Torrt Gips (24 Foton): Vad Det är, Blandningens Egenskaper För Interiörarbete, Utspädning Av Lösningen Och Väggdekoration

Innehållsförteckning:

Video: Torrt Gips (24 Foton): Vad Det är, Blandningens Egenskaper För Interiörarbete, Utspädning Av Lösningen Och Väggdekoration

Video: Torrt Gips (24 Foton): Vad Det är, Blandningens Egenskaper För Interiörarbete, Utspädning Av Lösningen Och Väggdekoration
Video: Wall decor design ideas 2020 | Modern Living Room Wall decorating Ideas 2024, Maj
Torrt Gips (24 Foton): Vad Det är, Blandningens Egenskaper För Interiörarbete, Utspädning Av Lösningen Och Väggdekoration
Torrt Gips (24 Foton): Vad Det är, Blandningens Egenskaper För Interiörarbete, Utspädning Av Lösningen Och Väggdekoration
Anonim

Tidigare, när du förberedde gips, var du tvungen att lägga tid på att blanda kalk, cement eller gips. Nu kan alla moderna konsumenter köpa färdigt torrt gips för ett hus i trä, för exteriördekoration av en annan byggnad, för inredningsarbete. Innan den appliceras på ytan behöver den bara spädas med vatten.

Bild
Bild

En annan populär typ av gips är gipsplåtmaterial, som anses vara mycket lätt att använda. Vi kommer att behandla typer och nyanser av användningen av olika torra plåster mer detaljerat.

Bild
Bild

Vad det är?

Torrt gips kan säljas som en fritt flytande blandning, vilket kräver utspädning i vatten. Arkmaterial skapas på basis av gips (i sådant gips är det cirka 93%). Tillverkare trimmar arket med papper eller kartong på båda sidor: detta tillåter inte att gipset kollapsar, spricker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättningen av plåster innehåller också organiska ämnen som skiljer sig åt i viskositet (till exempel stärkelse). De ökar materialhållfastheten och gör dem mer hållbara. Gips är mångsidig, den används för efterbehandling av en mängd olika ytor. Av denna anledning väljer många moderna konsumenter just ett sådant gips.

Bild
Bild

Varianter av blandningar

Om vi pratar om plåster som är utspädda med vatten kan det noteras att det finns flera huvudtyper av sådana lösningar. Blandningar är kalk, cement eller gips.

Bild
Bild

Gips

Dessa material är mycket populära eftersom du kan arbeta med dem mycket snabbt. De inkluderar inte bara gips, det finns också polymerfyllmedel. Sådana blandningar köps för inredningsarbeten. Det största pluset med gipsplåster är att det inte finns något behov av efterbehandling, eftersom basen är mycket jämn. Nackdelarna med sådana material är låg hållfasthet och instabilitet för vätska.

Bild
Bild

Innan du använder gips måste du ta bort all smuts från väggen, göra det så jämnt som möjligt. Vid beredning av blandningen, vägledas av proportionerna som anges av tillverkaren. Läs instruktionerna noggrant. Använd en spatel för att applicera materialet på ytan: skiktet måste göras så jämnt som möjligt. En sådan beläggning torkar vanligtvis på en dag och hårdnar helt på ungefär en vecka.

Bild
Bild

Kalk

Detta är det mest traditionella alternativet och har använts av konsumenter i flera år. Sammansättningen av sådana material inkluderar cement, sand, kalk. Denna typ av gips används för efterbehandling av de inre ytorna: den är inte motståndskraftig mot vätska, därför är den inte lämplig för ytterväggar.

Bild
Bild

Den största fördelen med sådana formuleringar är det låga priset, men de är inte hållbara och torkar ut efter två dagar, inte tidigare. Sådana beläggningar blir maximalt hårda på ungefär en månad.

Cement

Cementbaserade torra plåster är mångsidiga: de kan användas för både inredning och exteriör. Huvudkomponenterna är sand och cement, ytterligare komponenter är polymerfyllmedel som ökar vidhäftningen och gör materialet mer visköst.

Sådana beläggningar är inte lämpliga för fuktiga underlag . Av denna anledning kommer det att vara nödvändigt att torka ytan noggrant innan du applicerar gipset. Det är också nödvändigt att använda en speciell djupt penetrerande primer. Beläggningen torkar på tre dagar (detta kan dock hända snabbare), hårdnar helt på en vecka.

Bild
Bild

Det är ganska lätt att arbeta med plåster som är utspädda med vatten. Du behöver bara visa största omsorg, omsorg och ta hänsyn till rekommendationerna som anges i instruktionerna. Vid köp är materialets egenskaper mycket viktiga: välj det mycket noga med hänsyn till ytans egenskaper.

Bild
Bild

Om du inte kan bestämma vilken typ av gips som är bättre, gips eller cement, föreslår vi att du tittar på följande video.

Funktioner av plåtmaterial

Arkgips har många fördelar.

Följande fördelar lockas särskilt till konsumenterna:

  • Enkel installation. Om du installerar arkmaterial behöver du inte vänta ett tag innan du avslutar. Det är också värt att notera att själva installationen är mycket snabbare och enklare än att applicera konventionellt gips.
  • Ljudisolering. Sådant material är ett hinder för ljudvågor.
  • Brandmotstånd. Denna beläggning sprider sig inte och upprätthåller låga. Endast kartong- eller pappersöverlagret kommer att drabbas.
  • Säkerhet för människors hälsa. Arkplåster skapas utan användning av skadliga komponenter. Vid uppvärmning avger sådana material inte skadliga ämnen.
Bild
Bild

Det är också värt att notera att plåtmaterial inte är lika dyra som flytande plåster. Denna fördel visar sig vara avgörande för många konsumenter.

Torrplåt har inte bara fördelar, utan också nackdelar:

  • Otillräckligt vätskebeständighet. Även om du applicerar en speciell vattentät beläggning på gips, kommer den inte att tåla exponering för vatten på länge. Om din lägenhet är översvämmad måste du dekorera taket eller väggarna.
  • Otillräcklig styrka. Det rekommenderas inte att hänga tunga möbler eller utrustning på gipsväggar.
Bild
Bild

Installationsarbete

Arkmaterial kan installeras på olika sätt. Två metoder används vanligtvis.

Bild
Bild

På lim

Med denna installationsmetod fixeras gips på basen med lim. Du kan köpa en speciell blandning, den späds ut i vatten. Tillverkarna anger vanligtvis proportionerna på förpackningarna. Resultatet ska vara ett homogent och tillräckligt tjockt material som enkelt kan appliceras på underlaget.

Gips har en betydande vikt, så du bör inte utföra installationsarbetet ensam. Det rekommenderas att du får en assistent att installera sådant material.

Bild
Bild

Installation på lim utförs enligt följande:

  • Rengör först basen som gipset ska appliceras på. Du kan göra detta med en slipmaskin eller sandpapper.
  • Applicera en primer på taket eller väggarna. På grund av detta kommer ytan och limet att fästa bättre vid varandra.
  • Vänta tills primern har torkat och använd lim, applicera den i mitten av väggen och runt omkretsen. Det ska finnas ganska mycket lim på ytan. Limet kan också appliceras på själva gipset.
  • Luta arket mot ytan. Med hjälp av en byggnivå kommer det att vara möjligt att kontrollera om den är korrekt installerad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När finishen är klar väntar du på att limmet torkar (förpackningen anger vanligtvis rätt tid). Täta fogarna mellan gipsprodukterna med ett kitt. Då blir det möjligt att fortsätta med efterbehandlingen: limning av tapeter, läggning av kakelbeläggningar, applicering av färg. Detta är det enklaste sättet att installera plåtmaterial, denna metod är lämplig även för en oerfaren person.

På ramen

Installation på en ram är inte som den tidigare metoden. Du måste först förbereda aluminiumramen: sedan fästs torrt gips med självgängande skruvar.

Bild
Bild

Installationsarbetet utförs i följande ordning:

  • Rengör ytan, förbered den för installationen av strukturen. Det är nödvändigt att ta bort gropar, bli av med oegentligheter. Annars håller ramen inte bra.
  • Installera en horisontell profil längst ner på väggen. Designen är baserad på detta element. Med byggnadsnivån måste du markera basen i förväg.
  • Sedan installeras den övre profilen i taket.
  • Sedan bör installationen av vertikala ställningar utföras. De kommer att ansluta de nedre och övre elementen. För att säkerställa att det inte finns några luckor när du installerar gips, observera ett steg på 40 cm. Kontrollera med en byggnadsnivå om de vertikala elementen är jämnt placerade.
  • Använd en skruvmejsel och självgängande skruvar för att fixera gipset på ramen. Se till att det inte finns några mellanrum mellan arken: de ska vara från ände till ände.
Bild
Bild

Expertråd

Om du vill uppnå bra arbetsresultat och få en högkvalitativ och hållbar beläggning måste du tänka på vissa regler.

Kom ihåg följande nyanser:

  • Alla verktyg bör sorteras ut innan du använder torrt gips. Lägg ut dem i förväg.
  • I rum där det är hög risk för brand, använd brandsäkra överdrag.
  • Installera inte torr gipsskiva vid mycket låga temperaturer, annars kommer kartongen eller papperet att skala av gipset.
  • Använd inte konventionella plåtmaterial i rum med mycket hög luftfuktighet. Sluta välja ark som har en fuktresistent beläggning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ta hänsyn till tillverkarens rekommendationer och följ noggrant instruktionerna, i det här fallet kommer resultatet av efterbehandlingen inte att göra dig besviken. Om du inte är säker på att du kan välja rätt material på egen hand, kontakta en specialist i förväg.

Rekommenderad: