Oljeglasskärare: Hur Man Använder Och Vilken Olja Man Ska Fylla? Arbetsprincip Och Enhet För Rullande Flytande Glasskärare, Glasskärning

Innehållsförteckning:

Video: Oljeglasskärare: Hur Man Använder Och Vilken Olja Man Ska Fylla? Arbetsprincip Och Enhet För Rullande Flytande Glasskärare, Glasskärning

Video: Oljeglasskärare: Hur Man Använder Och Vilken Olja Man Ska Fylla? Arbetsprincip Och Enhet För Rullande Flytande Glasskärare, Glasskärning
Video: Bottle cutting no heating..no cooling.. only using glass cutter 2024, Maj
Oljeglasskärare: Hur Man Använder Och Vilken Olja Man Ska Fylla? Arbetsprincip Och Enhet För Rullande Flytande Glasskärare, Glasskärning
Oljeglasskärare: Hur Man Använder Och Vilken Olja Man Ska Fylla? Arbetsprincip Och Enhet För Rullande Flytande Glasskärare, Glasskärning
Anonim

Ofta i vardagen finns det ett behov av att bearbeta glas. I grunden skärs detta med efterföljande bearbetning av kanter. En oljeglasskärare hjälper till att lösa detta problem.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Alla typer av flytande glasskärare liknar konventionella verktyg, men skiljer sig åt i design. Detta verktyg innehåller en oljekapsel där vätska hälls . Det fungerar också som handtag. Under är ett block i ett stycke med en oljeflödesstyrningsmekanism och en komposit skärvals. Huvudet är tillverkat i form av ett fast block med kanaler för smörjmedels passage.

Bild
Bild

Principen för detta verktyg är mycket enkel . Från en kolv i handtaget levereras smörjmedlet genom gravitation genom kanalerna till arbetsrullen, vilket minskar friktionen och ökar produktiviteten.

Genom att ständigt behålla smörjnivån kan enheten bearbeta upp till 5000 m glas, medan en konventionell glasskärare har en kapacitet på cirka 300 m.

Tack vare deras höga produktivitet och mycket exakta ytbehandling används smorda verktyg i industriell skala, och tillgängligheten för underhåll och drift gör att de kan användas i hemmet.

Bild
Bild

Populära modeller

Utbudet av oljeglasskärare är mycket stort. Ännu mer populära märken som producerar det här verktyget:

Fit (Kanada) presenterar sin modell av en skärutrustning. Denna enhet har en monolitisk rulle, därför är den motståndskraftig mot skärande material upp till 8 mm i storlek. Det bekväma handtaget är tillverkat av ett kompositmaterial i form av en kolv, fylld med fett med hjälp av en mätbehållare. Valsens skärvinkel sträcker sig från 110 till 135 grader.

Glasskäraren är mycket praktisk, utmärkt för många operationer, upprätthåller sitt arbetsförhållande under lång tid, den monolitiska rullen håller slipningen väl och säkerställer ett enhetligt snitt. Det bekväma handtaget följer din hands konturer exakt. Denna avancerade design skiljer den från andra modeller. Samtidigt är kostnaden mycket låg, särskilt med tanke på att apparaten som används i vardagen har en livslängd på mer än ett år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modell Stayer 8000M 3369 (Tyskland) . Ett ganska bra alternativ är en flytande glasskärare med hårdmetallrullar. Lämplig för skärning av glas från 3 till 8 mm i storlek. En fjäderbelastad spets och användning av ett fett som hälls i pennkolven gör arbetsprocessen mindre svår och säkerställer bearbetning av högsta kvalitet. Handtaget är av plast, vilket är en nackdel för vissa användare, eftersom det inte är det mest hållbara materialet. Denna design har dock sina fördelar: materialet är transparent och låter dig omedelbart bestämma oljefyllningskraven.

Denna modell kännetecknas av hög slitstyrka hos arbetsvalsarna - upp till 8000 m. Om verktyget köps för användning i vardagen behöver du inte byta ut det på länge. Satsen innehåller en praktisk dispenser för att fylla instrumentet med fett. De flesta glasmästare är överens om att enheten är ergonomisk och praktisk att använda. Den enda negativa varningen är det sköra plasthandtaget.

Bild
Bild

Kinesiska märket "Zubr Expert 33684 ". Den enkla rullen flytande glasskäraren är lämplig för skärning av glas upp till 10 mm i storlek. Enheten "lovar" en livslängd på upp till 10 000 m. Handtaget är utformat i form av en kolv för lagring av olja och har en metallkropp. Närvaron av en fjäder i spetsen gör det lättare att skära glas. En specialdispenser ingår i leveransuppsättningen på enheten - med dess hjälp kan du enkelt fylla på vilken mängd olja som helst som behövs för drift.

Den hårda legeringen (volframkarbid) av vilken valsen är gjord garanterar en lång livslängd, gör det lättare att skära även tjockt glas och ett enhetligt snitt. Allt detta, i kombination med ett överkomligt pris, gör modellen till ett utmärkt alternativ för allmänt hemmabruk.

Bild
Bild

Den mest populära modellen är Matrix 887264 (Kina) . Denna glasskärare är ett professionellt verktyg, men det är lämpligt för hemmabruk på grund av dess låga kostnad. Skärhjulet är tillverkat av en mycket seg legering för ökad tillförlitlighet. Anti-knock-handtaget är tomt och fyllt med spindelolja eller annat fett inuti för att förbättra kvaliteten och underlätta driften. Denna design av enheten ökar dess livslängd.

För att en glasskärare ska kunna skära glas i alla vinklar krävs en speciell huvudform. Detta verktyg använder en form som utökar användningsområdet för denna enhet. Kinesiska tillverkare har lyckats uppnå maximal balans mellan pris och kvalitet när de utvecklade denna glasskärare.

Bild
Bild

Nyanser av val

Huvudkriterierna för val av skärverktyg är produktivitet och driftsäkerhet. Oljeglasskäraren är inget undantag. För att hitta ett bra verktyg måste du vara uppmärksam på två aspekter:

  • vad arbetsrullen är gjord av;
  • en metod för att fästa rullen på spetsen.
Bild
Bild

Ju hårdare komposit, från vilken valsen är tillverkad, desto längre livslängd för enheten. Avståndet mellan valsen och oljekanalen bör vara minimalt eller frånvarande. Då blir snittet enhetligt och av hög kvalitet.

Att slipa knivarna som används i ett flytande verktyg är nästan omöjligt, eftersom de är inrymda i en hållare gömd i ett robust huvud . Om axeln blir värdelös måste hela enheten bytas ut eller köpas ett helt nytt verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välj hårdmetallmodeller för att hålla ditt verktyg igång så länge som möjligt. Glaslegeringar blir snabbt värdelösa.

För glasbearbetning av hög kvalitet är det nödvändigt att välja ett verktyg enligt tekniska operationer . Slipningsvinkeln bör väljas i enlighet med storleken på glaset som ska bearbetas. Användningsområdet för oljeglasfräsar för glasbearbetning är från 2 mm till 20 mm. Vid arbete med tunt glas, välj ett verktyg med en skärvinkel på cirka 135 grader. En sådan glasskärare är också lämplig för att arbeta hemma.

Professionella som arbetar med tjockare glas föredrar glasskärare med en utsträckt skärpningsvinkel på upp till 150 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör inte göra ett val baserat på varumärket. Inhemska tillverkare som Enkor och Zubr producerar kvalitetsverktyg . Ganska bra glasskärare erbjuds av utländska företag Krafttool och Stayer. Men här måste du akta dig för billiga förfalskningar. Som alla kvalitetsapparater är en bra glasskärare dyr. Därför är det nödvändigt att gå vidare från den tekniska processen, baserat på data i bruksanvisningen, när du väljer ett verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken olja ska fyllas

Smörjning spelar en viktig roll i verktygets funktion. Korrekt viskositet och mineralsammansättning minskar friktionen och förlänger bladets livslängd tiofaldigt. Förutom, en våt rulle lindar glaspulvret över sig själv, vilket ger en jämnare rörelse av verktyget över arbetsytan.

Bild
Bild

De flesta tillverkare av glasskärare rekommenderar användning av specialiserade smörjmedel för att öka instrumentets livslängd. De bästa märkena är:

Bohle

Bild
Bild

Räknat 5503

Bild
Bild

Milli M2000

Bild
Bild

Novacan Cutter Oil

Bild
Bild

T-3133

Bild
Bild

Kompositionerna av dessa vätskor har ett antal distinkta egenskaper:

  • tvättas lätt av ytan med vatten;
  • optimal viskositet tillåter inte spridning över ytan;
  • förångas långsamt.

Kostnaden för dessa smörjmedel är relativt hög, så de används ofta i professionell glasbearbetning, där produktens kvalitet kommer först.

Oljorna väljs utifrån glasets tjocklek och materialet från vilket det är tillverkat.

För att bearbeta glas hemma, använd flytande paraffin och terpentin . Huvudkravet för dem är tillgängligheten av en lämplig viskositet, vilket gör att den kan flöda genom smörjkanalen. Många etrar (white spirit, terpentin) används i stor utsträckning i flytande glasskärare. Det är förbjudet att använda vegetabiliska och motoroljor för glasbearbetning på grund av dessa vätskors höga viskositet.

Bild
Bild

Hur man använder det korrekt

Det första du ska förbereda innan du bearbetar glaset är själva ytan. Glaset måste vara rent och torrt. Utländska inneslutningar, damm, små partiklar påverkar kvaliteten på behandlingen negativt. Snittet kan vara ojämnt eller glaset kan gå sönder.

För att eliminera dessa brister är det nödvändigt att torka av ytan med en trasa eller gammal tidning.

Bild
Bild

Efter förberedelse av arbetsytan och arbetsstycket kan du ta verktyget. Faktum är att du inte behöver många instruktioner för att använda en flytande glaskniv. För att skära glas behöver du bara känna till några enkla regler:

  • Fyll verktyget med fett inte helt, men 2/3 av den totala volymen.
  • Placera verktygets skärhjul på glasytan före tankning.
  • Använd en speciell kolv eller pipett när du fyller på tanken. Detta gör tankningen snabb och bekväm.
  • Före själva bearbetningen av glaset, applicera en glasskärare med en risk på 5 mm ovanpå den avsedda skärningen.
  • Skärglas sker snabbt, uppifrån och ner, med liten ansträngning.
  • För att separera glaset, placera ett litet föremål under arket längs skärlinjen. Rikta in den klottrade linjen med bordskanten och tryck lätt på motsatt sida.
  • Om det första försöket att bryta av glaset misslyckas är det nödvändigt att lyfta ena änden och försiktigt slå med en glasskärare från dukens botten.

Nykomlingar till glasbearbetning rekommenderas att först träna med värdelösa materialbitar och sedan börja klippa bra glas.

Rekommenderad: