Sprutpistoler Med En Tank: Enheten För Sprutpistoler Med En Nedre, övre Och Sidotank, Vilket är Bättre, Driftsprincipen, Engångstankar

Innehållsförteckning:

Video: Sprutpistoler Med En Tank: Enheten För Sprutpistoler Med En Nedre, övre Och Sidotank, Vilket är Bättre, Driftsprincipen, Engångstankar

Video: Sprutpistoler Med En Tank: Enheten För Sprutpistoler Med En Nedre, övre Och Sidotank, Vilket är Bättre, Driftsprincipen, Engångstankar
Video: Spray Gun | 450 Watt | How to use/Test |Unboxing | Emtop Tools Peshawar 2024, April
Sprutpistoler Med En Tank: Enheten För Sprutpistoler Med En Nedre, övre Och Sidotank, Vilket är Bättre, Driftsprincipen, Engångstankar
Sprutpistoler Med En Tank: Enheten För Sprutpistoler Med En Nedre, övre Och Sidotank, Vilket är Bättre, Driftsprincipen, Engångstankar
Anonim

Sprutpistoler gjorde det möjligt att göra målningen enklare och av bättre kvalitet . I drift är speciell målningsutrustning bekväm, men det kräver att man tar hänsyn till designfunktionerna. En viktig punkt är tankens placering, vilket inte bara påverkar bekvämligheten, utan också det slutliga resultatet av färgning.

Bild
Bild

Spridpistolens anordning och funktionsprincip

Innan du går vidare till fördelarna och nackdelarna med sprutpistolens olika positioner är det värt att bekanta dig med hur det fungerar, dess princip. Huvudkomponenten som gör att du kan spruta färgämnen är luften som kommer från mottagaren. Den kommer ut ur fläkten, och sedan, genom rörelsen längs slangen, genom springan i handtaget, kommer den in i sprayflaskan. Efter det träffar luften fliken, som rör sig åt sidan när avtryckaren trycks in, och går in i kanalerna som ansvarar för tillförsel av målningsmaterialet.

Dosering av färgämnet sker på grund av en metallstav, som har en konformad spets . Den är utformad för att passa tätt mot munstyckets insida. Om tanken är överst, dräneras färgämnet bort på grund av tyngdkraften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den nedre tanken på pistolen använder principen enligt vilken färg dras. I vilken position som helst i tanken rör sig färgkompositionen in i munstycket, där luft blåser och på grund av trycket kommer ut ur hålet.

Det är värt att notera att luften inte bara kommer in i passagen med målningsmaterialet, utan också på ett speciellt huvud, vilket hjälper till att separera lösningen i små delar. Detta är hur atomisering utförs i en pneumatisk apparat. Sprutpistoler förbättras ständigt, deras design förändras när det gäller design, nya material används, praktiska funktioner läggs till. Som ett resultat dyker nya modeller upp med intressanta kvaliteter. För olika jobb bör du välja de bästa enheterna, eftersom slutresultatet av färgningen beror på detta.

Bild
Bild

Med bottenbehållare

En mycket vanlig sprutpistoldesign som används flitigt inom vissa områden. Enheten fungerar enligt följande princip: tryckfall i behållaren på grund av luftflöde över röret. En kraftig tryckrörelse över behållarens utlopp förskjuter färgen och diffunderar sedan från munstycket. Detta fenomen upptäcktes av den berömda fysikern John Venturi redan på 1800 -talet.

Den bottenmonterade tanken på sprutpistolen är uppbyggd enligt följande: huvudbehållare, lock och rör. Dessa element är sammankopplade med trådar eller klackar som ligger på locket. Röret är vinklat i en trubbig vinkel ungefär i mitten så att dess ände i behållaren kan nå alla delar av botten. Detta gör det möjligt att använda enheten när du lutar och målar horisontella ytor på alla sidor.

Bild
Bild

I en sådan sprutpistol är det nödvändigt att ändra rörets läge, baserat på hur verktyget är placerat under drift. Röret ska peka rakt fram om munstycket är nedåt och om det är vertikalt uppåt ska det peka bakåt. De flesta modeller med bottenbehållare är gjorda av metall och har en genomsnittlig kapacitet på en liter.

Fördelen är att enheter kan användas för storskaligt arbete . Det är också bekvämt att recensionen förblir öppen. Sprutmönstret med tanken i botten skapar bra täckning. Sådana anordningar anses dock inte vara lika professionella som sprutpistoler, där tanken är installerad överst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med topptank

Driften av en sådan enhet är baserad på tyngdkraftsprincipen när färgen själv kommer in i tillförselkanalen. Tanken installeras med en gängad anslutning (intern eller extern). Var noga med att installera ett filter som heter "soldat" på denna plats.

I allmänhet är en sprutpistol med en top-down-tank densamma som med en bottentank . Huvudskillnaden är i en behållarkonstruktion som inkluderar en behållare, ett lock och en luftpassage när volymen på målningsmaterialet reduceras . De övre tankarna är gjorda av både metall och plast. I genomsnitt är volymen för en sådan behållare avsedd för 600 milliliter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med sidotank

Denna typ av sprutpistol dök upp för inte så länge sedan, men den blir snabbt populär. Det ska noteras att de anses vara professionell utrustning … Ofta kallas sådana enheter också justerbara och roterande. Färglösningen kommer in i munstycket från sidan av tyngdkraften.

För tillverkning av sidotanken används vanligtvis metall. När det gäller anslutningen till kroppen utförs den med hjälp av en tråd, som måste dras åt för hand. Det finns ett litet hål i färgbehållaren som gör att luft kan flöda under målningen. Tanken roterar 360 grader och volymen överstiger inte 300 milliliter. Detta beror på att färgen inte vidrör enheten även om lutningar görs mot munstycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är den bästa platsen för cisternen?

Att säga entydigt det en sprutpistol med en övre eller nedre placering av tanken är bättre, det är omöjligt, eftersom skillnaden mellan dem är för stor . Varje enhet har sina egna egenskaper som måste beaktas för att kunna välja rätt alternativ för ett specifikt jobb. Exempelvis är modeller med sidocistern lätta och kompakta och lämpar sig bäst för att måla bilar eller möbler. Detta beror på att verktyget kan användas i vilken position som helst, även med en riktning uppåt.

Bild
Bild

När tanken är placerad längst ner är det bekvämt att bearbeta vertikala ytor, medan apparaten riktas rakt. Sådana enheter är perfekta för efterbehandling när du behöver måla rum, grindar och staket, fasader och andra enkla föremål eller ytor.

Mindre ofta används de i fabriker och i biltjänster. En viktig fördel att sprutpistolen med en tank under kan sättas på något under drift, vilket gör att du kan vila eller justera vid behov . De får dock inte placeras i en vinkel så att luft inte sugs in istället för färgblandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppskålsmodeller kan riktas nedåt, uppåt och rakt. Naturligtvis kan du luta dem utan att gå utöver förnuftet. Blandningens övre tillförsel gör det möjligt att använda tjockare blandningar för målning. Oftast används sprutpistoler, där tanken ligger i den övre delen, av yrkesverksamma för att arbeta med bilar, möbler och strukturer av varierande komplexitet.

Bild
Bild

Du kan öka bekvämligheten när du arbetar med en sprutpistol på grund av vakuumtankar … De kan placeras på enhetens ovansida eller botten. Tanken har en yttre plastram, ett inre glas av mjukt material, ett lock som fungerar som ett filter. Vid sprutning komprimeras den mjuka behållaren, vilket gör det möjligt att använda enheten i valfri position.

Tankar av denna typ är utformade som engångsbruk, men praxis har visat att de kan tvättas och sedan återanvändas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tankframställningsmaterial

Behållaren i sprutpistolen kan vara gjord av metall eller plast. De mest populära är plasttankar, som är mindre vikt, transparenta (du kan spåra färgnivån), lämpliga för akryl- och vattenbaserade kompositioner . Den billiga kostnaden för sådana behållare gör att du kan ändra dem vid behov.

Metalltanken måste väljas om det finns ett lösningsmedel i färgämnets bas. Vikten på sådana tankar är mer, men i vissa fall kan du inte klara dig utan dem. Av metaller används oftast hållbart aluminium, som är resistent mot aggressiva kemiska komponenter i färger. Dessutom är aluminiumbehållare lättare att ta hand om.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Innan sprutpistolen används är det viktigt att kontrollera att det inte finns några mekaniska skador .… För att göra detta, fyll tanken tre fjärdedelar och starta kompressorn. Kontrollera sedan hur väl bultarna, muttrarna och regulatorerna är åtdragna genom att ansluta pistolen till en slang med tryckluft. Om det inte finns några funktionsstörningar i verktyget och inga blandningsläckor har identifierats kan sprutpistolen användas som avsett.

Parametrarna kan justeras med justeringsskruvarna. Till exempel ökar eller minskar luftflödet genom att vrida skruven i botten av pistolgreppet. Det finns också en skruv som låter dig justera färgflödet.

Brännarens form väljs också med en speciell skruv. Om du vrider den åt höger blir facklan rund, och om den är till vänster, då oval.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt användning av sprutpistolen är omöjlig utan att ett antal regler följs. Så, när du arbetar inomhus, bör du ta hand om god ventilation. När du målar utomhus är det viktigt att hålla enheten i skuggan och skydda arbetsområdet från vinden. När du målar en bil måste du vara särskilt försiktig, eftersom det kommer att finnas mycket lätt explosiva ämnen.

Det är viktigt att tunna färgen före användning enligt instruktionerna i instruktionerna . Du kan kontrollera hur optimal konsistensen av färgblandningen är av hur droppen beter sig. Till exempel, om det från en pinne nedsänkt i färg glider det snabbt tillbaka i burken med ett kramande ljud, är allt i sin ordning.

Bild
Bild

Det är värt att förstå det droppen ska inte töjas eller falla tyst . I detta fall bör mer lösningsmedel tillsättas. Nålen ansvarar för tillförsel av färg, och den kan justeras med en speciell skruv. Du ska inte öppna den för fullt, samt justera volymen på blandningen genom att trycka på avtryckaren i olika grader. Delens storlek påverkar direkt brännarens form och bestäms av tillförseln av luftflöde. Till exempel, om facklan görs stor och lufttillförseln är liten, kommer endast spottar att bildas på ytan, och inte ett enhetligt lager.

Bild
Bild

För att förstå hur väl luften tillförs är det nödvändigt att göra testfärger på separata ark Whatman -papper som fästs på väggen. Efter att ha förberett sprutpistolen för arbete måste du göra ett kontrollskott på papperet och undersöka platsen. Det är önskvärt att det har formen av en oval, långsträckt vertikalt, och färgskiktet ligger jämnt . Om du kan skilja droppar, tillsätt sedan luft, och om du får en förvrängd oval, minska sedan den.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av arbetet med en färgspruta ska den rengöras väl. För att göra detta måste den återstående färgen rinna av, och efter att ha tryckt på avtryckaren måste du vänta tills de smälter in i tanken. Skölj sedan alla delar av enheten med ett lösningsmedel. Det måste också hällas i tanken och sedan dra i avtryckaren för att rengöra sprayen. I detta fall väljs lösningsmedlet beroende på färgblandningen. Efter sköljning med ett lösningsmedel rengörs alla delar med tvål och vatten.

Luftmunstycket rengörs inifrån med en sticknål eller tandpetare. Det sista steget är att applicera det smörjmedel som rekommenderas av tillverkaren.

Rekommenderad: