Gipsblandning: Gips Och Cementflexibla Produkter, En Variant Av Rotband-blandningen, Torrt Gips För Utjämning Av Väggarna, Hur Man Förbereder En Lösning Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Gipsblandning: Gips Och Cementflexibla Produkter, En Variant Av Rotband-blandningen, Torrt Gips För Utjämning Av Väggarna, Hur Man Förbereder En Lösning Med Egna Händer

Video: Gipsblandning: Gips Och Cementflexibla Produkter, En Variant Av Rotband-blandningen, Torrt Gips För Utjämning Av Väggarna, Hur Man Förbereder En Lösning Med Egna Händer
Video: Stamped Concrete Floor | DIY 2024, April
Gipsblandning: Gips Och Cementflexibla Produkter, En Variant Av Rotband-blandningen, Torrt Gips För Utjämning Av Väggarna, Hur Man Förbereder En Lösning Med Egna Händer
Gipsblandning: Gips Och Cementflexibla Produkter, En Variant Av Rotband-blandningen, Torrt Gips För Utjämning Av Väggarna, Hur Man Förbereder En Lösning Med Egna Händer
Anonim

Oavsett materialval för efterbehandling inomhus innebär de alla applicering på släta väggar. Det enklaste sättet att hantera brister i beläggning är att använda gips. Det handlar om dess sammansättning och prestandaegenskaper, finesser i val och tillämpning som kommer att diskuteras i denna artikel.

Särdrag

Gipsblandning är en torr komposition för utspädning med vatten. Huvudkomponenten i blandningen är kalciumsulfathydrat, känt som stuckatur. Det erhålls vid bränning av gipssten och dess efterföljande slipning till ett fint flisläge (på liknande sätt - genom att krossa marmor, erhålls en komposition för tillverkning av konststen).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ingen krympning garanterar en slät, högkvalitativ yta utan sprickor och höga vidhäftningshastigheter gör det möjligt att överge användningen av ett armeringsnät. Det kan bara krävas i nybyggda byggnader vars struktur krymper. Samtidigt kan tjockleken på gipsskiktet vara ganska imponerande - upp till 5 cm.

Men även med en sådan skikttjocklek är beläggningens vikt liten, så det lägger inte överdriven belastning på stödstrukturerna och kräver därför inte förstärkning av basen.

Gipsfärdiga väggar behåller värme och ljud bättre än betongväggar.

Slutligen är ytan som ska behandlas estetiskt tilltalande, även utan korniga inneslutningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa pratar om den högre kostnaden för en gipsbaserad produkt jämfört med motsvarande betongcement. Detta kan dock inte betraktas som ett minus, eftersom 1 kvm. m förbrukas upp till 10 kg gipsblandning och upp till 16 kg - cement -sand. Med andra ord kompenseras det högre priset av blandningens lägre vikt och därmed mer ekonomisk konsumtion.

En märkbar nackdel kan i vissa fall betraktas som en snabbare inställning av gipset . Detta faktum måste beaktas vid arbete - omedelbart släta det applicerade gipset, späd inte det i för stora volymer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förpackning

Dessutom innehåller kompositionen komponenter som:

  • perlit, skumglas, vermikulit - minska materialets värmeöverföring och samtidigt dess vikt;
  • kalk-, kalk- eller metallsalter, vars uppgift är att säkerställa blandningens vithet;
  • tillsatser med hjälp av vilka hastigheten för härdning och torkning av beläggningen regleras;
  • styrkahöjande komponenter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkten är helt naturlig, vilket innebär att den är miljövänlig. Dessutom är gipsbeläggningen hygroskopisk, det vill säga den tar upp och tar bort överflödig fukt från rummet, vilket bidrar till ett optimalt mikroklimat.

Funktioner i produktens sammansättning och egenskaper regleras av GOST 31377-2008 , enligt vilken materialets tryckhållfasthet är 2,5 Pa (i torr form). Den har hög ånggenomsläpplighet och värmeledningsförmåga, krymper inte.

Fördelar och nackdelar med produkten beror på kompositionens egenskaper. Så på grund av sin höga plasticitet kännetecknas materialet av enkel applicering. Denna process är betydligt enklare än en liknande procedur när du använder andra typer av gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns följande typer av gipsbaserade kompositioner:

  • gips - konstruerad för grov utjämning av väggar, grovkorniga;
  • kitt - lätt kitt för invändigt arbete - för efterbehandling av väggar;
  • montering (torr) blandning - används vid installation av interna skiljeväggar av gipsskivor, utjämning av gipsskivor och plattor;
  • gipspolymer - en frostbeständig blandning med ökade hållfasthetsegenskaper på grund av närvaron av polymerer i kompositionen;
  • sparkelblandning "perel" - sammansättning för fyllning av leder och hålrum;
  • självutjämnande blandningar för golvet-cement-gipsblandning för golvet, dess utjämning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att underlätta förvaring, transport och användning förpackas den torra blandningen i starka papperspåsar med ett inre lager av polyeten - de så kallade kraftpåsarna. Deras vikt kan variera från tillverkare till tillverkare. Påsar på 15 och 30 kg anses vara universella, de köps oftast. Men det finns också "mellanliggande" alternativ - påsar med 5, 20 och 25 kg.

Hållbarheten för blandningen i en opackad påse är 6 månader . Därefter, även med bibehållande av förpackningens täthet, absorberar gipskompositionen vatten och förlorar sina prestandaegenskaper. Förvara produkten på en torr plats utan att skada originalförpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

Förutom blandningen krävs en konstruktionsblandare för arbete, med vilken lösningen blandas. Användningen gör att du snabbt kan få en homogen, klumpfri blandning av önskad konsistens. Korrekt blandning av murbruk är en av komponenterna i den enkla appliceringen av blandningen och beläggningens kvalitet.

En spatel krävs för att applicera lösningen, och en metall- eller plastflotta krävs för injektering och glansning av ytan . Om tunn tapet ska klistras över de putsade ytorna måste du gå över det med en murslev. Den har en metall- eller gummibas.

Vid arbete med texturerade eller präglade plåster används också gummivalsar, på vars yta ett mönster appliceras. Verktygen till hands - en kvast, skrynkligt papper, trasa, penslar etc. - låter dig också skapa en intressant konsistens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och tillämpning

Blandningen är avsedd för inredning. De vanligaste typerna av beläggningar är väggar och tak. Materialets huvudsyfte är att jämna ut ytor, eliminera små defekter och skillnader i ythöjd.

Blandningen är avsedd för användning i rum med normal luftfuktighet, den används inte för ytterbeklädnad av fasader . Men med ytterligare grundning är kompositionen lämplig för användning i badrummet och i köket. För fuktigare rum är det bättre att välja en hydrofob beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet är materialet mångsidigt, eftersom det passar perfekt på följande ytor:

  • cementgips, betongväggar (de är dock förbehandlade med betongkontakt);
  • lerväggar;
  • murverk;
  • på cellbetongblock (skum och luftbetong), expanderad lerbetong;
  • gammalt gips, med förbehåll för kraven på dess höga hållfasthet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsbruk kan appliceras med maskin eller för hand. När man planerar väggarna i en lägenhet brukar de använda sig av manuell applicering.

Skikttjockleken är 3-5 cm, nästa lager kan appliceras först efter att det föregående har torkat . Beläggningens inriktning utförs enligt fyrarna, det vill säga tjockleken på gipsskiktet är lika med höjden på fyrarna. Fogning möjliggör utjämning av ytor och dölja övergångar mellan lager.

Efter torkning utsätts de putsade ytorna för applicering av en primer, vilket stärker lagret och eliminerar dess tappning. Om de putsade väggarna ska målas eller tapetseras måste de täckas med ett lager kitt. Under torkning av lagret, drag i rummet, exponering för direkt solljus är oacceptabelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Om det behövs kan gipsblandningen beredas med egna händer, särskilt eftersom receptet är ganska enkelt. Huvudkomponenterna är stuckatur och vatten. Men om du bara använder dem stelnar blandningen snabbt, vilket gör det omöjligt att arbeta med det.

Införandet av mjukningsmedel gör att reaktionen mellan komponenterna kan bromsas . Det senare kan vara kalk, PVA -lim utspätt i hälften med vatten, citronsyra eller vinsyra eller speciella vätskor. De finns i järnaffärer. Förutom att öka massans härdningstid undviker deras användning sprickbildning av den putsade ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera recept för att förbereda en gipsblandning, medan i alla proportioner av huvudkomponenterna är identiska. Vanligtvis tas 1 liter vatten för 1,5 kg gips (gips-kalkpulver), varefter en mjukgörare tillsätts (5-10% av totalen).

Det är möjligt att göra vattentätt gips, eller snarare, för att ge det fuktresistenta egenskaper genom att applicera en djup penetrering akryl primer ovanpå den. Om gipset används under en kakel, kan dess fuktbeständighet säkerställas med hjälp av en betongkontakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Knauf "Rotband", "Prospectors", "Volma Lay" blandningar är populära bland inhemska konsumenter. I allmänhet är formuleringarna lika i kvalitet och prestanda, bara några av dem kan inte användas i rum med hög luftfuktighet.

Knauf universalblandningar har vunnit köparnas förtroende från ett tyskt märke med mer än ett halvt sekel historia. Rotband -produkten levereras i 5, 10, 25 och 30 kg påsar och är en torr blandning.

Andra blandningar av denna tillverkare ("HP Start", "Guldband"), enligt användarrecensioner, är ganska täta, vilket komplicerar processen att arbeta med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterfrågan på produkten beror på dess mångsidighet: den är lämplig för betong, expanderad polystyren, tegelytor. Dessutom kan den användas i kök och badrum. Den högsta tillåtna skikttjockleken för taket är 1,5 cm, för väggar och andra beläggningar - 5 cm; minst - ca 5 cm. Konsumtionen av kompositionen är genomsnittlig, inte för stor - cirka 8,5 kg / m2, förutsatt att den appliceras i 1 lager (2 gånger mindre än vid användning av sandkompositioner).

Färgen på blandningen kan vara antingen snövit eller gråaktig, rosa . Produktens nyans påverkar inte dess prestanda på något sätt. Kompositionen innehåller också tillsatser som är ansvariga för förbättrad vidhäftning. På grund av detta visar blandningen god vidhäftning även i taket med en skikttjocklek på upp till 1,5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda föreningar av kompositionen hjälper till att behålla fukt i beläggningen, så att materialet inte täcker under torkningsprocessen, även vid höga temperaturer.

När du köper en blandning, se till att kompositionens hållbarhet inte är mer än 6 månader. På grund av sin höga hygroskopicitet absorberar den fukt från omgivningen. Efter sex månaders lagring förlorar materialet mättat med fukt sina tekniska egenskaper, skrynklor, vilket försvårar installationen. Det är viktigt att påsen är hermetiskt försluten.

Framgångsrika exempel och alternativ

Avslutande gips kan beläggas med inre färg. Ytan kan vara perfekt plan eller strukturerad. I detta fall appliceras avlastningen över vått gips. Beroende på vilka material som används erhålls en kran eller annan textur.

Bild
Bild

Om du använder speciella appliceringstekniker och speciell färgning kan du få ytor som imiterar naturmaterial - trä, betong, tegel.

Bild
Bild

Den putsade och målade ytan ser intressant ut, påminner om textilier - sammet, läder, siden.

Bild
Bild

Gipsblandning används ofta inom konst och hantverk. Till exempel tillåter inredningen av burkar och flaskor dig att göra dem till snygga inredningstillbehör.

Rekommenderad: