behållare har lyftselar för lastning;
  • De är tunga, återanvändbara och återvinningsbara;
  • polypropenskal förlänger hållbarheten, eftersom det skyddar cementet från de negativa effekterna av den yttre miljön;
  • behållare kan kompletteras med fodrar för värmebeständighet, antistatisk, vattentät, UV-skydd.
Bild
Bild

Olika sorter

Definitionen av "grått pulverformigt ämne" är inte helt korrekt för cement. Den kommer också i en annan färg. Färg ges till den av olika tillsatser som påverkar dess tekniska egenskaper och färger. Förutom nyanser skiljer sig materialet också från andra kriterier. Klassificeringen görs enligt komponentkompositionen, syftet, pulverets och lösningens utseende och ursprungslandet.

Bild
Bild

När det gäller sammansättning och egenskaper kan man skilja:

Sulfatresistenta blandningar . De erhålls genom slipning av klinkers, men utan tillsats av mineralkomponenter. Vid tillverkning av sådant cement avlägsnas 90-92% av kalciumaluminat från kompositionen. De läggs till betong när det behövs ett ämne som kommer att fördelas jämnt i betongens porer utan att orsaka inre motstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Portland cement . Tvärtom införs en stor mängd pulveriserade mineraler i den. Resultatet är ett snabbt härdande, hållbart lager. Skiktets styrka normaliseras inte bara för den "mogna" substansen den fjärde veckan, utan också den tredje dagen. Detta bidrar till att cementet, när det härdas, får större styrka och motståndskraft mot skador. Den spricker inte och tål olika mekaniska stötar och belastningar. Sådana blandningar läggs till betongens sammansättning vid tillverkning av armerade betongkonstruktioner. De används också i hemmabyggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med PAD -tillsatser . Dessa inkluderar syntetiska ämnen och mjukgörare, vars mängd kan nå tre tiondelar av den totala massan. De är nödvändiga för absorption av cementsand, det vill säga de omsluter varje cementkorn med en film som inte tillåter ämnet att fästa vid varandra. Som ett resultat förvärvar både cementmorteln i sig och dess anslutning till betong elasticitet och är lättare att montera, planat på arbetsytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hydrosulfoaluminat . Detta snabbtorkande cement kallas ofta expanderbart på grund av dess förmåga att expandera i volym under "härdningsprocessen". Detta händer på grund av att kalciumsulfatoaluminater tillsätts till den torra blandningen, som till följd av reaktionen med vatten ökar i volym med en och en halv eller 2,5 gånger (i förhållande till det ursprungliga fasta ämnet). När den är torr ökar massan med 2%. Trots denna "jäst" -effekt har den en god densitet.
  • Gips eller spänningscement . Samma som självutvidgande, bara komponentkompositionen i den ändras. Vad det är, det framgår av materialets namn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är optimalt att arbeta med sådant cement i våta förhållanden. Så det expanderar mer effektivt och ger maximal effekt. Expanderande cementtyper används för att jämna ut skarvarna mellan element i prefabricerade armerade betongkonstruktioner. Det skapar bra vattentätning, vilket är särskilt viktigt vid konstruktionen av hydrauliska konstruktioner och tryckrör.

Aluminium . Namnet på denna typ av cement är talande. Det erhålls från kalksten, som läggs nära leravlagringar i jorden. Vid rostning och slipning tillsätts en stor mängd kalksten med en andel aluminiumoxid till blandningen. Den innehåller i sin tur aluminater, som omvandlar cementet till en snabbhärdande, viskös substans med hydrauliska egenskaper. En sådan produkt är unik i sina tekniska egenskaper. Det används i sällsynta fall när det är nödvändigt att utföra brådskande reparationsarbeten vid hög luftfuktighet, nederbörd, minusgrader. Aluminiumoxidcement är inte nyckfullt i detta avseende och är lika effektivt under olika förhållanden. Detta leder till dess höga kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hydrofob . Det erhålls genom att slipa mineralklinkare med olika tillsatser. Lämpliga vattenavvisande ämnen, såsom asidol (extraherad från bearbetning av fotogen, sol- och oljeavfall från oljeproduktion med tillsats av svavelsyra). Användningen av läsktvålar och mineraloljor, oljesyra och syntetiska fettsyror är utbredd.

Bild
Bild

Fördelarna med hydrofob cement är dess höga frostbeständighet och vattenbeständighet, liksom dess förmåga att lagras under alla förhållanden utan att förlora dess egenskaper. Det är mindre hållbart än andra typer, så det är inte lämpligt för att stödja betongkonstruktioner. Det används för att producera lätt porösa betongblock.

  • Krympresistent . Det är en blandning av tre komponenter: kalksten av gips, kalk och aluminiumoxid. Gips används halvvatten, kalk slaktas. Under torkningsprocessen expanderar den inte och krymper inte. De används vid konstruktion av byggnadsgrunder, tunnelspår.
  • Magnesian . Mottas på ett sätt som är radikalt annorlunda än produktionen av konventionellt cement. Dessa är föreningar av magnesiumoxid och en vattenlösning av magnesiumklorid. En sådan blandning värms endast till 800 grader Celsius, och sedan, när den stelnar till en hel massa vit färg, krossas den. Sådant cement liknar gips i sina egenskaper och används mer för inredning, golvutjämning och för arkitektoniska ändamål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pozzolanskt . För sin produktion läggs aktiva mineralämnen (bränd lera, bränsleaska) till stenmjölet från klinkers. Dessa material är lätt tillgängliga och billiga, och deras andel i cementens sammansättning är betydande, därför är kostnaden för den totala massan lägre än för "rent" cement. I fast form är den resistent mot vattentvätt och urlakning. Applikationer - undervattens- och underjordiska strukturer. Det härdade cementet ska vara i vattenmiljön eller på ytan hela tiden, utan den varierande påverkan av fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Silikat . Alla som har tandfyllningar är väl förtrogna med detta material. En finfördelad blandning med en stor sammansättning av natrium- och kalciumfluorider används inom tandvården. I sin struktur liknar den mycket tandemaljen. Vatten används inte som vätska; speciella föreningar behövs för spädning. Det kan spädas med vatten för användning i inredningsarbeten som material för dekorativ efterbehandling. Kostnaden för sådant cement är mycket hög.
  • Polykarboxylat . Ämne med hög vidhäftning till organiska vävnader. Liksom silikatcement har det lite att göra med konstruktion och används för medicinska ändamål. I synnerhet för fyllning av mjölktänder.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Slagg . Pulverblandning av cement, gips och masugnsslagg. Slaggen står för 20 till 60% av den totala sammansättningen. Ju mer den är, desto mindre aktiv är cementen. Dess styrka ökar med tiden. Resistent mot stabil aggressiv miljöpåverkan, men tolererar inte extrema temperaturer och fuktighetsnivåer.
  • Kalk och slagg . I den finns förutom komponenterna i slaggcement en del kalk. Materialets hållfasthet är inte särskilt hög, därför används en lösning när man lägger och tillverkar lågbetong. Kan läggas till gips.
  • Återfyllning . Dess specifika användningsområde är pluggning av olje- och gasbrunnar. Kompositionen innehåller många komponenter som är ansvariga för plasticitet, hydrofobicitet och hög hållfasthet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Kinesiska tillverkare upptar en betydande andel av cementmarknaden. Statens standard i Kina och Ryssland för detta material skiljer sig, därför är de kinesiska produkterna, som erbjuds på marknaden som cement av 500 märken, faktiskt närmare 400. Från sortimentet finns inga tillsatser, Portlandcement och snabbhärdning.

Bild
Bild
Bild
Bild

En seriös konkurrent till kinesiska tillverkare - turkiskt cement … Den uppfyller helt europeiska kvalitetsstandarder. Med oklanderliga tekniska egenskaper drar turkiska material nytta av flera kriterier. De är inte för dyra, eftersom den torra metoden för bearbetning av råvaror råder på fabriker i Turkiet. Det är mer ekonomiskt och snabbare än den våta metoden, som fortfarande är populär i Ryssland. Produkter transporteras till andra länders marknader i stora väskor med alla möjliga skyddsmetoder. Den anländer till platsen i god form och kan lagras i denna form under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sortimentet av turkiskt cement sträcker sig från 300 till 500 märken. Det rekommenderas att köpa det i märkesförpackningar. I "namnlösa" påsar kan cementpulver, som redan har malts igen och förpackats efter utgångsdatumet, säljas, möjligen har det inget med Turkiet att göra. Indisk cement var oväntat av hög kvalitet för den ryska konsumenten. I försäljningsrankingen intar den konsekvent sin position på de fem första raderna. Alla råvaror uppfyller standarder, och produkterna klarar sina uppgifter 100%.

Bild
Bild

Fler av de oväntade tillverkarna på listan - Iran och Egypten … Cement av inhemsk produktion är också av god kvalitet. Dess fördelar inkluderar ett brett utbud av produkter, överensstämmelse med statliga standarder och en kostnad som är lägre än för tillverkare från andra länder. Detta förklaras av att priset inte inkluderar transportkostnaden över gränsen. Rysk cement tillverkas huvudsakligen i tunnpåseformat i papper och polypropylenförpackningar utan skyddande lager inuti, vilket minskar hållbarheten under vissa förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter tillverkade av i Brasilien … Inga experiment med komponentkompositionen (fram till återvinning av keramiska material) gör det värre. I produktserien kan du hitta ett material som är lämpligt för specifika behov och driftsförhållanden. Produkten av amerikansk produktion har etablerat sig.

Det tävlar med material från länderna i den asiatiska regionen - Japan, Vietnam, Sydkorea … Tyska varor är populära bland europeiska tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Den vanliga färgen på cement är mörk eller ljusgrå. Vissa arter kan redan ha en annan nyans (magnesia och silikat) under tillverkningen. De är vita till sin natur. En del av cementen är målad i grafit, nästan svart färg. Detta är effekten av närvaron av ytterligare komponenter och färgämnen. Färgad cement är mindre vanligt. Den används främst som dekorativ och funktionell tillsats i betongbruk och golvutjämningsblandningar. Ett färgat utjämningsskikt underlättar dekorativ efterbehandling vid användning av självutjämnande golvblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cement färgas på två sätt: direkt under produktionen (metoden är mer tillförlitlig och ekonomisk) och med hjälp av ett pigmenterat pulver under utspädning av lösningen. Det fritt flytande pigmentet gör det möjligt att färga blandningen i valfri färg, vare sig det är rött, blått eller lila. Men en sådan sort krävs i undantagsfall, när cementbeläggningen tjänar omedelbart och dekorativt. Kombinerad slipning och avfyrning av klinkers med en oxid av vissa metaller ger mer effektiv färgning, men färgintervallet är begränsat till gröna, gula och svarta färger med varierande ljusstyrka.

Bild
Bild

Sådana blandningar sätts till betong för att ge den en färgad konsistens. Dess färg kommer inte att slits ut och blekna med tiden, i motsats till den färgade lösningen.

När du använder färgad cement är det viktigt att ta hänsyn till att tillsatsen av färgpigment är obetydlig, men påverkar fortfarande dess tekniska egenskaper. I grund och botten påverkar detta krympningen av lösningen. Det är mer uttalat än för ett ofärgat ämne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärken: hur man väljer?

Det är inte lätt för en icke-professionell inom reparation och konstruktion att förstå vad de mystiska bokstäverna på cementförpackningen betyder, hur man väljer rätt material baserat på de alfanumeriska markeringarna, vem som installerar dem och hur man hittar rätt material för att fylla grunden. Cementmärkning utförs i enlighet med GOST. Sedan för lite mer än 10 år sedan ändrades den allmänt vedertagna standarden för Ryssland till den europeiska, förvirring kan uppstå. Alla tillverkare har inte bytt till det nya beteckningssystemet, och ibland är det svårt att avgöra den erforderliga sulfatresistenta M500 under deras föråldrade nummer.

Bild
Bild

De gamla standarderna hade bara två beteckningar: PC (Portland cement) och SHPC (slagg Portland cement). Kvaliteten bestämdes av märket från 300 till 500, och mängden tillsatser bestämdes med bokstaven D. Till exempel innebar ПЦ300Д20 att det fanns Portlandcement i påsen med 20% tillsatser av olika ämnen. Den gemensamma europeiska standarden har gjort betydande förändringar av detta system. Nu anger förpackningen cementens namn (som på alla europeiska förpackningar med cement - CEM (från cement), hållfasthetsklass, typ och mängd tillsatser, ytterligare egenskaper.

Bild
Bild

Kompositionsklassificeringen har utökats till fem positioner:

  • CEM I är lika med Portlandcement (PC).
  • CEM II - PC med tillsatser av mineraliskt ursprung. Denna klass har underklasserna A och B, som visar mängden tillsatser i blandningen. På förpackningen anges siffrorna utan%, men förhållandet mäts i dem.
Bild
Bild

Det exakta namnet på tillsatsen anges genom en streck. W betyder slagg, I -kalkinnehåll, Z -aska, MK -kiselderivat. Bränd skiffer, silikatdamm, pozzolana kan tillsättas.

  • CEM III - PC med slagg. Den har också en underklass, men bara en - A. Den anger procentandelen slagg i kompositionen.
  • CEM IV - pozzolanic.
  • CEM V - kompositionell.
Bild
Bild

Hållfasthetsklassen följs av detaljeringen av komponentkompositionen . Indikatorn mäts i kilogram vikt per kubikcentimeter. Godkända normer: 22, 5–32, 5, 42, 5-52, 5. Informationslinjen avslutas med bestämning av lösningens stelningshastighet. H - normal, B - snabbhärdande cement. För det andra alternativet bör lagerhållfastheten under 2-3 dagar anges ytterligare.

Vad ska man göra för dem som är vana vid den gamla typen av märkning, och hur man väljer den som är bäst lämpad för specifika ändamål? Relatera styrkan i den gamla standarden till styrkan i den nya standarden.

Cement av varumärkena M100 och M200 (styrka - 12, 5 kg per kvadratcentimeter) användes för alla typer av bygg- och reparationsarbeten i privat konstruktion. Arbetsbelastningen på den var inte lika stor som i en produktionsskala, så den klarade av ett antal funktioner. Murbruk M100 eller M200 var lämplig för grov golvbeläggning, tegelverk av skiljeväggar inomhus, utjämning av väggar och tätning av komplexa defekter, puts. Under de senaste åren har dessa märken fasats ut på grund av dålig kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu är minsta acceptabla M300 (styrka - 22,5 kg per kvadratcentimeter). Den kan användas för tegelverk av bostadslokaler, spisar, eldstäder, i storskalig konstruktion, renoveringsarbete, gjutgolv, fundament, för blandning med betongkomponenter. Han deltar också i tillverkningen av armerade betongkonstruktioner. Produkterna har en tillåten hållfasthet av SNiP, de är lämpliga för användning vid olika tider på året, de är resistenta mot fukt och sulfater och är praktiska att använda i form av en flytande lösning. Men M300 saknar idealisk prestanda. Om möjligt bör du uppmärksamma högre märken.

Bild
Bild

М400 (32,5 kg / cm2) hög hållfasthet , korroderar inte, är resistent mot fukt och låga temperaturer, slitstark. Det anses vara prisvärt och mångsidigt i kvalitet. Beroende på tillsatserna kan den användas i privat och storskalig konstruktion. Stiftelser, inklusive prefabricerade, samt strukturer i kontakt med vatten tillverkas av ren cement av 400 märken. Hydrofoba tillsatser gör den lämplig för konstruktion av väggpaneler av höghållfasta råvaror med tillsatser för att göra kantstenar, golv, fundament.

Bild
Bild

M500 och M550, som ofta läggs i en rad , har ett hållfasthetsindex i intervallet 42, 5-52, 5 kg / cm2. Dessa typer av cement är mycket motståndskraftiga mot atmosfäriska påverkan, är inte rädda för vatten, frost, temperaturförändringar, sulfater, krymper nästan inte och är lätta att använda. De används för tillverkning av högklassiga prefabricerade armerade betongkonstruktioner.

Bild
Bild

Cement М600 (52, 5-62, 5 kg / cm2) används främst under ogynnsamma förhållanden för återhämtningsarbete i nödsituationer. Den har förbättrade egenskaper i förhållande till M500. För privat bruk behöver du inte använda detta mycket slitstarka och snabbinställande material. Du kan begränsa dig till M400-550. Den tål allt från att bygga grunden för en tvåvåningsstuga till att lägga en eldstad inne i denna stuga. M700 - M1000 -märken avser rent professionella material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagring

Det finns flera sätt och alternativ för lagring av torrt cement:

Hemma . Det är absolut inte det mest pålitliga sättet att hålla materialet lämpligt för konstruktion och reparation. Ett vanligt misstag är att tro att cement är tillräckligt torrt i ett varmt vardagsrum och inte behöver ytterligare skydd. Detta gäller särskilt för hantverksförpackningar. Även i huset kan det vara för mycket luftfuktighet, varför cementet förlorar några av sina egenskaper. Och om det kommer vatten på det, börjar det klumpa sig i förpackningen. Dess driftstillstånd påverkas också av interaktion med syre. Det är en katalysator för många element. Dess effekt på cement minskar också kvalitetsegenskaperna.

Bild
Bild
  • Utanför . Här är alla faror uppenbara: miljöfaktors påverkan kan förstöra materialet på mindre än sex månader. Naturligtvis kommer det inte att upphöra att bli ett visköst ämne när vatten tillsätts, såvida det inte stelnar hela påsen, men dåliga lagringsförhållanden påverkar materialets huvudkvalitet - dess aktivitet. Det här är dess faktiska bindningsegenskaper och varumärkesöverensstämmelse. I bästa fall kommer bortskämd cement att förlora 10-15%, och istället för M300 kommer den att fungera som en olämplig M200.
  • På våren och sommaren . Under den varma årstiden hotas cement av hög luftfuktighet, exponering för ultraviolett strålning från direkt solljus och risken för en växthuseffekt under polyeten.
Bild
Bild
  • Vinter-höst det finns risk för nederbörd, och för vissa blandningar är allvarliga frost och temperaturförändringar skadliga. Redan innan cementen blir till en uppslamning förlorar cement redan sina användbara egenskaper.
  • I påsar (papper eller propen) . Både papper och polypropen kan tillåta fukt att passera genom, så alla behållare behöver ytterligare skydd.
  • I bulk . Det mest problematiska alternativet för långtidsförvaring. Bulkcement är ett torrt pulver som levereras till köparen i slutna behållare och sedan helt enkelt hälls i en hög utan förvaringsbehållare. Du behöver ett speciellt tillvägagångssätt för det, och det är bättre att beställa sådant cement alls innan byggstart eller reparation påbörjas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den ungefärliga hållbarheten för cement under gynnsamma förhållanden är 1,5-2 år. För att det inte ska förlora sina viktiga egenskaper med olika lagringsmetoder är det viktigt att följa rekommendationer från proffs. Det är lämpligt att köpa cement omedelbart före användning i den mängd som försvinner för flera applikationer.

Bild
Bild

Om byggnadsarbetet av någon anledning avbröts och cementen förblev i en liten volym kan det lagras hemma. Ett lämpligt rum måste vara torrt, bort från rum där vatten ständigt används (inte en balkong eller loggia, inte en källare) och ventilerad. Då och då måste påsarna vändas så att cementet inte tårar. Ostabil förpackning kan skyddas med tunga byggavfallspåsar (tillverkade av PVC -folie). Det är inte tillrådligt att fylla på för mycket om hållbarheten överstiger 6 månader, eftersom kemiska reaktioner uppstår i det fria. Temperaturen i rummet bör inte överstiga 20-25 grader, så att det inte finns någon växthuseffekt inuti förpackningen. Kondens kan också förstöra materialet.

Bild
Bild

Det är svårt att placera ett stort lager av material i ett bostadsområde, det måste tas ut på gatan.

För att skydda den mot fukt behöver du:

  • välj den mest torra platsen;
  • täck basen (mark, golv) med PVC -film i ett lager så att ämnet inte absorberar fukt från jorden;
  • lägg träpallar ovanpå. Det är lämpligt att behandla pallar med en primer och lack eller färg, eftersom trä också har god absorptionsförmåga. I framtiden kommer de att vara till nytta på gården mer än en gång;
Bild
Bild
  • spola tillbaka varje påse med plastfolie;
  • lägg i extra starka sopsäckar för 120 liter, täta ovanpå med monteringstejp;
  • isolera med gamla kläder, hö eller sågspån;
  • plats under ett skjul eller i ett uthus. I denna form kommer cementet att bevaras i flera säsonger utan att förlora sina egenskaper.
Bild
Bild

En nyans är viktig: ju högre cementets aktivitet, desto snabbare går den förlorad.

Bulkcement lagras i så kallade cementgropar. Att organisera dem kommer att ta mycket tid och ansträngning. Det är nödvändigt att gräva ett djupt hål, förstärka dess väggar så att de inte smulas, ta hand om flera lager av vattentätning och högkvalitativ värmeisolering och organisera en baldakin. Mineralull, folieplåtar och PVC -film för dessa ändamål kommer att kosta inte mindre än en ny sats cement, därför köps inte byggmaterial i bulk i förväg.

Bild
Bild

Ansökan

Med hjälp av cement löses många konstruktions- och reparationsuppgifter. I vissa fall är det effektivt på egen hand, och i vissa bildar det en symbiotisk substans med ytterligare komponenter eller blir själv en del av byggnadsblandningen.

Bild
Bild

Vanliga användningsområden för cement:

  • Häller grunden för ett privat hus eller garage. Det används inte i sin rena form på grund av dess för stora vikt. För att göra detta införs det i en betongkomposition där det finns torr alluvial sand, sten eller krossad sten, ASG, vatten. Cement spelar här rollen som ett bindemedel och en elastisk komponent.
  • Påfyllning av golvbeläggning. Det är viktigt i nästan alla rum. Med en relativt plan yta på undergolvet utan defekter och stora skillnader i höjd kan ett tunt cementgolv på 30-40 mm undvikas. För mer problematiska områden används den i två lager. Med hjälp av cement kan du också göra en lutande avjämning i rum där avlopp behövs, eller fylla i konturen på ett vattenuppvärmt golv för att undvika skador på systemet från temperaturskillnader inuti rören. Det är viktigt att använda syrabeständiga cement- och cement-sandblandningar för golv.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tillverkning av armerade betongkonstruktioner och prefabricerade fundament, golv och väggelement i huset. Stressande (stressad) cement behövs här.
  • Konstruktion av strukturer i vatten, vägbyggnad, byggande av broar, tunnlar, bostadshus i flera våningar.
  • Murverk. I detta fall spelar flytande cement rollen som mastik, kopplingsstenar, block, natursten och dekorativ sten och andra läggningsmaterial. Murverk används inte bara för konstruktion av skiljeväggar och väggar i rummet, utan också för konstruktion av eldstäder och spisar. I de två sista fallen behövs eldfast cement, inte lägre än M400.
Bild
Bild
  • Putsning och planering av tak och väggar i och utanför lokalerna. En lösning av finfördelad kalksten med tillsats av gipscement problemområden, vilket gör dem lämpliga för dekorativ efterbehandling. Eftersom processen är lång läggs PVA -lim till den färdiga kompositionen, vilket bromsar avdunstningen av fukt och förbättrar vidhäftningen till arbetsytan.
  • Impregnering. Ett ark isolerande material kan "planteras" på cementmurbruk så att det inte flyter när avjämningen hälls.
  • Tillverkning av beläggningsplattor och andra dekorativa föremål. Här används färgat cement med höga estetiska kvaliteter.
  • Organisering av trädgårdsvägar med förstärkningsnät.
Bild
Bild
  • För det blinda området. Denna struktur spelar rollen att ta bort flytande sediment och smälta vatten från byggnaden. I detta fall tillsätts 30-40% av komponenterna i bulkfraktionen av typen expanderad lera, trasig tegelsten, slagg till cementblandningen.
  • "Strykning". Det fungerar som ett skyddande "skal" på betongytan. Ett tunt lager flytande cementblandning appliceras, och efter härdning gnids det till jämnhet.
  • Dekorera. Cement ersätter gips perfekt för att skapa skulpturer, park- och trädgårdsinredning i form av rabatter, krukor och blomkrukor.

Rekommenderad: