Vilket Polykarbonat Att Välja För Ett Växthus? Hur Och Var är Det Bättre Att Använda Ett Material Med En Bikakestruktur 4 Mm Tjock Och Vilken Densitet Som Ska Vara, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Vilket Polykarbonat Att Välja För Ett Växthus? Hur Och Var är Det Bättre Att Använda Ett Material Med En Bikakestruktur 4 Mm Tjock Och Vilken Densitet Som Ska Vara, Recensioner

Video: Vilket Polykarbonat Att Välja För Ett Växthus? Hur Och Var är Det Bättre Att Använda Ett Material Med En Bikakestruktur 4 Mm Tjock Och Vilken Densitet Som Ska Vara, Recensioner
Video: Välja växthus 5 frågor för att välja ut det bästa växthuset för din trädgård 2024, April
Vilket Polykarbonat Att Välja För Ett Växthus? Hur Och Var är Det Bättre Att Använda Ett Material Med En Bikakestruktur 4 Mm Tjock Och Vilken Densitet Som Ska Vara, Recensioner
Vilket Polykarbonat Att Välja För Ett Växthus? Hur Och Var är Det Bättre Att Använda Ett Material Med En Bikakestruktur 4 Mm Tjock Och Vilken Densitet Som Ska Vara, Recensioner
Anonim

För arrangemang av växthus erbjuder tillverkarna konsumenten en mängd olika material. Tillsammans med de traditionella råvarorna för installation av ramen, till exempel glas eller film, finns det material av den senaste generationen som har visat sig mycket bra i praktiken. Denna produkt är polykarbonat, som har använts i stor utsträckning under de senaste åren.

Bild
Bild

Funktioner och typer

De flesta trädgårdsmästare och trädgårdsmästare undrar inte längre vilket material de ska köpa som täckningsråvara för växthus och växthus, eftersom polykarbonat är att föredra. Men ibland står köparen inför ett val när det gäller materialtyp, eftersom dessa produkter presenteras i ett stort utbud på stormarknadens hyllor. Köparens uppgift är att köpa det bästa alternativet baserat på produktens kostnad och kvalitet.

Bild
Bild

Polykarbonat är en plast tillverkad av polymerer.

Som de positiva egenskaperna hos råvaror kan man peka ut:

  • lägsta vikt och enkel installation;
  • flexibilitet och styrka;
  • miljövänlighet;
  • motståndskraft mot temperaturfluktuationer och utmärkta värmeisoleringsegenskaper.

Kombinationen av ovanstående kvaliteter var anledningen till att materialet har blivit mycket populärt och efterfrågat inom många verksamhetsområden, inklusive skydd av växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sin struktur klassificeras råvaror i två typer:

  • monolitiska produkter;
  • cellulärt polykarbonat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på namnet på den första typen av material kan det noteras att det bara kommer i form av massiva ark med olika tjocklekar och storlekar på produkten. Och tack vare värmebehandlingen av råvaror kan den nödvändiga konfigurationen ställas in, vilket är mycket viktigt för konstruktionen av flernivåstrukturer.

En distinkt fördel med ett monolitiskt material är dess styrka , vilket är flera gånger högre än för cellulära produkter. Det gör att den kan användas för konstruktionsändamål utan ytterligare montering av ramen. Färgen på monolitiskt polykarbonat varierar från färglösa ark till material i alla slags nyanser. Som täckande råvara för växthus används den inte så ofta, eftersom den har en ganska hög kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den rätta lösningen för att ordna växthus i polykarbonat är cellmaterial, som har ett antal positiva egenskaper. Det är mycket viktigt att noggrant förstå det presenterade sortimentet av dessa råvaror, eftersom hela strukturens funktionalitet och dess livslängd direkt beror på valet till förmån för en eller annan typ av polykarbonat.

Bild
Bild

Fördelar med bikakestrukturen

Materialet har många fördelar jämfört med andra växthusprodukter:

  • utmärkt ljusgenomsläpplighet av råvaror;
  • lättviktig;
  • närvaron av en beläggning som skyddar växter från ultraviolett strålning;
  • ett luftskikt i cellerna gynnar värmeskydd;
  • låg kostnad i motsats till den monolitiska typen;
  • lång livslängd;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • motståndskraft mot olika temperaturer;
  • leder inte elektricitet;
  • inte utsatt för korrosion och sönderfall;
  • god plasticitet och termoplasticitet hos produkter;
  • återvinningsbart.
Bild
Bild

Nackdelarna med produkter inkluderar låg motståndskraft mot exponering för slipande ämnen och cyklisk expansion på grund av temperaturförändringar.

Det finns lätta typer av cellulärt polykarbonat, som kännetecknas av tunnare skiljeväggar på insidan. Kostnaden för sådant material gör det möjligt att spara på inköp av byggvaror.

Bild
Bild

Egenskaper och parametrar

Först och främst sticker polykarbonat ut för sin styrka jämfört med andra täckmaterial för växthus, till exempel med glas eller plastfolie. Temperaturintervallet vid vilket det inte förlorar sina egenskaper är: från + 120C till -40C. Cellulärt polykarbonat i dess struktur är av följande typer: 2R, 3R, 3RX, 5RX, 6RS.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bikakeform

En indikator som densitet är en mycket viktig parameter för ett material. Det beror på formen på hålrummen i det cellulära polykarbonatarket. Den högsta hastigheten observeras för material med triangulära och sexkantiga celler. Denna funktion ger produkten god motståndskraft mot starka vindbyar, men produktens flexibilitet minskar.

Rektangulär honungskaka finns i den mer budgetartade typen av polykarbonat, den kännetecknas av utmärkt flexibilitet.

Bild
Bild

Tjocklek

Tillverkare erbjuder produkter med följande tjocklek: 4, 6, 8, 10, 16 mm eller lättare produkter, vars parameter är 3-3,5 mm.

Plåtar med en tjocklek på 20 till 32 mm produceras på individuell beställning, som används för konstruktioner där en speciell nivå av beläggningsstyrka är viktig.

För att utrusta ett privat växthus rekommenderar experter dig att välja optimal materialtjocklek för sådana byggnader .på 4 mm. Denna indikator gör att växthuset effektivt kan klara sina funktionella uppgifter i cirka 3-4 år. Tjocka paneler för växthus ska inte användas, eftersom de kommer att minska produktens ljustransmittans och värmeledningsförmåga, samtidigt kommer det att finnas ett behov av att utrusta en förstärkt ram.

Bild
Bild
Bild
Bild

För klimat med hårda väderförhållanden bör 6 mm tjocka råvaror köpas. Sådana ark kommer inte att försämras även från hagel och starka vindar.

Ark med en tjocklek av 16 mm visade sig bättre när de utförde vertikala väggar i pooler eller andra sportbyggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arkstorlek

När man bygger ett växthus är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal obligatoriska faktorer, baserat på vilka en viss mängd material kommer att köpas. Strukturens syfte: växthuset kommer endast att användas på våren eller på vintern, dess storlek, belastning på väggarna och så vidare. När det gäller måtten på ett ark av cellulärt polykarbonat finns det enhetliga standarder för dessa parametrar, både från inhemska och utländska tillverkare, oavsett vald tjocklek.

Bladets storlek ska vara 2, 1x6 m eller 2, 1x12 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitiskt polykarbonat tillverkas i följande storlekar: bredd 2,05 m, längd 3,05 m.

Förbrukningen bestäms till stor del utifrån materialets rationella skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Utländska och inhemska företag som är specialiserade på tillverkning av cellulärt polykarbonat erbjuder konsumenten helt transparenta eller färgade produkter. För att välja rätt panelfärg för växthuset bör ett beslut fattas utifrån vissa kriterier.

Bild
Bild

Byggnadens yta måste ge högkvalitativ ljusöverföring för växter, så att belysningen liknar naturligt solljus. Färglösa produkter klarar uppgiften fullt ut. Sådana produkter har ett värde av denna parameter vid nivån 80%. Och till exempel sprider ett ark av cellulärt polykarbonat av opal färg endast 40% av solljuset, en bronsfärg - 60%. Sådana värden kommer att påverka tillväxten av växter negativt, eftersom brist på ljus kommer att leda till försenad utveckling eller död av plantor.

Därför rekommenderar experter:

  • köpa transparenta material för växthus som kommer att ge bra indikatorer på grödor;
  • valet till förmån för panelernas blå eller turkosa färg bör överges helt och hållet;
  • gult polykarbonat kan väljas för milt klimat;
  • om konstgjord belysning planeras för strukturer, kan täckmaterialet ha valfri färg;
  • svamp och bär växer vackert i gröna, röda eller bruna belagda rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av UV -skydd

Under driften av transparent plast utsätts materialet för intensiv ultraviolett strålning, som är belastad med bildandet av mikrosprickor på ytan på grund av aktivering av fotoelektriska förstöringsprocesser. Detta är dock bara den första larmklockan, i framtiden ökar och tycks sådana omärkliga och oseriösa defekter spridas över hela området, vilket resulterar i att arket blir sprött och det gradvis kollapsar.

För att skydda materialet från sådana destruktiva fenomen , appliceras en speciell skyddande beläggning på det översta lagret av polykarbonat vid tillverkningen. Och den moderna tekniken för coextrusion, som används under dessa arbeten, gör det möjligt att eliminera risken för gradvis separation av lagret från basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan hela sortimentet av cellulärt polykarbonat har en sådan beläggning endast på ena sidan. För att installera materialet i växthuset på höger sida gör tillverkaren ett särskilt märke på filmen som används för förpackning, som kommer att berätta hur du lägger produkten.

Det finns några produkter där en stabiliserande beläggning appliceras på båda sidor . Dessa produkter har ett snävt omfång: de flesta köps för installation av reklamstrukturer eller ljudabsorberande brädor, vars installation utförs överallt längs transportvägar som ligger nära bosättningar. Sådana produkter behövs inte för att ordna växthus, eftersom endast ena sidan är i kontakt med UV -strålning under drift.

Idag på marknaden finns det paneler gjorda av cellulärt polykarbonat, som inte har ett skyddande lager, och skydd tillhandahålls på grund av en speciell komposition som innehåller ett tillsatsmedel som utför denna funktion. På sådana produkter anges dess procentandel, vanligtvis är den 30-46%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare säljer polykarbonat utan skyddande beläggning. Den kan endast användas för interiörarbete, vilket utesluter direkt kontakt med ytan med solens strålar, därför är det omöjligt att använda sådana produkter för installation av en växthusstruktur. Efter att ha köpt sådana paneler av cellulärt polykarbonat genom vårdslöshet kan du förvänta dig att strukturen kommer att vara högst ett år. Destruktiva processer kommer inte att låta sig vänta länge, vilket är belastat med allvarliga kostnader för anskaffning av nytt täckmaterial.

Därför är polykarbonat endast lämpligt för konstruktion av växthus med en skyddande film från ultraviolett strålning från betrodda och populära handelsföretag eller tillverkare. Att köpa artiklar som inte har en tillverkare listad är troligtvis ett misstag som kommer att slå din budget på allvar.

Bild
Bild

Urval riktlinjer och recensioner

Europeiska tillverkare hävdar att förstklassigt polykarbonatmaterial framgångsrikt kan användas i cirka 20 år. Konsumentrecensioner visar att kompetent och korrekt drift gör det möjligt för arken att behålla sin effektivitet under den angivna perioden. När det gäller inhemska produkter varierar deras genomsnittliga livslängd inom 8-10 år. Kinesiska motsvarigheter förfaller två gånger snabbare, eftersom råvaran för deras produktion är återvunnet material.

Utifrån detta bör företräde ges till kända företag som övervakar kvaliteten på sina produkter, eftersom de värderar sitt namn på marknaden. Du kan skilja bra produkter från lågkvalitativa genom visuell inspektion av förpackningen: i regel gör verifierade tillverkare markeringar på arks framsida, som innehåller information om produktens parametrar, inklusive produktionsdatum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter på båda sidor måste vara inslagna i plast och fria från synfel och repor. Produktens yta måste vara likformig, fri från böjningar och fri från bubblor. Det kommer inte att vara överflödigt att begära ett kvalitetscertifikat för materialet för granskning, eftersom många skrupelfria företag lätt förfalskar kända logotyper och tillämpar dem på sina produkter av låg kvalitet.

Produktens livslängd bestäms dock till stor del av korrekt installation och val av förbrukningsmaterial .till exempel för svarvning. Diametern på hålen för fästelementen måste vara större än själva bulten för att minska risken för materialsprickor på dessa platser på grund av termiska deformationer av ytan. Det kommer att vara användbart att dessutom använda en gummitvätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonatpaneler är fästa på en speciell profil . Arkets öppna ändar måste stängas med en ångtät profil, vilket ger en fuktsäker funktion och eliminerar risken för att täppa till insidan av arket med olika partiklar. Den nedre kanten behöver inte vara utrustad med en profil; som regel lämnas den otäckt så att kondens kan rinna av ytan utan hinder.

Kompetent installation av täckmaterialet på strukturen, i kombination med det korrekt valda materialet, inklusive tjocklek, storlek, färg och tillverkare, kommer att fungera som en garant för en lång och produktiv drift av växthuset. Det kommer att säkerställa en god avkastning och hög kvalitet på produkten.

Bild
Bild

Och även en stationär eller prefabricerad växthusstruktur kan beställas direkt från tillverkaren, vilket undviker misstag i samband med installation och inköp av byggmaterial.

Rekommenderad: