Polyuretanimpregnering För Betong: Impregnering Med Djup Penetration För Betonggolv Och Andra Typer, Urvalskriterier

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretanimpregnering För Betong: Impregnering Med Djup Penetration För Betonggolv Och Andra Typer, Urvalskriterier

Video: Polyuretanimpregnering För Betong: Impregnering Med Djup Penetration För Betonggolv Och Andra Typer, Urvalskriterier
Video: Choosing a Concrete Sealer | Part 2 – Sealing Concrete 2024, April
Polyuretanimpregnering För Betong: Impregnering Med Djup Penetration För Betonggolv Och Andra Typer, Urvalskriterier
Polyuretanimpregnering För Betong: Impregnering Med Djup Penetration För Betonggolv Och Andra Typer, Urvalskriterier
Anonim

Användningen av polymersammansättningar när man skapar en betongbeläggning är en oumbärlig förutsättning för att uppnå hög betonghållfasthet och minimera dammbildning på dess yta. Polyuretanimpregnering är mest lämplig för detta, vilket ger utmärkta prestandaegenskaper hos materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För att förbättra fuktbeständigheten och hållfasthetsegenskaperna hos monolitisk betong används dess strykning. Denna tekniska process innebär användning av speciella lim som täpper till porerna, vilket är en betydande nackdel med materialet och påskyndar slitage . Dessutom, utan särskild behandling, absorberar sådana golv och andra strukturer mycket fukt, bildar damm och försämras snabbt om de ligger utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra detta använder proffs förstärkande polymerföreningar. En av de efterfrågade produkterna som gör sitt jobb bra är polyuretanimpregnering för betong . Produkten är en flytande lösning med låg viskositet som fyller materialets porer och tränger in i dess tjocklek med 5–8 mm. Impregneringen har en enkomponentsammansättning och kräver inte komplex beredning före applicering: den behöver bara blandas noggrant tills den är jämn.

Polymervätska kan förbättra vidhäftningen av betongsubstrat med olika beläggningar.

Bild
Bild

Materialet är lämpligt för reparation av gammal, skadad betong, liksom för att skapa nya strukturer av den . Polyuretan är ett mångsidigt ämne som snabbt kan absorberas och skapa den nödvändiga densiteten utan att interagera med vatten från omgivningen. Produkten har följande användbara tekniska egenskaper:

  • hög plasticitet, motståndskraft mot extrema temperaturer;
  • ökar materialets slagmotstånd med 2 gånger;
  • ökar slitstyrkan för betong med 10 gånger;
  • användningen av kompositionen gör att du helt kan eliminera dammbildning;
  • härdar ytor till acceptabla kategorier (M 600);
  • förmågan att använda vid låga temperaturer (upp till -20 °);
  • snabb inställning på en dag, förmågan att arbeta med tung belastning efter 3 dagar;
  • enkel impregneringsteknik som inte kräver speciella kunskaper och färdigheter;
  • kompositionen kan appliceras på billiga betongkvaliteter;
  • ger en halkskyddande effekt och ett behagligt utseende av produkten efter appliceringen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är de angivna parametrarna positiva kvaliteter av polyuretanimpregnering, förutom dess låga kostnad. Av de relativa nackdelarna kan man nämna behovet av att använda polymeren först efter den slutliga torkningen av strukturerna.

Och även om betongen innehåller fel fyllmedel, till exempel kiseldioxid, kan polyuretanen framkalla spänning inuti materialet och orsaka en alkalisilikatreaktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och syfte

Impregneringsmedel för betong är polymera (organiska), deras verkan syftar till att öka styrka, fuktbeständighet, motståndskraft mot aggressiva ämnen. Den oorganiska typen av medel fungerar annorlunda. Kemiska element i deras sammansättning, när de reagerar med strukturella betongpartiklar, förvärvar inertitet och löser sig. På grund av detta får materialet sådana egenskaper som vattenbeständighet och nödvändig hårdhet. Det finns populära typer av impregnering när det gäller sammansättning.

Epoxi tvåkomponentsblandningar av harts och härdare (fenol) . Dessa produkter kännetecknas av låg krympning, nötningsbeständighet, ökad hållfasthet och låg fuktgenomsläpplighet. De används för att skapa strukturer för industribyggnader och verkstäder, källare, simbassänger. Till skillnad från polyuretan är dessa mindre motståndskraftiga mot fysisk deformation och aggressiva kemikalier.

Bild
Bild

Akrylimpregnering för betonggolv - bra skydd mot UV -strålar, fukt och klorföreningar. Även om de behåller ytans färg under hela driftstiden, kräver de förnyelse var 2-3: e år.

Bild
Bild

Polyuretan … På tal om de användbara egenskaperna hos polyuretan kan man inte låta bli att nämna dess skyddande egenskaper på grund av närvaron av organiska ämnen och polymerharts i lösningsmedlets sammansättning. Detta skiljer produkten från andra impregneringar - denna typ av material kan användas i olika väder- och klimatförhållanden. Dessutom är impregneringen snabb och enkel att applicera och är billig.

Bild
Bild

På grund av den höga kvaliteten på impregneringen sticker en djup penetrationsimpregnering ut mot bakgrunden av andra medel, utformade för att förbättra vidhäftningen till emalj, färg eller andra färgbeläggningar. Tack vare dess funktioner allt material som används håller mycket längre.

Och även till salu kan du hitta färgade och färglösa blandningar för att ta bort damm på betong och ge det ett trevligt utseende. De är relevanta både för industribyggnader och för bostadslokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Betong behöver helt enkelt impregneras med skyddande föreningar på grund av dess porösa struktur. Under hydratiseringen av cement kan luft, vatten och en cementuppslamning i form av en gel finnas i betonghålrummen. Detta försvagar produkternas styrka och förkortar deras livslängd. Betong kan dock omvandlas till monolitisk sten med hjälp av impregneringar. Allmänna krav för val av impregneringar:

  • säkerhet den resulterande beläggningen efter applicering av impregneringssammansättningen, ingen frisättning av skadliga komponenter, betongytan ska inte vara hal;
  • det är viktigt att uppmärksamma syftet med lösningarna , deras arbetsegenskaper, såsom slitstyrka, motståndskraft mot vatten, ultraviolett strålning, temperaturförhållanden och andra yttre faktorer;
  • optimal kompatibilitet med underlaget , bra penetration och vidhäftning;
  • påtagligt resultat i termer av minskning av dammbildning;
  • attraktivitet utseende.

Polyuretanimpregnering uppfyller alla dessa kriterier, det är hon som är det bästa sättet att förbättra betongkonstruktioners prestanda. Förutom att förstärka materialet, förhindra dess för tidiga slitage, avdammning och öka livslängden, gör polyuretanskompositionen dig möjligt att ge betongkonstruktioner en vacker, djup och rik färg på grund av förmågan att pigmentera lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningssätt

Polyuretanimpregnering kan appliceras inte bara på betong, utan också på andra mineralsubstrat, men tekniken är alltid oförändrad

  • Det första steget är med sliputrustning betongytan är jämn , ta bort cementmjölk, löst lager, olja, skikt som erhålls som ett resultat av strykning.
  • En handkvarn används för att rengöra lederna , borsten tar bort fasta partiklar av cement, sand. Således öppnas materialets porer.
  • Ytterligare trestegsslipning syftar till att erhålla ett fyllnadsmönster (krossad sten) . Först utförs grov bearbetning med 2–5 mm, sedan måttlig slipning, i slutet - slipning med ett finkornigt slipmedel.
  • Yta rensad från damm med en dammsugare.
  • Följd av polyuretanimpregnerad primer tills ett enhetligt lager bildas. Blandningen ska inte få ackumuleras i form av vattenpölar.
  • För olika betongklasser (M 150 - M 350) används 3 lager . Vid slipning av betong i en kategori större än M 350, liksom för tegel, skiffer och keramiska plattor, räcker det med två lager. För detta är material som "Politax" lämpligt.
  • Alla lager måste torkas noggrant … Vid en temperatur på 0 ° tar torkning inte mindre än 6 och inte mer än 24 timmar, vid lägre, minus temperaturer, inte mindre än 16 och högst 48 timmar. En testapplikation av impregnering hjälper till att bestämma förbrukningen av polyuretan.
Bild
Bild

För att spara pengar kan du inte applicera 3 lager lösning, men då kommer ytan att sakna glansig glans.

För att ge större styrka, tvärtom, rekommenderas det att göra ytterligare lager . Polyuretanimpregnering ger jämn penetration genom hela betongens tjocklek, förbättrar materialets mekaniska egenskaper och dess kemiska beständighet, vilket garanterar en ökad livslängd för strukturen med 2-3 år, och förenklar också förfarandet för att behålla beläggningen.

Rekommenderad: