Förbättrat Gips: Enkel Blandning Av Hög Kvalitet För Väggar, Skikttjocklek Vid Applicering, SNIP Och Arbetsteknik

Innehållsförteckning:

Video: Förbättrat Gips: Enkel Blandning Av Hög Kvalitet För Väggar, Skikttjocklek Vid Applicering, SNIP Och Arbetsteknik

Video: Förbättrat Gips: Enkel Blandning Av Hög Kvalitet För Väggar, Skikttjocklek Vid Applicering, SNIP Och Arbetsteknik
Video: Instruktionsfilm Gips 2024, Maj
Förbättrat Gips: Enkel Blandning Av Hög Kvalitet För Väggar, Skikttjocklek Vid Applicering, SNIP Och Arbetsteknik
Förbättrat Gips: Enkel Blandning Av Hög Kvalitet För Väggar, Skikttjocklek Vid Applicering, SNIP Och Arbetsteknik
Anonim

Idag är gips ett av de mest efterfrågade materialen inom reparations- och byggnadsarbeten. Till skillnad från många alternativ är dessa formuleringar prisvärda och lätta att arbeta med. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt en sådan typ som förbättrad gips. Det speciella med detta alternativ från standardblandningen är närvaron av ytterligare komponenter som ger materialets högpresterande egenskaper.

Bild
Bild

Vad det är?

Förbättrat gips är inte en speciell typ av finish med de förbättrade ämnena som ingår i denna blandning. Materialet är baserat på standardkomponenter, utan modifierare. Det är bara ett mellanalternativ i klassificeringen av kitt: det intar en standardposition mellan en enkel och en högkvalitativ blandning. Skillnaden mellan alla typer av beläggning bestäms av regleringsdokument - SNiP och GOST.

Enkel - det används oftast för efterbehandling av bostäder, när det inte finns några ökade krav på jämnhet och utjämning av väggytan. Tillhandahåller endast 2 lager - stänk, primer.

Bild
Bild

Förbättrad - det används som inredning i bostadshus, när det är nödvändigt att göra väggarna så jämna som möjligt, eller som en ytbeläggning eller fasad - kakel, mosaik etc. appliceras på den behandlade ytan. Spackling utförs i tre lager: sprutning, jord och täckning.

Hög kvalitet - gips innebär, förutom tre lager, applicering av ytterligare en primer. Således uppnås en perfekt jämnhet hos väggytan.

Och ändå, i jämförelse med många andra finish, har kittet ett högt mekaniskt motstånd. På ytor behandlade med förbättrat gips förekommer sällan mikrosprickor. Dessutom ger materialet hög fuktbeständighet mot väggarna, vilket gör att det kan användas i olika rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom används i kompositionen av förbättrade plåster ofta PVC -lim, vilket fungerar som en ytterligare bindningskomponent. Mångsidigheten ligger också i brandmotstånd. Även när den utsätts för direkt värme behåller ytan sin ursprungliga struktur.

Bild
Bild

Funktioner och kompositionskrav

Innan du bekantar dig med den förbättrade gipsets sammansättning bör du förstå vad som är skillnaderna mellan detta alternativ och andra typer av ytbehandlingar.

I det här fallet måste du vara uppmärksam på följande funktioner:

  • efter behandling med förbättrat gips blir beläggningen jämn och slät;
  • för att uppnå önskat resultat krävs ett litet lager av material - upp till 1,5 cm;
  • med förbättrat gips är efterbehandlingen mycket snabbare än med enkla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att omedelbart efter applicering av ett sådant kitt kan ytan målas eller klistras över med tapeter. Ytterligare manipulationer krävs inte, eftersom gips förbättrar beläggningens egenskaper avsevärt.

Observera att när du arbetar med dessa formuleringar kan du, men inte nödvändigtvis, använda fyrar. I det här fallet måste tjockleken på elementen helt motsvara ytskiktet, annars kränks applikationstekniken.

Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma det faktum att lagrets tjocklek måste överensstämma med SNIP -standarderna. Enligt dess bestämmelser:

Stänk:

  • för tegel och armerad betong - upp till 0,5 cm;
  • för träväggar, med beaktande av bältros eller metallnät - 0,9 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utformad för att förbereda ytan och öka vidhäftningen innan påföljande lager appliceras, så att väggen rengörs på förhand, damm tas bort. Blandningen bereds i konsistensen av flytande gräddfil. Sedan fylls alla sprickor och fördjupningar djupare än 5 mm. I detta skede måste betongkontakt appliceras på betongväggarna.

Primer för varje lager:

  • för tunga cementmurbruk (för rum med hög luftfuktighet) - 5 mm;
  • för lättvikt - gips, kalk (för torra rum) - 7 mm;
  • tjockleken på alla lager (upp till 3 är tillåtna) - högst 10-15 mm.
Bild
Bild

Denna beläggning bör helt slutföra nivelleringen av ytan. En ganska tjock lösning används - tills degen är konsistent. Varje efterföljande primerlager appliceras efter att det föregående har torkat helt.

Täckning - högst 2 mm:

Dekorativt gips kan användas för detta lager. Det appliceras på det redan torkade, men inte helt, det föregående jordlagret. Den torkade jorden fuktas för att öka vidhäftningen.

Tjockleken på alla lager av förbättrat gips bör inte överstiga 20 mm. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt kvalitetskraven för dessa plåster. Kompositionen som används för sprutning och grundning måste passera genom ett nät med celler upp till 3 mm i diameter. När det gäller beläggningslösningen talar vi om hål med en storlek på upp till 1,5 mm.

Bild
Bild

Korn måste finnas i sanden som används för att förbereda kompositionen. Den tillåtna storleken på varje partikel för sprutning och jord är 2,5 mm. Vid efterbehandling bör indikatorn inte överstiga 1,25 mm.

Applikationsområde

Förbättrat gips används både för vardagsrum och för offentliga lokaler, vilket ökar ytornas skyddskvaliteter. Kompositionen ger en hög grad av vidhäftning till olika ytor och efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild

Fördelen med det förbättrade gipset är att det är lämpligt för:

  • för tegel, betong, trä och blandade substrat, bestående av olika material;
  • för efterbehandling av väggar, fönsteröppningar, vändlistar och pelare;
  • som utjämningsskikt för tak i rum för olika ändamål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsteknik

Den tekniska processen är inte särskilt komplex om man följer stadiet. Först måste du börja förbereda basen. Damm och smuts avlägsnas från ytan så att det senare inte finns några svårigheter med vidhäftning. Därefter bör mindre defekter och sprickor elimineras.

Många experter rekommenderar att du använder en penetrerande primer . Väggbehandling måste utföras redan innan applicering av gipset, vilket ökar vidhäftningen av ytan med olika kompositioner. Det bör noteras att det är nödvändigt att fortsätta till nästa steg först när ytan är helt torr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan måste du börja blanda komponenterna för beklädnaden. Slakad lime och sandbas tas som ingredienser. Förhållandet med vatten bör vara 1: 1, 5.

Professionella rekommenderar att du använder en annan vanlig metod. För lösningen är det nödvändigt att förbereda sand, cement och vatten. PVA -lim används som bindningskomponent. I detta fall kommer alla ingredienser separat att kosta mycket mindre än den färdiga lösningen.

Bild
Bild

För blandning behöver du en behållare i vilken vatten hälls - 20 liter. För en sådan vätskevolym används cirka 200 g av en limkomponent, vid behov kan proportionerna ändras. Därefter blandas alla komponenter och gradvis hälls sand och cement i behållaren. Blandningen måste blandas noggrant tills kompositionen av önskad konsistens erhålls.

Tack vare denna metod kan gipsskiktet vara något större. Den tillåtna tjockleken är 80 mm. I det här fallet kan applikationen utföras utan en ramanordning, vilket underlättar arbetet mycket. Det kommer också att hjälpa till att undvika ojämnheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är sprutning med en svag lösning. Denna arbetsperiod är en av de viktigaste, eftersom det är så ytan är förberedd för grundning. På grund av närvaron av en flytande konsistens i kompositionen kan alla defekter på väggen snabbt och enkelt fyllas. Behandlingen garanterar maximal ytjämnhet.

Nästa steg är att applicera primern. För arbete behöver du en murslev, som i processen är placerad i en vinkel på 150 grader. Inledningsvis utförs applikationen med laterala rörelser och sedan - från botten uppåt. Den genomsnittliga jordtjockleken varierar från 12 till 20 mm. En regel används för att bestämma jämnheten. För att eliminera defekter är en lösning obligatorisk.

Bild
Bild

Sista etappen är omslaget. Detta lager appliceras i enlighet med en speciell teknik. I processen är det nödvändigt inte bara att jämna ut, utan också att torka av ytan. I grund och botten används en speciell pneumatisk hink för att täcka med detta lager.

Jorden, som redan har torkat ut, måste fuktas med en liten mängd vatten. Täck i flera lager med en pensel. Efter torkning gnids den med en träspackel och trycker fast verktyget mot ytan. Först utförs cirkulära rörelser, efter - horisontellt och vertikalt.

Bild
Bild

Sådant arbete är svårt, särskilt om bearbetningen av det putsade skiktet utförs på ett rutnät. Att göra en täckning kräver vissa färdigheter och mycket erfarenhet. Om du använder en färdig lösning bör du noggrant följa instruktionerna som anges av tillverkaren.

tips och tricks

Om du arbetar med förbättrat gips för första gången är det lämpligt att använda några användbara rekommendationer från professionella hantverkare. Till exempel, under beredningen av lösningen, kan gips användas istället för cement. Dessutom tillsätts lite PVA -lim - 100 g till kompositionen. På grund av detta förbättras slutskiktets hållfasthet och kvalitet.

Bild
Bild

Var särskilt uppmärksam på ojämnheter vid sprutning . Efter noggrann bearbetning får du en pålitlig beläggning utan förekomst av små sprickor, vilket ofta komplicerar ytterligare processer.

För att bestämma jordens jämnhet efter applicering bör regeln appliceras horisontellt på väggen. Verktyget används sedan vertikalt och diagonalt.

Rekommenderad: