Konstruktionsdon: Skruvstöd För Formning, För Ställningar, Hydrauliska Och Justerbara, Teleskopställningar Och Andra Typer. Egenskaper, Syfte Och Urval

Innehållsförteckning:

Video: Konstruktionsdon: Skruvstöd För Formning, För Ställningar, Hydrauliska Och Justerbara, Teleskopställningar Och Andra Typer. Egenskaper, Syfte Och Urval

Video: Konstruktionsdon: Skruvstöd För Formning, För Ställningar, Hydrauliska Och Justerbara, Teleskopställningar Och Andra Typer. Egenskaper, Syfte Och Urval
Video: Att skriva inledning, problem, syfte & frågeställningar i en uppsats eller ett examensarbete 2024, Maj
Konstruktionsdon: Skruvstöd För Formning, För Ställningar, Hydrauliska Och Justerbara, Teleskopställningar Och Andra Typer. Egenskaper, Syfte Och Urval
Konstruktionsdon: Skruvstöd För Formning, För Ställningar, Hydrauliska Och Justerbara, Teleskopställningar Och Andra Typer. Egenskaper, Syfte Och Urval
Anonim

Varje modern konstruktion i byggnadsstadiet av monolitiska strukturer kräver användning av alla typer av anordningar som kan underlätta arbetet och bidra till en ökning av den totala gjutnivån och följaktligen av hela föremålet. Bland huvudelementen i formen som används i monolitisk konstruktion är det nödvändigt att markera stödstolparna eller, som de också kallas, uttag, vars värde är svårt att överskatta .… Det handlar om dem som kommer att diskuteras i vårt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Konstruktionskraften används vid installation av monolitisk plattform. Den består av flera strukturella element:

  • stöd - övre eller nedre;
  • nötter;
  • hållare;
  • unvilka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nedre delen ett sådant ställ är som regel statiskt och rör sig inte, det slutar med ett stöd, vars dimensioner är tillräckliga för att säkerställa maximal stabilitet i strukturen. Övre del , tvärtom är den infällbar, den är också utrustad med ett stöd som interagerar med detaljerna i formsystemet, till exempel med en I-balk.

Utdragbar sektion av stället anses vara det grundläggande elementet med vilket du kan justera hela strukturen i höjd. Innerröret har tekniska hål, det sätts in i dem hållare . På grund av denna enhets designfunktioner justeras produktens höjd.

Den ultimata belastningen på ett sådant rack beror direkt på dess dimensioner, fastsättningsmetoder och även dess diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med full rörelse av innerröret den maximala rackhöjden är 5 m . För gjutning av tak placerade på höga höjder används ett teleskopstativ och förstärks med ett stativ - det möjliggör också högkvalitativ centrering av hela strukturen. I allmänhet är installationen av en domkraft för konstruktionsformning inte en särskilt svår teknisk process.

Allt som behövs är att helt enkelt förbereda platsen, placera ett stativ på den, justera ordentligt, justera dess stöd och fixera den till stativet med en speciell mekanism, varefter höjden justeras.

Vyer

För att utföra lasten under genomförandet av konstruktion och installation och reparation och efterbehandling, utöver hissarna själva, är domkraft utbredda. De är särskilt relevanta i de fall då en låg lyfthöjd krävs tekniskt. I byggpraktiken använder de jack av skruv, rack och pinion, liksom hydrauliska eller pneumatiska typer … Sådan utrustning används för vertikal transport av gods eller förvaring av stora föremål, strukturer och till och med byggnader under alla tekniska och konstruktionsoperationer.

Det mest primitiva skruvjack inkluderar en kropp med trapetsformade eller rektangulära trådar. På den övre delen av den finns ett huvud som ansvarar för att underhålla den upphöjda jorden. Spärrhjulet fixerar huvudet, skruven som täcks av klämman sätts i rörelse av handtaget och den dubbelsidiga spärren fixeras på axeln. I denna position på spärren är en fjäder fixerad på handtaget fixerad.

Alla skruvuttag är justerbara och självbromsande system, så deras lyftvinkel överstiger i regel inte 5 grader . Lyftkapaciteten för typiska konstruktionsdon varierar från 15 till 20 ton, medan lyfthöjden är 0,25-0,35 m. I konstruktioner där ett extra redskap för skruvens rotation finns kan lyftkapaciteten vara 50 ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rackuttag behövs för att lyfta laster som väger upp till 6 ton. Ett tandstativ med vridbart lasthuvud och en fot för att lyfta lågt liggande laster rör sig i kroppen. Det här stället rör sig i huset med hjälp av en kuggväxel, och det får i sin tur rotation från handtaget genom ett eller två par kugghjul. För att hålla lasten i ett lyft läge är en spärr med en spärr fäst vid handtaget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hydrauliska installationer har en lyftkapacitet på upp till 200 ton, de är oumbärliga för installation av tung konstruktions- och produktionsutrustning samt metallkonstruktioner. I detta fall når lyfthöjden 0,15-0,2 m. Kolven i dem rör sig i den funktionella cylindern under verkan av hydraulvätskan, under dess rörelse från kammaren till cylindern under inverkan av kolven och växelpumpen. Kolvlyften styrs genom spolventilen på fördelaren eller någon annan anordning; för att sänka kolven finns en kanal som ansluter arbetscylindern till kammaren.

Vid lyft av laster som väger flera tusen ton är vanligtvis flera sådana uttag anslutna samtidigt till ett vanligt batteri som matar dem från en gemensam pump. Under de senaste åren har hydrauliska uttag av denna specialdesign använts i stor utsträckning för spänning av armering under tillverkning av spänningsarmerade betongprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumatiska installationer är en symbios av en kompressor, liksom en membranelastisk behållare, i vilken tryckluft tillförs. Sådana installationer efterfrågas vid nöd- och räddningsinsatser, de används vid demontering av skräp, i trafikolyckor och i andra nödsituationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Användningen av en domkraft vid konstruktion av monolitiska byggnader förklaras av inverkan av multidirektionella laster . Denna mekanism är oumbärlig i nästan alla formsystem som används för att fylla horisontella, vertikala och volymetriska strukturer. Basfunktionen för domkraften i detta fall är att säkerställa maximal stabilitet för hela strukturen . Dessutom kan den användas för inriktning, fixering och separation av formsystemet under hällning av plattorna. Endast i horisontella strukturer avslöjas all funktionalitet hos konstruktionsdon i maximal utsträckning.

Bild
Bild

Urvalsregler

När du väljer någon konstruktion jack, först och främst, följande faktorer spelar roll:

  • minsta upphämtningshöjd,
  • maximal lyfthöjd,
  • enhetens laddningskapacitet.

En parameter som t.ex. minsta upphämtningshöjd , visar starthöjd. Ju lägre denna parameter är, desto mer mångsidig blir själva domkraften, vilket innebär att den kan användas för ett brett spektrum av byggprojekt.

Bild
Bild

Maximal lyfthöjd anses också vara en av de viktigaste parametrarna som du måste vara uppmärksam på när du köper en byggjack. För de flesta enheter ligger denna parameter i intervallet från 30 till 50 cm. Som regel är detta tillräckligt för att skapa förutsättningar för åtkomst till en viss byggnadsyta och flytta den till ställningsnivån.

Det finns lyftmekanismer som kan lyfta en last med 1 m, som regel är de ganska stora och används sällan.

Rekommenderad: