Sprutpistoler För Att Måla Tak Och Väggar: Hur Man Målar Med En Sprutpistol? Pneumatiska Och Elektriska Modeller, Handpistoler. Är De Bättre än En Rull?

Innehållsförteckning:

Video: Sprutpistoler För Att Måla Tak Och Väggar: Hur Man Målar Med En Sprutpistol? Pneumatiska Och Elektriska Modeller, Handpistoler. Är De Bättre än En Rull?

Video: Sprutpistoler För Att Måla Tak Och Väggar: Hur Man Målar Med En Sprutpistol? Pneumatiska Och Elektriska Modeller, Handpistoler. Är De Bättre än En Rull?
Video: Low Cost Handheld Paint Sprayer // Graco Truecoat 360 DS Review 2024, April
Sprutpistoler För Att Måla Tak Och Väggar: Hur Man Målar Med En Sprutpistol? Pneumatiska Och Elektriska Modeller, Handpistoler. Är De Bättre än En Rull?
Sprutpistoler För Att Måla Tak Och Väggar: Hur Man Målar Med En Sprutpistol? Pneumatiska Och Elektriska Modeller, Handpistoler. Är De Bättre än En Rull?
Anonim

En sprutpistol är ett verktyg som är avsett att applicera pigment, primer, lack, emalj och andra föreningar på horisontella och vertikala ytor. Sprutor säljs i ett brett sortiment - det finns olika typer av modeller på marknaden för inhemsk och professionell användning. Tänk på typerna av sprutpistoler, deras fördelar och nackdelar, urvalsregler och finesser i driften.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En pensel eller rulle används ofta för att måla väggar och tak i en lägenhet. Användningen av dessa verktyg är motiverad om du behöver bearbeta ett litet område. Vid planering av storskaliga arbeten rekommenderas det dock att köpa en speciell färgspruta. Det är mycket bättre än en pensel och färgrulle av flera skäl:

  • låter dig applicera färgpigment och andra föreningar i ett tunt och jämnt lager;
  • främjar ekonomisk förbrukning (minskar volymen av använt material med upp till 40% jämfört med en rulle);
  • eliminerar bildandet av ränder och borstens utseende från borsten, vilket förbättrar kvaliteten på reparationsarbetet avsevärt;
  • bidrar till en betydande ökning av arbetets produktivitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutpistolen är enkel att använda, tack vare vilken även en nybörjare kommer att förstå det invecklade med dess funktion. Tillverkare bifogar detaljerade instruktioner med enheten, som beskriver reglerna för användning av utrustningen - om du har några frågor kan du hitta detaljerad information i dem.

Nackdelarna med sprutpistoler inkluderar deras höga kostnad jämfört med en rulle. Priset kompenseras dock av den höga hastigheten på det utförda arbetet, vilket leder till att målningsaktiviteterna snabbt slutförs. Genom att använda en sprutpistol kan du spara inte bara tid på reparationer, utan också energi.

En annan nackdel som är typisk för sprutpistoler är att partiklar av det sprutade materialet släpps ut i miljön

För att förhindra att de kommer in i ögonen och andningsorganen rekommenderas att använda speciella andningsskydd och skyddsglasögon under arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Hushållsmekaniska modeller av färgsprutor har en liknande anordning. Visuellt liknar de enklaste anordningarna en pistol med en spak, utrustad med ett handtag och en tank för det sprutade materialet. Behållaren för pigmentet, beroende på design, är placerad upptill, nedtill eller på sidan av sprutpistolen . Sprutpistoler är också klassificerade efter drivenhetstyp.

Manuell

Dessa är de enklaste i design- och budgetmodeller. De används för att applicera vattenbaserade kompositioner, kalk- och kalklösningar. Utformningen av de mekaniska modellerna innehåller en lösningsbehållare och utloppsrör. Sådana anordningar är avsedda för små målningsarbeten, vitkalkning av trädgårdar och gatuträd.

Fördelarna med manuella modeller:

  • ekonomisk tillgänglighet;
  • tillförlitlighet på grund av designens enkelhet;
  • tryckuppbyggnad utan ytterligare resurskostnader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniska sprutpistoler har ett antal betydande nackdelar . De främsta nackdelarna inkluderar låg produktivitet, oförmåga att säkerställa konstant tryck, ojämn färgning när spaken trycks ojämnt.

En handhållen färgspruta ger lägsta färgkvalitet jämfört med andra typer . Men om det är nödvändigt att bearbeta små ytor är det bäst att föredra just sådana modeller - det här är det bästa alternativet till en pensel eller rulle.

Handhållna sprutpistoler inkluderar Zitrek CO-20-enheten. Enhetens vikt är 6, 8 kg och tankens kapacitet är 2, 5 liter . Maximal produktivitet - 1, 4 l / min. Den är avsedd för arbete med kompositioner, vars densitet inte överstiger 1, 3 * 10³ kg / m³.

Sprutpistolen har en metallkropp, på grund av vilken den är resistent mot olika typer av mekanisk belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

Elektriska sprutpistoler är efterfrågade bland byggare på grund av deras kompakta storlek, låga vikt och mellanklass. Utrustning som sprutar färg produceras av tryck som genereras av en inbyggd pump. Eftersom det inte finns något riktat luftflöde för sådana sprutpistoler är deras målningskvalitet sämre än pneumatiska sprutpistoler. Ett sådant verktyg kan dock vara en pålitlig assistent för hemmålare.

Fördelar med elektriska sprutpistoler:

  • enkel hantering;
  • förmågan att utföra arbete i olika vinklar på grund av det elastiska intagsröret;
  • bra prestanda;
  • låg energiförbrukning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med sådan utrustning inkluderar beroendet av det 220 V elektriska nätet och det begränsade intervallet för trådlängden.

Nackdelarna med användarna inkluderar också behovet av förebyggande åtgärder för att öka enhetens hållbarhet.

Toppen av de mest populära elektriskt drivna färgarna inkluderar Elitech KE 350P -modellen . Det upptar den första raden i betyget för nätverksfärgsprutor. Detta är en pneumatisk HVLP -utrustning (lågt tryck och hög volym) med en effekt på 350 watt. Tack vare de medföljande justeringarna är det möjligt att justera intensiteten av tillförseln av färgämnet. Enheten är konstruerad för att fungera med föreningar vars viskositet inte överstiger 60 DIN. Modellen är utrustad med en 700 ml plastbehållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumatisk

Sådana sprutpistoler är klassificerade som professionella. Enheter anses vara mångsidiga, eftersom de kan användas för att applicera olika kompositioner på ytor . Till exempel tillåter de lackering av träprodukter, målar väggar med vattenbaserad färg, behandlar dem med kitt, primer och andra medel. Pneumatiska färgsprutor är utformade för att utföra ett stort arbete - deras produktivitet kan nå cirka 400 m2 på 1 timme.

Andra fördelar med pneumatisk utrustning inkluderar:

  • säkerställa konstant tryck, på grund av vilken den applicerade kompositionen ligger på ytan i ett jämnt lager;
  • förmågan att reglera driftsparametrar;
  • reparationshastigheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutning av färg på pneumatiska enheter utförs med tryckluft. Det erforderliga trycket i systemet injiceras med hjälp av en kompressor - det måste köpas separat, vilket leder till ytterligare finansiella kostnader . Betydande nackdelar inkluderar också närvaron av slangar som minskar utrustningens rörlighet och den höga bullernivån för kompressorn.

Bland professionella målare är den populära sprutpistolen modellen Stels AG 950 LVLP . Pålitlig och högpresterande utrustning är utformad för applicering av efterbehandling av dekorativa beläggningar på olika ytor. Enhetens vikt är 1 kg, kapaciteten är 600 ml, arbetstrycket är 2 atm.

Enhetens metallkropp gör den resistent mot mekanisk påfrestning, och den polerade krombeläggningen skyddar sprutpistolen på ett tillförlitligt sätt mot korrosion och för tidigt slitage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppladdningsbar

Sprutpistoler anses vara mobila om de har en strömkälla i sin design. Tack vare det uppladdningsbara batteriet kännetecknas enheten av rörlighet - detta är dess största fördel . Det beror inte på det elektriska nätet, på grund av vilket det kan drivas i fältet.

Nackdelarna med batterimodeller inkluderar en begränsad tid för kontinuerlig drift (högst en halvtimme för de flesta enheter på marknaden) och ett högre pris jämfört med nätverksfördelare. Förutom på grund av det inbyggda batteriet är enheterna tunga, vilket försvårar deras funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

För att inte bli besviken på köpet måste du vara uppmärksam på flera viktiga parametrar när du väljer en färgspruta

  1. Tankmaterial . De mest pålitliga modellerna är utrustade med en aluminiumbehållare med en korrosionsskyddande beläggning. När det gäller styrka är plasttankar mycket sämre än metall.
  2. Pigmentbehållarens placering . De flesta modeller har det upptill eller nedtill. För att måla taket är det bäst att välja en apparat med behållarens sida eller botten, för väggar - med en övre.
  3. Munstycksdiameter . De optimala storlekarna sträcker sig från 1, 3 till 1, 5 mm. Det är bekvämt att arbeta med verktyg med sådana munstycksdiametrar med de flesta typer av färger, samtidigt som man får en enhetlig beläggning av hög kvalitet.
  4. Enhetens prestanda . Arbetshastigheten beror direkt på denna indikator. Produktiviteten visar volymen av lösningen som sprayas på 1 minut. För hushållsbehov rekommenderas att man tar en färgspruta med en flödeshastighet på minst 0,8 l / min.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en sprayflaska är det viktigt att vara uppmärksam på dess vikt. När du använder för tunga apparater blir befälhavaren snabbt trött och slösar tid på vila. De mest praktiska enheterna i drift är de vars vikt inte överstiger 2 kg.

Hur man målar rätt?

Kvaliteten på färgningen beror på många faktorer. Först och främst påverkas det av nivån av ytberedning och korrekt applicering av pigmentet.

Träning

I arbetet ingår att ta bort gamla beklädnadsmaterial, demontera kittet vid behov. Om det föregående lagret håller stadigt kan du lämna det. Eventuella ojämnheter på tak och väggytor måste repareras . För detta ändamål används kitt. Lösningen appliceras med en spatel. Om du behöver applicera flera lager är det viktigt att vänta tills det föregående är helt torrt - det tar cirka 24 timmar.

Se till att ytorna är helt plana innan du använder sprutpistolen . Om du hittar grovhet, utskott och andra defekter bör de gnidas med sandpapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedda torra ytor rekommenderas att grundas för att öka vidhäftningen av pigmentet till substratet. Primers kan appliceras med pensel, rulle eller spray.

Innan du målar måste du späda ut "vattenemulsionen" ordentligt . Vanligtvis, för att få en specifik färg, blandar hantverkare vit färg med ett färgschema i önskad nyans.

Vid utspädning rekommenderas att observera de valda proportionerna, annars kan färgen bli ojämn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Måla tak

Efter att ha förberett ytan, pigmentet och sprutpistolen kan du börja måla. Innan du målar rekommenderas att du kontrollerar sprutpistolen genom att göra några preliminära "stänk" på kartong eller tjockt papper . Vid applicering av kompositionen bör det inte finnas några fläckar och stänk. Justera brännarens bredd vid behov.

När du applicerar färg på taket, håll sprutpistolen vinkelrätt mot basen på ett avstånd av 30 till 50 cm . För att säkerställa en jämn täckning rekommenderas att göra smidiga rörelser med verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ungefärliga hastigheten för munstycket bör inte vara mer än 1 m på 5 sekunder. Förvara inte spraytratten på ett ställe - detta kommer att leda till en förtjockning av skiktet och få en mer intensiv nyans.

Professionella målare rekommenderar att måla ytor i 3 lager . De måste appliceras omväxlande och väntar på att varje torkar helt.

Om du målar om det våta lagret kan pigmentet ligga ojämnt och snart flagna av. I detta fall måste arbetet upprepas från början.

Bild
Bild
Bild
Bild

Måla väggarna

Att måla väggytor liknar målning av tak. Innan arbetet avlägsnas också den gamla beklädnaden, puts, utjämning, slipning, grundning utförs . Färgningen bör börja från de bortre hörnen och gå mot ytterdörren. Facklan ska flyttas från taket till golvet.

Det rekommenderas att applicera minst 3 lager pigment (mängden beror direkt på färgkompositionens viskositet) . Beläggning med varje nytt lager måste göras över det föregående. Om den första var överlagrad vertikalt blir den andra färgen vertikal.

Rekommenderad: