Vridborrar: Designelement För Vridborrar, Geometri Och Typer Av Skaft, Egenskaper Och Syfte

Innehållsförteckning:

Video: Vridborrar: Designelement För Vridborrar, Geometri Och Typer Av Skaft, Egenskaper Och Syfte

Video: Vridborrar: Designelement För Vridborrar, Geometri Och Typer Av Skaft, Egenskaper Och Syfte
Video: Så luftar du elementet 2024, Maj
Vridborrar: Designelement För Vridborrar, Geometri Och Typer Av Skaft, Egenskaper Och Syfte
Vridborrar: Designelement För Vridborrar, Geometri Och Typer Av Skaft, Egenskaper Och Syfte
Anonim

Varje professionell eller amatörhantverkare har olika verktyg. Separat kan en grupp särskiljas - övningar, de är nödvändiga för att utföra ett antal arbeten - borrning genom eller blinda hål, och med deras hjälp kan du öka befintliga.

Bild
Bild

Vad det är?

En borr är ett verktygselement med en skärkant som används för att borra hål i olika material. Fräsar är gjorda av höghållfast stål, eftersom arbetsdelen måste vara hårdare än ytan som ska borras . I enlighet med syftet har varje verktyg sina egna egenskaper och funktioner; arbete kan utföras med trä, metall, betong, glas och kakelobjekt och material. Det vanligaste var vridborren, eller på annat sätt - vridborren.

Bild
Bild

Enheten presenteras i form av en cylinder, som består av tre huvuddelar:

  • Arbetssätt . Det ser ut som två spår i en spiral längs skärarens cylinder - detta är en skärstruktur. Tack vare denna form tas chipsen bort från arbetsytan. Om tekniken också tillhandahåller tillförsel av smörjmedel kommer det att rinna ut exakt längs dessa spår. Själva arbetsdelen består av två delar - skärning och kalibrering (det andra namnet är en tejp, detta är en remsa som fortsätter spårets yta längs borrmaskinen). Skärstrukturen består av två huvudblad och ytterligare två blad. Konstruktionselementen inkluderar också en avsmalnande tvärkant belägen vid borrens ände.
  • Skaft . Denna del är avsedd för fixering av borren i kvarnen eller handverktyget.
  • Klipphals förbinder arbetsdelen och skaftet, är det också markerat på den.
Bild
Bild

Beroende på designen är skärarna indelade i följande typer:

  • cylindrisk - borrar för allmänna ändamål, maximal diameter 80 mm;
  • vänsterhänt - tillämpningsområdet inte är så stort, används för att borra trasiga bultar eller andra fästelement, skiljer sig från standarden i riktningen för skruvfördjupningen;
  • ökad noggrannhet - de måste ha en symbol - A1. Deras diameter är gjord med särskild precision, ner till en bråkdel av en millimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur borren kommer att fungera, spårens, bladens, hörnens lutning bestäms med hjälp av geometriska parametrar eller dess geometri.

Legenden för skärare med valfri diameter kommer alltid att vara densamma . Borrspetsens vinkel mellan huvudskärbladen, beroende på hur hård arbetsytan är, varierar från 90 ° till 120 °. Lutningen för spiralformad urtagning mäts längs ytterdiametern - detta är från 18 ° till 30 °. Lutningen på tvärkant vid änden av skäret är från 50 ° till 55 °. Rivningsvinkeln mäts i huvudsekantområdet vinkelrätt mot huvudbladet, och frigångsvinkeln mäts i ett plan parallellt med skäraxeln.

Bild
Bild

Olika sorter

Verktygets arbetsdel kan användas för alla material och ytor, därför klassificeras klassificeringen enligt materialet som ska bearbetas

För metall . Borrtypen väljs beroende på metalltyp.

En metallskärare är ett mångsidigt verktyg. Förutom gjutjärn, stål och olika legeringar kan det fungera på trä.

Bild
Bild

Om verktyget under drift fungerar långsamt och värmer metallen, är det nödvändigt att slipa den . Detta görs manuellt om diametern är upp till 12 millimeter, och stora dimensioner redan är vässade på en speciell maskin.

Bild
Bild

På betong . Betong är det svåraste att bearbeta; här behöver du borrar med speciella extraplattor av superhård legeringar - pobeditovye. Som ett resultat av arbetet kommer hålet att vara större än skärarens diameter, detta beror på strukturens slag.

Bild
Bild

För att förhindra att specialplattan faller av under drift är det nödvändigt att övervaka uppvärmningen.

Trä . Den enklaste typen av vridmaskin är gjord av höghållfast stål. Diametern sträcker sig från 2 till 20 millimeter, standardlängden är från 49 till 210 millimeter.

Bild
Bild

Det skiljer sig från ett verktyg för att arbeta med metall genom ändbrytarens form - det finns en spik för centrering.

Skafttyper

Skaftet är en oumbärlig del av borrmaskinen, som är monterad i chucken på en borr, borrmaskin eller verktygsmaskin. Alla fyra typerna utmärks.

Konisk (eller morse avsmalnande) - från namnet blir det klart att skaftet har formen av en kon. Sådana borrar används huvudsakligen på verktygsmaskiner, dess form möjliggör snabb eller automatisk byte av fräs. Fixeras med fötter, trådar eller utan trådar och fötter. Denna typ är också indelad i undergrupper - instrumentella (de mest populära, de arbetar på maskiner), förkortade (för att bilda små hål), långsträckta (för hål med större djup), metriska (skaftets storlek i förhållande till arbetsdelen är 1:20).

Bild
Bild

Cylindrisk - denna form av drivning är främst efterfrågad bland icke-professionella hantverkare, eftersom den är lämplig för de enklaste borrmodellerna. Skaftdiametern är vanligtvis densamma som skärkantens diameter, men en överdimensionerad borr kan användas för bättre fastspänning.

Bild
Bild

Fasetterad - en bar där det finns tre, fyra eller sex ansikten. Triangulär - motståndskraftig mot svarvning, bekväm med en större varvöverföring. Fyrkantig - den största fördelen är motstånd mot vridning och enkel tillverkning. De började använda dem när en speciell spännchuck inte ännu hade uppfunnits. Nackdelen med en sådan drivning är omöjligheten att centrera borren. Sexkantig - oftast finns denna typ på tunna skär. Det kännetecknas av hög motståndskraft mot vridning.

Bild
Bild

SDS - för första gången ett sådant skaft utvecklades av Bosch, är dess främsta egenskap närvaron av två urtag på 10 millimeter, på grund av vilka fixering sker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Haisser är den mest populära tyska tillverkaren . Företagets filialer finns över hela världen, så kvaliteten kan ibland variera. Huvudriktningen är borrar för metall. De är gjorda i två rader - medium TN (från 34 till 150 millimeter) och lång TM (från 56 till 205 millimeter). Borrar säljs individuellt och i set.

Bild
Bild

Bosch är en tillverkare i världsklass , vars betyg är högt. Förpackningen av uppsättningarna kännetecknas av dess design, där fräsarna är säkert fixerade och förblir på plats efter transport. Dimensionella egenskaper: diameter - 1-13 millimeter, längd - 34-133 millimeter. I ett paket kan antalet instrument vara från 10 till 156 stycken.

Bild
Bild

Metabo är också ett tyskt företag grundades 1923. Deras första utrustning som designats och tillverkats är en handhållen metallborr. Detta märke kännetecknas av en mängd olika skär och andra komponenter.

Bild
Bild

DeWALT är ett amerikanskt företag , som började sitt arbete 1922. I Ryssland började det bli populärt sedan 1997. Sortimentet innehåller mer än 1400 typer av varor. Detta företag är rankat som den ledande skaftstillverkaren.

Bild
Bild

AEG är ett annat företag utveckla och tillverka verktyg i Tyskland. Det höga priset, men kvaliteten motiverar fullt ut sitt värde. Både styckegods och uppsättningar säljs. AEG -borrar är några av de bästa för betong och sten.

Rekommenderad: