Spatel För Väggspackel: Produktstorlekar, Vilket är Bättre Att Spackla, Ett Professionellt Verktyg För Mekaniserat Spackel

Innehållsförteckning:

Video: Spatel För Väggspackel: Produktstorlekar, Vilket är Bättre Att Spackla, Ett Professionellt Verktyg För Mekaniserat Spackel

Video: Spatel För Väggspackel: Produktstorlekar, Vilket är Bättre Att Spackla, Ett Professionellt Verktyg För Mekaniserat Spackel
Video: Spackla ojämn vägg - steg för steg 2024, April
Spatel För Väggspackel: Produktstorlekar, Vilket är Bättre Att Spackla, Ett Professionellt Verktyg För Mekaniserat Spackel
Spatel För Väggspackel: Produktstorlekar, Vilket är Bättre Att Spackla, Ett Professionellt Verktyg För Mekaniserat Spackel
Anonim

Varje familj måste förr eller senare reparera. Oavsett om det handlar om köp av en ny rymlig lägenhet eller behovet av att renovera ett gammalt hem, vill du att detta seriösa och tidskrävande arbete ska gå så smidigt som möjligt. En viktig roll i denna process bör ges till valet av högkvalitativa och praktiska verktyg och enheter. Att förbereda allt du behöver i förväg kan spara tid och pengar så att du inte blir distraherad av onödiga shoppingresor i framtiden.

Under reparationer kommer en spatel nästan alltid att användas ., och förmodligen mer än en. Detta verktyg är användbart för flera typer av reparationsarbeten, inklusive väggspackel.

Bild
Bild

Vad det är?

Översatt från tyska betyder "spatel" "axelblad". Det är en tallrik med handtag. Plattan kan ha olika former och storlekar, beroende på spatelens syfte. De material som bearbetningsdelen av verktyget är tillverkad av skiljer sig också åt.

Det finns olika varianter av spateln - vissa är lämpliga för att ta bort gammal tapet, andra är lämpliga för att injektera eller kakla och jämnt applicera limskiktet. Det finns verktyg för att injektera ytor, skrapa bort gammal färg, fylla väggar, jämna ut ytmaterial eller lägga tegel.

Spatelens arbetsdel kan vara tillverkad av plast, glas, gummi, stål eller trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Spatler som används för olika typer av arbete bör väljas strikt i enlighet med deras syfte. I olika stadier av reparationen kan olika versioner av detta verktyg behövas. Nedan kommer vi att överväga de typer av spatlar som används vid fyllning av väggytor.

Bild
Bild

Fasad

Denna typ av verktyg används för att täcka ytan på väggarna med gips- och kittblandningar, samt för efterföljande utjämning av den applicerade lösningen och eliminera oegentligheter. Fasadspackel rekommenderas att användas för arbete på stora ytor som förberetts i förväg. Dessa produkter kännetecknas av sin relativt höga kostnad på grund av verktygets förbättrade prestanda. Fasadspacklar är gjorda av material med ökad styrka och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel är verktygets arbetsdel gjord av högkvalitativa metalllegeringar, vilket gör det möjligt att öka dess motståndskraft mot deformationer som uppstår genom tryck, kompression och applicering av allvarliga krafter.

Bladet på arbetsdelen är fast fastsatt med en aluminiumprofil på verktygshandtaget , vilket minimerar risken för att produkten böjs och går sönder. Handtagen på de främre spatlarna är bekväma, gummerade, stadigt i handen och glider inte ut under arbetet. Bredden på arbetsbladet varierar mellan 150-800 millimeter.

Bild
Bild

Tandad

Dessa produkter säljs i alla byggnadsmarknader. De är en arbetsyta med en skalad ytterkant, fäst i ett gummi- eller trähandtag. Dessa spatlar är speciellt utformade för att skapa ett jämnt lager av lim med önskad tjocklek på golvets eller väggarnas yta. Verktyget är oumbärligt för att lägga kakel, keramik och porslin.

Ju större brickan, desto större tänder ska vara på den valda sparkelmodellen. Omvänt, för en liten mosaik, behövs en bit med fina och fina tänder.

Rätt val av verktyget sparar limlösningen och säkerställer högkvalitativ kontakt mellan plattan och väggen eller golvmaterialet. Dessutom är det bekvämt att använda den tandade ytan för att avlägsna överflödigt lim som redan applicerats från arbetsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörn

Verktygets vinklade typ ser ut som ett arbetsblad av metall böjt i rät vinkel med ett bekvämt handtag. En sådan spatel används för spackling i hörnen av rum. Verktygets form gör att du bekvämt kan jämna ut hörnen mellan angränsande väggar eller under taket. Problemet med att använda en vinklad murslev kan uppstå om den inledande planeringen av rummet inte görs med rätt vinklar.

I "Chrusjtjov" -byggnader får man ofta reda på att vinkeln mellan väggarna är tydligt skarp, eller omvänt stump. Sådana funktioner i rummen gör det svårt för den vinklade spateln att komma åt arbetsplatsen och minska kvaliteten och enhetligheten hos kittapplikationen på svåråtkomliga platser. Därför, ofta vid reparationer, ges företräde till installationen av dekorativa hörn vid fogarna där designprojektet tillåter.

Bild
Bild

Målningstyp

Det liknar i syfte den främre spateln, men skiljer sig från det i design. Storlekarna sträcker sig från 200-450 millimeter. Målarens spatlar har en tunnare arbetskant. Ofta är de tillverkade av metaller av inte högsta kvalitet, vilket har en positiv effekt på deras kostnad och tillgänglighet. Detta innebär emellertid en minskning av deras livslängd och ökar sannolikheten för brott under stark komprimering eller böjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Å andra sidan gör den lilla tjockleken på arbetsdelen i kombination med materialets flexibilitet och elasticitet det möjligt att använda ett sådant verktyg för att applicera kittlösningar i ett tunt lager. Denna egenskap hos en målarspackel bestämmer dess förmånliga användning vid slutskedet av arbetet vid applicering av det sista lagret av beläggningen. Ett sådant verktyg är också ganska lämpligt för att rengöra väggar och ta bort ett gammalt lager tapeter, fylla sprickor och ta bort små grovheter och oegentligheter på väggarna.

Bild
Bild

Från gummi

Kittverktyg i gummi är tillverkade av elastiska, täta och flexibla typer av gummi. Produktens pris beror på storlek, tillverkare och materialegenskaper. Storlekarna sträcker sig från de minsta, avsedda för svåråtkomliga områden på den behandlade ytan, till stora prover.

Bild
Bild

Gummispatlar med en bred arbetsdel, anslutna till ett gummi- eller trähandtag, används för arbete på stora ytor av ytan täckta med flytande, flytande blandningar och lösningar. Mindre spatlar är ergonomiska och lämpar sig för applicering av tunna ytskikt av kitt eller gips, för att fylla sömmar, injekteringsfogar samt för att eliminera defekter på väggar och andra ytor. Ofta säljs gummispatlar omedelbart i uppsättningar av flera modeller av olika storlekar. Verktyget kännetecknas av hög elasticitet, ett brett användningsområde och har ofta inga skarvar, eftersom det är helt tillverkat av gummi.

Bild
Bild
Bild
Bild

För applicering av dekorativ blandning

Förutom spatlar för applicering av grova efterbehandlingsmaterial finns det produkter specialiserade på dekorativ efterbehandling. Dekorativ gips är efterfrågad på byggmarknaden och används ofta för renovering och dekoration av bostadslokaler. Standardbehandlingsverktyget är sparkel. Detta är ett verktyg med en komplex fyrsidig form av arbetsdelen. Spackeln har vanligtvis ett handtag av trä eller gummi. Med hjälp av kanterna på arbetsdelen appliceras dekorativt gips på väggarna och taket, vilket sträcker sig bra och skapar ett texturerat lager.

Bild
Bild

Murslevaren är inte en separat typ av verktyg, utan en slags spatel. Det kallas också den venetianska spateln.

Valet av sparkel ska göras direkt av efterbehandlaren ., eftersom bekvämligheten med verktygets handtag avgör hur enkelt och bekvämt det kommer att vara att arbeta med det när man noggrant applicerar ett mönstrat lager.

Förutom en murslev används speciella flottörer för att erhålla den texturerade ytan på den dekorativa beläggningen. För att skapa en intressant lättnad köps ofta en speciell gips med det ovanliga namnet "barkbagge". Efter att ha bearbetat den önskade modellen med ett rivjärn, får den dekorativa beläggningen som skapats av "barkbaggen" en relief som liknar trä som äts av skalbaggen med samma namn. Detta designalternativ ser dyrt och originellt ut. Den används bäst i klassiska interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av dekorativt beläggningsverktyg är en speciell spatel utrustad med ett polerat blad, liknande en färgspatel. Det är också bekvämt för applicering av tunna lager av efterbehandlingsmaterial, det finns i olika bredder och skiljer sig vanligtvis i genomsnittskostnad på grund av användningen av rostfria material vid tillverkning av arbetsdelen.

Bild
Bild

Dimensioner

Som redan nämnts kan reparationsverktyg variera mycket i både pris och kvalitet i utförandet och tillverkningsmaterial. Spatelmodeller avsedda för professionella hantverkare kommer att hålla längre och kommer att genomgå mer än en reparation.

Enkla och billiga modeller blir tunnare och känsligare för mekanisk påfrestning, men om du arbetar noggrant förstör de inte din plånbok. Vilket alternativ att välja är upp till ägaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men inte mindre noga bör ägnas valet av den specifika storleken på det verktyg som används.

I byggvaruhusen presenteras ett brett utbud av spatlar med olika standardiserade dimensioner . När du väljer och köper produkter bör du vara uppmärksam på arbetsytans bredd. En överdimensionerad spatel, felaktigt vald för en viss typ av arbete, kommer att deformeras och böjas, vilket i slutändan leder till brott och behov av utbyte, liksom dålig kvalitet på reparationsarbetet.

Bild
Bild

Det är bättre att välja en fasadtyp spatel med en bredd på 300-400 millimeter, men det rekommenderas att ta hänsyn till ytan på den behandlade ytan. Det slutliga valet kommer alltid att vara individuellt. För en grov kitt behövs smalare modeller, och mycket små är användbara för områden med svår åtkomst, sprickor, sprickor och hörn. Om det finns allvarliga gropar och gropar i väggarna krävs ett stort verktyg för att samtidigt applicera ett stort materialskikt på det defekta området.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av material och tillverkare

Plasthandtaget är lättare att rengöra från efterbehandlingsmaterialen. Kostnaden för sådana modeller är inte hög, men lågkvalitativ plast kan vara obekvämt för händerna, särskilt när man utövar kraft. Detsamma gäller materialet på arbetssidan. Ju starkare arbetsdelen är, desto mindre sannolikt är det att spendera pengar på ett nytt verktyg istället för ett trasigt, men i det här fallet måste du gaffla ut en stor summa på en gång.

Du kan spackla med ett mekaniserat handtag med utbytbara patroner eller välja ett hembakat verktyg . Du kan byta ut enheten när som helst och välja den som är bekvämare för dig att arbeta med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utbudet av spatlar på byggmarknaden inkluderar både importerade modeller och inhemska alternativ. Ge företräde åt produkterna från stora märken, fördjupa dig i konsumentrecensioner och riskera inte att köpa en "namnlös" modell. När du närmar dig valet av verktyget noggrant och klokt kan du vara säker på att reparationerna kommer att vara hållbara.

Rekommenderad: