Stegborrar För Metall: Hur Man Väljer Ett Avsmalnande Fiskbensben? Hur Använder Man Universalsteg I Flera Steg? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Stegborrar För Metall: Hur Man Väljer Ett Avsmalnande Fiskbensben? Hur Använder Man Universalsteg I Flera Steg? Recensioner

Video: Stegborrar För Metall: Hur Man Väljer Ett Avsmalnande Fiskbensben? Hur Använder Man Universalsteg I Flera Steg? Recensioner
Video: TB Takstige universal, montering på betong- og teglstein 2024, Maj
Stegborrar För Metall: Hur Man Väljer Ett Avsmalnande Fiskbensben? Hur Använder Man Universalsteg I Flera Steg? Recensioner
Stegborrar För Metall: Hur Man Väljer Ett Avsmalnande Fiskbensben? Hur Använder Man Universalsteg I Flera Steg? Recensioner
Anonim

Metallstegsborrar är en speciell typ av verktyg utformat för bearbetning av stålplåtar av olika tjocklek. Sådana produkter används för att skapa kvalitetshål, och de gör ett utmärkt jobb med denna uppgift. Valet av verktyget utförs med hänsyn till olika parametrar. Därför är det värt att överväga mer detaljerat nyanser av valet och driften av sådan utrustning.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Idag representeras verktygsmarknaden av ett stort urval av borrar från olika tillverkare. Oavsett produkttyp är de utformade för att utföra en mängd olika metallbearbetningsoperationer. Fördelen med stegborren ligger i dess design . Förbättrad spetsstyrka resulterar i lång produktlivslängd och minskar behovet av regelbundna reparationer.

Den koniska stegborrmaskinen är det mest populära och mångsidiga verktyget . Med sin hjälp bearbetas stålplåtar med en tjocklek på 5-6 mm för att få tillförlitliga hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyget kan också användas för att arbeta med följande material:

  • plast;
  • gipsvägg;
  • trä.

Tvåstegsborren är en specifik borr som används i olika verktygsmaskiner. Borrens konstruktion innehåller en arbetsdel som ger borrens rotation och ett skaft i form av en cylinder eller sexkant.

Bild
Bild

Designområdet är uppdelat i tre delar:

  • en liten spets som krävs för förborrning;
  • fasade övergångar mellan stegen (en sådan enhet gör att du kan bli av med grader);
  • incisal edge: detta används för att skapa hål.

Borrskaftet finns i en mängd olika former. Det bestäms beroende på i vilket område du planerar att använda verktyget. I denna kategori ingår också flerstegsövningar.

Bild
Bild

Borrens form baseras på konen. Med sin hjälp visar det sig att bearbeta materialet genom att uppnå höga hastigheter, med hjälp av fiskbens -tekniken. I detta fall kommer kvaliteten på den resulterande hålkanten att vara hög även vid borrning av tunnplåt.

Borrarna är utrustade med en skarp spets, vilket förhindrar behovet av ytterligare verktyg. Med hjälp av sådana enheter är det möjligt att underlätta utförandet av arbetet med bearbetning av metall eller andra material. Enheten används inom följande områden:

  • byggnad;
  • bilindustrin;
  • reparationsarbete;
  • landskapsarbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje skärverktyg har såväl särdrag som positiva och negativa egenskaper. Om vi överväger borrar, bör följande hänföras till fördelarna med sådan utrustning.

  • Möjlighet att borra hål med en bit.
  • Motståndskraftig mot slitage.
  • Inget behov av att stansa borrplatsen när du utför uppgiften. Borrspetsen skär in i materialet nästan omedelbart.
  • Kombination av funktioner för olika verktyg.
  • Smidig övergång med en mindre diameter till en större. Med det här alternativet kan du minska eller helt eliminera materialdeformation, vilket är viktigt när det gäller bearbetning av tunna ark.
  • Mångsidig användning. Borrarna kan användas som grundutrustning på en stationär maskin eller på ett handhållet elverktyg.
  • Användning av slipande sprutning för att öka hållfastheten.
  • Inget behov av regelbunden slipning.

Självklart är stegövningar inte idealiska verktyg. Nackdelen med enheten är det höga priset. Under arbetet med detta verktyg måste operatören också behålla en viss lutningsvinkel för att förhindra att borren går sönder.

Bild
Bild

Topptillverkare

Det är anmärkningsvärt att produkter från Kina inte håller hög kvalitet. När det gäller stegade borrar bör företräde ges till ryska och europeiska tillverkare, bland vilka följande utmärkte sig.

" Bison ". Företaget bedriver produktion av stegborrar med acceptabel kostnad och hög kvalitet. Det inhemska varumärket tillverkar verktyg av specialstål som dessutom täcker borrens yta med slitstarka legeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Ge sig på ". En annan rysk tillverkare vars borrar är av hög kvalitet och lågt pris. Recensioner av produkterna från detta märke är mestadels positiva. Dessutom är det värt att notera att tillverkaren ger möjlighet att välja ett verktyg med hänsyn till den maximala diametern som kan krävas i arbetet.

Bild
Bild

Bosch . Ett känt tyskt märke, vars produkter är lämpliga för både proffs och de som arbetar hemma. Företaget markerar sina instrument med en laser. Detta tillvägagångssätt garanterar inskriptionens säkerhet även vid långvarig användning. Fördelen med den tyska tillverkarens verktyg ligger i den speciella slipningen av borrmaskinen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Falon-Tech . Tillverkare från Tyskland, engagerad i tillverkning och produktion av kvalitetsborrar med ytterligare titanbeläggning. Fördelen med denna teknik är att öka verktygslivslängden flera gånger. Lasermärkning av modeller, svans - standard. Detta företags övningar kommer att vara det bästa alternativet för dem som vill köpa ett verktyg för användning hemma.

Bild
Bild

Det finns andra tillverkare vars verktyg också är av hög kvalitet och pålitliga . De börsnoterade företagen anses dock vara de mest populära både bland professionella hantverkare och bland dem som köper borrar för arbete hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Det är ingen hemlighet att borrar är dyra verktyg. Därför bör valet av sådan utrustning närma sig ansvarsfullt och noggrant studera de tekniska egenskaperna. Detta tillvägagångssätt låter dig omedelbart välja önskad modell i butiken.

GOST ansvarar för att fastställa de grundläggande standarderna för produkter för borrmaterial. Dokumentet beskriver de viktigaste kraven på vad borrar kan vara och vad de behöver vara gjorda av. Så i GOST anges att för att skapa ett sådant verktyg är det nödvändigt att använda höghållfast legerat stål. Utrustningen i sig måste uppfylla följande egenskaper:

  • håldiameter: 5 till 80 mm;
  • konlängd: från 58 till 85 mm;
  • svansmått: 6-12 mm i diameter.

De angivna indikatorerna anses vara grundläggande. De definieras av standarder, så det rekommenderas att vara särskilt uppmärksam på dem när du väljer rätt verktyg. Förutom de viktigaste egenskaperna bör du också ta hänsyn till ytterligare sådana, med hjälp av vilka du kan bedöma produktens kvalitet.

Bild
Bild

Märkning

Varje tillverkad produkt har sin egen märkning. Med sin hjälp kan köparen ta reda på vilken typ av stål som användes vid tillverkningen av en specifik borrmodell. Enheter med HSS -märkning anses vara de mest pålitliga . Olika material bearbetas med liknande borrar. Fördelen med verktygen är att de ger en hög borrhastighet, och deras munstycke deformeras inte när temperaturen stiger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om tillverkaren använde en legering för att öka borrmotståndet, visas detta också i märkningen. Detta görs genom att tillämpa ytterligare bokstavsvärden som gör att du kan bestämma legeringens sammansättning:

  • Co är kobolt;
  • Ti är titan;
  • N är kväve;
  • M är molybden.

På marknaden för anläggningsmaskiner finns det ett stort antal förfalskningar, främst tillverkade i Kina. Därför är det värt att uppmärksamma verktygets pris och korrelera det med kostnaden för de material som anges i märkningen.

Bild
Bild

Dimensioner

Innan du köper en produkt bör du bestämma vilken håldiameter du planerar att borra. Det är med hjälp av denna indikator som det kommer att vara möjligt att klargöra storleken på det framtida munstycket.

Du kan avgöra vilka diametrar borrmaskinen är lämplig för utifrån dess namn . Det står på etiketten, så det blir inga svårigheter med att hitta och avkoda namnet. Så om det står på etiketten "Stegborr 8-34 mm" är det lätt att gissa att den kan användas för att borra hål med en diameter på 8 till 34 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Stegborrar finns i en mängd olika färger. Alla modeller kan delas in i följande kategorier om vi tar hänsyn till klassificeringen efter instrumentets färg.

  • Grå . I det här fallet kan du gissa att borren är gjorda av stål. Samtidigt utsattes inte verktyget för ytterligare bearbetning, vilket indikerar låg styrka. Sådana bilagor är billiga, lämpliga främst för hemmabruk.
  • Svart . Visar närvaron av överhettad ånghärdning av verktyget. Kvaliteten på en sådan produkt är högre, men kostnaden är också märkbart annorlunda.
  • Mörk gyllene . Denna nyans kan uppnås vid utförande av högtemperaturhärdning av stål. Förfarandet syftar till att avlägsna överspänning i metallen, vilket förbättrar produktens hållfasthetsegenskaper.
  • Ljust guld . Verktygets yta är belagd med ett slitstarkt material, vars sammansättning innehåller natriumnitrid. Dessa borrar anses vara de mest hållbara och dyraste på byggvarumarknaden.

Den senare typen av produkter är endast avsedd för professionellt bruk, där det är nödvändigt att göra ett stort antal hål.

Bild
Bild

Hur man använder?

Det räcker inte att välja en borr, det är också viktigt att kunna använda den korrekt. För att verktyget ska fungera framgångsrikt bör flera regler beaktas:

  • När du utför uppgiften bör du vara uppmärksam på styrkan i materialet i vilket hålen borras;
  • om det är nödvändigt att borra en metallplåt med en tjocklek på mer än 5 mm, är det nödvändigt att applicera kylning av verktyget, vilket förhindrar överhettning och deformation av borren;
  • under bearbetning rekommenderas att undvika plötsliga rörelser och snedvridningar för att inte skada produkten och behålla hålets kvalitet;
  • användningen av en borr i en maskin kräver överensstämmelse med en viss konvinkel i förhållande till arbetsytan.

Ofta vid användning av borrmaskinen vid stora arbetsmängder minskar bladets skärpa. Då rekommenderas att vässa elementet. Det bör genast noteras att skärkanten vanligtvis är vässad. För proceduren behöver du ett kylvätska som förhindrar deformation av arbetsytans geometri.

Borrslipning bör utföras med finkorniga slipmedel. Innan du gör detta rekommenderas det att fixera skärelementet på ett säkert sätt.

När du utför operationen är det viktigt att se till att avståndet mellan skärhörnet och den motsatta ytan är samma vid varje steg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Nätverket har publicerat ett stort antal recensioner om stegborrar för metall. Verktygsägare noterar produktens höga kvalitet och praktiska design. Ytterligare funktioner i borrmaskinen inkluderar:

  • lång livslängd;
  • arbeta med tunga laster;
  • bra skärpning.

Det finns praktiskt taget inga negativa kommentarer. Användarna avslöjade inga brister.

Rekommenderad: