Airless Sprutpistoler: Elektriska Högtryckssprutpistoler. Vilket är Bättre - Luft Eller Luftfritt? Funktionsprincip

Innehållsförteckning:

Video: Airless Sprutpistoler: Elektriska Högtryckssprutpistoler. Vilket är Bättre - Luft Eller Luftfritt? Funktionsprincip

Video: Airless Sprutpistoler: Elektriska Högtryckssprutpistoler. Vilket är Bättre - Luft Eller Luftfritt? Funktionsprincip
Video: HVLP vs Airless vs Conventional Spray Guns 2024, April
Airless Sprutpistoler: Elektriska Högtryckssprutpistoler. Vilket är Bättre - Luft Eller Luftfritt? Funktionsprincip
Airless Sprutpistoler: Elektriska Högtryckssprutpistoler. Vilket är Bättre - Luft Eller Luftfritt? Funktionsprincip
Anonim

Den moderna marknaden för färgsprututrustning är ganska mångsidig, vilket är en följd av tillgången på olika typer av enheter. Bland dessa kan luft och airless noteras, som har skillnader som kan göra ändringar i arbetsflödet. Den andra typen är inte mindre effektiv, och den kräver mer detaljerad övervägande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från luften?

Baserat på namnet kan det redan förstås att luftlösa modeller inte kräver en enhet som en kompressor. Det är han som skapar lufttryck, som sprutar färgen. För airless -verktyg är grunden för arbetet spridningsprincipen, det vill säga att krossa materialet och leverera det till ytan som ska behandlas.

Förutom denna skillnad finns det andra. Först och främst kan vi säga om själva färgapplikationen. Det är mer effektivt, eftersom nackdelen med luftmodeller är slöseri med material i luften vid användning av färger och lacker. Denna andel är mycket lägre bland luftlösa enheter, eftersom arbetsblandningen helt enkelt inte har någonstans att försvinna, eftersom den går direkt till ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod har både fördelar och nackdelar . Fördelarna inkluderar hög effektivitet och kvalitet på sprutning, som används inom industri och konstruktion. Bland bristerna är den främsta överdriven okomplicitet. På grund av för högt tryck släpps färgen så snabbt att det är bättre för den att bearbeta enkla delar av en vanlig form, utan några böjningar eller andra designfunktioner.

Och även själva justeringen av det airless -verktyget kräver mer exakt justering, eftersom materialet appliceras med en jämn ström av hög kraft. Det är omöjligt att inte säga om städningens funktioner . Denna process bör ägnas särskild uppmärksamhet, eftersom att ignorera den kommer att minska munstyckets effektivitet mycket snabbare än med luftsprutpistoler.

Bild
Bild
Bild
Bild

När vi listar skillnaderna mellan dessa typer av sprutor kan vi säga att luftlösa sådana inte används mer i vardagen, men i industrin, till exempel i bilhandlare, skeppsbyggnad och andra områden.

Detta användningsområde uttrycks av mångsidigheten hos luftlösa sprutpistoler, eftersom de kan hantera ett stort antal material och oavsett deras skick . På grund av detta används sådana enheter i möbelindustrin, där otillräcklig träbearbetning inte kommer att vara ett allvarligt hinder för färgning. Detta inkluderar användning av luftlösa sprutpistoler på järnvägen. Det är grovbearbetning som gör denna typ till den mest mångsidiga, om än mer krävande i drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip och enhet

Den största skillnaden i utformningen av de luftlösa modellerna, som nämnts tidigare, är bristen på en kompressor. En slang är ansluten till sprutpistolen, eller snarare dess pistol, som tillför färg genom ett munstycke. Den är liten i storlek så att facklan har tydliga gränser och applicerar färger och lacker så tätt som möjligt och därmed uppnår hög effektivitet . Det är värt att nämna närvaron av ett speciellt säkerhetssystem, vars huvudsakliga syfte är att skydda användaren från verktygets höga tryck, utan att det på något sätt stör driften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designen ger också möjlighet att installera ett filter. Det låter dig måla även i dammiga rum om du inte hinner städa. Naturligtvis är det bättre att initialt arbeta på en lämplig plats, men det finns en sådan möjlighet till omedelbar drift utan förlust av kvalitet. Färgen levereras till munstycket via en elmotor, som kan anslutas till olika typer av drivenheter.

I allmänhet skiljer sig driftsprincipen inte från luftmodellerna, med undantag för dessa funktioner. Genom mekanismens verkan kommer färgämnen in i munstycket och fördelas över ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att tillägga att de huvudsakliga färgerna och lackerna som kan användas är alkyd-, brandhämmande, latex-, texturerade och epoxiblandningar.

Vyer

Det finns totalt tre typer av luftlösa sprutpistoler, var och en kräver särskild uppmärksamhet för att förstå driften och tillämpningsområdet baserat på tekniska funktioner.

Elektrisk

Denna typ av drivenhet drivs från nätet via en kabel. Detta måste beaktas för att garantera maximal säkerhet och prestanda för verktyget. När du använder denna typ av modell är det alltid nödvändigt att ha en strömkälla i närheten, vilket visar sig bäst när den används i hemmiljö. Om du uppmärksammar elektriska atomiserare kan du förstå att de inte har lika mycket effekt som de andra två typerna av enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta beror på det faktum att de främsta fördelarna och funktionerna i driften är bekvämlighet och kompakthet . Optimala egenskaper för att utföra en genomsnittlig målningsvolym, små dimensioner och vikt, enkel transport - allt detta kan hänföras till de viktigaste fördelarna med batteripaket.

Vi får inte glömma att arbete från el har sin egen särart, eftersom denna typ av apparat är förbjuden att använda på brandfarliga och för fuktiga platser. En kortslutning kan uppstå eller någon mekanism kan oxideras.

Bild
Bild

Bensin

En typ av sprutpistol som körs på det vanligaste bränslet - bensin. Den största fördelen är driftens oberoende . Du behöver inte oroa dig för att ha en elkälla i närheten. Fyll bara på bränslet och använd verktyget. Bensinmodeller har god effekt, på grund av vilka de oftast används i industriellt arbete. Hög effektivitet kan tillskrivas fördelarna, men det finns också nackdelar.

Bild
Bild

Först och främst är detta bränsleutsläpp. De är skadliga för inandning och, viktigast av allt, kräver speciella driftsförhållanden. Det är mycket viktigt att se till att arbetsområdet ventileras i förväg . Därför används bensinluftlösa modeller i öppna områden, till exempel byggarbetsplatser, där förekomsten av avgasutsläpp inte har allvarliga konsekvenser. Kraft påverkar också transportkapaciteten, vilket är en nackdel i kombination med betydande dimensioner.

Bild
Bild

Pneumatisk

Den mest effektiva typen av drivenhet, eftersom den låter dig arbeta med stora material. Grunden för arbetet är en pneumatisk enhet utformad speciellt för industriell skala. Vanligtvis, Denna typ av sprutpistol används i biltjänster, på bilfabriker, i varvsindustrin och andra industrier där tiden för att slutföra uppgiften är mycket viktig . Naturligtvis har pneumatiska modeller det högsta priset, men om du vet hur du kommer att använda en sådan enhet och kan inse dess kraft, kommer den att betala sig själv på ganska kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Först och främst bestämmer du vilken typ av enhet. Genom att bedöma fördelar och nackdelar samt design- och driftsfunktioner kan du välja lämplig modell baserat på uppgifterna och arbetsvolymen. Var uppmärksam på enskilda delar av pistolen, till exempel munstycksdiameter . Denna egenskap är ansvarig för att sprutpistolen kan släppa ut så mycket material som möjligt. Detta ökar förbrukningen av emulsionen, men arbetet kan utföras snabbare. Den vanliga storleken, som bildar en brännardiameter på upp till 80 cm, är tillräcklig för ett brett spektrum av uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte indikatorn för användning av den högsta tillåtna viskositeten. Det bör vara 50-80 Din, så att du kan använda färg av olika konsistenser och självständigt justera dess skick genom att lägga till den nödvändiga mängden lösningsmedel.

Innan du väljer kommer det att vara användbart att lära sig mer om designen, eller snarare, om förekomsten av olika munstycken på munstycket, om handtaget och dess struktur. Bland de tekniska egenskaperna kan vikten av buller och effektnivåer noteras, eftersom dessa två parametrar bestämmer teknikens effektivitet och bekvämlighet.

Valet av utrustning från en specifik tillverkare är inte mindre viktigt . Det finns ett stort antal företag på den moderna marknaden som är redo att tillhandahålla sina produkter till konsumenten. Möjligheten till ett stort urval i detta fall är avgörande, eftersom du kan utgå från din budget, specifika preferenser och jämföra modellens funktioner med dina uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Information om bra och pålitliga tillverkare kan i hög grad hjälpa till när du köper. Du kan göra ett litet betyg, som inkluderar välkända företag med ett bra sortiment.

Graco - ett företag som specialiserat sig på manuell målningsutrustning. Bland fördelarna kan man notera ett brett sortiment, som är byggt enligt modelllinjen. Det vill säga, en enhet har flera variationer som skiljer sig åt i deras egenskaper och konfiguration. Denna sort låter dig välja en sprutpistol baserat på budgeten.

Bild
Bild

Bosch Är ett välkänt företag som tillverkar olika typer av elverktyg. Ett tillräckligt antal sortiment i den mest varierade designen gör att konsumenten kan välja utrustning på olika nivåer och användningsområden. God kvalitet och genomsnittligt pris har uppskattats av köpare under lång tid, vilket gör Bosch -modeller enkla att köpa i Ryssland. Detta gäller även reservdelar som kan köpas separat.

Bild
Bild

Wagner Är en tysk tillverkare främst känd för sina automatiserade system som används i stora industrier. Pneumatiska Wagner -modeller tillverkas med hjälp av modern teknik, på grund av vilken hög kvalitet och effektivitet för prestanda för olika verk uppnås. Naturligtvis är dessa system dyra, men de är avsedda för massor och utbredd användning som kan ersätta utrustningskostnaderna i framtiden.

Bild
Bild

" Zubr " - en inhemsk tillverkare av billig utrustning, bland vilka det finns enheter för målning av ytor. Sortimentet för låg- och mellanprissegmentet, uttryckt i det optimala förhållandet mellan kvalitet och kostnad, är bäst lämpad för hushållsbruk. Enkel användning, tillförlitlig design och möjlighet till bra feedback gör Zubr -färgsprutor till en av de mest föredragna för sitt pris. Och det är också värt att notera den låga kostnaden för reservdelar och andra komponenter, på grund av vilka driftskostnaderna reduceras.

Rekommenderad: