Efterbehandling Av Gips: Varför Behövs Det Och Vad Kan Ersättas, Materialtyper För Väggar Av Gipsskivor, För Målning Och Kitt, Omfattning Av "Prospector"

Innehållsförteckning:

Video: Efterbehandling Av Gips: Varför Behövs Det Och Vad Kan Ersättas, Materialtyper För Väggar Av Gipsskivor, För Målning Och Kitt, Omfattning Av "Prospector"

Video: Efterbehandling Av Gips: Varför Behövs Det Och Vad Kan Ersättas, Materialtyper För Väggar Av Gipsskivor, För Målning Och Kitt, Omfattning Av
Video: Hur gör snickaren - Montering av gipsskivor på vägg 2024, April
Efterbehandling Av Gips: Varför Behövs Det Och Vad Kan Ersättas, Materialtyper För Väggar Av Gipsskivor, För Målning Och Kitt, Omfattning Av "Prospector"
Efterbehandling Av Gips: Varför Behövs Det Och Vad Kan Ersättas, Materialtyper För Väggar Av Gipsskivor, För Målning Och Kitt, Omfattning Av "Prospector"
Anonim

Under konstruktionen eller reparationen, för att skapa en slät yta på väggarna för målning eller limning med någon typ av tapeter, är det lämpligt att använda efterbehandling. Denna typ av byggmaterial, i motsats till de material som användes i inledningsskedet, är särskilt finkornig. Det är denna egenskap som i slutändan gör det möjligt att få en perfekt plan yta, på vilken det senare blir ganska lätt att placera alla dekorativa och motstående material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Alla typer av efterbehandlingskitt, beroende på användningsområde, kan grovt delas in i två huvudtyper:

  • för utomhusarbete;
  • för inredningsarbete.

Denna uppdelning är verkligen villkorlig, eftersom i alla typer av efterbehandlingsarbeten används identiska blandningar, vars sammansättningar bara skiljer sig genom tillägg av förbättrade komponenter till dem, som i de flesta fall behövs för utomhusbearbetning. För fasadmurbruk är det nödvändigt att öka frostmotståndet och hydrofobiciteten hos kittet.

De huvudsakliga funktionella skillnaderna i efterbehandlingsplåster kan beskrivas som:

  • skapa en idealisk yta för att dekorera väggar för inredning;
  • skydd mot vind och fukt, isoleringsfunktioner och ett dekorativt ytskikt för utvändig efterbehandling av byggnader.
Bild
Bild
Bild
Bild

För fasadarbeten utomhus kan du använda cementbaserade föreningar eller polymer-akrylblandningar.

Det slutliga valet beror på vad huvudkravet för efterbehandlingslösningen kommer att vara i varje enskilt fall. Så för väggisolering är det lämpligt att använda en sand-cementblandning med tillsats av speciella komponenter som förbättrar plasticiteten, och för skydd mot fukt och vind är det bästa alternativet en polymerblandning med en akrylbas.

Bild
Bild

Typer av blandningar

Det finns flera typer av efterbehandlingskitt:

  • Cementgips . Denna typ av byggblandning kan vara av två typer, nämligen: cement-sand eller cement-kalkblandning. Dessa murbruk kan användas i rum med hög luftfuktighet och platser med ökad mekanisk belastning. Den huvudsakliga och extremt obehagliga nackdelen med cementbaserad efterbehandlingskitt är sprickor med tiden. Därför ska du inte använda den som en grund för målning.
  • Gips . Denna typ av efterbehandlingsbruk är ett utmärkt alternativ när man arbetar inomhus; till skillnad från cementplåster är den inte känslig för sprickor och är också ganska motståndskraftig mot mekanisk påfrestning. Den största nackdelen med detta material är att det inte är fuktbeständigt, därför är det absolut omöjligt att använda det i utomhusarbeten, liksom i rum med hög luftfuktighet.
  • Polymergips . Denna typ av efterbehandlingsbruk har unika egenskaper som klarar alla uppgifter. Med hjälp av olika tillsatser är det möjligt att justera parametrarna för slutblandningen. Den mest populära av alla typer av polymerblandningar är akrylgips.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ efterbehandling

Vanligt putsgips kan ersättas med dekorativt gips, vilket skapar en ovanligt effektiv dekoration av väggarna i rummet. Det finns olika typer av dekorativt gips som efter applicering kan ge ytan ett färdigt estetiskt utseende. Deras användning gör att du kan skapa originalstrukturerade effekter med olika mönster.

Typerna av sådana kitt inkluderar följande typer:

  • Strukturell blandning , som inkluderar en mängd ytterligare partiklar, till exempel små stenar, glimmer eller kvarts;
  • Reliefblandning innehåller partiklar av marmorflis, som vid torkning skapar effekten av krossat glas som skimrar i solen med alla regnbågens färger. Denna typ av finish kombineras perfekt med andra efterbehandlingsmaterial;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Texturerat kitt - en konstruktionsblandning med en heterogen struktur som innehåller olika tillsatser i dess sammansättning. En av de mest populära typerna av denna typ är efterbehandlingsspacklet "Barkbagge";
  • Terrazitblandning - denna typ av efterbehandlingsmaterial är baserat på vitt cement med tillsats av fina partiklar av sand, glimmer, kalk, glas och andra ytterligare komponenter;
  • Spackel "Floki " - en matt yta av akrylflingor i olika storlekar och nyanser, denna typ av finish kräver ytterligare beläggning med akryllack.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Det slutliga resultatet beror på rätt val av efterbehandlingsspackel, dess struktur och konsistens, samt på strikt efterlevnad av den tekniska processen - det vill säga den helt släta ytan på väggarna, golvet eller taket.

För inredningsarbete är en av de bästa byggföreningarna efterbehandlingsgipset "Prospectors" på en gipsbas. Denna typ av kitt är perfekt för utjämning av både betong- och tegelväggar, den kan också appliceras på gips i rum med måttlig luftfuktighet. Förutom att gipset "Miners" är idealiskt för att eliminera sprickor på alla ytor och fylla skarvar mellan betongplattor, används det i stor utsträckning som ett efterbehandlingsmaterial för väggar.

Bild
Bild

Kittet har sin utomordentliga popularitet tack vare den utmärkta kvaliteten på produkten, liksom till det pris som är tillgängligt för köparen med valfri budgetnivå.

Gips baserat på gips innehåller olika modifierade tillsatser och komponenter i dess orenhet, vilket ger det speciell plasticitet.

Den färdiga lösningen "Prospectors" har många anmärkningsvärda egenskaper:

  • den färdiga blandningen appliceras lätt och jämnt på ytan;
  • möjligheten att applicera ett lager från fem till femtio millimeter i ett pass;
  • förmågan att öka skikttjockleken upp till åttio millimeter i separata små områden;
  • hög elasticitet av materialet förhindrar bildning av sprickor när gipset torkar;
  • en god nivå av ånggenomsläpplighet kommer att säkerställa tillräcklig fuktgenomträngning i en torr luftmiljö. Och i rum med hög luftfuktighet kommer byggnadsblandningen tvärtom att behålla överflödig ånga, vilket ger ett optimalt bekvämt inomhusklimat hela tiden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandlingsverktyg

För att bearbeta väggarna med kitt måste du fylla på med de verktyg du behöver i processen.

Dessa inkluderar följande uppsättning:

  • en industriell mixer eller en vanlig konstruktionsborr med ett speciellt fäste - det här verktyget är nödvändigt för att noggrant blanda den torra blandningen med vatten i vissa proportioner;
  • en plastbehållare, lämplig i volym, för utspädning av erforderlig mängd efterbehandlingsspartel;
  • en murslev av lämplig storlek för direkt applicering av den beredda blandningen på ytan. Det är bäst att köpa ett byggpaket bestående av spatlar i olika storlekar. På stora öppna ytor är det bekvämt att arbeta med en stor spatel, men på svåråtkomliga platser behöver du säkert ett mindre verktyg;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • breda borstar eller rullar för ytfyllning. Detta förfarande är nödvändigt för att täcka väggarna med ett skyddande lager. Primern har vidare en gynnsam effekt på hållfasthet och vidhäftning vid arbete med eventuella motstående material;
  • sandpapper och hudspackel är nödvändiga för att jämna ut oegentligheter, ta bort små partiklar av den härdade blandningen. När du arbetar med en efterbehandling kitt, är det lämpligt att använda fint sandpapper;
  • en byggnivå kommer att behövas för att kontrollera ytan för perfekt jämnhet.

Rekommenderad: